Crumble met wat kwark/yoghurt of zelfs met wat ijs is wat mij betreft een perfect toetje of ontbijt 🙂 Hier een gezondere versie zonder toegevoegd suiker (uitleg volgt in artikel), zonder gluten en ook zonder boter. Je kunt gemakkelijk het fruit vervangen met welk soort fruit je maar wilt!
Wat heb je nodig voor een halve ovenschaal (het lijkt op de foto een grote, maar het is een kleine van circa 20 cm in de breedte):
- 110 gram havermout*
- 3 eetlepels kokosvet
- 7 dadels
- 250 gram aardbeien
- 1 appel
- halve citroen
- 1-2 eetlepels agave siroop/honing/palm(kokos)suiker/ahoornsiroop**
* Havermout uit de supermarkt bevat vaak sporen van gluten, als je een glutenallergie hebt dien je dus je havermout bij een biologische winkel/molen of ergens anders te halen waar geen sporen van gluten in kunnen zitten
** Met suikervrij bedoel ik toegevoegd geraffineerd suiker. De producten die ik benoem komen in de natuur, in deze vorm voor en nemen extra voordelen met zich mee (minder grote stijging suikerspiegel, onstekingsremmend etc.) in tegenstelling tot geraffineerd suiker.
Verwarm de oven vast voor op 175 graden Celcius
Gebruik een klein beetje van het kokosvet om de ovenschotel in te vetten
was het fruit en snijd deze in kleine blokjes
Bij elkaar in de ovenschaal! Gezellig!
Dan kan de zoetigheid er overheen! Ik heb hier agave siroop gebruikt.
Sap van een halve citroen erbij en dan even goed door elkaar husselen zodat al het fruit bedekt is met de agave siroop en de citroensap
Tijd om de crumble te maken! Ontpit eerst de dadels
Doe ze in een kom met de 3 eetlepels kokosvet en ga dit door elkaar prakken met een vork
Als het een lekker kleverig en platgedrukt mengsel is doe je de havermout erbij en ga je dit met je handen kneden tot er een soort “crumble” ontstaat
Verspreid de crumble over het fruit in de ovenschaal
En dan mag het voor 30 minuten de oven in! Let goed op je crumble, ik was nét op tijd voor het helemaal verbrandt was, haha.
Het kan zijn dat die van jou wat langer of korter nodig heeft, check elke 5-10 minuten eventjes.
Aaaah het is zo lekker! Perfect met een bakje kwark moet ik zeggen, om je vingers bij af te likken!
Ik heb dit nu 3 dagen in de koelkast bewaard, het knapperige gaat er natuurlijk wel van af, maar het blijft héérlijk (havermout dat niet knapperig is, kennen we en vinden we vaak heerlijk 🙂 ). Je kunt het gemakkelijk in de vriezer bewaren voor een week of twee. Het is bij mij sinds vandaag op, oeps.
19 comments
Dat ziet er heerlijk uit!
Ziet er lekker uit! Ga ik zeker een keertje maken. Ennee… ik word altijd zo vrolijk van je foto’s met kaarsjes! Gezellig!
Ziet er heerlijk uit! Ga het zeker maken!
Dit is echt een heerlijk recept om mee te ontbijten!
Ziet er heerlijk uit! Laat je het eerst helemaal afkoelen voor je het gaat eten?
Het was nog wel een beetje warm bij mij, maar het kan net zo goed helemaal koud of heel warm.
Als het nog warm is denk ik dat het ook heel lekker is met wat ijs (bananenijs bijv).
Oh jeetje! Dit ziet er super lekker uit.
Heeeeeerlijk!
oh wat lekker weer zeg!
you make my day!
Hmm ziet er heerlijk uit! Deze ga ik eens uitproberen. 🙂
OH wat lekker!! Ziet er super goed uit en mooie foto’s!
Heb je misschien een alternatief voor de dadels?
om het “knapperig” te maken kan ik alleen denken in de richting van gedroogd fruit zoals rozijnen, vijgen, pruimen.
Yummie !! Heerlijk, maar in deze tijd van het jaar zou ik het met appeltjes maken
true!
Wauw super lekker! Heerlijk zondagochtend ontbijtje 🙂
Hebt je soms ook een receptje voor ‘homemade granola’?
Ben hier namelijk al lang naar op zoek aangezien die van de supermarkt bomvol toegevoegde suikers zitten… 🙁
Spatel door je havermout mengsel een opgeklopt eiwit, dan wordt het lkr knapperig
Lekkere variatie op de apple crumble variant!
Wat lekker!
Ik vind de aardbeien van nu niet zo lekker.
Zou ik ook peer of pluot kunnen gebruiken?
Ik twijfel of de verhoudingen dan nog kloppen.
Dankjewel!