Heb je het wel eens geprobeerd? Geproefd? En verwerkt in gerechten? Ik heb het over appelazijn. Waar de één het standaard gebruikt bij de salade dressing heeft de ander geen idee wat hij/zij ermee moet.
Zelf moest ik er heel lang niets van weten, ik kocht het ooit met het idee om een ‘gezonde salade dressing’ te hebben, echter kon ik de smaak nog niet waarderen.
Maar inmiddels? Neem ik het elke ochtend (januari 2018) in een shotje (gemengd met wat andere ingrediënten). En waarom ik dat doe is ook precies de reden waarom ik dit artikel voor jullie schrijf. Laten we het één en ander duidelijk maken over appelazijn!
Hoe wordt het gemaakt?
Appelazijn wordt in twee stappen gemaakt, het is vergelijkbaar met het maken van alcohol (1). De eerste stap is het toevoegen van gist aan geplette appels (of appel cider) waardoor de suikers gaan fermenteren en er alcohol ontstaat.
In de tweede stap worden er bacteriën toegevoegd die de alcohol verder fermenteren waardoor het omgezet wordt in azijnzuur; de hoofdcomponent van azijn. Er zitten niet veel vitamines en mineralen in appelazijn, maar het bevat een klein beetje kalium. Appelazijn van een hogere kwaliteit bevat wat aminozuren en antioxidanten.
Het doodt schadelijke bacteriën
Azijn kan ondersteunen bij het doden van pathogenen (ziekteverwekkers), inclusief het doden van schadelijke bacteriën (2). Vroeger werd het veelal gebruikt als natuurlijk schoonmaakmiddel (tegenwoordig steeds meer) maar ook voor het behandelen van nagelschimmel, luizen (mijn moeder gebruikte dit altijd als wij luizen hadden vroeger!), wratten en oorinfecties.
Oké, genoeg vieze dingen.
Azijn wordt ook veel gebruikt als conserveermiddel en uit onderzoek blijkt dat dit de groei van bepaalde bacteriën (zoals E. coli) remt waardoor het eten niet (of trager) bederft (2)(3)(4).
Het verlaagt je suikerspiegel
Even serieus, het gebruik van (appel)azijn is één van de beste natuurlijke middelen om mensen met diabetes type 2 te helpen hun suikerspiegel onder controle te krijgen. Ja, dat is wetenschappelijk onderbouwd.
Even kort voor het geval je niet helemaal weet of begrijpt wat er gebeurt bij diabetes type 2: het lichaam is niet goed in staat om je suikerspiegel omlaag te brengen wanneer je koolhydraten (suikers) eet. Dit kan zijn doordat de cellen moeilijk bereikbaar zijn of minder gevoelig zijn door en voor insuline of dit komt omdat er weinig insuline aangemaakt wordt om de suikerspiegel piek aan te kunnen (5).
Bij ‘normale’ mensen zijn de cellen goed in staat te reageren op insuline én wordt er voldoende insuline aangemaakt.
Het resultaat bij mensen met diabetes type 2 kan zijn dat ze constant een hoge suikerspiegel hebben, een hoge suikerspiegel ongeacht of je diabetes hebt is voor niemand gezond. Het kan leiden tot diabetes type 2 maar ook tot andere ziektes. Het is dus voor iedereen verstandig om zo min mogelijk pieken in je suikerspiegel te hebben door de dag heen. De meest effectieve manier om dat te doen is door geen geraffineerde koolhydraten (suikers) te eten of deze te combineren met vet en/of eiwit (vet en eiwit werken verlagend op je suikerspiegel), MAAR appelazijn heeft ook een krachtige werking!
Uit verschillende onderzoeken komen meerdere positieve resultaten over de suikerspiegel bij het gebruik van (appel)azijn:
- Het verbetert de insuline gevoeligheid met 19% tot 34% wanneer je een koolhydraatrijke maaltijd eet. Het verbetert de reactie op insuline en verlaagt de suikerspiegel significant (6).
- Het verlaagt de suikerspiegel met 34% na het eten van 50 gram wit brood (7).
- 2 eetlepels appelazijn innemen voor het slapen gaan kan je suikerspiegel de volgende ochtend met 4% laten afnemen (8).
- En zo zijn er nog meer onderzoeken die laten zien dat (appel)azijn het functioneren van insuline verbetert evenals je suikerspiegel omlaag brengt na het eten van (koolhydraatrijke) maaltijden (9)(10).
Om deze redenen kan (appel)azijn dus heel handig zijn voor mensen met diabetes én mensen die een hogere kans hebben op het krijgen van diabetes én voor mensen die hun suikerspiegel stabiel willen houden voor welke reden dan ook.
Oftewel: WIJ ALLEMAAL!
Als je op dit moment medicijnen gebruikt om je suikerspiegel te verlagen, dan zou ik absoluut eerst met je arts checken voordat je meer (appel)azijn gaat toevoegen aan je leven. Je wilt niet ineens een dubbel-verlagend effect, het is zoeken naar de juiste hoeveelheid ‘verlagende middelen’ (medicijnen, appelazijn etc.) maar het is absoluut het proberen waard om deze kennis en onderzoeken tot je voordeel te laten werken.
Het helpt bij het afvallen en het verminderen van buikvet
Dit is iets dat voor vele (vrouwen) als muziek in de oren klinkt, niet waar? Voeg iets toe aan je leven en je verbrandt buikvet. Haha.
Maar gek genoeg zijn er onderzoeken die dit inderdaad bevestigen. De reden hiervoor is dat (appel)azijn je verzadigingsgevoel kan verhogen waardoor je minder snel geneigd bent meer te eten dan nodig is voor je. Wat vervolgens weer resulteert in gewichtsafname.
Bijvoorbeeld, wanneer je appelazijn gebruikt bij een koolhydraatrijke maaltijd (bijvoorbeeld geïntegreerd in de dressing), heb je sneller een verzadigd gevoel en zul je in dat geval minder eten (er zijn altijd uitzonderingen dat je voorbij je verzadigingsgevoel eet natuurlijk, deze even daar gelaten). Uit onderzoek blijkt dat dit mensen hielp bij waardoor ze onbewust 200 tot 275 kcal minder aten over de gehele dag (11)(12). Dat scheelt weer een hoop!
Een ander onderzoek waarbij 175 mensen met obesitas dagelijks appelazijn binnen kregen (of het nu bij de maaltijd was of als shotje) laat zien dat dit leidde tot vermindering in buikvet en gewichtsafname (13):
- 15 ml (1 eetlepel): vermindering van 1.2 kg
- 30 ml (2 eetlepels): vermindering van 1.7 kg
Let wel, dit was een onderzoek van 3 maanden wat betekent dat het enerzijds heel positief kan zijn: in 3 maanden zo’n groot verschil door enkel appelazijn toe te voegen. Anderzijds negatief: je weet niet wat er zou gebeuren als dit onderzoek langer dan een jaar gaande was; aten de mensen weer opnieuw teveel na ‘gewenning’ van appelazijn?
Uiteindelijk gaat het om een gehele leefstijlverandering als je wilt afvallen en het gewicht eraf wilt houden, niet enkel één verandering.
Maar het is goed om te weten dat deze verandering inderdaad effect heeft! Zo kun je meerdere veranderingen met elkaar combineren en er een leefstijl van maken 😉
Het werkt cholesterol verlagend
Hart- en vaatziekten zijn in de westerse wereld één van de belangrijkste medische redenen waarom mensen vroegtijdig overlijden (14). Verschillende factoren hebben hier invloed op, zowel genen maar bovenal iemands leefstijl.
Er zijn vele onderzoeken met dieren die suggereren dat appelazijn cholesterol- én triglyceride-verlagend kan werken (15)(16)(17).
Maar er zijn ook onderzoeken die laten zien dat azijn de bloeddruk verlaagt (en dit is een risico factor voor hartziekten en nier-problemen/ziektes) in ratten (18)(19).
Het enige onderzoek wat betreft hart- en vaatziekten dat er tot nu toe is gedaan met mensen is een observatie onderzoek uitgevoerd door Harvard. Hier is te zien dat vrouwen die saladedressing aten met azijn een lagere kans hadden op hart- en vaatziekten (20). Let wel, dit soort onderzoeken zijn alleen gebaseerd op een associatie, het bewijst niet dat de azijn direct iets veroorzaakte.
Wat ook nog wel gezegd mag worden is dat er voldoende onderzoeken zijn (gedaan op mensen) die duidelijk het effect van (appel)azijn laten zien op het verlagen van je suikerspiegel, het verbeteren van je insuline gevoeligheid en het verlagen van de kans op diabetes. Deze factoren hebben ook allemaal invloed op het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten.
Hoeveel en hoe moet ik appelazijn innemen?
Misschien ben je wel overtuigd van de voordelen van appelazijn en ben je van plan het te gebruiken. Mooi! Maar hoeveel dan? En hoe ga je het gebruiken?
Je kunt het natuurlijk gebruiken door je maaltijden, door zelf mayonaise te maken bijvoorbeeld of je eigen saladedressings (Google erop en je komt talloze recepten tegen waar je appelazijn in kunt verwerken!).
Zelf drink ik het inmiddels elke ochtend met een half uitgeperste citroen (voor een vitamine C boost), 1-2 eetlepels appelazijn, 1 theelepel kurkuma, een mespuntje peper en soms nog wat Cayenne peper erdoor of wat gember (uit de juicer). Ik ben meteen wakker geschud en moet meestal ook binnen 5 minuten naar de wc (excuus, ik moet je toch echt alle info geven). Daar waar ik vroeger koffie voor ‘gebruikte’ ;).
Ik ben nóóit iemand geweest die dit soort ‘gekke drankjes’ nam en was veel meer van de gedachte ‘doe niet zo gek met je voeding’, totdat ik voldoende wetenschappelijk bewijs vind/vond en het vervolgens zelf een tijdje uitprobeer; dan pas durf ik er een artikel over te schrijven voor jullie. Dan pas vind ik het waard om een artikel te schrijven voor jullie.
Zoals nu dus.
Je kunt ook 1-2 eetlepels mengen met wat water en dit opdrinken in de ochtend, tijdens je maaltijden of voor het slapen gaan (talloze voordelen zoals je hebt gelezen). Begin met kleine hoeveelheden, het zuur kan namelijk ook een naar gevoel in je maag geven als je er niet aan gewend bent. En zoals altijd; met mate. Ga geen liters per dag wegdrinken alsjeblieft. Méér is niet altijd beter.
Hopelijk vond je deze informatie boeiend! Mocht je vragen hebben over hoe ik het drink/gebruik (recepten? foto’s?) of zelf tips hebben: laat het weten in de comments!
Foto: Epic Self
16 comments
Super interessant! Bovendien lijkt het me tóp als ik daardoor naar de wc kan (TMI, sorry), dus ik wil dat best eens proberen, dat drankje ‘s ochtends. Kan vast ook met citroensap uit een flesje toch? (#student #arm) Thanks Teni 🙂
Ik drink het ook al jaren in de ochtend en voel me daar echt veel beter bij. Ben nu wel ff gestopt omdat mijn voorste tand doorschijnend werd doordat het glazuur verzwakte door de azijn, maar binnenkort begin ik er weer mee!
Ik wilde in het algemeen reageren op dit artikel, maar zie nu jouw comment. Appelazijn kent inderdaad veel voordelen, maar het is wel belangrijk dit nadeel te benoemen. Het is heel zuur en (vooral als je het zonder rietje neemt) kan het heel slecht zijn voor je glazuur. Hetzelfde geldt voor citroensap, dit tast het glazuur ook heel erg aan. Als glazuur eenmaal weg is dan komt het nooit meer terug (ik quote mijn tandarts). Dus het is wel belangrijk om dit in het achterhoofd te houden vind ik.
Klinkt goed! Ik drink elke ochtend uitgeperste sinaasappel+ citroen en imker honing met kaneel en gekookt water. Ik denk dat ik daar appelazijn aan ga toevoegen! Trouwens welke resultaten heb jij er mee bereikt?
Wauw, fijn artikel dit!
Hoe zit het met appelazijn in bijvoorbeeld capsules? Zouden die dezelfde effecten hebben?
Ik gebruik het al jaren. Heb er zelf ook een artikel over geschreven op mijn blog :). Ik doe iedere ochtend een dopje appelazijn in een glas lauw water, soms met citroensap. Ik ervaar allerlei positieve effecten op mijn lichaam. Voel mij ook veel energieker en mijn gewicht blijft mooi op een level. Nu ik zwanger ben, ben ik echter wel even gestopt. Maar ga er na de bevalling zeker weer mee verder!
Heel interessant bericht! Gebruik het zelf al een tijdje, (in combinatie met baking soda). Maar nu eindelijk eens informatie die echt onderbouwd is! Op internet lees je zo veel verschillende dingen/kwaaltjes die je kunt bestrijden met appelazijn. ??
Baking soda??? Dat gebruiken kracht sporters vaak op een wedstrijddag na de weging om zoveel mogelijk vocht vast te houden om snel ‘zwaarder ‘ te worden. Waarom zou je dat in je dagelijks leven willen?
Jeetje, dit is interessant. Ik wil het zeker een kans geven, ook ivm darmklachten en enorme ‘sugar cravings’ terwijl ik mijn hele leven lang eigenlijk bijna nooit suiker heb geconsumeerd (lang verhaal, iets met een hele nare parasiet). Misschien dat dit kan helpen. Weet je het verschil tussen troebel en niet-troebel? Maakt dat nog iets uit? Ik zou niet goed weten waar ik de niet-troebele variant kan vinden, namelijk.
Iemand schreef er al over maar ik moest er van mijn tandarts mee stoppen ivm glazuurafbraak.
Wel belangrijk om te weten,denk ik.
Interessant artikel, ben altijd erg geïnteresseerd in jouw artikelen over voeding en de werking ervan op je lijf.
Zelf heb ik ook heel veel goede dingen gehoord over aloe Vera sap. Zou je daar ook aandacht aan kunnen besteden in een van je artikelen?
Hmmm, zoveel zuur in een drankje is erg slecht voor het glazuur van je tanden. Doe je daar nog iets aan of poets je ook nog binnen 30 min daarna?
Kurkuma eten heeft alleen zin als je er vet bij nuttigt anders kan je lichaam het niet opnemen.
Door een rietje! Lees ook de andere comments 😉
En zie hier het artikel over Kurkuma, zodat je misschien begrijpt hoe/wat/waarom ik dit zo doe: http://fitbeauty.nl/kurkuma-gezond-ontstekingsremmend-tegen-chronische-ziektes/
Liefs!
Teni
Stomme vraag misschien, maar waar haal je jouw appelzijn (en welke)? Ik wil het ook eens gaan proberen, maar is zo’n flesje van de Albert Heijn dan gewoon goed? Liefs, en ga zo door met de fijne artikelen!
Lieverd kan je uitleggen hoe het komt dat appelazijn specifiek vet bij je buik vermindert?
Hi Teni, dat recept met een halve citroen, 1-2 EL azijn, kurkuma en zwarte peper wil ik ook graag proberen. Ik heb gelezen dat kurkuma altijd ingenomen moet worden met zwarte peper en vet anders wordt het niet opgenomen in het lichaam. Klopt dat? Moet ik in dat geval nog een ingrediënt toevoegen? Tevens heb ik ook gelezen dat het toevoegen van een mespuntje natriumbicarbonaat (baking soda), de zuurheid van deze mix afremt, zonder dat de goede stoffen verloren gaan. Dit schijnt beter voor je tandglazuur te zijn. Zegt het jou iets?
Ik kijk uit naar je bevindingen! Groetjes!