Zoveel muesli en krokante muesli zakken, zoveel keuze en alles lijkt tegenwoordig wel bestempeld te worden als “gezond” omdat dat blijkbaar verkoopt. Maar hoe gezond is het? Ik heb een kleine greep gedaan uit wat zakken muesli en krokante muesli in de Albert Heijn en gekeken naar de etiketten. Ben je benieuwd?
Disclaimers
- Ja, ik ben naar de Albert Heijn gegaan, omdat ik naar een supermarkt wil gaan waar de meeste mensen de mogelijkheid hebben om de boodschappen te doen. Andere supermarkten zijn vaak regio afhankelijk en natuur- en biowinkels zijn niet de vaste prik voor de meeste mensen. Dus zo blijft de drempel laag om net een gezondere keuze te maken. LET WEL: er zijn nog veeeel meer muesli’s en krokante muesli’s, dit is enkel een kleine greep. Mocht er behoefte zijn aan een vervolgartikel LET ME KNOW!
- Dit wil nu niet zeggen dat mijn uitkomst DE GROTE UITKOMST is voor iedereen. Ieder lichaam is anders, en blijft het belangrijk dat je zoekt naar producten en voedingsmiddelen die lekker werken voor jou. Misschien moet jij wel minderen met zout en gaat jouw keuze uit naar een hele andere variant. Dus, ik ben geen guru, ik laat je alleen maar zien hoe een klein meisje zoals ik, verschillende dingen in overweging neemt bij het maken van een keuze in de supermarkt.
- Gezond is niet te definiëren dus ik hang deze term, in dit artikel, samen met de volgende punten:
- Toegevoegd suiker: ach, er is al zoveel suiker toegevoegd. Ik heb dit liever niet dus hier let ik extra op.
- Eerste ingrediënt(en): het eerste ingrediënt op de verpakking is altijd het ingrediënt waar er het meeste van in zit, het zou zonde zijn als dit een “relatief goedkoop” vulmiddel zou zijn, of erger nog: suiker. Soms staat er mega groot op een verpakking “met aardbeien!” en staat er achterop 0,2% aardbeien en ook nog eens op de een na laatste plaats. Dat soort geintjes, zit ik niet op te wachten!
- Onnodig toegevoegde stoffen: kijk, E-nummers zijn niet per definitie slecht, maar onnodige stoffen (die vast nodig zijn voor de houdbaarheid/glans/etc.) hoef ik ook niet.
Earth Control Classic Breakfast Booster
Interessant merk, staat wel bij de muesli’s maar als ik er zo in kijk zie ik eigenlijk wat “bij elkaar geraapte gezonde noten/zaden/vruchten” in een zakje. Geen havermout of iets. En achterop de verpakking is dit ook te zien, al moet je wel even je best doen met het lezen op een doorzichtige verpakking. Zongedroogde abrikozen, rijstmeel, hazelnoten, amandelen, gedroogde bosbessen, apelsapconcentraat (enige “vorm” van suiker), cashewnoten, zonnebloempitten, walnoten etc.
Dus op zich helemaal prima; appelsapconcentraat is de enige vorm van suiker die toegevoegd is, maar ik schrik hier niet zo van (evenals met honing). Dus je zou zeggen dat ik hier een gat van in de lucht zou springen. Eerlijk gezegd doe ik dat niet, omdat je dit echt te makkelijk zelf in je bakje yoghurt/melk/kwark/etc. kunt toevoegen (ik heb bijna alles wel los in een potje staan thuis). En dan heb je het zonder de appelsapconcentraat en zonnebloemolie. Ben je daar te lui voor? Dan is dit wel een goed en duurder alternatief.
Jordans Muesli deluxe
Ik kreeg veel vragen over de muesli’s en andere producten van Jordans. Een brits merk en als ik kijk naar de ingrediënten word ik best gelukkig, best wel heel erg gelukkig moet ik zeggen. Naast de volkoren granen die het bevat zitten er mega veel interessante vruchten en noten in; van papaja tot paranoten 🙂 Leuk en lekker! Er zit alleen bij de gedroogde papaja suiker; rietsuiker. Maar ik denk dat je hier wel veel waar krijgt voor je geld aangezien de vruchten vrij vroeg in de ingrediënten worden vermeld en hier dus veel van in zitten! Integenstellingtotdemuesliehieronder…
Biologische Krokante Muesli AH
Als het woord “krokant” voorkomt in de benaming, kun je ervan uit gaan dat het meer tot de “krokante muesli’s” behoort en dus meer suiker bevat dan een muesli. En kijkend op de verpakking komt dit ook naar voren; ai, best wat suiker! En heel leuk dat er amandelen en hazelnoten op de verpakking te zien zijn, maar deze komen voor 0,5% voor! Nee sorry, deze sla ik over.
Muesli Noten & Zaden Zonnatura
Prima ingrediënten, wel gemoute (suiker) tarwe zie ik. Verder zitten er naar mijn mening een acceptabele hoeveelheid noten in; 4,5% hazelnoot, 3% amandel etc. Maar ook hiermee: dit kun je heel makkelijk zelf maken voor een stuk goedkoper.
Muesli Rood Fruit Vezelrijk Zonnatura
Leuk dat er spelt in zit, weer wat anders. Wel weer gemoute tarwe. Verder wel prima, en misschien voel je het aankomen: 0,6% cranberry, aardbei en zwarte bes.. Terwijl dit natuurlijk weer groots op de verpakking staat. Ach 🙂
Eat Natural met noten en zaden
Haver, roggekruimels, daar zit het meeste van in. Dan zie ik nog wel honing (wat mij betreft prima) en dan twee keer suiker. De eerste zit in de gepofte rijst en de tweede keer komt suiker er gewoon “los” in voor. Oja en moutbloem, die ik weer eens over het hoofd heb gezien, sneaky woord! Geen gekke conserveermiddelen!
Eat Natural met amandelen en abrikozen
Volkoren haver, speltvlokken; nice! En maar één keer suiker, en deze zit in de abrikozen jam en niet “los” erbij. Hier word ik wel blij van. Geen gekke conserveermiddelen!
Eat Natural met paranoten en sultanarozijnen
Deze ziet er prima uit. Er zitten echter niet heel veel “bijzondere” dingen in, voornamelijk sultanarozijnen en nogmaals rozijnen. Verder een beetje paranoten en pompoenzaden. Als laatste ingrediënt (zit het minste van in) suiker. Ik zou zeggen: deze variant kun je makkelijk zelf maken met wat honing (zit er ook in) en zonder suiker. Geen gekke conserveermiddelen!
Quaker Geroosterde Granenmix
Ehh.. Leg deze maar weer heel gauw terug zou ik zeggen. De suikers vliegen je om de oren. Brrr..
Leev Geroosterde oergranen Meervezel Fruit & Noten
Zie jij wat ik zie? Géén rood cirkeltje! Dus geen toegevoegd suiker; hoera! Mooi verwoord ook: “oergranen” haha. En zelfs geen suiker in de abrikoos of rozijnen. Blijvertje!
Leev Geroosterde Oergranen Cornflakes Noten & Fruit
Grijp je er net naast, dan heb je een variant waar wel suiker aan is toegevoegd, drie keer zelfs. Beetje jammer!
AH Muesli Vezelrijk
Op zich prima ingrediënten, twee keer kom ik suiker tegen: gerstemout en suiker die zich in de kokosschilfers bevinden.
De emulgator lecithine die hier in zit zou misschien wat vraagtekens met zich mee kunnen brengen, maar lecithine wordt in principe verkregen uit soja of zonnebloempitten, het zorgt ervoor dat vet en water “mooi gemengd” kunnen blijven. Want zoals je je kunt voorstellen, mengt vet niet met water, maar met behulp van een emulgator wel. Ik vraag me echter af welke componenten uit deze muesli het water zijn en welke het vet? Bij een product als mayonaise is het een logischere vraag, maar dit is toch droog?..
AH Muesli fruit¬en
De eerste ingrediënten zijn mooi volkoren graanvlokken, rozijnen, abrikoos, dadels, paranoten, hazelnoten en amandelen. Daarna pas komen de suikers uit de kokos, gebakken banaan en nogmaals “los” suiker. Vaak als je vruchten in je muesli hebt, dan zijn deze meestal met iets van suiker gedroogd.
Het e-nummer (E220) is zwaveldioxide en wordt gebruikt om de abrikoos een abrikoos kleur te laten behouden als deze gedroogd wordt. Natuurlijkerwijs zou de abrikoos bruin moeten worden bij het drogen, maar dat ziet er minder smakelijk uit (niet voor mij, voor jou wel?), dus houden ze hem geel. Jammer, maar ook ik eet gedroogd fruit met E220, eerlijk gezegd.
Muesli 4 granen
Dit is echt heel basis: haver, mais, tarwe en gerst met wat suiker. Laat lekker liggen, zou ik zeggen en pak zelf wat havervlokken! Nog goedkoper ook denk ik zo. Twee keer suiker, zonde.
Dorset Cereals Honey Granola
Dorset is bij velen favoriet! Snap ik, ze zijn namelijk heerlijk! In deze zit als eerste: havervlokken (in tegenstelling tot suiker), dat is goed 🙂 En als een na laatste ingrediënt vanille extract, wat ook een ietsiepietsie beetje suiker bevat. Mooi dat ze bij het tocoferol* eronder uitleggen waarom ze dit hebben toegevoegd. Eerlijkheid duurt het langst toch? Deze muesli is een blijvertje.
Dorset Cereals Really Nutty Muesli
Als eerste ingrediënt: rozijnen. Interesting! Rozijnen zijn niet heel duur en kun je altijd zelf toevoegen in je muesli, zonde als het grootste gedeelte dus gevuld wordt met rozijnen (en deze muesli’s zijn niet de goedkoopste). Daarnaast zie ik een keer suiker voorbij komen: gemoute tarwevlokken. Ook weer zwaveldioxide voor de abrikozen.
Wat is dat toch met mout en granen? Gemoute granen zijn granen die eerst in water worden geweekt en daarna aan hete luchten worden blootgesteld om ze te laten drogen en ontkiemen (1)(2). Wanneer granen gemout worden, ontstaan er enzymen die het zetmeel in de graan omzetten in suikers zoals monosaccharide, glucose, disaccharide, maltose, maltotriose en zelfs maltodextrine. Dus eigenlijk is het graan niet echt een graan meer in ziet de benaming “gemoute tarwevlokken” er onschuldiger uit dan het is. Gewoon suiker dus, omgezet uit zetmeel.
Dorset Cereals Simply Fruity Muesli
De benamingen zijn erg leuk moet ik zeggen! Maar dan nu de ingrediënten; begint netjes, de eerste keer dat ik suiker zie komt uit de gedroogde papaya (zoals ik zei, veel gedroogd fruit wordt gedroogd met suiker), nogmaals suiker, uit de gedroogde ananas, en gemoute tarwevlokken. Er staan 4 cirkeltjes.
Kellogs Fruit & Hazelnoten
Kellogs heeft gewoon een jeugdsentiment bij mij. De reclame’s waren altijd leuk, de verpakkingen, de variaties, het ziet er gewoon zo leuk uit om te eten… Maar nu ik etiketten lees koop ik nooit, maar dan ook nooit meer iets van Kellogs omdat er altijd zoveel rotzooi in zit. Zucht. Laten we deze verpakking niet eens lezen, maar alleen even af gaan op de rode cirkeltjes die alléén nog maar het suiker benoemen. Er zitten ingrediënten in als citroenzuur, glycerine, calciumcarbonaat, etc. Allemaal niet nodig als je het mij vraagt. Vaarwel Kellogs….
Conclusie / Advies
Nu heb ik mijn conclusie niet alléén gebaseerd op de hoeveelheid suiker die in de producten zit, maar ook op hoe “kostbaar” de andere ingrediënten zijn die erin zitten. Als we een pak hebben met alleen haver en wat rozijnen dan zit daar natuurlijk geen suiker in en is het super, maar die hoef je wat mij betreft niet te kopen omdat je dat gemakkelijk zelf bij elkaar kunt gooien – zonder suiker. Dus dat zou een beetje flauw zijn. De top 3 die ik hieronder vermeld heeft deels ook met persoonlijke voorkeur te maken, want ze zijn alle 3 helemaal PRIMA wat mij betreft!
Nummer 1
Jordans Muesli Deluxe!
OOHHHYEAAH! Heel blij met haver, gerst, papaja, banaan, hazelnoten, kokosnoot, paranoot, appel, amandel en zonnebloempitten. Oftewel: lekker gevuld en maar één keer suiker in de gedroogde papaja. Ja. Dit is wat mij betreft wel “waar voor je geld” krijgen.
Nummer 2
Geroosterde Oergranen Meervezel Fruit & Noten van Leev
Ja hier zit dus helemaal geen toegevoegd suiker in met daarnaast een top variatie aan ingrediënten: spelt, rozijnen, gerst, haver, kokosnoot, krenten, pompoen, abrikoos, amandel, walnoot en cashewnoot! Ja echt super! Deze is wel wat duurder dan de Jordans (en je krijgt ook minder), dus daarom toch op de 2e plek. Maar deze had ook prima op de eerste kunnen staan, daar zit dan “mijn smaak” meer achter verschuild.
Nummer 3
Dorset Cereals Honey Granola
Ah zo fijn, maar wel zeker zoet vanwege de 15% honing die erin zit. Verder word ik blij van de havervlokken, roggevlokken, pecannoten en pompoenpitten.
Zoals je merkt ligt er dus veel persoonlijke voorkeur schuil achter een “conclusie” of advies. Gebruik dit dus ook voor jezelf! Bepaal alsjeblieft zelf wat jij belangrijk vindt en let daar dan op bij de verpakkingen. Ik help je een handje door uit te typen waar je op kunt letten en je te wijzen op wat informatie achter ingrediënten. Het allerbelangrijkste: Ik geef je handvaten, jij kiest!
26 comments
Leuk artikel! Ik kan er ook 1 aanraden, maar dat is meer een cruesli: BarnHouse! Hun zoeten het met rijstsiroop en ze bevatten voornamelijk havermout en spelt. Body&fit verkoopt dit alleen die heeft maar 4 soorten. Bij de natuurwinkel in Castricum waren ze vorige week in de aanbieding, die had een stuk of 5 soorten. Zeker een aanrader!
Die eerste ga ik zeker onthouden! Ik had die van zonnatura, maar jeetje die is wel heel erg droog en totaal niet lekker.
Ik houd van dit soort artikelen! Ik koop geregeld die van Leev en fijn om te weten dat deze goed uit de test is gekomen.
Oeps, in de vorige gaat iets niet goed.
Pech voor mij. Lang leven een pinda- en notenallergie. Misschien eens leuk om naar een noten vrije op zoek te gaan? Al is dit wel erg lastig.. Ik blijf het zelf maken.
I <3 Jordan's! Nu kan ik deze zonder twijfel eten, dank je Teni!
Ik heb er ook 1 die erg lekker is : Zonnatura spelt crunchy met rijstenstroop!
Je hoeft maar een klein beetje bij je kwart/yoghurt te doen, dan heb je al genoeg voor in je kwart/yoghurt!
bedankt voor dit uitzoekwerk, Teni! Ik ben op zoek gegaan naar muesli online want in mijn supermarkten voelde ik me nu een beetje bedrogen. En ik heb een goede tip voor muesli gevonden: http://www.bodyenfitshop.nl/ . Type daar ‘muesli’ in in de zoekbalk en je krijgt heerlijke suikerloze muesli’s met mooie ingredienten. Vanaf 2,90 per 500 gram. Ik ben niks van die website, alleen maar first time klant, dus ben gewoon blij dat ik dit gevonden heb.
Ook amaranth kun je daar kopen. Nog net iets voordeliger qua glycemische index dan quinoa (6x meer vezels en voor de rest vergelijkbare voedingswaarden) en de helft goedkoper.
groetjes!
De AH BASIC Muesli mis ik, simpel, zonder rare toevoegingen, geen suiker toegevoegd en niet duur!
Leuk artikel! Ik at vroeger altijd de muesli van Jordans. Die is echt heerlijk. Grappig om te zien dat de varianten van Dorset ook niet per se de meest gezonde keus zijn, het merk ‘voelt’ altijd wel gezond. Sinds ik zelf muesli maak wil ik eigenlijk niets anders meer, dat blijft toch het lekkerst (vooral als het net uit de oven komt… hmmm!!) + dan weet je precies wat er in zit 🙂 .
Mooi uitgebreid artikel weer Teni! Meestal maak ik mijn eigen papje en koop ik geen muesli uit de supermarkt. Ik voeg dan havermout, een schep eiwitpoeder en amandelen (of andere noten / zaden) toe aan een bakje yoghurt of kwark. Super lekker 🙂
Hoi Teni,
De “Dorset Cereals Honey Granola” staat er 2 x in 😉
Wel leuk om te lezen dat jij daar ook positief over bent, het was de winnaar uit mijn muesli vergelijking met dezelfde blognaam hihi 😉 Overigens had ik er maar 4 vergeleken met elkaar – niet te vergelijken met jouw topper van een artikel dus. Helaas nu al weken geen muesli kunnen eten, mis het wel!
X
Niets meer dan lof over dit artikel hoor! Maar als ik dan toch even een puntje van kritiek mag noemen: jammer dat je de vezels niet hebt meegenomen…
Teni, top artikel!
Misschien zou je dit met meerdere producten kunnen doen, voor mij helpt het wel om een keuze te maken welke muesli ik ga proberen aangezien ik niet zo’n havermout fan ben!
Hallo, die van jordans staat op nummer 1, maar
Weet je ook of er ook een andere van jordans is die ook gezond is? Groetjes
Jammer dat overal pinda in kan zitten…
Anders een zeer nuttige vergelijking!
Doe je goed!
Sorry hoor, maar wat een onzin. In de twee producten van Leev zit nagenoeg net zoveel suiker (19%), dus zelfs al zou het erg zijn om zoveel suiker te eten, dan kan je niet de ene boven de andere aanraden. Het plaatje van de Kellog’s Special K is wat onscherp, maar volgens mij kan ik net op de voorkant van de verpakking 12% suiker onderscheiden. Dat is dus minder suiker als in de Jordan’s die je aanraad (15%).
Ik sluit me hierbij aan. Waarom is het “slechter” om meerder soorten suiker in een product te stoppen ipv van 1 veel? Ik zou ook gewoon naar het totaal aantal grammen suiker kijken ipv de ingredientenlijst nazoeken.
Je hebt de ‘natuurlijke smaakstoffen’ over het hoofd gezien bij Jordan’s. Dat kan net zo goed suiker zijn of wat dan ook. Ik kan namelijk nergens vinden wat het precies is. Ik krijg wel een heel vage nasmaak van Jordan’s producten…
Leuk artikel, maar helaas vond ik ook het volgende over Jordans 🙁
http://www.ad.nl/wetenschap/frans-onderzoek-muesli-zit-vol-pesticiden~a43162da/
De muesli van Albert Heijn BASIS MUESLI, bevat de kortste ingrediënten lijst. Dat betekend gezonder. Geen toevoegingen.
De aller gezondste én goedkoopste Museli, is van het OK- merk, te koop bij Agri-supermarkten, COOP-supermarkten.
De rozijnen is het enigste wat wat er buiten de de granen inzit.
Jammer genoeg komt nummer 1 van de test wel voor in de lijst met muesli’s die pesticiden bevatten. Dit blijkt uit een Frans onderzoek.
Bijgaand nog de link naar het onderzoek:
http://www.ad.nl/wetenschap/frans-onderzoek-muesli-zit-vol-pesticiden~a43162da/
Erg grappig dat je honing wel accepteerd, dat is gewoon pure suiker, net als siroop of allerlei andere fancy suikers: kokosbloesemsuiker, etc.
Enorm leuk om te lezen. Verbaas me al jaren over al die onzinzakken in de supermarktvakken. Geen zoet ‘s ochtends vroeg voor mij, ook geen gedroogde abrikozen en krenten. Liever later op de dag. Noten vind ik vaak oud en vies in een granola mengsel. Laat maar weg. Wat overblijft: zelf geroosterde granen (spelt of haver) met wat zaden. Niet moeilijk te doen, zoek maar verder op google (roosteren, granen, granola…). Resultaat: altijd knapperig verse granen. Basic. Beetje kwark, klaar.Het helpt ochtendrituelen op gang te brengen, en daar is het toch voor!
Grappig is dat je in bijvoorbeeld de Ekoplaza nog drie keer zoveel onzin vindt. Die fabrikanten worden allemaal slapend rijk van producten die maandenlang in het schap staan. Welke fabrikant gaat deze uitgeklede versie in de markt zetten?? Goedkoop, altijd vers, om de twee weken nieuwe voorraad. Joepie