Ik heb alleen een plan A, wanneer plan A faalt, kom ik wel met een nieuw plan A.
Dit is heel erg mijn levensmotto. Onbewust en later bewust. Met alles in mijn leven wat ik wil aanpakken en er risico’s bij zijn denk ik niet echt na over een plan B en C. Ook toen ik wist dat ik fulltime wilde bloggen vroegen mensen me “Wat doe je als het niet lukt? Heb je een back up plan?”
“Nee.. Dat bedenk ik wel op het moment dat het mislukt”
Deze manier van denken komt echt voort uit de gedachte dat alles wel goed komt, dit vertrouwen in het leven heb ik gekregen doordat ik me bewust ben van het feit dat wij als vluchtelingen naar Nederland zijn gekomen in 1994. Echt vanaf de basis moeten beginnen en zoveel moeten leren. Als ik kijk naar waar mijn moeder nu is, waar mijn broer nu is en waar ik nu ben in het leven, dan kan ik wel stellen dat alles echt wel goed komt. Welke richting ook. Na welke ‘faalactie’ ook. Klinkt misschien wat diep maar het heeft wel gezorgd voor het kunnen relativeren en hebben van vertrouwen in het leven, wat er ook gebeurt. Ik hoef niet alles onder controle te hebben, ik laat me maar een beetje meeslepen en pak alles aan wat ik tof vind.
Maar nu kwam ik onderzoeken tegen die ook nog eens bevestigen hoe deze manier van denken en leven een positieve invloed kan hebben op het verkrijgen van succes! YEASS! Ik deel het graag met jullie.
Een back up plan is als een emotioneel vangnet
Zo voelt het voor velen, bewust of onbewust. Het is een geruststellend gevoel en helpt bij het tegengaan van de beruchte angst om te falen. En ironisch genoeg kan het opstellen van een plan B de kans vergroten op het laten falen van plan A. Hoe?
Bedrijfskunde studenten van the University of Wisconsin-Madison én the University of Pennsylvania kwamen tot de conclusie dat dit vooral waar is wanneer jouw plan A moeite kost, en dat is natuurlijk vaak het geval bij de meeste (creatieve) ambities die mensen hebben. De reden hiervoor is dat een back up plan je minder gemotiveerd kan maken voor je eerste initiële plan. Of eigenlijk: je motivatie kan doen afnemen. Dit artikel kwam uit in de krant van de scholen “Organizational Behavior and Human Decision Processes”.
De angst om te falen is iets dat niet onderschat moet worden, en omdat het niet onderschat moet worden betekent het ook dat het enorm veel kronkels en bochten kent waar het zich in uit. Bijvoorbeeld onbewust gedrag, excuusjes en taal die je gebruikt om ervoor te zorgen dat je de angst om te falen niet tegemoet gaat. Maar nu komt de paradox: de angst om te falen kan ook een enorme drijfveer zijn richting succes dus om die angst te voelen en er keihard voor te gaan is ook precies wat het hebben van een back up plan weg kan nemen: de drijfveer om niet te falen. Het niet hebben van een plan B zorgt ervoor dat je niet in een soort cruise-control modus terecht komt, maar je focus hebt op één ding en één ding alleen!
Dit is hoe het onderzoek opgesteld werd: er werden 4 experimenten opgesteld waarbij mensen gecodeerde zinnen moesten ontcijferen binnen een bepaalde tijd. De beloning voor de mensen die dit succesvol deden verschilde van een gratis snack tot het krijgen van extra geld. Bij elk experiment werd er aan een deel van de deelnemers gevraagd of ze een back up plan wilden opstellen voor wanneer ze niet zouden slagen en op een andere manier aan diezelfde beloning konden komen.
Oftewel: wanneer de deelnemer zou ‘falen’ en de snack niet zou krijgen, moest de deelnemer bedenken hoe hij op een andere manier de snack zou krijgen. Bijvoorbeeld nadenken over een andere manier van het verkrijgen van een gratis snack op het campus.
De conclusie? Consistent kwam naar voren dat de deelnemers waarvan gevraagd werd een back up plan te maken minder zinnen wisten te ontcijferen. Puur het mentale gedeelte wat gestimuleerd werd om te bedenken hoe ze op een eventuele andere manier de beloning konden bemachtigen zorgde ervoor dat hun prestatie verslechterde. Na de experimenten werden de deelnemers ook ondervraagd en bij de deelnemers met een back up plan kwam duidelijk naar voren dat zij niet per se afgeleid waren, maar minder gemotiveerd voelden.
Er is ook nog een ander onderzoek over het opstellen van een back up plan, dat niet te maken heeft met het behalen van hetzelfde doel via een andere weg (zoals hierboven beschreven) maar met het bedenken van een ander doel als je eerste doel niet te bereiken is. Denk bijvoorbeeld dat je als doel hebt om een schrijver te worden en een boek uit te brengen, je bedenkt je dat wanneer geen enkele uitgeverij jouw boek wil uitgeven, je gaat solliciteren voor een functie binnen een bepaald bedrijf. Je hebt die sollicitaties en het idee van werken bij een bedrijf al geïntegreerd in je hoofd als plan B voor wanneer plan A (boek uitbrengen) niet werkt waardoor je ‘save’ bent, denk je. Je zult niet falen want je hebt een plan B. Toch?
Juist blijkt uit onderzoek dat wanneer je alleen plan A hebt en daar helemaal voor gaat, je hier veel harder je best voor doet. Je zult veel meer research doen naar de mogelijkheden om plan A te laten slagen waardoor je je ook bewust wordt van verschillende strategieën om plan A aan te pakken. De researches Jihae Shin en Katherin Mikman adviseerden het volgende:
“Although making a backup plan has well-known benefits, such as reducing anxiety about the future, it also has costs that should be weighed carefully”
Natuurlijk zijn er verschillende factoren die meespelen en weegt niet elk plan A even zwaar mee in ‘het leven’. Dit artikel is ook niet bedoeld om je blind op plan A te zetten en geen enkele risicofactoren in overweging te nemen. Het starten van een blog en er een succes van maken weegt natuurlijk veel minder zwaar dan geld investeren in een nieuw bedrijf wat je wilt opzetten. Hoe dan ook, de onderzoeken ondersteunen een overtuigende intuïtie:
Dat door het doven van je angst met een back up plan, dit ook je passie ervoor zou kunnen doven.
De logica suggereert dat dit vooral een probleem is wanneer je doel afhankelijk is van keiharde vastberadenheid, omdat het maken van een back up plan deze vastberadenheid beetje bij beetje kan laten afbrokkelen. Het opstellen van een back up plan is een minder groot ‘probleem’ bij doelen waarbij succes ook deels afhankelijk is van geluk en in dat geval lijkt het erop dat het opstellen van een back up plan niet per se een slecht idee is.
Snap je het verschil?
Wel of geen back up plan maken?
Oké, wat moet je nou doen? Want eigenlijk is de vraag die je jezelf dient te stellen omtrent het behalen van je doel de volgende:
“Is het extreme angst die je hebt bij het eventueel niet behalen van plan A? Of is er een kans dat je motivatie keldert op het moment dat je met een plan B komt?”
Lastig, ik weet het. Ik zou je een richtlijn kunnen geven met een voorbeeld en mijn advies:
- Je moet een presentatie geven voor een sollicitatieronde en je bent bang dat je de baan niet krijgt
Als je je heel goed voorbereid en je dit weet van jezelf, dan kan het waarschijnlijk geen kwaad om een plan B te hebben (welke andere bedrijven ga je benaderen om er te solliciteren?). Maar als het probleem hem ligt in de motivatie doordat je bijvoorbeeld moeite hebt met het uitschakelen van de televisie terwijl je je moet voorbereiden op de presentatie, kan het een idee zijn om jezelf niet het comfortabele gevoel te geven van een plan B en dus géén back up plan te bedenken.
Als je jezelf zover weet te krijgen om ergens keihard voor te gaan én een back up plan te hebben, dan heb je misschien wel een top combinatie te pakken! Misschien lukt het nu je er bewust van kunt zijn! Voor mij weet ik dat het helpt om alleen een plan A te hebben in combinatie met een soort magisch vertrouwen in het leven zelf. En tot nu toe, heb ik niks te klagen in mijn leven met het hebben van deze mindset!
3 comments
Interessant artikel. Moet hem even laten inwerken want ik ga precies door een fase waarin ik aan de rand sta van iets nieuws wat toch wel eng is.
Ik herken mezelf hier heel goed in! Voltijd studeren met een beperking? Hoe ga je dat doen? Dat zie ik dan wel! En ja, ik heb toch een manier gevonden om het te kunnen doen.
Hoi Teni, wat een interessant artikel weer en weer een thema dat denk ik bij heel veel mensen (inclusief mijzelf) speelt! Alleen vraag ik me af of je titel klopt, want daar staat B in plaats van A?
Liefs!