Supermarkten maken het ons soms zó moeilijk! Rijstwafels met een smaakje, rijstwafels zonder smaakje, meergranen rijstwafels, rijstwafels van zilvervliesrijst, rijstwafels minder zout etc. etc. Als je gewoon een gezonde keuze wilt maken wordt het toch best lastig zo. Ik heb er weer een hoop voor je vergeleken! Benieuwd naar welke rijstwafels het gezondst zijn?
Allereerst de ingrediënten per pak rijstwafels:
1: 75% zilvervliesrijst, 17% rogge, 7% haver, zout
2: zilvervliesrijst, 0,7% zeezout
3: zilvervliesrijst, 0,2% zeezout
4: 59% rijst (géén zilvervliesrijst), maïs, 7,5% kaasmix (weipoeder, zout, kaasproduct; kaas, melk, zout, zuursel, stremsel) plantaardige olie, weipoeder, maltodextrine (=suiker), zout, antioxidant (E339), zuurtergelaar (citroenzuur), plantaardige olie, gistextract, smaakversterker (E621), maltodextrine (he, nog een keer suiker?), aroma, antiklontermiddel (E551), gemodificeerd zetmeel (tapioca-, maïs), specerijenextract, melkeiwit, plantaardige olie.
Wacht eens even!!!
Ho, graag wil ik het een en ander toelichten over dit etiket. Zoals je ziet is er duidelijk een verschil in de hoeveelheid ingrediënten tussen de verschillende rijstwafels. Maar graag wil ik even inzoomen op enkele E-nummers, bijvoorbeeld E551; Siliciumdioxide :
“De belangrijkste toepassing van siliciumdioxide ligt bij het produceren van glas. Glas ontstaat door een mengsel van zand en natriumcarbonaat te verhitten. Omdat siliciumdioxide in een “allotrope = polymorfe = meervormige” toestand voorkomt, kan het ook geschikt gemaakt worden voor zonnepanelen.”
Toegevoegd 6-10-2013:
Nu heb ik gelukkig lieve oplettende vrienden en kennissen die me weer het een en ander hebben uitgelegd over E551 en hoe dit in voeding is bewerkt. Ik vind het belangrijk om de verschillende kanten van voeding te belichten, of ik het er nu mee “eens” ben of niet. Er is nog lang niet alles duidelijk over voeding en de schade van toegevoegde stoffen, evenals de veiligheid van toegevoegde stoffen. Allereerst de uitleg van Stephen over hoe je bepaalde verbindingen van stoffen kunt manipuleren:
“Je kan sillica vergelijken met koolstof. Die is belangrijk, zelfs onmisbaar in veel chemische processen die plaatsvinden in ons lichaam. Maar graphene, graphite ( wordt gebruikt in potloden) zijn ook chemische verbindingen die alleen bestaan uit koolstof. De verbindingen hebben verschillende structuur maar ze blijven koolstof.
Oftewel: chemische verbindingen en stoffen kun je manipuleren via complexe processen om diverse organische ingrediënten te maken en producten zoals glas.Ik heb wel de rol van Si (silicon) en de effecten daarvan in ons lichaam in acht genomen. Ik heb een hyperlink van een wetenschappelijk advies van European Food Safety Authority. Hoofdstuk 5 vertelt dat silicon (Si) van nature voorkomt in etenswaren als SiO(2) and orthosilicic acid. Men kan silicon vinden in plantaardige etenswaren zoals gerst (barley), havermout (oats) en witte tarwebloem (white wheat flour). De link: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1132.pdf“
En dan nog als laatste een toevoeging van Cipriano:
“Het is namelijk, simpelweg, zand, dat spul. Super, mega fijn zand wat gebruikt wordt om poedervorming voedsel goed op te laten lossen 🙂
Blijft overigens wel een feit dat die #4 gewoon max gore wafels zijn!”
5: 59% rijst, maïs, 7,5% barbecuemix [zout, paprikapoeder, aroma’s, suiker, uienpoeder, smaakversterkers (E621, E627), tomatenpoeder, weipoeder, fructose (= suiker), kaas (melk, zout, stremsel, zuursel), knoflook, antiklontermiddel (E551), kruiden en specerijen, zuurteregelaar (citroenzuur), kleurstof (annatto)], plantaardige olie.
6: Zilvervliesrijst, 0,2% zeezout
7: 79,8% zilvervliesrijst, 20% mais, zeezout
8: 99,8% zilvervliesrijst, zeezout
9: 44% zilvervliesrijst, 43% maïs, hartige smaak [aroma, weipoeder, lactose, smaakversterkers (mononatriumglutamaat, dinatriumguanylaat (WAT?!), paprikapoeder, kleurstof (paprika-extract), mout van gorst], zout
10: 34% zilvervliesrijst, 34% maï, suiker, kleurstoffen (sulfiet, ammoniak, karamel, annatto), zout, zonnebloemolie, lecitine (van soja), karamelaroma.
11: zilvervliesrijst, maïs, melkchocolade (suiker, melkpoeder, cacaoboter, cacaomassa, lecitine (van soja), vanillearoma), suiker, glucose- en fructosestroop (= nog meer suiker), cacaopoeder, lecitine (van soja), zonnebloemolie, chocoladearoma.
12: 46% zilvervliesrijst, 45% maïs, kaassmaak [weipoeder, kaaspoeder, mononatriumglutamaat, kleurstof (paprika-extract), lactose, aroma, caseïne], zout.
En nu naar de kern van de waarheid!
- De prijs heb ik omgerekend naar de prijs per 100 gram rijstwafels.
- De voedingsstoffen zijn op basis van 100 gram
Suiker
Er is echt een enorm verschil in gebruik van suiker tussen de rijstwafels. Vooral die van Snack a Jacks zijn duidelijk bedoeld als “lekkernij” door alle kleurstoffen, smaakstoffen, smaakversterkers en SUIKERS! Alleen al de Chocolate Chip van Snack a Jacks bevatten 29,5 gram suiker meer dan die van zonnatura.
1 suikerklontje = 5 gram.
Snack a Jacks= 6 suikerklontjes!!!!
Zonnatura= 0,1 suikerklontje
Natrium
De Snack a Jacks BBQ bevat VRESELIJK VEEL NATRIUM! Samen met de karamel rijstwafels van de Albert Heijn bevatten ze de meeste natrium. (Ook de bbq van Albert Heijn is niet de braafste).
En de winnaar is..
Die van Zonnatura zijn dus mijn advies! Ze bevatten de basisingrediënten voor rijstwafels, geen smaak- en kleurstoffen. De Popcorn wafels bevatten de minste hoeveelheid natrium, handig om te weten als je een zoutarm dieet volgt! En de minste suikers. Het is voor mij wel duidelijk. I Love Zonnatura!
35 comments
Ik ben zooooooooo verslaafd aan rijstewafels met pindakaas!!!
LOVE IT!!!!!!
Heb nu ook de blauwe van Zonnatura ipv die groene ;-).. bedankt voor je tip weer!!
xxxx
Jaaaaaaa, rijstwafels met pindakaas = hemels! haha
Graag gedaan! xxx
Hier nog een rijstwafel pindakaas verslaafde haha.
Ik vind dit vergelijkingsartikel heel interessant.
Ik haal mijn rijstwafels meestal bij de Aldi, ik zal er de volgende keer eens naar de ingrediënten kijken.
Haha blijkbaar is het een hemelse combinatie!
Ja goed idee om naar het etiket te kijken! Nu weet je ook een beetje waar je op moet letten, altijd handig! 🙂
erg handig artikel! hier leer je zo veel van. Top!
Ik merk dat veel mensen dit prettige artikelen vinden, dus er komen er meer! 🙂
Hoi! Ik reageer normaal nooit op blogs maar ik heb je site pas recent ontdekt en je inspireert me echt om meer aan mijn gezondheid te doen en om meer te letten op mijn eetgewoonten. Wat schrijf je op een leuke en interessante manier. Ik vind het top. Dank je wel daarvoor. Heel erg leerzaam (ook dit artikel!)
Hoi Maartje,
Wat lief dat je de tijd hebt genomen om dit berichtje achter te laten! Echt superleuk! Graag gedaan en ook meteen dankjewel voor jouw bericht 🙂
Liefs,
Teni
rijstwafel + pindakaas = LOVE.
Ik heb nog een goede rijstwafel gevonden: BIO + de crunchy maiswafels met zeezout (met alleen mais en zeezout)
Heerlijk om een dubbeldekker te maken met een plakje geitenkaas ertussen =)
Oeh! Bedankt voor je toevoeging Jannie, top!
haha dubbeldekkers zijn de beste!
dit is em om precies te zijn =) http://www.bio-plus.nl/consument/details////crunchy-maiswafels/product/show/
Woohoo! Alleen mais en zeezout 🙂
De Spelt rijstewafels van LIMA zijn nog gezonder!!
Ik ken die merk zonnatura niet. Ga er eens op letten in de supermarkt. Ik ga meestal naar Delhaize, maar rijstwafels koop ik meestal van Lima in de biowinkel.
Gr. Julie
Er is ook nog een extra dunne, vierkante biologische wafel van Zonnatura. Dat is mijn favoriet.
Thanks voor de toevoeging! Ik ga die zoeken de volgende keer 🙂
Heel veel dank voor de uitleg. Dat veel rijstwafels met gluten zijn besmet dat wist ik niet.
Daar ga ik exstra op letten. Door de E-nummers worden mensen vaak ziek. Die troep probeer ik te vermijden.
Weer heerlijke post! Eet je ook roomboter? Ik zie namelijk de bomen door het bos niet meer 🙁 welke is nou beter dan de ander…..
😀 Zeker! Niet heel vaak hoor, maar ik heb er in ieder geval niets op tegen: http://fitbeauty.nl/boter-gezond/
Prima artikel! Toch kun je de AH Basic als beste koop bestempelen. Bijna dezelfde voedingswaarde als die van Zonnatura voor een fractie van de prijs.
Snack a Jacks is gewoon slim vermomde troep die de illusie wekken dat het gezond is.
Die koop ik dus ook.
hoi
Hoi,
Ik had een vraagje ik eet graag een rijstwafel maar dan zon der iets erop (meergranen rijstwafels) ik heb gehoord dat dit niet gezond is klopt dit? Zo ja hebben jullie tips om het te beleggeb lust namelijk geen pindakaas?
Een fijn alternatief voor de rijstwafel is voor mij de spelwafel van Leev, 100% spelt, geen toegevoegd zout.
Energie 372 kcal
Vetten 2,8 g
Koolhydraten 69,6 g waarvan suikers 2,5 g
Vezels 9,37 g
Eiwitten 12,3 g
Zout <0,01 g
Relatief veel vezels en eiwitten, weinig zout, mooie aanvulling op mijn saladelunch
Hoi Teni,
Bedankt voor dit artikel!
Ik vroeg me af of je misschien je mening over deze rijstwafels zou willen geven:
http://www.bodyenfitshop.nl/superfood/superfoods/body-en-fit-superfoods/superfood-wafels/
Thanks!
Echte goede en handige blogs. Zou je misschien ook iets kunnen schrijven over gezonde toetjes van de supermarkt?
Leuk artikel! Ik begrijp echter die hype rondom rijstwafels niet zo.
Rijstwafels (ook van Zonnatura) hebben een lage voedingswaarde en zijn dus als tussendoortje om af te slanken redelijk geschikt , maar een lage voedingswaarde betekent ook een onverzadigd gevoel. Ze zijn dus absoluut niet het gezondste tussendoortje om te eten. Doordat ze van die snelle koolhydraten bevatten staan ze ook ontzettend hoog in de glychemische index…
daarom rijstwafels altijd met iets eiwitrijks en vet eten.bv pindakaas,amandelpasta, gerookte zalm met wat groentjes
Fijne blog, leuk initiatief om zo een vergelijking te maken, zeker ook hoe je op het eind alles in een tabel zet, zodat wij als lezer zelf in één oogopslag kunnen zien welke wafel wij zouden kiezen (als we niet zozeer op suiker willen selecteren maar op bedrag, of vezels of suiker of iets anders.
Zou je voor een volgende keer wat duidelijker willen maken waarom je welke kleur (oranje, licht oranje, licht groen) gebruikt in je overzicht? Op basis van welke variabelen krijgt een wafel van jou een groene kleur?
En zou je een keertje een vergelijking willen maken met verschillende pindakazen?
Gisteren je site ontdekt en ik vind m super!
2 maanden geleden bevallen en nog wat kilo’s te gaan…. Goed moment dus om m’n eetpatroon onder de loep te nemen. Jouw site helt daar mooi bij!
Kwam vandaag bij de Lidl rijstwafels tegen, merk Sondey… €0,29 voor 20 wafels. 99% rijst, sesam en 0,3% zout. Verder niks! Zout had iets minder gemogen, maar verder top, lijkt mij!
Rijstwafels van Lidl hebben als basis witte rijst, dus geen zilvervliesrijst en zijn niet biologisch. Vandaar de lage prijs.
I think your website needs some fresh articles. Writing manually takes a lot of time,
but there is tool for this time consuming task, search for;
Ssundee advices unlimited content for any blog
het was al weer een tijdje geleden dat ik ze had gehaald, had eerst altijd die van zonnatura, heb nu speltwafels gekocht om te proberen…
met pindakaas zijn ze trouwens megalekker ja, had er niks over gelezen, ging het gewoon uitproberen, maar dat is dus al bekend 😉
Hu, in de ingrediënten van zonnatura staat ook zout. En om nou te zeggen dat AH basic en AH biologisch ongezonder zijn omdat er een halve gram meer suiker in zit lijk me ook overdreven