Ik hoor nog heel vaak in mijn omgeving de vraag of bananen wel goed voor je zijn. Waarom zouden ze niet goed voor je zijn vraag ik dan? “Omdat ze veel suikers bevatten” of “Ik heb gehoord dat de Glycemische Index hoog is” .. Beide uitspraken zijn waar. Maar…
Voor je hersenen en spieren zijn bananen superfoods. Ze bevatten natuurlijke suikers, 0,3% vet, Kalium, Fosfor, Magnesium, Retinol, Beta-caroteen en nog meer vitamines en mineralen. Ook hebben bananen vezels, deze zorgen ervoor dat de suikers langzamer opgenomen worden in het bloed waardoor je suikerspiegel niet in één keer heel erg stijgt, maar het meer geleidelijk stijgt.
Dat is eigenlijk ook wat Glycemische Index (GI) is: het is een formule die uitrekend hoe snel een voedingsmiddel in je lichaam omgezet wordt in suikers en in je bloed opgenomen wordt. Wanneer de GI hoog is, dan wordt het voedingsmiddel dus snel omgezet in suiker in je lichaam. MAAR! Er is een heel belangrijk deel dat veel mensen vergeten van de GI. Namelijk: De Glycemische Index is alleen van invloed als je het voedingsmiddel “los” van iets anders eet. Dus wanneer je alléén een banaan eet en verder niets anders. Eet je een banaan met een broodje? Dan is de Glycemische Index informatie zo goed als niets waard, omdat er twee “glycemische indexen” met elkaar worden gemengd.
Volkoren brood heeft een lage GI, en een banaan een hogere GI; eet je deze twee tegelijk dan is het niet simpelweg het gemiddelde van deze twee GI’s uitrekenen. Het zit net wat anders en dat zorgt er dus voor dat de GI eigenlijk niet heel relevant is omdat het heel weinig voorkomt dat je een voedingsmiddel zonder iets anders ernaast eet.
Daarnaast, zegt een Glycemische Index ook niets over de portiegrootte van het product. Laten we een voorbeeld nemen van een witte baguette. Deze heeft een GI van 95. Dat is hoog! Maar de zogeheten “Glycemische load” is maar 15 per portie. Een portie wordt in dit geval gezien als 30 gram, dat is ongeveer een pistoletje. Oftewel: de “load” van een product zegt veel meer over wat het in je lichaam doet, omdat er bij de “load” rekening wordt gehouden met de grootte van een portie. We eten namelijk echt niet van alle producten in de wereld altijd maar dezelfde hoeveelheid!
Appelsap heeft een GI van 44. Een glas appelsap (250 ml) heeft een load van 30. Kijk, dat is pas hoog!
En dan nu naar de beruchte banaan!
Deze heeft een GI van 62. Een rijpe gemiddelde banaan (van 120 gram) heeft een load van 16. Dat valt dus nog wel mee?
Als je alléén naar de Glycemische Index zou kijken, dan zou je dus tot de conclusie komen dat een glas appelsap een lagere GI heeft dan een banaan en je dus maar beter een glas appelsap kunt drinken dan een banaan om je suikerspiegel minder te laten stijgen.
Dit is hele belangrijke informatie die vaak vergeten wordt erbij te vertellen! Om nog ander vergelijkingsmateriaal te hebben, heb ik hieronder een lijstje toegevoegd van Harvard Publications:
VOEDSEL | Glycemische index (glucose = 100) | Portiegrootte (gram) | Glycemic load per portie |
Baguette (wit) | 95 | 30 | 15 |
Volkoren brood | 71 | 30 | 9 |
Pita brood | 68 | 30 | 10 |
Tortilla (Mais) | 52 | 50 | 12 |
Tortilla (Meergranen) | 30 | 50 | 8 |
DRANKEN | |||
Coca Cola® | 63 | 250 mL | 16 |
Fanta® | 68 | 250 mL | 23 |
Appelsap | 44 | 250 mL | 30 |
Cranberry sap (Ocean Spray®) | 68 | 250 mL | 24 |
ONTBIJTPRODUCTEN | |||
All-Bran™ | 55 | 30 | 12 |
Coco Pops™ | 77 | 30 | 20 |
Cornflakes™ | 93 | 30 | 23 |
Muesli | 66 | 30 | 16 |
Havermout | 55 | 250 | 13 |
Special K™ (Kellogg’s) | 69 | 30 | 14 |
Couscous | 65 | 150 | 9 |
Quinoa | 53 | 150 | 13 |
Witte rijst | 89 | 150 | 43 |
Zilvervliesrijst | 50 | 150 | 16 |
Bulgur | 48 | 150 | 12 |
MELK EN IJS | |||
Slagroom ijs | 57 | 50 | 6 |
Volle melk | 41 | 250mL | 5 |
Magere melk | 32 | 250 mL | 4 |
FRUIT | |||
Appel | 39 | 120 | 6 |
Banaan | 62 | 120 | 16 |
Dadels, gedroogd | 42 | 60 | 18 |
Grapefruit | 25 | 120 | 3 |
Druiven | 59 | 120 | 11 |
Sinaasappel | 40 | 120 | 4 |
Perzik | 42 | 120 | 5 |
Peer | 38 | 120 | 4 |
Rozijnen | 64 | 60 | 28 |
Watermeloen | 72 | 120 | 4 |
BONEN EN NOTEN | |||
Ogenbonen (Blackeye peas) | 33 | 150 | 10 |
Bruine bonen | 30 | 150 | 7 |
Kikkererwten | 10 | 150 | 3 |
Kidney bonen | 29 | 150 | 7 |
Linzen | 29 | 150 | 5 |
Soja bonen | 15 | 150 | 1 |
Cashew noten | 27 | 50 | 3 |
Pinda’s | 7 | 50 | 0 |
PASTA | |||
Macaroni | 47 | 180 | 23 |
Spaghetti (wit) | 46 | 180 | 22 |
Spaghetti (volkoren) | 42 | 180 | 17 |
SNACKS | |||
Tortilla Chips | 42 | 50 | 11 |
M & M’s®, pinda | 33 | 30 | 6 |
Popcorn (magnetron) | 55 | 20 | 6 |
Chips (aardappel) | 51 | 50 | 12 |
GROENTE | |||
Doperwten | 51 | 80 | 4 |
Wortels | 35 | 80 | 2 |
AARDAPPELS | |||
Gebakken aardappel | 82 | 150 | 21 |
Sweet potato, average | 70 | 150 | 22 |
OVERIGE | |||
Hummus | 6 | 30 | 0 |
Honing | 61 | 25 | 12 |
Voor de volledige lijst met allerlei Amerikaanse producten, kijk op de site van Harvard Health Publications
Ik hoop dat het nu wat duidelijker is hoe het zit met de Glycemische Index van producten. Als er nog onduidelijkheden zijn, vraag het me gerust!
3 comments
… [Trackback]…
[…] There you will find 96891 more Infos: fitbeauty.nl/hoe-zit-dat-nou-met-glycemische-index/ […]…
… [Trackback]…
[…] Read More: fitbeauty.nl/hoe-zit-dat-nou-met-glycemische-index/ […]…
Yummy!