Pinda’s, pindakaas, pindasaus; allemaal vol lekkere pinda’s! Maar is het wel gezond? Bevatten pinda’s niet ontzettend veel vet en calorieën? Ja en ja, maar maakt dat ze meteen ongezond? WHO KNOWS!? Ik ga je er zoveel mogelijk over vertellen!
Vetten, Eiwitten en Koolhydraten – Macronutriënten
Pinda’s bevatten veel vet, wat zeg ik; bijna de hele pinda is van vet. Hiervan is zo’n 44% tot 56% enkelvoudig- en meervoudig onverzadigd vet in de vorm van oliezuur en linolzuur (1)(2)(3)(4)(5). Maar pinda’s bevatten ook eiwitten! Zo’n kwart tot een derde van de calorieën uit pinda’s zijn afkomstig uit eiwitten, wat ze meteen in het rijtje zet van goede plantaardige eiwitbronnen. Het enige is wel dat de eiwitten uit pinda’s nou net de irritante eiwitten zijn die bij sommige mensen allergische reacties oproepen (6). Pinda’s zijn koolhydraat arme noten (of eigenlijk; peulvruchten), en omdat ze dus een laag koolhydraat gehalte hebben in combinatie met een hoog vet- en eiwitgehalte, zorgen ze ervoor dat je suikerspiegel niet snel stijgt en hebben ze dus een lage glycemische index en glycemische load (7).
Vitamines en Mineralen – Micronutriënten
Houd je vast want pinda’s bevatten enorm veel goede micronutriënten die je op allerlei vlakken kunnen helpen en ondersteunen (5)!
- Biotine: een belangrijke vitamine tijdens de zwangerschap (8)(9).
- Niacine (vitamine B3): vermindert de kans op hart- en vaatziekten (10).
- Koper: een mineraal dat vaak laag is qua inname in het westerse dieet. Te weinig koper binnen krijgen kan negatieve effecten hebben op de gezondheid van je hart. Hoeveel je nodig hebt en waarom dit zo is, staat in dit onderzoek: (11).
- Mangaan
- Thiamine (vitamine B1): het helpt de lichaamscellen een handje bij het omzetten van koolhydraten tot energie en is essentieel voor de functie van je hart, spieren en zenuwstelsel
- Foliumzuur (vitamine B9): ook weer een belangrijke vitamine voor tijdens de zwangerschap (12).
- Vitamine E: een super antioxidant! Pinda’s bevatten een gelijke hoeveelheid antioxidanten als de meeste fruit soorten! (13). Let wel, de meeste antioxidanten zitten in de schil van de pinda, die dus vaak niet wordt gegeten (dat dunne velletje) (14).
- Magnesium: uit dit onderzoek wordt magnesium inname gelinkt aan het beschermen tegen hart- en vaatziekten (15).
Pinda’s en hart- en vaatziekten
Pinda’s doen nog meer goeds voor je lijf. Bijvoorbeeld voor je hart. Uit observationele onderzoeken kwam naar voren dat het eten van pinda’s (maar ook andere noten) je kan beschermen tegen hart- en vaatziekten (16)(17)(18). Nu zijn dit observationele onderzoeken en ik heb vaker uitgelegd dat deze niet heel veel ‘betekenen’ in onderzoeksland, ze geven enkel een indicatie weer waarna specifiek onderzoek dient te volgen, er zijn namelijk verschillende factoren die meespelen in deze observationele onderzoeken (19)(20)(21).
Pinda’s en galstenen
Hetzelfde is geïndiceerd bij pinda’s en het effect op galstenen, twee observationele onderzoeken laten zien dat het regelmatig eten van pinda’s het risico op galstenen kan verlagen (22)(23). Het gedeelte wat beter onderzocht moet worden, is de cholesterol verlagende eigenschap van pinda’s in combinatie met galstenen, aangezien galstenen vooral uit cholesterol bestaan en pinda’s dus cholesterol verlagend zijn (24).
Al met al hebben pinda’s dus ontzettend veel goede stofjes voor ons lijf! Als je er allergisch voor bent, zou ik er natuurlijk ver uit de buurt van blijven. Als je wilt afvallen, zou ik ze in mate eten aangezien ze al gauw veel calorieën bevatten. Maar ze mogen absoluut een deel uitmaken van je voedingspatroon als je het mij vraagt!
4 comments
haha laat ik nou net pinda’s zitten eten als ik dit las 😀 ik neem er gelijk nog eentje 😛
Lekker!!!
Is foliumzuur niet vitamine B11? Typfoutje misschien. Ikzelf eet graag noten en ben nog meer fan van pindakaas 😉
Fijne artikel Teni! Bedankt! 🙂