Dat er steeds meer plantaardige opties komen op de markt is natuurlijk een positieve verandering, voornamelijk voor onze mooie aarde. Plantaardig eten is op vele vlakken ook beter voor onze gezondheid, maar de vraag is of elk plantaardig voedingsmiddel automatisch gezond is? Net zoals enkele jaren geleden dezelfde vraag over biologisch voedsel werd gesteld.
In de basis kan plantaardig eten (pure voedingsmiddelen) ten opzichte van niet-plantaardig beter voor je gezondheid zijn, maar het is wel opletten geblazen aangezien bedrijven ook wel inzien dat plantaardig voedsel hot en happening is. Hoewel het mooi is dat er steeds meer plantaardige opties komen wil ik graag checken of deze opties ook gezond kunnen zijn voor je lichaam of dat ze juist met een andere reden gegeten ‘dienen te worden’. Vandaag de vegetarische Unox rookworst onder de loep!
Van de verhalen om me heen en de berichtjes online die ik heb ontvangen van mensen wordt één ding erg duidelijk; de smaak van deze worst valt flink tegen en is te zout. Over de smaak kan ik in dit artikel nog niets zeggen omdat ik hem (nog) niet heb geproefd. Wie weet komt er na dit artikel wel verandering in. Laten we beginnen!
Een quote van Unox:
Bij Unox geloven we dat goede producten beginnen met de beste ingrediënten. Zo is onze vegetarische rookworst gemaakt op basis van plantaardige olien, eiwit van erwten en eiwit van kippeneieren. Deze kippeneieren zijn beloond met het beter leven keurmerk 2 sterren. Dit betekent dat de dieren, waar deze eieren vandaan komen, een beter leven hebben gehad dan dieren zonder dit keurmerk. Hier zijn strikte richtlijnen voor, gemaakt door de dierenbescherming. Op de website van de dierenbescherming kun je hier alles over vinden. Naast de vegetarische rookworst hebben we ook vegetarische gehacktballetjes in 2 smaken. (bron)
“Dit betekent dat de dieren, waar deze eieren vandaan komen, een beter leven hebben gehad dan dieren zonder dit keurmerk.” – Nu is de brandende vraag hoe goed of slecht hebben de dieren het zonder dit keurmerk en hoeveel beter of minder slecht hebben de dieren het met 1 of 2 sterren.
Wat betekent het Beter Leven keurmerk met 2 sterren?
Na een paar Google acties kom je er al snel achter wat het Beter Leven keurmerk inhoudt. Dit is een keurmerk dat door de dierenbescherming in het leven is geroepen, op hun site vind je ook veel informatie wat de 1, 2 en 3 sterren op een product kunnen betekenen. Als we kijken naar 2 sterren, dan staat er het volgende:
RUIMTE
De kippen zitten met 9 kippen op een m2 (net als gangbaar) maar ze hebben meer ruimte vanwege een overdekte uitloop naar buiten met frisse lucht én daarbij nog een vrije uitloop naar buiten. Hierin mogen ze minimaal 8 uur per dag rondscharrrelen.
BOSDIEREN
Kippen zijn van oorsprong bosdieren. Een groot en open weiland zullen ze daarom niet gebruiken. In de vrije uitloop staat daarom extra beschutting in de vorm van bomen, struiken en camouflagenetten. Bij gangbare vrije uitloopbedrijven is extra beschutting niet verplicht. Gangbare scharrelbedrijven hebben geen (overdekte) uitloop.
VERENPIKKEN
Verenpikken is een erg lastig gedragsprobleem. Zacht verenpikken naar de veren van een andere kip is normaal sociaal gedrag van kippen. Maar door verveling, een grote groepsgrootte en weinig bewegingsruimte kan dit zachte verenpikken doorslaan naar intensief pikken. Op den duur leidt dit tot kale plekken en verwondingen. Om verenpikken te voorkomen, wordt in gangbare bedrijven het licht gedimd. Onder het Beter Leven keurmerk is dit niet toegestaan.
Daarnaast worden de snavels van de kippen gekapt. Bij legkippen met 2 sterren Beter Leven worden de snavels ook gekapt, maar minder ver dan bij gangbare pluimveebedrijven. Snavelkappen is verboden bij legkippen met 3 sterren Beter Leven keurmerk.
Ik heb wat zinnen dikgedrukt om er extra aandacht naartoe te trekken, enerzijds positief maar vooral met mijn vraagtekens. Iets meer ruimte, iets minder ver de snavel kappen, iets meer uiten dat iets normaal is zodat de consument met een enigszins gerust hart het kan kopen. Mijn gevoel is dat het allemaal klinkt alsof ze hun best hebben gedaan om van een nare situatie iets minder naars te maken – maar dat is slechts mijn gevoel, dat zijn geen harde feiten. Laten we kijken naar de ingrediënten van de daadwerkelijke worst, op enkele ingrediënten zal ik wat dieper in gaan:
Ingrediënten
Water, plantaardige oliën 15,9% [zonnebloem, kokos], verdikkingsmiddelen [guargom, natriumalginaat, xanthaangom, cellulose, carrageen, methylcellulose], EIWITPOEDER¹ 4,1%, erwtenvezel, erwteneiwit 1,5%, aroma, specerijen, zout, gehydrolyseerd mais-eiwit, voedingszuur: citroenzuur, gistextract, champignonextract, aroma, dextrose, glucosestroop, rookaroma, suiker, karamelpoeder, antioxidanten [ascorbinezuur, alfa-tocoferol], kleurstoffen [ijzeroxide, anthocyanine], stabilisator: E450, ¹Beter Leven keurmerk 2 sterren.
Wat ik voornamelijk zie zijn ingrediënten om een bepaalde smaak en structuur te creëeren. Wat volledig te begrijpen is als je van een vleesproduct een vegetarische variant wilt maken die in de natuur niet voorkomt. Dan moet je dat creëeren met alle ingrediënten die je hebt en dat zijn niet altijd de beste ingrediënten voor onze gezondheid.
Voor het grootste gedeelte bestaat de worst uit water en daarna uit olie. Vervolgens komt er een verscheidenheid aan verdikkingsmiddelen;
- Guargom:
Afkomstig van de guarplant, deze worden gepeld, gehydrateerd, gemalen en gezeefd. Bestaat voor het grootste gedeelte uit vezels waardoor het je vertering kan ondersteunen maar ook kan dienen als prebiotica met positieve effecten op de bacteriën in je darmflora (1)(2)(3). Het zou ook positief kunnen werken bij het verlagen van je suikerspiegel volgens onderzoeken (4)(5)(6), omdat het voor een groot gedeelte een oplosbaar vezel is en het de opname van suiker kan vertragen. Nog meer positiefs: het kan je cholesterol misschien wel verlagen blijkt uit deze onderzoeken (7)(8)(9). Let wel, bij sommige mensen kan het juist een allergische reactie triggeren (10)(11)(12), voornamelijk als je een soja allergie hebt. Daarnaast kan guargom bij sommige mensen juist voor verteringsproblemen zorgen zoals een opgeblazen gevoel (13).
- Natriumalginaat
- Xanthaangom:
Wordt gemaakt door suiker te fermenteren door een bacterie genaamd Xanthomanas camestris. Wanneer de suiker gefermenteerd is, ontstaat er een soort bouillon die stevig wordt gemaakt door er een alcohol aan toe te voegen. Daarna wordt het gedroogd en omgezet tot poeder. Het wordt veel in glutenvrije producten gebruikt. Maar wist je dat het ook aan veel andere (niet eetbare) producten wordt toegevoegd? Zoals behanglijm, verf, lotion en shampoo bijvoorbeeld. Uit verschillende onderzoeken lijkt het erop dat het je suikerspiegel kan verlagen, wel pas bij een hoge dosis (14)(15)(16). Een negatief effect van teveel xanthaangom kan zijn dat het buikpijn kan veroorzaken en eventueel ook diarree (17)(18).
- Cellulose
- Carrageen
- Methylcellulose
De verschillende vormen van suiker die zijn toegevoegd:
- Dextrose
- Glucosestroop
- Suiker
- Karamelpoeder
Vele verschillende vormen van toegevoegd suiker die in totaal uitkomen op 1,4 gram suiker per 100 gram. Dat is niet heel veel zoals je ziet.
- Stabilisator; E450:
De E450 groep bestaat uit verschillende difosfaten. Er gaan verchillende verhalen rond over deze toevoeging in voedsel. Volgens de FDA kan het als veilig beschouwd worden. Echter is er in 2012 een onderzoek gepubliceerd over het gevaar van fosfaten in het algemeen. De onderzoekers concludeerden dat alle voedingsmiddelen die fosfaten als toevoeging hadden gevaarlijk waren voor de gezondheid. Volgens hun onderzoek kunnen fosfaten zich ophopen in het lichaam en orgaanverkalking veroorzaken, vooral gevaarlijk voor mensen met nierfalen, maar ook voor mensen zonder nierproblemen (19).
Algemene conclusie
Zoals ik eerder beschreef en zoals je zelf misschien ook ziet is dit product niet per se gezondheidsbevorderend, je zou kunnen zeggen dat die enkele ingrediënten die ik heb belicht een aantal positieve punten hebben, maar we hebben het hier over een product met voornamelijk vet en toevoegingen om er een smaak en structuur aan te geven. Er is in ieder geval niet vanuit de gezondheids-intentie gekeken naar het creëeren van dit product. Er is waarschijnlijk gekeken vanuit de intentie om een product na te maken qua structuur en smaak die voorheen enkel middels een dierlijke manier genuttigd kon worden.
Ik ben absoluut een voorstander van het namaken van dit soort dierlijke producten in plantaardige variant omdat het meer mensen aanzet tot het eten van plantaardig eten zonder dat er nostalgische gevoelens verloren hoeven te gaan. Want dat is een groot onderdeel van sommige voedingsmiddelen, toch?
Ik denk dat ik een poging ga wagen deze winter met deze worst! Of is er een ander product dat je me écht aanraadt in plaats van deze worst? Laat het me weten!
Hopelijk worden we allemaal een beetje wijzer van dit soort artikelen wat betreft ingrediënten die we op verpakkingen zien staan maar geen idee hebben wat ze zijn en wat ze doen. Uiteindelijk is dát mijn doel met deze artikelen en vooral niet om jou te vertellen wat je wel of niet moet eten. Als je bereid bent te begrijpen wat er in eten zit ben je veel beter in staat om bewuste keuzes te maken – de ene keer een bewerkt plantaardig voedingsmiddel voor de dieren en de wereld, de andere keer een zo puur mogelijk plantaardig voedingsmiddel en weer een andere keer een zak snoep of wat dan ook.
Je begrijpt denk ik wel wat ik bedoel 😉 Informatie tot je nemen is de eerste stap, wat je met die informatie wilt doen is aan jou.
Foto’s: Unox, Albert Heijn, beterleven.dierenbescherming.nl, cmcadditive.com,
8 comments
Echt super goed dat je het welzijn van de dieren hier ook in hebt meegenomen! M’n maag keert zich om bij die beschrijvingen…
En dan wordt nog buiten beschouwing gelaten hoe ze vervoerd worden, hoeveel antibiotica ze krijgen, hoe kort ze leven, hoeveel meer eieren ze moeten leggen (15 per jaar van nature tov 300 in de industrie) en hoe ze geslacht worden.
Maar goed, in ieder geval al veel beter dan een niet vega worst die 100% uit dierlijke producten bestaat natuurlijk.
In ieder geval: super dat je het onder de aandacht brengt! 🙂
Dankjewel voor de waardering Anne!
Ik ben heel benieuwd wat je van de smaak vindt! Heb hem zelf nog niet geproefd vanwege de prijs en toch wel tegenvallende reacties. Zelf vind ik de bratworst van de Vegetarische Slager lekker. Het stukje onder ‘bosdieren’ snap ik trouwens niet helemeaal: ‘In de vrije uitloop staat daarom extra beschutting in de vorm van bomen, struiken en camouflagenetten. Bij gangbare vrije uitloopbedrijven is extra beschutting niet verplicht. Gangbare scharrelbedrijven hebben geen (overdekte) uitloop.’ Het lijkt nogal tegenstrijdig? Staat er nou wel of geen extra beschutting en eerder noemde je toch dat een uitloop verplicht is? Kan zijn dat ik het gewoon niet goed lees hoor, maar ik begrijp het nu niet helemaal.
Ik vind het ook heel vaag – het is trouwens niet wat ik heb geschreven, dat zijn de alinea’s die rechtstreeks van de site van de dierenbescherming afkomen.
Ik denk dat er wordt bedoeld: dat, aangezien kippen bosdieren zijn, de extra beschutting is gebruikt om ze ‘thuis te laten voelen’ maar dat het niet verplicht is om extra beschutting te gebruiken. Er is dus wel extra beschutting bij 2 sterren om ze een fijn ‘bosgevoel’ te geven I guess.
Klinkt dit wat logischer?
Unox vleesvariant is ook niet bedoeld om gezond te eten, dus waarom zou dit wel gezond moeten zijn? Ik vind het positief dat ze niet dierlijke variant maken. Het is alleen niet lekker jammer genoeg. Die van de vegetarische slager is helemaal niet te eten. Ik vind Valess worst daarentegen wel lekker.
Groet,
Sevcan
Gerookte tempeh kan ook een alternatief zijn.
Bevoordeeld in erwtensoep ofzo
De rookworst van Garden Gourmet vond ik heel lekker, en had naar mijn mening ook betere voedingswaarden dan deze van Unox.
Ik eet alles en vind bijna nooit iets vies, en gooi al helemaal geen eten weg maar voor deze rookworst moest ik helaas een uitzondering maken. Écht heel vies.
Btw ik heb net een half uur naar je blog gezocht, ik las jaren geleden wel eens een blog van je en vroeg me ineens
af hoe het met je ging maar ik wist je naam niet meer. Maar het is gelukt, blij dat ik je gevonden heb. 🙂