Oké, je besluit ervoor te gaan; Intermittent Fasten! Je hoort tegenwoordig aardig wat goede verhalen en hoewel het je een beetje beangstigd om zólang niks te eten in de ochtend wil je het toch wel proberen.
Helpt het echt met afvallen? Is het goed voor je cellen? Je hormonen? Wat gaat het met je doen, lichamelijk en mentaal?
Sinds ik in januari 2016 schreef over dat ik één maand bezig was met Intermittent Fasting en me dit zoveel rust had gegeven, kwamen er hééél veel vragen. Na die vragen ben ik meerdere updates gaan schrijven en inmiddels houd ik het onbewust heel soepeltjes aan. Maar de vragen blijven, en dan niet zozeer over wat mijn ervaring is (want dat is inmiddels wel duidelijk) maar over wat je nou moet doen, wat mag, wat niet mag, of je ook gezondheidsvoordelen behaalt door een uur eerder te eten of een uur later te stoppen etc. etc.
En omdat dit hele vage vragen zijn en ik géén intermittent-fasting-expert ben maar puur vanuit mijn eigen ervaring schrijf en de wetenschap betrekt bij het doen van uitspraken, heb ik dit artikel geschreven om de verschillende manieren uit te leggen waarop je Intermittent Fasting kunt integreren in jouw leven.
Wil je eerst even de wetenschappelijke informatie of mocht je geen idee hebben van wat Intermittent Fasting is met al de gezondheidsvoordelen, lees dan even dit artikel:
Dit zijn de verschillende manieren waarop je Intermittent Fasting zou kunnen integreren in je leven
1. Elke dag 16 uur vasten (16/8 methode)
Deze methode is de methode die ik in eerste instantie heb beschreven en heb aangehouden. Eten in een tijdsframe van 8 uur wat automatisch betekent dat je 16 uur lang niet eet. Voor veel mensen klinkt het als een nachtmerrie, voor vele anderen lijkt het een nachtmerrie tot ze even stil staan bij hoe ze zelf eten.
Zo sprak ik mijn moeder erover en wat bleek? Dit is wat ze zonder erover na te denken al jaren globaal deed. Rond 10:00 uur at ze haar ontbijt, en vervolgens rond 17:30 het avondeten waarna ze om 18:00 uur klaar was en vervolgens niet per se nog iets at de rest van de avond.
Voor mensen waarbij dit niet zo ‘natuurlijk’ gaat, kun je gaan spelen met het tijdsframe en beginnen met een uur later ontbijten, of een uur eerder stoppen met eten. Je kunt schuiven, passen en meten tot je uiteindelijk tot jouw ultieme 8-uur tijdsframe uitkomt waarbinnen je wilt eten. Het maakt niet uit of je tussen 10-18 uur eet of 12-20 uur. Of zelfs 6-14 uur. Het gaat erom dat je de 16 uur aan het vasten bent.
Let wel, even Teni advies tussendoor: wees niet te streng voor jezelf omdat we het hier hebben over een leefstijl. Een leefstijl houd je niet vol als er niet een vorm van soepelheid in zit die per situatie kan verschillen. Misschien ga je uit eten, misschien ga je op vakantie, misschien heb je even geen zin in regels: sta het jezelf toe. Anders ga je deze manier van eten teveel overdenken en gaat het je belemmeren waardoor je in een cyclus belandt met jezelf straffen en schuldig voelen. Niet doen dus! Houd er speelsheid in.
Ook zijn er veel adviezen die net anders gelden voor vrouwen, omdat het bij hen vaak beter gaat (ook wat betreft hormonen) als er 14 tot 15 uur gevast wordt in plaats van 16 uur. Dus misschien biedt dat jou ook wat vrijheid.
Je kunt wel water, koffie en andere drankjes zonder calorieën drinken tijdens je vast-tijd.
2. Elke week 2 dagen vasten (5:2)
Dit vergt wat meer planning en nadenkwerk als je het mij vraagt. Blijf in de gaten houden of je gelukkig wordt van het nastreven van een leefstijl! Deze manier gaat ervan uit dat je 5 dagen in de week ‘normaal’ eet binnen de uren die je anders ook zou hanteren en je 2 dagen in de week je calorieën flink omlaag brengt naar de 500-600 op die twee dagen (500-600 per dag).
Er zijn niet echt wetenschappelijke onderzoeken die deze manier van Intermittent Fasting hebben getest, hoewel wel beweerd wordt dat dit een methode is die als Intermittent Fasting benoemd kan worden.
Als je het mij vraagt is het een dieet, een dieet met een belemmerend gevoel. Ik ben van mening dat er maar weinig mensen zijn die dit instinctief zonder moeite zouden kunnen volhouden omdat:
- Je elke week dient na te denken welke dag de ‘gewone’ dag gaat zijn en welke dag niet.
- Je zo belemmert kan voelen door de twee vast-dagen met zo weinig calorieën dat je de dagen erna flink gaat overcompenseren
- Je een hekel gaat krijgen aan 2 dagen van de week, en dat is gewoon een te groot deel van je leven om er een hekel aan te krijgen door puur en alleen het voedsel dat je eet (of niet ‘mag’ eten).
Mocht jij dit wel aanhouden en het bevalt prima; helemaal geweldig! Ik zou het alleen uit mezelf niemand adviseren 😉
3. Eten, stoppen met eten, eten.
Ik ga niet te lang in op deze methode, puur omdat het binnen hetzelfde idee valt als nummer 2. Je één of twee dagen in de week waar je 24 uur niet gaat eten (vasten dus). Je eet bijvoorbeeld op maandag je laatste maaltijd om 8 uur ‘s avonds waarna je de volgende dag om 8 uur ‘s avonds weer mag eten. Of je stopt na je ontbijt en begint weer met eten de volgende dag na het ontbijt tijdstip. Wat jij maar wilt.
4. Om de dag vasten
Deze manier gaat ervan uit dat je om de dag een vast-dag inplant. En dat kan zijn dat je 24 uur vast, of 500-600 kcal op de vast-dag toestaat. Niet dat je om de dag 16 uur vast zoals bij methode 1. Ook dit, zou ik niet adviseren als leefstijl. Maar het kan, allemaal.
5. Vast overdag eet een enorme maaltijd in de avond
Deze manier gaat ervan uit dat je overdag kleine hoeveelheden rauw groente en fruit eet en vervolgens één hele grote maaltijd in de avond. Je eet over het algemeen binnen een tijdsframe van 4 uur. Dit is dan weer een methode die ik wel kan adviseren omdat het te maken heeft met een dagelijkse routine waar je na enige tijd niet meer zo over hoeft na te denken.
Ook hier pak je de gezondheidsvoordelen mee die wetenschappelijk zijn onderbouwd in het artikel dat ik bovenaan heb gelinkt.
Let wel, dit kan bij ieder persoon wel anders uitvallen omdat iedereen een andere hormoonhuishouding heeft, een andere leefstijl (qua werk/school/etc.) en andere behoeftes in het leven. Blijf in de gaten houden wat wel/niet fijn voor jou is. Ik geef je enkel wat ideeën.
6. Spontaan maaltijden overslaan
Om hier en daar wat gezondheidsvoordelen van Intermittent Fasting mee te pikken, hoef je het niet super structureel te doen. Je kunt ervoor kiezen om spontaan maaltijden hier en daar over te slaan als dat goed uit komt en je hier geen moeite mee hebt. Bijvoorbeeld wanneer je eigenlijk niet echt honger/trek hebt.
Je hebt namelijk niet om de paar uur voedsel nodig, dit is een mythe en heeft ook niks te maken met het op gang houden van je stofwisseling. Lees “De waarheid over meerdere kleine maaltijden per dag” voor meer duidelijkheid.
Het menselijk lichaam is prima in staat om langere periode’s zonder eten te overleven zonder dat het direct overgaat tot het afbreken van je spieren. Dit gebeurt pas véél later en niet tijdens Intermittent Fasting waarbij je structureel je lichaam eten toedient: het gevoel dat er voldoende eten is, is key in het niet overgaan op ‘starvation mode’, lees ook het onderstaande artikel:
Zorg er wel voor dat, wanneer je en maaltijd eet, deze gevuld is met vitamines en mineralen zodat je lichaam goed kan blijven functioneren. En maak er geen spel van waar je jezelf uitdaagt om steeds opnieuw een maaltijd over te slaan, dit is gevaarlijk en zorgt niet voor een gebalanceerd leven. Ga uit van je instinct en je gevoel van verzadiging; luister naar je lichaam: altijd.
De gedachte om elke dag te mogen eten maakt me blij
Mijn voorkeur gaat uit naar een soepele manier van het integreren van Intermittent Fasting op dagelijkse basis. Omdat dit helemaal samen kan vloeien met je leven en je dit vervolgens instinctief kunt doen, in plaats van door constant te moeten nadenken en beslissingen maken. Ik geniet van de gedachte om elke dag weer te mogen eten en speel liever met dagelijkse tijdframe dan een wekelijkse restrictie-dag (of meerder restrictie-dagen). Maar dat is puur mijn mening en ervaring, ik ben heel benieuwd of jij het anders hebt ervaren en wat jij daar dan van vindt! Laat het achter in de comments! Hier kunnen we allemaal weer wat informatie uit halen 🙂
15 comments
Ik heb ervaring met eetstoornissen. Vanuit die achtergrond ben ik sceptisch geworden ten aanzien van vasten, en de redenen waarom mensen het doen. Mijn eerste vraag aan iedereen die I. F. overweegt , is: Welke functie heeft zo’n eetpatroon voor jou (als je heel eerlijk naar jezelf bent), en is dat constructief of destructief voor jezelf? Ik ben namelijk bang dat de methode vaak gebruikt wordt om verkeerde, naar eetstoornis neigende redenen. En dat gun ik niemand.
Ja helemaal mee eens. Met mijn eetstoornisverleden gaan ook alle alarmbellen rinkelen. Klinkt als iets wat snel uit de hand kan lopen en in wordt gezet als compensatie methode.
Met een eetstoornis verleden is het sowieso niet heel verstandig om een dieet of bepaalde eet-leefstijl te hanteren die niet door een expert is toegewezen aan jou als iemand met een eetstoornis (verleden). Voel je dus vooral niet aangesproken door het artikel, ik zou je ook adviseren om dit soort artikelen helemaal niet te lezen – want uiteindelijk is de balans in voeding voor jou uniek en niet iets dat je extern dient te zoeken.
Voor mensen zonder een eetstoornis verleden is het een manier om gezonder, fitter of wat dan ook te worden – zoeken naar wat past op een relaxte manier.
Ik heb het echt al heel vaak geprobeerd, maa ik blijk dus buikpijn te krijgen van niet eten. Hier baal ik van, want dat I.F. Wil ik echt graag integreren. Waar die buikpijn vandaan komt, geen idee!
Even een vraag: ik hanteer 5 tot 7 uur tussen maaltijden (bijv. Ontbijt om 8.00u; lunch rond 13.00 a 15.00u; en avondeten dan rond 20.00u a 22.00u). Is dit ook te bestempelen als vorm van Intermittent fasting?
Nee, het idee van IF is echt om minimaal 12 uur zonder eten te zitten. Ze zeggen dat de snelle suikers dan uit je lichaam zijn en je lichaam over gaat over vetverbranding.
Ah oke, dank je. Niets voor mij dan want na 5 tot 7 uur moet ik echt vechten tegen de trek. Merk overigens wel dat er sinds dat ik 3 maaltijden per dag eet i.p.v. 6, er meer rust in mijn hoofd en lijf is én mijn stofwisseling efficiënter is gaan werken (in korte tijd heb ik heel veel buikvet hiermee kunnen verbranden). Dus ik denk persoonlijk, niet aanvallend o.i.d. bedoeld, dat 12 uur niet per se nodig is om de gunstige effecten van langere tijden tussen maaltijden hebben. (Na elk eetmoment komt er insuline vrij en dan kun je geen vet verbranden. Dus als je de eetmomenten meer concentreert maar wel naar het lichaam blijft luisteren/niet gaat overeten, zal het lichaam ook de tijd krijgen om over te gaan op vetverbranding). Elk lichaam is natuurlijk anders. Maar dit is mijn ervaring:)
Ik heb zelf de ervaring dat als je ‘s morgens niet gelijk ontbijt, maar pas om 12 uur je eerste maaltijd eet, je ‘s morgens juist minder honger heb dan wanneer ik wel om 7/8 uur ontbijt. Dus dan is die 4/5 uur extra vasten (want slapen is ook vasten) makkelijk vol te houden.
Ik doe het nu al een jaar. Ik hou een vast periode van 15 uur, dus ik eet van 13h tot 22h. Het allerfijnste vind ik nog wel dat ik ‘s ochtends niet aan eten “hoef” te denken. Ik kan alles laten staan, omdat ik nog moet ontbijten. Daarnaast tel ik nog wel globaal calorieen. Je moet namelijk niet denken dat je in je eet periode ineens alles kan eten wat los en vast zit, want dan schiet je nog niks mee op. En wat Teni al zegt, niet te streng zijn. Het is stijl, geen wet. Ik ga niet stipt om 22h stoppen met mijn wijntje als ik nog een half glas heb; ik maak het rustig op en begin dan mijn vastperiode.
Sporten doe ik op een lege maag ‘s ochtend en ik vind het heerlijk.
oh ja, deze is ook interessant Teni, inclusief verwijzing naar het onderzoek. Let op: het gaat wel om het 5:2 IF dieet en niet om het 16/8.
http://www.fitsociety.nl/afvallen/om-de-dag-vasten-even-effectief-als-een-regulier-dieet/
Hoi Teni!
Ik heb een vraagje: wat weet jij over bulletproof koffie? Ik hoor hier goede -en slechte- verhalen over, en lees er ook vaak over bij intermittent fasting ervaringen. Las in de comments van één van je IF artikelen dat koffie met melk in principe ook onder eten valt door het effect (al mag je natuurlijk alles lekker zelf beslissen en niet te nauw nemen), maar hoe zit dat met bulletproof?
Ik probeer zelf informatie bij elkaar te krijgen, maar vind het vrij onduidelijk, en ik ben gewoon nieuwsgierig wat jij er over weet/kan vinden/kan schrijven, als je dat wilt 🙂
Liefs, Juul
Hoi!
Klinkt interessant! Ik meegedaan met de sugarchallenge en daar heb ik geleerd dat zoetstoffen e.d. ook zorgen voor insuline. Maar ik lees bij jou dat je dranken zonder calorieën mag hebben. Maar zoals bij cola light (geen calorieën) maak je dus wel insuline aan. Dan ga je toch je doel voorbij?? Het staat toch allemaal los van calorieën?
Groetjes Eva
Ik dacht dit ook inderdaad, dat er iets met insuline-aanmaak gebeurt. Het voedingscentrum beweert echter anders ” Producten met suiker zorgen voor een stijging van het bloedsuikergehalte. Ook stijgt de afgifte van insuline; dit gebeurt om de bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen. Zoetstoffen zoals aspartaam hebben dit effect niet. Na de consumptie van zoetstoffen wordt geen stijging van het bloedglucose of insuline waargenomen” (zie website). Maar om eerlijk te zijn denk ik persoonlijk wel dat je lichaam valse signalen krijgt (meestal krijg je door zoetstoffen een hunger drive, ik althans). Ben benieuwd wat jouw kijk hierop is, Teni:)
Het werkt echt en niet alleen om af te vallen. Je gaat je energieker voelen, je slaapt beter en zo zijn er nog tal van voordelen. Maar je moet wel weten wat je doet. Wat je binnen je eet-uren kunt eten en wat je beter niet kunt eten. Toch wel kcal tellen én binnen de juiste percentages van eiwit/koolhydraten/vet blijven. Ik heb begeleiding gezocht en dát kan ik iedereen aanraden.
Zo ben ik terecht gekomen bij Mabel van den Dungen, zij is (oa) Intermittent Fasting expert en ik kan niet anders zeggen: TOP!!
Intermittent fasting is prima te doen! Zelf vast ik vanaf ongeveer 9-10 uur ‘s avond en eet ik mn eerste maaltijd om 13 uur ‘s middags. De eerste twee weken werd ik in de ochtend duizelig van de ontwenning(bedankt hormoon ghreline),gelukkig was dit een korte periode. Dit heb ik vier jaar geleden besloten te doen, en doe het nog steeds. Ik wil nooit meer terug! Het scheelt een hoop tijd in de ochtend, plus ik doe nauwelijks aan snacken aangezien ik om 13, 15 en 19 uur drie maaltijden eet die ik gewoonlijk om 8,12 en 18 uur at. Minder nadenken, grotere maaltijden, plus alle benefits van IF. Aanradertje om het te proberen!