Weet je waar ik zin in heb? In een kaas vergelijking! En dan niet zo’n vergelijking waarbij ik slechts 1 soort pak en hier diep in duik – want die verschillen zijn te minimaal. Maar juist van elke soort 1 pak en deze met elkaar vergelijk.
Een beetje appels met peren vergelijken, maar dan in kaas-vorm. Mocht je je afvragen wat het voordeel of nadeel is van een bepaalde soort kaas, dan vind je het antwoord in dit artikel!
Let wel, dingen als ‘gezond’ of ‘ongezond’, ‘goed’ of ‘slecht’ zijn allemaal afhankelijk van de context. Het één is niet per se gezonder dan de ander, het heeft altijd te maken met de context waarin het gegeten wordt. Dus een kaas met meer eiwitten kan voor de sporter ‘gezond’ zijn, maar voor iemand met een nierziekte juist niet.
Laten we van start gaan!
Ik kan het kort houden wat betreft de ingrediënten van de meeste soorten kaas: de basis is hetzelfde, een combinatie van twee of meer ingrediënten: Melk, room, melkpoeder, melkeiwit, stremsel, zout. Vervolgens zijn er verschillende producten die we onder de noemer van kaas laten vallen omdat ze in de basis twee of meer van die ingrediënten hebben, maar voor de rest nog enorm kunnen verschillen in structuur, smaak en voedingswaarde.
Daarom zei ik al eerder, het is een beetje appels met peren vergelijken onder toevallig dezelfde noemer: Kaas.
Hüttenkäse
Voor de fitnesswereld niet een onbekende kaas. Waarom? Het bevat relatief weinig calorieën en veel eiwitten wat natuurlijk een topcombinatie wordt voor mensen die sporten en willen afvallen. Zoals je ziet qua ingrediënten: de basis voor kaas.
Zaanlander Jong Belegen 48+
Plakken kaas staan bekend om hun hoge vetgehalte en calorieën. Hoe ouder de kaas hoe hoger deze getallen. Daar is een logische verklaring voor: de kaas heeft dan ook minder vocht en heeft dus per 100 gram een hogere dichtheid aan voedingsstoffen (en dus ook calorieën).
De ingrediënten zijn weer de basis, zoals je ziet!
Milner Jong 30+
Voor plakken kaas, bevat deze variant van Milner aanzienlijk minder calorieën. Daar staat het merk Milner natuurlijk ook bekend om. Je ziet ook dat er méér eiwitten (29 gram) in 100 gram Milner 20+ kaas zitten dan in de Jong Belegen (24 gram) variant. En dat met bijna 100 calorieën minder per 100 gram – dat is heel wat!
Je ziet dat hier gebruik is gemaakt van kleurstof, dit zijn ingrediënten die worden toegevoegd zodat wij een lekker gevoel krijgen bij het product. Dat we er niet vies van opkijken als het niet helemaal geel is gekleurd. En dat is wat ik heel zonde vind. Ik heb liever een minder gele kleur dan een toevoeging waar mijn gezondheid niets aan heeft.
Smeerkaas Goudkuipje
De ‘volle’ variant van smeerkaas kent aardig wat calorieën (ten opzichte van de magere smeerkaas, zie hieronder), maar levert ook weer lekker wat eiwitten: 14 gram per 100 gram. De ingrediënten zijn de basis voor kaas, hier is nog wel weipoeder aan toegevoegd en verschillende smeltzouten.
Wat zijn smeltzouten?
De smeltzouten (fosfaatzouten) zijn om een chemische reactie tot stand te brengen, ze zorgen ervoor dat het eiwit en vet uit de kaas verbonden kunnen worden met water; dit zorgt ervoor dat de kaas smeerbaar (of soms snijdbaar) blijft na het afkoelen. Het geheel wordt verhit waarbij de kaas smelt en door de hoge temperatuur is de smeltkaas meteen ook gepasteuriseerd. Vanaf een bepaal vochtgehalte mag smeltkaas de naam smeerkaas krijgen.
Smeerkaas Milner 20+
Hier krijgen we de magere variant te zien: De 20+ smeerkaas (daar zijn heel veel merken van). Je ziet dat dit bijna de helft aan calorieën levert vergeleken met de volle smeerkaas met daarnaast nóg meer eiwitten. Ook weer een topcombinatie voor sporters die willen afvallen.
Als je kijkt naar een plak kaas per 100 gram en smeerkaas per 100 gram dan zit daar een aanzienlijk verschil in van zo’n 200 tot 300 calorieën. Hoe kan het dat smeerkaas zo weinig calorieën heeft vraag je je misschien af. De verklaring hiervoor is eigenlijk heel logisch; dat komt omdat er water is toegevoegd bij het bereiden van smeerkaas (smeltkaas), hierdoor is het vochtgehalte van smeerkaas veel hoger en bevat het in verhouding minder vet, minder eiwit, minder vitamine B, A en D dan gewone kaas.
Zuivelspread
Zuivelspread is eigenlijk de smeerkaas variant die met room in de basis is bereid. Een romige topping voor je broodje/cracker/etc. Het eiwitgehalte is aanzienlijk lager dan de andere kaas varianten.
Er bestaan ook magere varianten van zuivelspread als je wat minder calorieën wilt dan 255 per 100 gram.
Philadelphia
Philadelphia is ook een zuivelspread variant (misschien wel de originele) en is dus heel erg vergelijkbaar met de hierboven genoemde zuivelspread. Je ziet hier wel dat er wat extra ingrediënten aan zijn toegevoegd, in tegenstelling tot de zuivelspread. Dit is dus ook allemaal om de smaak, kleur, geur en consistentie zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor ons. Niet per se nodig, want anders was de hierboven genoemde zuivelspread ook niet mogelijk om te maken en deze kent 4 basis ingrediënten.
Voedingswaarde vergelijking
Goed, welke kaas past nou het beste bij jouw leefstijl? Mijn beste advies is: De kaas die je het lekkerste vindt.
Laten we alsjeblieft niet constant onze voeding enkel inzetten om een fysiek doel te bereiken. Het is zeker belangrijk om op de ingrediënten en de voedingswaarde te letten voor je gezondheid, maar het is ook belangrijk om binnen die wereld van goede voeding ook rekening te houden met je eigen smaakpapillen.
Hoewel ik voor de kleuren in het schema ga voor rood wanneer iets hoog is qua calorieën, suikers of vetten betekent het niet dat het meteen een ‘slecht’ voedingsmiddel is. Realiseer je dat wanneer ergens meer vet in zit, het tegelijkertijd betekent dat het je een langer verzadigd gevoel geeft – dat is zeker ook een voordeel.
Nu hou ik van ALLE SOORTEN KAAS, dus ik wissel graag af tussen een belegen plak kaas en een 20+ smeerkaas of hüttenkäse, afhankelijk van hoeveel calorieën ik die dag nuttig (om af te vallen).
De blauwe kleur bij Milner jong staat er om aan te duiden dat dit qua plakken kaas een variant is met echt weinig calorieën. Maar vergeleken met de andere soorten kaasproducten, valt het vrij hoog uit. Ik vond het niet helemaal eerlijk om deze rood te laten kleuren.
Wat is jouw lievelingskaas?
Hou je eigenlijk van kaas? Waar ga jij vaak voor en waarom?
5 comments
Ik hou van kaas!! Vooral van oude kaas. Maar omdat ik weet dat het nogal wat calorieën bevat, kies ik voor Milner of Beemster 30+ of Old Amsterdam 35+. Daarnaast gebruik ik regelmatig Huttenkase en Zuivelspread light in combinatie met rauwkost, avocado of magere vleeswaren.
Oeeeeh Old Amsterdam 35+ heb ik nog nooit geproefd maar klinkt echt als iets voor mij!! Hmmm😍
Nuttig artikel weer!
Ik eet altijd smeerkaas op mijn rijstwafels. Of moet ik zeggen smeerkaas met rijstwafel? 😉
Wel altijd de 15+ variant van Eru (alle smaken) en af en toe Eru Prestige. (Die laatste is zooooo lekker maar ook ontzettend zout, namelijk 3,2 gr. per 100 gr.)
Nu ook een uitstapje naar Old Amsterdam Crème; zalig! Echt het proberen waard!
Je weet het wel goed te verkopen Tanja! Ik heb nu ook zin in smeerkaas met rijstwafels! 😍 en zeeeeeker benieuwd naar de Old Amsterdam crème!
Ik eet alleen vegan kaas, en dat ook maar af en toe omdat ik het niet echt gezond vind. Maar soms wel heel lekker, vooral de plakken vegan cheddar op een tosti! Of de Westland kruidenkaas, smaakt precies als Boursin! De noten speciaalkaasjes van bijvoorbeeld Mr. & Mrs. Watson zijn daarentegen echt to die for! Prijzig, maar zoooo lekker! Ook Ekoplaza heeft echt een paar heerlijke, waaronder vegan blauwe kaas.
Kaas van koemelk eet ik niet meer. Koemelk is in feite niets anders dan borstvoeding voor kalfjes, wat mij betreft niet voor mensen bestemd. Vroeger vond ik kaas heerlijk hoor, burrata was mijn favoriet! Maar toen ik leerde over het dierenleed in de zuivelindustrie was ik er klaar mee. Misschien leuk om een artikel te maken met verschillende vegan kazen die getest worden!