Sommige voedingsmiddelen hebben naar mijn mening een slechte reputatie gekregen doordat er allerlei gekke guru’s en diëten zijn geweest die niet helemaal terechte informatie naar buiten hebben gebracht. Of misschien maar een klein deel hebben verteld. Graag neem ik vandaag even de tijd om wat dingen recht te zetten!
Disclaimer
Ah, wat is een artikel zonder disclaimer tegenwoordig. De voedingsmiddelen die ik ga benoemen zijn niet meteen per definitie ‘gezond’ en al helemaal niet voor 100% van de bevolking. Het kan zijn dat jij bepaalde dingen niet eet omdat je er een opgeblazen buik van krijgt, of hoofdpijn of je er niet lekker van in je vel voelt. Kan allemaal. Een voedingsmiddel is nooit het één of het ander.
Volvette zuivel
Hoewel ik zelf graag voor de magere varianten ga van veel zuivel (yoghurt, kwark, smeerkaas) heeft volvette zuivel een beetje een slechte naam gekregen doordat er veel calorieën in zitten, veel verzadigd vet en cholesterol. Gelukkig blijkt uit verschillende onderzoeken dat volvette zuivel geen negatieve effecten heeft op de gezondheid van mensen, en zelfs niet bij mensen die al een te hoog cholesterol gehalte hadden of een hoger risico hadden op hart- en vaatziekten (1)(2)(3)(4).
Het nadeel met het inwisselen van alle volvette zuivel met de magere variant is dat je een hoop vitamine K2 mist waar volvette zuivel vol mee zit. Het helpt je hart en botten gezond en sterk te blijven omdat het calcium binnen je botten houdt en buiten je aderen (5)(6)(7).
Koffie
Als je mijn site regelmatig bezoekt weet je waarschijnlijk dat ik een koffie fan ben en meerdere malen heb geschreven over de positieve effecten van (zwarte) koffie. Maar er hangt nog altijd een negatieve lading omtrent het drinken van ‘veel’ zwarte koffie. Alles waar je teveel van nuttigt kan nadelig zijn, natuurlijk. Maar laten we niet vergeten wat voor toffe voordelen koffie ook heeft.
Caffeïne uit koffie kan je humeur positief beïnvloeden, mentaal (denkwerk) en fysiek (sporten) je beter laten presteren én het geeft je stofwisseling een boost (8)(9)(10)(11)(12). Ook bevat koffie antioxidanten: polyfenolen. Uit een onderzoek kwam naar voren dat de mannen die polyfenolen uit koffiebonen innamen voor een maaltijd een significante verbetering hadden in hun aderfuncties vergeleken met de groep die dat niet deed (13)(14).
Koffie zou ook kunnen helpen bij het beschermen van de gezondheid van je lever en zelfs de progressie van chronische hepatitis C remmen én de kans op leverkanker verkleinen (15)(16)(17).
Ik probeer zo voorzichtig mogelijk te zijn met dit soort uitspraken omdat de onderzoekswereld lang niet zo gevorderd is om dit met volle zekerheid te kunnen zeggen, het zijn vaak beginselen van vermoedens die nog veel verder onderzocht moeten worden en hier gaan (helaas) jaren overheen.
Groente en Fruit uit blik en uit de diepvries
Je zou denken dat alles dat afwijkt van puur groente en fruit minder gezond is. Zo ook groente en fruit uit blik of uit de diepvries. Nu is er wel degelijk een verschil tussen verschillende merken en varianten, maar dat het per definitie ongezond is, is niet helemaal waar.
Juist blijkt er uit onderzoek dat wanneer goente en fruit ingevroren wordt en/of ingeblikt wordt, de voedingsstoffen zo goed als compleet behouden blijven (18). Dit is niet het geval wanneer groente ‘puur’ in de schappen ligt, hoe meer tijd eroverheen gaat, hoe minder voedingsstoffen het voedingsmiddel behoudt. In dat opzicht blijven de voedingsstoffen in ieder geval behouden bij bevroren en ingeblikte producten én heb je dus een minder prijzig product.
De discussie ligt meer in de eventuele toevoegingen die worden gebruikt om een product in te blikken, om deze reden blijf ik ook ‘preken’ om altijd de verpakkingen en etiketten te lezen. Bij de meeste ingevroren groente en fruit zijn er trouwens géén enkele toevoegingen. Hoera!
Uit een onderzoek werd het gehalte aan vitamine C in broccoli en doperwten bekeken. Dit gehalte in de broccoli en doperwten die 12 maanden lang in de diepvries hadden gelegen waren gelijk aan het vitamine C gehalte van groente die net in de supermarkt lag en zelfs hoger dan de groente die al enkele dagen in het schap lag. Score! (19)
Sommige groente en fruit worden kort verhit voordat ze ‘verpakt’ (ingevroren, ingeblikt) worden, hierdoor worden de meeste bacteriën gedood en dit helpt bij het behouden van de kleur en smaak van deze voedingsmiddelen. Het is wel zo dat er een klein beetje vitamine C en B verlies is bij dit verhittingsproces (20). Vitamine A, E, mineralen en vezels blijven wel behouden bij het verhitten omdat deze stoffen een stuk stabieler zijn in water (21).
5 comments
Wat een interessant artikel! Dat met de diepvriesgroenten was ik inderdaad benieuwd naar!
Bedankt opnieuw voor de nuttige info Teni! Ik volg je blog al maanden. Reageren is niet zo mijn ding, meestal is alles al gezegd als ik het lees 😉 . Maar bij deze wil ik toch een keer laten weten dat ik heel veel gebruik maak van je tips en informatie, het helpt mij enorm bii het volhouden van een gezondere leefwijze waar ik me super goed bij voel!
Ik hou van diepvriesgroenten! dus fijn om dit te weten 😀 thanks!
I love diepvriesgroente. Ik heb altijd een voorraadje in de vriezer liggen omdat het gewoon super handig is als je een keer geen zin hebt om naar de winkel te gaan, of wanneer je friet eet en er toch even snel iets gezonds bij wilt hebben.
Heb je wel eens geprobeerd om eens 4 weken geen koffie te drinken!? Ben namelijk benieuwd wat voor voordelen jij zou ervaren als je geen cafeïne tot je neemt!