Vet ontstaat alleen als je mee energie binnen krijgt dan verbrandt. Bottom line. Maar, er zijn wel wat voedingsmiddelen die geen bevorderlijk effect hebben op je vetopslag rondom je middel.
Stiekem spreekt het al een beetje voor zich, maar een extra reminder mét wetenschappelijke onderbouwing lijkt me niet overbodig!
Suiker
Ik kan eigenlijk niet anders dan beginnen met suiker. Dit weet je naar mijn mening allang, dus ik houd het beknopt. Uit verschillende observationele onderzoeken blijkt een link te zitten tussen een hoge suikerinname en teveel buikvet, het vermoeden is dat dit door een hoge inname fructose komt (1)(2)(3). Natuurlijk is dit nog een vermoeden aangezien het hier om observationele onderzoeken gaat waar alleen maar gekeken wordt naar twee variabelen in het leven van mensen. Er wordt niet een interventie uitgevoerd (een pil, een verhoging van eiwit, een verlaging van vet, meer sporten etc. etc.).
Een ander onderzoek, niet observationeel, vulden mensen met overgewicht en obesitas 25% van hun calorieën met drankjes die door fructose gezoet was. Hun calorie inname van de hele dag was gelijk aan hun verbranding (dus niet eronder en niet erboven). Wat bleek? De insuline resistentie ging omlaag en vetopslag rondom de buik ging omhoog (4). Een ander onderzoek laat zien dat mensen die een zelfde soort voedingspatroon aannamen (veel fructose) een lager metabolisme hadden en minder vetten verbrandden (5). Oops. Dat is iets wat je niet wilt denk ik.
Vruchtensappen & Zoete drankjes
Hoewel vruchtensappen de vitamines en mineralen van het fruit bevatten, bevatten ze natuurlijk ook suiker. Omdat alles zo geconcentreerd is en ook nog vloeibaar, krijg je in een vrij korte tijd een boost aan (fruit)suikers binnen. Dit zal veel geleidelijker gaan wanneer je het fruit zelf langzaam opeet. Meestal kom je dan niet eens tot de hoeveelheid vruchten die je anders wel in een sap zou stoppen. Je zult sneller vol zitten als je het fruit ‘opeet’ en er dus op kauwt. Vijf sinaasappels opeten is een stuk lastiger dan 1 groot glas jus (van vijf sinaasappels) opdrinken.
Maar, deels wat hierboven staat is natuurlijk mijn mening. Heb je niks aan. Uit dit uitgebreide onderzoek naar fruitsappen blijkt dat het je insuline resistentie bevordert en het de kans op buikvet groter maakt (6). Wat ik zei over “sneller vol zitten” is natuurlijk een statement die ik maak sprekend vanuit mijzelf en mijn ervaring, echter is er wel onderzocht hoe het zit met je verzadigingsgevoel wanneer je vloeistoffen in tegenstelling tot vast voedsel tot je neemt. Vast voedsel geeft je een groter verzadigingsgevoel dan vloeibaar voedsel (7)(8)(9)(10).
Natuurlijk is het zo dat teveel suiker überhaupt niet goed voor je is, maar met sappen en drankjes is het veel moeilijker te controleren hoeveel suiker je binnen krijgt.
Alcohol
Alcohol kan positieve en negatieve effecten hebben, het geheim zit hem in de dosis. Rode wijn kan bijvoorbeeld goede effecten hebben in het verlagen van het risico op een hartaanval of beroerte (11). Teveel alcohol kan echter zorgen voor opvlammingen, lever ziektes en andere stomme gezondheidskwalen (12), had ik een kater al genoemd? Oke, dat is geen gezondheidskwaal maar gewoon irritant.
Uit een onderzoek waarbij mannen meer dan 3 alcoholische drankjes per dag dronken, bleek dat zij 80% meer kans hadden op het krijgen van overtollig buikvet in tegenstelling tot mannen die minder dan 3 alcoholische drankjes per dag dronken (13)(14).
Wat ook nog interessant is, is het verschil in hoeveel je drinkt op een dag in tegenstelling tot hoeveel je drinkt in bijvoorbeeld een week. Ook al is het totaal van deze twee hetzelfde, er zit een nadelig effect in het ‘meer drinken binnen 24 uur’ dan ‘minder drinken, maar vaker in de week’. Dagelijkse drinkers hadden in dit onderzoek minder last van buikvet, terwijl de mensen die minder vaak dronken maar op de dagen dat ze dronken minstens 4 drankjes dronken meer kans hadden op overtollig buikvet (15). Hmm, interesting!
Transvetten
Ook wel “gehydrogeneerd vet” of “gedeeltelijk gehard vet” genoemd op verpakkingen. Het is een vet die fabrieksmatig wordt gecreëerd om de vetten langer houdbaar te maken. Super handig als je koekjes verkoopt, zo kunnen ze langer in het schap blijven en heb je de mogelijkheid om meer geld te verdienen. De andere kant: vet ongezond voor ons, mensen, om te eten.
Dit is verder geen mening, maar op zoveel verschillende manieren onderbouwd dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen. Transvetten zijn in eerste instantie al gelinkt aan ontstekingen/opvlammingen maar ook aan insuline resistentie, hartziektes en ander narigheid (16)(17)(18)(19).
Ook uit onderzoeken met dieren kwam naar voren dat transvetten de kans op overtollig buikvet kunnen verhogen (20)(21).
Conclusie?
Nooit meer een bacardi jus in combinatie met een kroket.
Grapje. Deze artikelen zijn er om je wijzer te maken. Om je nog eens naar je voedingspatroon te laten kijken en te denken; “Hm, misschien kan ik dit vervangen voor dat”. Niet om je elke keer weer meer dingen uit je voedingspatroon te laten schrappen zodat er uiteindelijk alleen nog een diepvriesdoperwt overblijft. Wees verstandig, maar geniet ook van tijd tot tijd!
6 comments
He ik had een vraagje. Ik eet zelf veel fruit en suiker, ookwel hclf. In dit artikel staat dat suiker (teveel) je metabolisme verlaagt en dat je er buikvet van krijgt. Maar er zijn super veel mensen die juist afvallen van hclf en veel fruit en suiker eten. Die mensen, kijk maar op youtube, hebben echt een platte buik. Ik merkte het ook bij mezelf, in de periode dat ik juist een suikerrijl dieet had was ik het slankst. Mijn vraag is.. Dit is zo tegenstrijdig met dit en de andere artikelen over suiker en afvallen maar in de prakrijk weet ik dat (vegan) hclf heel goed werkt. Ik weet alleen dat het overschot aan kookhydraten wordt gebruikt in themogenese en dat het overschot aan vet wordt opgeslagen als vet grotendeels. Het zou dus ook niet nodig zijn om minder te eten, als je maar genoeg koolhydraten eet. Wat vind jij hiervan? Ik vraag het aan jou, omdat je zoveel kennis hebt over voeding en een neutrale mening kan geven omdat je zelf niet vegan eet. Je zou mij erg helpen en misschien ook leuk idee voor een artikel? Liefs, Elsa
Grappig, ik liet gister een soortgelijk comment achter bij een wat ouder artikel uit april (oeps, dacht dat die recenter was). Ik overweg vanwege vele redenen om voornamelijk of geheel plantaardig te eten en vroeg mij af wat jouw (Teni) objectieve kijk hierop is. Ik zou het erg waarderen als je hier een artikel over zou willen schrijven. Zeker omdat ik merk dat het bewustzijn verandert, zoeken veel mensen naar informatie via google dan wel hier 🙂
Ah yes! Baco lust ik niet en kroketten ben ik ook geen fan van… ik zit safe dus 😉
Leuk dat je dat zo op deze manier overbrengt!
Hi Teni,
Toevallig vroeg ik mezelf deze week af of het uitmaakte of je bijv 7 wijntjes per week verspreid drinkt met elke dag 1 of alles in 1x naar binnen werkt. Het antwoord heb je gegeven. Ik ben nu benieuwd naar de onderbouwing!
Hoi Ca! De onderbouwing staat in het artikel, je dient de link naar het wetenschappelijke onderzoek open te klikken en daar staat het onderzoek uitgelegd 😉 Geeft precies antwoord op je vraag. Ik vat het alleen samen in mijn artikelen.