Nadat je al je moed hebt verzameld
om het etiket te lezen, scannen je ogen langs de ingrediënten… suiker.. suiker.. geen suiker.. ik zie geen suiker.. Ik. Zie. Geen. Suiker. HOERA!!!!!!!!!
Maar wacht eens even, is het product wel zoet? Kijk voor de zekerheid nog even of je een van de onderstaande namen tegenkomt! Suiker heeft namelijk vele sneaky benamingen!
- Dadelsuiker
- Maïs zoetstof
- Fructose
- Uitgedroogd rietsap
- Dextrine
- Dextrose
- Malto-dextrine
- Gedroogd haver siroop
- Glucose
- Maltose
- Sucrose
- Stroop
- Agave nectar
- Bietsuiker
- Rummelasse
- Bruine rijst siroop
- Bruine suiker
- Rietsuiker
- Caramel
- Johannesbroodsiroop
- Kokospalm suiker
6 comments
We worden gewoon genaaid waar we bijstaan 🙁
Stom he 🙁 maar hopelijk worden steeds meer mensen zich ervan bewust en gaan ze erop letten!
Ik heb dit lijstje opgeslagen in mijn telefoon.
Dat wordt makkelijker scannen de volgende keer.
Goed bezig Fatima! 😀
Dit is nog maar de helft van wat er allemaal word gebruikt. Hier een mooie lijst
http://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/dieet-afvallen/dieten/extra/snelle-suikers/
Teni,
Ik heb recentelijk je blog ontdekt en lees hem met veel plezier… je bent erin afgestudeerd dus corrigeer me als ik t ergens fout heb…. je gebruikt vaak en veel honing in recepten maar naar mijn laatste info is ook honing (vooral de supermarktversies) een “geraffineerde” suiker die je bloedspiegel ook erg laat schommelen… heb je andere alternatieven?? Ik vind honing namelijk ook niet eens lekker 🙁
Bedankt voor je reactie.
Groetjes Veer
Hoi Veer!! bedankt voor de toevoeging!
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik vanuit de opleiding heb geleerd dat je aan honing niet zoveel kunt veranderen (fabrieksmatig), anders mag het geen honing meer genoemd worden. Maar die regels veranderen zo snel dat ik het tegenwoordig ook niet weet. Ik hoor inderdaad heel veel verhalen, zoals jij ook beschrijft. Ik wil er eerst even goed in duiken en veel bijlezen voor ik kan bepalen of ik het niet meer ga gebruiken of een andere variant. Voorlopig gebruik ik het aangezien ik geen andere perfecte vervanger heb. En als mensen geen supermarkthoning willen gebruiken kunnen ze dit in al mijn recepten vervangen door agave siroop, of koudgeperste honing uit de biologische winkel of maple syrup.
Maar je maakt wel een goed punt! Ik moet er alleen nog even goed in duiken.