Wanneer ik voldoende nachtrust heb gehad, heeft dit effect op alle aspecten van mijn leven. Ik ben helderder, efficiënter, voer makkelijker een een gesprek en maak veel gezondere keuzes die vervolgens allemaal weer effect hebben op mijn gezondheid en leven. Oftewel: Het begint allemaal bij een goede, consistente nachtrust.
De één heeft daar wat meer moeite mee dan de ander en het lijkt me altijd handig om in ieder geval op de hoogte te zijn van verschillende manieren om dit aan te pakken mocht het bergafwaarts gaan met je nachtrust. Ik heb hier inmiddels al vaker over geschreven maar vandaag wil ik het hebben over hoe het zit met theesoorten en welke invloed ze hebben op je slaap, wetenschappelijk onderbouwd.
Kamille (thee)
Kamille thee behoort tot één van mijn favorieten en het wordt al jaren gebruikt als een natuurlijk middel tegen opvlammingen, stress en slapeloosheid. Sterker nog, kamille wordt vaak gezien als een kalmerend middel of zelfs ‘slaapopwekkend’ middel. De kalmerende effecten ervan komen waarschijnlijk van het antioxidant apigenine, dat aanwezig is in kamille thee. Apigenine bindt zich met de receptoren in je hersensen die je rustiger maken en slaap opwekken (1).
Uit een onderzoek met 60 mensen kwam naar voren dat de mensen die 400mg kamille extract per dag kregen significant meer uren en kwalitatief beter sliepen dan de mensen die dit niet kregen (2). Woohoo! Ik ben gek op kamille thee, dus dat is top!
Uit een ander onderzoek met vrouwen die in de periode na hun bevalling zeer slecht sliepen, kregen 270 mg kamille extract twee keer per dag voor 28 dagen achter elkaar. Deze vrouwen vielen 15 minuten sneller in slaap dan de vrouwen die dit extract niet kregen. Maar dat was niet het enige, de vrouwen die het kamille extract kregen werden ook nog eens minder vaak wakker ‘s nachts dan de placebo groep (3).
Het is bij elke theesoort die ik benoem wel belangrijk dat het gaat om de meest natuurlijke variant.
Valeriaan (thee)
Valeriaan wordt al eeuwen gebruikt om slapeloosheid, nervositeit en hoofdpijn te behandelen. Het werd zelfs in de tweede Wereldoorlog gebruikt om stress en angst te verminderen bij luchtaanvallellen (4). Tegenwoordig is het één van de meest bekende natuurlijke middel dat in Europa en Amerika wordt gebruikt om slaap te bevorderen (5).
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het komt dat valeriaan de slaap bevordert maar het vermoeden is dat het het level van het neurotransmitter GABA (gamma-aminobutyric acid) verhoogd. Wanneer GABA verhoogd aanwezig is in je lijf, verhoogd het een slaperig gevoel. Dit is stiekem zelfs de manier hoe bepaalde medicijnen zoals Xanax werken (6).
En zo zijn er nog enkele kleinere onderzoeken die laten blijken dat valeriaan kan helpen om beter te slapen en minder last te hebben van slapeloosheid (7)(8).
Lavendel (thee)
Ook lavendel is enorm bekend voor zijn slaap-bevorderende eigenschappen. Vooral als aromatische olie voor zijn geur. Veel mensen drinken lavendel thee om te relaxen en er is zelfs onderzoek die dit ondersteunt. Een klein onderzoek met 80 vrouwen laat zien dat de vrouwen die de tijd namen om de lavendel thee elke dag (voor twee weken) te ruiken terwijl ze hem dronken minder moe waren en beter sliepen dan de vrouwen die niet de lavendel thee toegediend kregen (9).
Een ander onderzoek laat zien dat vrouwen die last hadden van slapeloosheid na het inhaleren van lavendel voor 20 minuten (voor 12 weken) een lagere hartslag hadden en beter sliepen (10)! En ook hier is er weer meer onderzoek dat laat zien dat lavendel je rustiger en kalmer kan krijgen en de slaap bevordert (11)(12).
Citroenbalsem (thee)
Hoewel je misschien zou denken dat citroen een oppeppende geur heeft, kan het juist helpen met slapen. Waarom? Onderzoek laat ook hier zien dat citroenbalsem GABA levels verhoogd (dit onderzoek is echter wel op muizen uitgevoerd) (13). Een ander onderzoek (met mensen 😉 ) laat zien dat na het innemen van 600 mg citroenbalsem extract per dag (voor 15 dagen) er 42% minder slapeloosheid voorkwam bij de onderzochte mensen (14).
Passiebloem (thee)
Het is vrij recent dat onderzoek laat blijken dat ook passiebloem kan helpen om beter te slapen. Een onderzoek met 40 volwassenen laat zien dat wanneer zij elke dag (voor een week) passiebloem thee dronken, significant beter sliepen vergeleken met de mensen die niet de thee dronken (15). En weer een ander onderzoek die dacht twee werelden te combineren met elkaar: valeriaan in combinatie passiebloem. Ze vergeleken dit met het medicijn Ambien (slaapmiddel). Het resultaat? Net zo effectief als Ambien voor de kwaliteit van je slaap!! (16).
Conclusie
De conclusie is dat er een hoop natuurlijke middelen zijn om uit te proberen wanneer je last hebt van slapeloosheid. Dat wil nooit zeggen dat dit simpelweg de enige oplossing kan zijn. Vraag jezelf af hoe jouw leefstijl eruit ziet en of je bijvoorbeeld veel stress en zorgen hebt? Heb je hier een uitlaatklep voor? Zijn er andere dingen gaande die ervoor zorgen dat je minder goed kunt slapen?
Het is wat mij betreft altijd een goed idee om naar het hele plaatje te kijken en hieruit beslissingen te maken om veranderingen aan te brengen. Mochten de natuurlijke middelen niet helpen, dan is het misschien een idee om professionele hulp te zoeken wat betreft je slaap. Want geloof me, als er iets is dat samenhangt met een hogere levenskwaliteit, dan is het wel een uitgerust gevoel!
3 comments
Hoi Teni, Dank voor dit artikel, soms vergeten wij hoe belangrijk het is om uitgerust te zijn! Ik kende kamille thee voor het beter slapen maar de rest niet! Ik ga ze proberen, ben beniuwed!?
Drink jij echte bloemetjes en trek je daar thee van of heb je zakjes van een bepaald merk?
Lekker! Al vind ik kamillethee niet lekker.
Lavendelthee lijkt mij wel wat, maar koop je dit en hoe zet je dat?
Mooi artikele, Teni!