Het lijkt nogal een klus tegenwoordig om toegevoegd suiker te vermijden wanneer je niet een opleiding of studie hebt gevolgd en alle (scheikundige) benamingen van suiker te herkennen. Zelfs ik sta af en toe met ongeloof te kijken naar verpakkingen.
Als eerste denk ik: Jeetje wat creatief, direct gevolgd door: Ze hadden mij bijna te pakken, ik kan me niet voorstellen hoeveel anderen zonder zo’n opleiding ze hiermee inpakken. Poeh.
Daarom vandaag een artikel dat hopelijk wat nuttige informatie verspreidt!
Laten we voorop stellen dat het eten van veel toegevoegd suiker niet goed is voor je gezondheid. Dit is iets waar we het allemaal inmiddels over eens zijn, toch? Het is gelinkt aan vervelende ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, om er slechts een paar op te noemen (1)(2)(3)(4).
Uit onderzoek blijkt dat veel mensen allang veel meer suiker eten dan goed is voor ze (5)(6)(7)(8)(9), en om die reden kan het verstandig zijn om zoveel mogelijk toegevoegd suiker, waar je toch niet zoveel van proeft, te vermijden. Zoals in kruidenmixjes, crackers, ingeblikte groenten en peulvruchten etc. Je intentie is op dat moment niet om suiker te eten.
En op de momenten wanneer je wél zin hebt in iets zoets, bewust voor iets met suiker (natuurlijk of niet) te kiezen.
Noem het beestje bij zijn naam
Suiker is de algemene benaming voor korte keten koolhydraten die zoet smaken. Suiker heeft echter vele verschillende vormen en namen. Je herkent misschien namen als fructose, glucose en sucrose. Maar er zijn er nog veel meer die je misschien niet meteen herkent als suiker.
Het feit dat vele fabrikanten vooral de andere namen gebruiken in hun producten maakt het verrekt lastig voor mensen om uit te vogelen wanneer iets wél of geen toegevoegd suiker bevat.
Droog suiker
Om niet per ongeluk enorm veel toegevoegd suiker binnen te krijgen, kun je dit lijstje bij je houden (screenshotten of uitprinten) wanneer je weer je boodschappen doet:
- Gerstemout
- Bietensuiker
- Bietenstroop (Golden Syrup)
- Bruine suiker
- Rietsuiker
- Basterdsuiker
- Kokosbloesem suiker
- Maïsstroop
- Fructose
- Dadel suiker
- Dextraan
- Moutpoeder
- Ethylmaltol
- Vruchtensapconcentraat
- Invertsuiker
- Maltodextrine
- Maltose
- Melasse
- Muscovado suiker
- Panela (oersuiker)
- Palmsuiker
Siropen
Dacht je klaar te zijn met het lijstje, komen er nog een aantal siropen aan die ook zeker als toegevoegd suiker tellen. Siropen zijn meestal dikke vloeistoffen die gemaakt zijn door heel veel suiker op te lossen in water. Ze worden in verschillende producten gebruikt maar zijn voornamelijk te vinden in zoete drankjes. Hier een lijstje:
- Nectar van agave
- Johannespitbrood siroop
- gouden siroop
- Glucose fructose stroop (High-fructose corn syrup)
- Honing
- Moutsiroop
- Ahornsiroop
- Haver siroop
- Rijststroop
En dit zijn nog niet eens alle namen die suiker kan hebben, check ook dit artikel voor meer sneaky namen voor suiker.
Vele verschillende soorten suiker binnen één product
De ingrediënten worden op volgorde van gewicht weergegeven op de verpakking. Dit betekent dat er van het eerste genoemde ingrediënt het meeste van aanwezig is. Hier maken veel fabrikanten gebruik van om hun product er gezonder uit te laten zien. Ze gebruiken dan kleinere hoeveelheden van verschillende soorten suiker, drie of vier bijvoorbeeld, in één product.
Als al deze suikers op één hoop gegooid zouden worden, dan zou het woord ‘suiker’ ergens bovenaan staan, maar door het op te breken in meerdere soorten, komen deze verspreid op de ingrediëntenlijst. Handig om je hier dus bewust van te zijn.
Sommige eiwitrepen – die als gezond worden gepromoot – hebben héél veel toegevoegd suiker. Het kan soms wel zijn dat ze een 7,5 theelepels (30 gram) aan toegevoegd suiker bevatten. Ja, dat is in één reep. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze reep, “Natural” en ook “Vegan”:
Dit is een voorbeeld van hoe de ingrediëntenlijst er dan uit ziet (bron: ah.nl):
Ingrediënten: VolkorenHAVERvlokken* (27,1%), glucose-fructosestroop*, stukjes krakeling (14,2%) [TARWEmeel*, palmvet*, zout, TARWEmoutbloem*, gist*, rijsmiddel (natriumcarbonaten), zuurteregelaar, (natriumhydroxide)], maltodextrine*, pompoenpitten* (7,1%), volgraan crispies [voltarwemeel*, rijstmeel*, suiker*, GERSTEmoutbloem*, TARWEmoutbloem*, zout, koolzaadolie*, stabilisator (calciumcarbonaat*), emulgator (SOJAlecithine*)], SOJAbonen*, palmvet*, zout, magnesiumcitraat, bevochtigingsmiddel (glycerol*), emulgator (SOJAlecithine*), vanille-extract*, *natuurlijk ingrediënt.
Zie jij nu wat ik zie? Check de volgende namen:
- Glucose-fructosestroop
- Maltodextrine
- Suiker
- Vanille extract
En dit is ook duidelijk terug te zien in de voedingswaarde:
Voedingswaarde
Per 100 Gram. | |
---|---|
Energie | 1627 kJ (386 kcal) |
Vet | 10 g |
Waarvan verzadigd | 3.2 g |
Koolhydraten | 61 g |
Waarvan suikers | 15 g |
Voedingsvezel | 4.7 g |
Eiwitten | 10 g |
Zout | 1.2 g |
Magnesium | 180 mg |
Met maar liefst 15 gram suiker per 100 gram, de reep is 40 gram dat betekent dat er per reep zo’n 6 gram suiker in zit. Dit is nog een milde reep, check deze reep en maak zelf de conclusie:
Ik sta hier echt wel versteld van, wat jij? Het lijkt wel alsof de gehele reep bestaat uit suiker als je kijkt naar het gebruik van zoveel verschillende varianten van suiker. Vergelijkbaar met een Snickers reep.
Toegevoegd suiker in producten waar je het niet bij verwacht
Het is logisch dat wanneer je een stuk taart eet of wat snoep of koek, dat hier suiker in zit. Maar het vervelende nieuws is dat er tegenwoordig in talloze verschillende producten suiker wordt toegevoegd. Producten waar het nergens voor nodig is om suiker aan toe te voegen als we het vanuit een gezondheidsperspectief bekijken.
Denk aan ontbijtgranen, pastasaus, crackers en zelfs yoghurt. In sommige yoghurt varianten die als naturel worden bestempeld wordt aardig wat suiker toegevoegd. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat er in deze producten ook suiker wordt toegevoegd waardoor in totaal veel meer suiker binnen krijgen dan ze denken.
Ik kan altijd maar één ding meegeven als belangrijkste advies: check het etiket! En gebruik deze informatie voor iets positiefs. Een hele tijd terug schreef ik het artikel over hoe je een etiket kunt lezen, dus mocht je wat extra hulp nodig hebben, check dan ook dit artikel:
Het gebruik van ‘gezonde’ suikers
“Natuurlijke ingrediënten” of “Natuurlijke suikers” zie je vast vaker op verpakkingen tegenwoordig en dat is ook precies weer een nieuwe slimme zet van fabrikanten. Er zijn tegenwoordig talloze natuurlijke suikers die met liefde worden toegevoegd aan producten die het niet nodig hebben om gezoet te worden.
Hoe natuurlijk deze suikers ook zijn, het blijven suikers en ze blijven toegevoegd. Een stuk fruit bevat ook natuurlijke suikers, maar die zitten er al in. Er is dus een verschil in een toegevoegd suiker en een van nature aanwezige suiker.
De gezondere toegevoegde suikers zijn vaak afkomstig van het sap van fruit, vanuit bloemen maar bijvoorbeeld ook vanuit honing. Wat belangrijk is om te weten is dat de voedingswaarde van deze suikers nog steeds vrij laag is en de belangrijkste vragen zijn: Waarom worden ze toegevoegd (is het een product dat lekker zoet is zoals cake of is het een cracker)? En hoeveel is er toegevoegd? Het kan dan wel gezond zijn, maar als er ontzettend veel van wordt toegevoegd krijg je nog steeds een suikerbom binnen, natuurlijk of niet. Dan zou ik voornamelijk kijken naar de overige ingrediënten van het product; zijn deze ook allemaal natuurlijk? Dan zit je prima wat mij betreft (met mate). Denk aan dadel¬en repen/ballen bijvoorbeeld. Je kunt ze dan ook zelf maken natuurlijk! Zie hieronder een heerlijk recept dat ik wekelijks maak en zelfs meeneem voor onderweg:
3 comments
Met de ‘KiesIkGezond’ app van het Voedingscentrum kan je ook producten scannen, en als er dan (te) veel toegevoegd suiker in zit, of andere troep, dan komt dat er bij te staan 🙂 Heel handig voor producten als crackers, yoghurt of kwark, waarbij je niet verwacht dat er zo veel suiker in zit!
Met de ‘KiesIkGezond’ app van het Voedingscentrum kan je ook producten scannen, en als er dan (te) veel toegevoegd suiker in zit, of andere troep, dan komt dat er bij te staan 🙂 Heel handig voor producten als crackers, yoghurt of kwark, waarbij je niet verwacht dat er suiker in zit!
Goed artikel. Ik dacht dat ik al goed geinformeerd was maar er staan er toch een paar tussen die ik nog niet kende. Ik leer weer wat bij 😉