Appelstroop. Ik vind het zelf niet heel lekker maar er zijn talloze mensen die dit wel lekker vinden. Zo had ik het laatst nodig voor een nieuw receptje (Oerkoeken!) en stond ik voor het schap: welke moest ik nou nemen? Aangezien ik regelmatig de vraag krijg of ik wat appelstropen uit de supermarkt met elkaar wil vergelijken, leek dit me het perfecte moment.
Er is niet een heel uitgebreid assortiment, maar ik heb alle potjes die er waren even op de foto gezet. Het zijn er in totaal 6.
We beginnen de vergelijkingsartikelen altijd met een leuk rondje disclaimers. HOERA!
Disclaimers
1. Zelf maken, iets zelf maken is natuurlijk meestal ‘gezonder’ omdat je zelf weet wat en hoeveel je ervan instopt. Maar dan zou ik geen vergelijkingsartikel meer maken, beetje gek nietwaar? 2. Dit wil nu niet zeggen dat mijn uitkomst DE GROTE UITKOMST is voor iedereen. Ieder lichaam is anders, en blijft het belangrijk dat je zoekt naar producten en voedingsmiddelen die lekker werken voor jou. 3. Ik ben naar de Albert Heijn gegaan. Geen andere gezondheidswinkel of iets dergelijks. Omdat ik naar een supermarkt wil gaan waar de meeste mensen de mogelijkheid hebben om de boodschappen te doen. Andere supermarkten zijn vaak regio afhankelijk en natuur- en biowinkels zijn niet de vaste prik voor de meeste mensen. Dus zo blijft de drempel laag om net een gezondere keuze te maken. En als laatste, 4. Gezond is niet te definiëren dus ik hang deze term, in dit artikel, samen met de volgende punten:
1. Zo min mogelijk suiker in grammen
Dit wil niet zeggen dat ik op zoek ben naar een appelstroop variant met 0 gram suiker. Het lijkt bijna te debiel voor woorden dat ik dit erbij moet zeggen, maar zo vangen we weer wat reacties af. Het is altijd leuk om te kijken welke variant van een product het minste (of het meeste) van iets bevat waar je op let. In dit geval doe ik dat voor suiker. Al is het maar 2 gram per 100 gram, het is stiekem een spelletje. Dus met een comment “2 gram is te verwaarlozen” zeg je eigenlijk:
Mij boeit suiker niet, ik zal op andere dingen letten, maar niet dat ik dat nu ga delen zodat anderen ervan leren. Nee, ik ga commenten op wat jij doet.
2. Zo min mogelijk ingrediënten
Ik heb het liefst de basisingrediënten. Als er verschillende varianten fruit worden gebruikt, dan tel ik deze niet mee in de lijst met ‘aantal ingrediënten’ omdat ik ‘pure’ producten niet meetel. Ook weer een eigen keuze.
Laten we van start gaan!
AH Biologische Rinse Appelstroop: sapconcentraat (suikerbiet, appel, citroen), geleermiddel (pectine).
Dat zijn niet veel ingrediënten. Wat fijn. Daarom is het handig om even naar de voedingswaarde te kijken. 270 kcal per 100 gram en 60 gram suiker. Meer dan de helft is suiker, best logisch bij stroop.
Frutesse stroop van heel veel fruit: fruitstroop (van peren, appels en druiven), invertsuiker, geleermiddel: pectine, citroensap.
Hier zitten dus al twee andere fruitsoorten in dan bij de Biologische Albert Heijn variant. Namelijk peren en druiven. Dat is interessant! Er is dan wel weer invertsuiker toegevoegd maar je zou kunnen zeggen dat dit de suikerrol inneemt die de suikerbiet heeft bij de AH variant. Deze heeft 1 gram meer suiker per 100 gram, namelijk 61 gram.
Hero Rinse Appelstroop: geconcentreerd beetwortel- en appelsap, zuurteregelaar (citroenzuur), geleermiddel (pectine), ijzerlactaat.
Hm, hier zit in principe alleen sap in van beetwortel en appel. Deze variant heeft wel meer kilocalorieën per 100 gram, namelijk 299 en minstens 10 gram meer suiker! Dat is best veel. Daartegenover staat dat het 4,5 gram vezels bevat per 100 gram en dat is tot nu toe het meest.
Frutesse Stroop Appel Kaneel van heel veel fruit: invertsuiker, fruitstroop (van appels), rozijnen, aroma (bourbon-vanille), geleermiddel: pectine, citroensap, kaneel
Oeps, dit is geen appelstroop maar fruitstroop. Mag dus eigenlijk niet in dit vergelijkingsartikel staan maar nu ik er toch een foto van heb laat ik hem maar niet achterwege. Qua voedingswaarde komt dit bijna exact overeen met de appelstroop van Frutsse: 276 kcal en 60 gram suiker per 100 gram. Wel meer toevoegingen en het eerste ingrediënt is invertsuiker. Daar zit het meeste van in in dit potje. Maar laat je niet alleen misleiden door de ingrediënten, zoals ik zei is het totaal aan suiker per 100 gram exact hetzelfde als bij de appelstroop. Bij de appelstroop staat invertsuiker niet op de eerste plek. Belangrijk om beide delen van het etiket te controleren dus!
Rinse Appelstroop: geconcentreerd suikerbietensap, geconcentreerd appelsap, citroensap, geleermiddel: pectine
Dit lijkt me de originele variant? Correct me if I’m wrong. In ieder geval is hier dus ook gebruik gemaakt van sapconcentraat en in eerste instantie van de suikerbiet. Hierdoor is er geen ander toegevoegd suiker nodig begrijp ik. Qua grammen komt deze ook weer overeen met de andere varianten (met uitzondering van Hero), met 61 gram per 100 gram. Ietsjes hoger qua kcal.
AH Rinse Appelstroop: Suikerbietsapconcentraat, 20% appelsapconcentraat, citroensapconcentraat, geleermiddel (pectine).
Ik zie meteen dat deze 57 gram suiker per 100 gram heeft, minste van allemaal. Al zijn de verschillen maar heel klein hoor. Verder is ook alles uit sapconcentraat en is echt de basis aanwezig voor appelstroop: fruitstroop of sapconcentraat, iets zuurs en een geleermiddel.
Welke is het gezondst?
Als ik kijk naar alle potjes dan kom ik tot de conclusie, zoals ik hierboven ook even zei, dat een potje appelstroop in principe 3 ingrediënten hoeft te bevatten:
- fruitstroop of sapconcentraat
- iets zuurs
- een geleermiddel
Lettend op de hoeveelheid ingrediënten, dan is er eigenlijk geen winnaar aangezien ze allemaal toch echt de basis (of bijna) aan ingrediënten hebben. Prima product dus!
Lettend op de hoeveelheid suiker per 100 gram, dan is de winnaar de AH rinse Appel Stroop! Met 57 gram suiker per 100 gram.
Niet heel veel op- of aanmerkingen op de appelstropen uit de supermarkt! Prima te doen dus als je het mij vraagt!
Natuurlijk, het bevat ‘veel’ suiker, maar dit is niet een artikel over hoeveel suiker goed/slecht voor je is, dit is een artikel over de vergelijking van appelstropen. Dan is dat ook weer duidelijk 🙂
Laat het me gerust weten als je vragen hebt of graag wilt dat ik een ander product uit de supermarkt onder de loep neem!
31 comments
Ik eet het niet zo vaak, maar als ik het eet is het die van de AH (de nr 1 dus), omdat ik zelf ook al een x had vergeleken en tot dezelfde conclusie als jij was gekomen 🙂
Dit is niet iets wat in mijn keukenkastje staat. Vind het niet echt lekker. Ben verbaasd over de hoeveelheid suiker die er toch in zit en het wordt juist in heel veel “dieten” gebruikt.
Hoi Marije! Bij mij ook niet, haha.
De hoeveelheid suiker die erin zit is nodig om er een stroop van te maken. Met minder suiker heb je gewoon een ander product, dus het hoort erin (net zoals met jam, daar moet een bepaalde hoeveelheid suiker in anders heb je geen jam meer). Het is hetzelfde als dat je koekjes vergelijkt en zegt dat er veel suiker in zit; het hoort erin om er koekjes van te maken.
Zo ook met stroop.
Goed punt over diëten, en dat is waar het ingewikkelde van voeding hem in zit. Suiker staat niet direct gelijk aan een calorierijk product (vet meestal wel).
Bij een dieet is het belangrijkste dat je minder calorieën binnen krijgt dan verbrandt, en stroop heeft relatief ‘weinig’ kcal per 100 gram. Pindakaas heeft bijv 550 – 580 kcal per 100 gram en deze stropen rond de 280.
Niet dat de ene nu ‘gezonder’ is dan de ander, maar het is maar net vanuit welke invalshoek je het product benadert 😉 Hopelijk geeft dit wat verheldering!
De suikers in appelstroop blijven er hoe dan ook in. Als je fruit inkookt krijg je meer suikers.
Gelukkig heb ik een appelboom in de tuin staan en kan je makkelijk (niet snel) appelstroop zelf maken van appels die je niet meer op de schaal legt. Ik gebruik zo min mogelijk toegevoegde suiker. Eigenlijk alleen maar om de kleur van de stroop goed te krijgen.
Bedankt voor dit artikel! Ik eet het wel eens, en heb deze producten even vergeleken met mijn potje van de Lidl (Canisius appel en perenstroop), en die heeft als ingrediënten: geconcentreerd sap van gekookte peren en appelen. That’s it! Ook ‘maar’ 50g suiker per 100g. Ik dacht ik meld het even voor de geïnteresseerden 🙂
Oeh super! Bedankt voor het melden Floortje!
Heerlijk, appelstroop! Leuk dat je hier een artikel over geschreven hebt!
Ik vind zelf deze versie: http://www.ah.nl/producten/product/wi164612/frutesse-appel-kaneel-fruitstroop ook fijne macro’s hebben! Misschien stond hij niet in het schap bij jouw AH!
De appelstroop die jij hier noemt staat boven gewoon in de vergelijking hoor. Kijk nog maar eens goed.
Goed opgemerkt 🙂 Thanks Mustafa!
Ik vind je vergelijk artikelen altijd super interessant, zelf eet ik eigenlijk nooit appelstroop ik vind het zo’n lading suiker (ik weet wel dat het er in moet zitten want anders zou het geen appelstroop zijn), maargoed.. Wel weer interessant om even dit even te lezen!
In ieder geval goed om te weten dat de meeste appelstropen in de supermarkt qua ingrediënten prima zijn. Zelf eet ik het niet, vind het vaak veel te zoet en bovendien bevat het voor mij teveel suiker 😉
He Teni,
Dit soort artikelen vind ik altijd zo leuk om te lezen. Je geeft zo veel duidelijke tips, en ik vind het zo goed dat je in ieder artikel gebruik maakt van je wetenschappelijke kennis. Zoals bijvoorbeeld bij je “wat water met citroen NIET doet”. Dat soort artikelen vind ik echt zo zinvol. Ik ben helemaal fan van je blog! Ik kijk iedere ochtend als eerste hier om te kijken wat er online staat:)
Als het mag, heb ik ook nog een vraag. Ik ben midden 20, en sport sinds kort fanatiek. Ik ga nu sinds een maand 3 x per week fitnessen en doe daarnaast nog een andere sport erbij, 1 x per week. Volgens mijn coach moet ik echt meer eiwitten gaan eten, maar ik vind dit zo lastig. Want ik eet voor mijn gevoel al kei veel skyr, noten, hummus en kipfilet. Ik eet inmiddels iedere dag zo ongeveer hetzelfde, omdat ik anders niet aan die eiwitten kom. Ik zit daarom te denken of het toch niet slim is om aan de Whey shakes te gaan. Alleen qua ondersteuning zeg maar. Alleen ik zie echt door de bomen het bos niet meer haha! Het hele internet staat er vol mee, alles heeft smaakjes en toevoegingen. En ik hou eigenlijk zo wie zo al niet van supplementen, laat staan van supplementen waar ook nog eens een boel rommel bij zit. Heb jij hier misschien tips voor?
Groetjes:D
Als er bietensap in appelstroop zit valt hij bij mij al af. Pure appelstroop is echt lastig te vinden. Ik eet het zelf niet maar als ik het koop voor mijn zoon ( lees zoetekouw) dan wil ik wel goede appelstroop aanschaffen. Leuk artikel Teni!
Die van Crombach. Heerlijk friszoetzuur! Bij de bio producten in de supermarkt
Ze zijn er wel hoor, appelstroop zonder toegevoegde suiker of suikerbiet, namelijk van het merk Crombach. Wel een stuk zuurder. Ik prefereer de zonnestroop van zonnatura, daar is ook niets aan toegevoegd.
Wat is het ijzergehalte per stroop?
Weinig. Dat is echt een fabel van vroeger, toen appelstroop nog in ijzeren potten zat. Daardoor trok er toen een beetje ijzer in se stroop (wat het lichaam overigens niet wcht opnam omdat het het slechte onneembare ijzer is). En het ijzer dat er evt nu inzit, is ook zeer slecht opneembaar. Nee, als je een ijzertekort hebt moet je veel peulvruchten, noten, groene groenten en rood vlees (onbewerkt uiteraard) eten.
Die van zonnatura is top! Hebben ze nu een nieuwe variant van.
Zonnestroop van Zonnatura, 65% ingedikt perensap, 35% ingedikt appelsap, citroensap en pectine.
232 kcal per 100g, 55 gram koolhydraten per 100g waarvan 52 gram suikers.
De lekkerste stroop heb je niet geprobeerd, nl. Canisius appelstroop!! Zij hebben trouwens ook heerlijke appel/perendtroop. 100% natuur! Een echte aanrader!!
Hier ook een fan van zonnestroop van Zonnatura! Heerlijk op een rijstwafeltje of crackers. Ik eet nu geen kaas meer (sinds een tijdje vegan), maar voorheen ook zwaar fan van de combi kaas/appelstroop. (Snee zuurdesem met geitenkaas en appelstroop was 1 van mijn favorieten!)
DE WELLENSE STROOP VAN WELLEN IS 100 PERCENT VAN ALLEEN FRUIT.
WELLEN LIGT IN BELGISCH LIMBURG
Ik koop bij AH fruitstroop Van 100% appel hier voor worden alleen appels gebruikt en verder geen toevoegingen. En ook fruitstroop Van 100% peren.
De naam op de potjes is 100% appel of 100% peren en staat bij de de andere fruitstropen in het rek
Leuk artikel! Ze hebben nu ook 100% appelstroop bij de Albert Heijn waar alleen het fruitstroop van appels in zit 🙂
En per 100g
Koolhydraten: 63g
Waarvan suikers: 53 g
Dacht leuk om te weten 🙂
Hallo, Wat nog lekkerder en echt puur is, is stroop van puurvandewall.nl. Een van de stroopstokers uit zuid Limburg. Zie ook video’s op you tube.
Dit is appels en peren koken en verder indikken, zonder verdere toevoegingen. Ik maak het zelf ook en smaakt veel anders dan de suikerbieten stroop uit de winkel.
En wat is het verschil tussen AH biologisch appelstroop(grijs dop) en AH biologisch rinse appelstroop?
En wat is het verschil tussen AH biologisch appelstroop(grijs dop) en AH biologisch rinse appelstroop(groene dop)?
Invertsuiker als ingredient hoort niet in appelstroop!
Het enige wat nodig is om appelstroop te maken in ingedikt sap van appel, eventueeel aangevuld met perensap en bietensap. Het appelsap bevat pectine. Inkoken tot de gewenste dikte.
Canisius in Schinnen doet dit perfect. Frumarco (Frutesse) voegt rommel toe nl glucosefructosestroop. Nooit eten dus. De stropen van Canisuius hebben daarom zondermeer mijn voorkeur.
Waarom mag die stroop appelstroop heten als er (meer dan de helft) suikerbieten in zitten? Of soortgelijk spul dan zelfs fruitstroop noemen.
Wat dacht je van de Luikse Stroop van Lambert? Niet per se biologisch maar gemaakt van appel en perensap en pectine. Da’s alles. Gewoon bij de Plus.
Hoi ik heb appel perenstroop van het merk canisius 100 procent fruit en geen toegevoegde suiker.
Op voedingscentrum staat dat het ijzer in appelstroop uit de suikerbietensap komt.