Natuurlijk, als we allemaal gevraagd werden of we meer geld zouden willen verdienen zouden we “Ja” zeggen. Zonder dat het ten koste zou gaan van elk ander deel van je leven, kan ik me niet voorstellen dat iemand dit zou afwijzen. Toch lijkt het dat veel mensen zich belemmerd voelen door het geld dat ze verdienen, of eigenlijk; het geld dat ze niet lijken te hebben maar wel willen om hier alles mee te doen wat ze willen.
Geld is een belangrijk onderdeel in het leven en het is vet stom om dit te negeren of te doen alsof geld wel/niet hebben, verdienen en uitgeven gepaard moet gaan met schuldgevoel, jaloezie of wantrouwen. Ik wil hier meer over schrijven, maar ik begin vandaag luchtig met hoe je je rijk kunt voelen zonder (‘genoeg’) geld.
Ik wil mijn artikelen uitbreiden over dit onderwerp omdat geld een hele belangrijke factor is in het leven. Ik zeg niet dat rijkdom in geld belangrijk is, maar geld in het algemeen. Geld heeft bij veel mensen een gekke reputatie en deels ervan heeft te maken met geloofsovertuigingen en cultuur.
De ingewikkelde theorieën hierachter zal ik in andere artikelen uitwerken (Nederlandse cultuur vs. Amerikaanse cultuur over geld / “rijken” zijn achterbaks / “veel geld hebben betekent dat je niets geeft om anderen” etc. ) want zodra je perspectief op geld verandert, kan het een ontzettend positief effect hebben op je leven. Aangezien ik van de positiviteit ben (haha), wil ik hier over schrijven. Mijn handen jeuken.
Het leven is meer dan geld
Ja. Duh. Even een balans aanbrengen op hetgeen dat ik in het intro heb geschreven. Gelukkig zijn is het allerbelangrijkste.
HAPPY IS THE NEW RICH
Zullen we maar zeggen. We leven in een materiële (westerse) wereld waar social media ook nog eens veel invloed uitoefent op het hebben van mooie spullen, huizen, auto’s en het maken van waanzinnige reizen. Oftewel:
GELD GELD GELD GELD GELD.
Het lijkt bijna dat je het niet meer los kunt koppelen van elkaar: leuk leven hebben = geld hebben om leuke dingen te doen. Heb je dit gevoel vaak? Een kleine knik in dit perspectief kan soms al verlichtend werken. Het gevoel van rijkdom kan op zoveel manieren gevoeld worden. Zo, hehe, op naar de kern.
Vrienden + Familie + Liefde
CLICHE!!!! Maar zie het even zo; als al het geld in de wereld weg zou vallen. Als het niet meer zou bestaan. Niemand heeft nog een cent, iedereen is financieel gelijk en iedereen heeft exact dezelfde spullen. Stel het je echt even voor. Maar stel het je écht even voor. Wat zou er dan nog overblijven?
Gevoelens van liefde bij je vrienden, familie en/of partner. Toch? Zou het dan niet logisch zijn om hier waarde aan te hechten en in te investeren als mens?
Natuurlijk is dit niet iets wat ik altijd heb geweten of in heb geloofd. Ik heb dit moeten leren. Het is bijna hypocriet van mij om dit hier te schrijven aangezien ik voor mijn gevoel mijn vrienden en familie de afgelopen jaren ‘heb verwaarloosd’ en daarnaast ook nog eens veel liefde heb ‘afgestoten’ allemaal om van mijn passie mijn werk te kunnen maken. Dus wat kom ik nu preken over de waarde van vrienden en familie in tegenstelling tot geld?
Ik had dit hier niet voor je uitgetypt als ik niet had geloofd dat het een waardevolle les is geweest voor me. Ik geloof namelijk wel degelijk dat ik het iets anders had kunnen aanpakken de afgelopen jaren waardoor ik nog steeds van mijn passie mijn werk kon maken en de juiste aandacht en liefde kon geven en ontvangen van mijn vrienden en familie.
Ik heb veel tijd geïnvesteerd in de verkeerde mensen of in de verkeerde activiteiten. Ik kan me daar rot over voelen, of ik kan besluiten dat ik het NU anders ga aanpakken en dit ook nog eens met je te delen zodat jij het misschien ook anders kunt aanpakken op dit moment. Hoe ik het nu anders aanpak?
Bewust te zijn als ik met mijn vriendinnen ben. Te luisteren als ik met mijn broer en moeder koffie zit te drinken. En vooral tegen ze zeggen hoeveel ik hun aanwezigheid in mijn leven waardeer. Ik word alleen al warm als ik eraan denk. Zo, dat voelt pas rijk.
Passie en creativiteit
Iedereen heeft passies en iedereen heeft een eigen creativiteit. Niemand kan dit van je afnemen, het hoort bij wie je bent. Het mooie is dat dit bij iedereen zo kan verschillen dat het er niet toe doet wat anderen ervan denken of vinden; jij voelt het vuurtje van binnen en dat is het enige dat nodig is. Of het nu om tekenen gaat, muziek maken of nieuwe plekken ontdekken, door deze dingen te integreren voeg je enorm veel waarde toe aan jouw leven. Je hoeft echt niet de beste muzikant of schilder te zijn, het gaat om het rijke gevoel dat je krijgt bij het uitvoeren hiervan.
Herinneringen
Als ik in één zin moest benoemen wat het allerbelangrijkste is voor mij in het leven, dan kom ik keer op keer tot dezelfde conclusie: herinneringen maken. En als ik daar dan een zin aan mag toevoegen om deze herinneringen ‘vast te leggen’ dan is het: houd een dagboek bij! Je zult verbaasd zijn hoe snel je dingen vergeet of nog ‘vaag’ herinnert wanneer je een dagboek bijhoudt en deze enkele jaren later leest. Je hebt vaak niet door hoe ver je inmiddels bent met je gedachtes en ontwikkelingen in tegenstelling tot enkele jaren geleden. Deze bewustwordingsmomenten zijn heel belangrijk en geven je zelfvertrouwen op dagen waar je denkt helemaal niet ‘verder te komen’ in het leven.
De herinneringen met vrienden en familie zijn een enorme toevoeging aan je leven. En ik weet het, we hebben een druk bestaan en we willen onze persoonlijke doelen behalen en soms staan die afspraken met vrienden en familie gewoon meer in de weg dan we willen. Maar probeer jezelf eraan te herinneren dat wanneer je over één jaar of vijf jaar terug denkt aan de tijd NU, wat zou je dan willen herinneren? De uren die je besteedde aan je werk? Zou je die nog herinneren? Of een spontane avond uit? Een familie uitje? Een dag met je moeder slenteren door een stad?
Er is altijd ruimte voor het creëeren van een balans tussen deze twee. Vergeet niet om even te reflecteren op hoe die balans op dit moment is.
Ik ben blij dat ik dit nu in mijn hoofd heb geprent, nu het nog niet te laat is.
3 comments
Afgelopen jaren heb ik van een minimum geleefd. Grotendeels mijn eigen schuld. Het waren heftige jaren maar ik heb wel geleerd wat en wie belangrijk zijn. Geluk zit hem in kleine dingen en mensen die je onvoorwaardelijk blijven steunen ondanks dat je geen cent te maken hebt.
Herinneringen opschrijven is een goede. Merk nu dat ik minder schrijf, ik ook minder de herinneringen vast houd. Thx voor de reminder.
Ik ben het weer helemaal met je eens Teni, wat heb je dit weer mooi geschreven. Ik vind zelf persoonlijk dat het investeren in je familie echt van grote waarde is (als daar niets in de weg zit natuurlijk). Ik waardeer de liefde van de mensen om mij heen enorm en dat is toch echt meer waard dan geld..
Prachtig artikel. Mág ik ook iets toevoegen aan ‘herinneringen’? Een geluksmoment van deze ochtend; dat ik mails van 5-6 jaar geleden kon opzoeken en mijn groei kon teruglezen. Een ook een oude kaart vinden van een goede vriendin. De oudere generaties hadden veel meer brieven e.d., maar weten dat ergens óók een hoop goede mails aan vrienden en familie opgeslagen zit, is een bron van wijsheid voor iedereen di je elk moment kunt aanboren. Ik bewaar ook brieven en sinds enkele jaren schrijf ik weer brieven.
Geluk kunnen identificeren en begrijpen ( dat je geluk zelf kunt onderhouden/ eigen verantwoordelijkheid) is een lastige, complexe vaardigheid vandaag de dag. Ik merk het aan de jongere generatie. Het zal zich echter rechttrekken; iedere generatie heeft zo z’n eigen uitdagingen. Fijn weekend lieve mensen 🙂