Wist je dat je in Europa op vele voedingsvlakken beschermd wordt door de Europese Unie? Wist je dat vele grote merken die vanuit Amerika willen uitbreiden naar Europa vaak hun ingrediëntenlijst moeten aanpassen om hun product te mogen verkopen in Europa?
Zo is dat ook zo met de McDonalds. Misschien staat deze fastfood-keten überhaupt niet op jouw eetlijst (zoals bij mij), maar het is een interessant dingetje om te ontdekken. Vooral voor de mensen die wél af en toe langs gaan.
Zelf besloot ik dat laatst ook even te doen. Ik ben nog nooit in mijn leven alleen naar de McDonalds geweest en de laatste keer dat ik er echt een maaltijd heb besteld en gegeten is weet ik veel hoeveel jaar geleden. Benieuwd naar die ervaring? Deze komt morgen online op mijn blog en YouTube kanaal!
In dit artikel ga ik iets uitgebreider in op de ingrediënten en voedingswaarde!
Chicken Nuggets | Kipnuggets
Ik begin direct met de favoriete bestelling van Boy, hij gaat altijd voor de chicken nuggets. Hier zit namelijk al meteen een groot verschil tussen dat niet direct opvalt tussen de Europese en Amerikaanse kipnuggets.
Op het eerste oog niet veel verschil qua voedingswaarde. De voedingswaarde komt zo goed als helemaal overeen met elkaar, dus wat kan er nou zo erg zijn? Laten we eens kijken naar de ingrediënten. Ik heb hiervoor de website van de McDonalds van de UK (Verenigd Koninkrijk) moeten gebruiken omdat de ingrediënten helaas niet op de Nederlandse website weergegeven stonden.
Ik kom op de Nederlandse website enkel informatie tegen over wat calorieën, vezels, vetten zijn etc. Maar niet wat er exact in zit.
Europese Chicken Nuggets / Kipnuggets
Nu komen we direct al iets geks tegen, er zijn namelijk 3 verschillende mogelijkheden qua ingrediënten (zie website). Op de banner staat “100% chicken breast” maar in de lijst hieronder is er één variant met kipfilet in plaats van kippenborstvlees zoals in de banner aangegeven staat. Welke wanneer wordt gebruikt is me helaas niet duidelijk geworden.
Ik heb de ingrediënten voor je vertaald naar het Nederlands:
Na het doorlopen van alle ingrediënten van de drie verschillende varianten zitten hier geen grote verschillen tussen. Kippen-borstvlees en kipfilet is het grootste verschil, de rest van de ingrediënten zijn hetzelfde maar soms in een ietwat andere volgorde.
UPDATE: Nederlandse website bevat nu ook de ingrediënten
Ik begon dit artikel in september 2019 en op dit moment (juni 2020) zie ik dat er een ingrediëntenlijst aanwezig is op de Nederlandse website van de McDonalds, bij dezen:
Het belangrijkste heb ik bij onderaan groen gemarkeerd: “Bereid in de restaurants met niet-gehydrogeneerde plantaardige olie”. Dit is het belangrijkste verschil met de Amerikaanse variant:
Amerikaanse Chicken Nuggets / Kipnuggets
Er is een reden waarom er bij de Europese variant “niet gehydrogeneerd” staat. Zoals je ziet heb ik deze rood gemarkeerd bij de Amerikaanse variant. Nu zul je misschien denken, wat is daar nou zo erg aan, zoiets kleins?
Maar de reden waarom dit niet in de Europese McDonalds is toegestaan is gelukkig beter voor onze gezondheid.
Wat is gehydrogeneerde olie?
Gehydrogeneerde (plantaardige)olie is een proces waarbij een vloeibaar onverzadigd vet wordt omgezet tot een geharde vet door er een waterstof element aan toe te voegen. Dit komt in de natuur nauwelijks voor en wordt dus meestal kunstmatig gecreëerd.
Op deze manier wordt het vet een transvet, een hard vet. Waarom? Deze geharde vetten blijven langer houdbaar en zijn dus winstgevend voor fabrikanten om in hun producten te verwerken. Het is om die reden dus ook goedkoper om te gebruiken. Maar het voegt ook textuur toe en zorgt dat het product stabiel blijft (als het bijvoorbeeld aan temperatuurverschillen van de omgeving wordt blootgesteld).
Om te herkennen of het product een geharde olie bevat kun je zoeken naar de term ‘gedeeltelijk gehydrogeneerd’.
Je hebt gedeeltelijk geharde vetten en geheel geharde vetten.
Gedeeltelijk geharde vetten kunnen de gezondheid van je hart beïnvloeden omdat ze het ‘slechte’ cholesterol (LDL) verhogen en het ‘goede’ cholesterol (HDL) verlagen. Uit onderzoek blijkt dat het eten van transvetten gelinkt is aan hart- en vaatziekten, ontstekingen, een hoger LDL en lager HDL (1)(2)(3)(4).
In de natuur komen transvetten ook voor, maar héél zelden, deze transvetten lijken veel minder schadelijk dan de chemisch gecreëerde transvetten (5)(6)(7), hier moet nog wel meer onderzoek naar gedaan worden.
In Amerika is het zelfs zo dat voedsel dat minder dan 0,5 gram transvet heeft per portie, op de verpakking mag zetten dat het product 0 gram tansvet bevat (8). Dat is heel krom, want je mag als fabrikant zelf je portiegrootte bepalen op de verpakking, Dus als ik vind dat een portiegrootte van margarine is 1 mespunt, en dat komt nét goed uit onder de 0,5 gram tansvet per portie – dan mag ik op mijn kuipje margarine heel groot “0 gram transvet” zetten. Poeh, gelukkig wonen we in Europa wat dat betreft.
Goed, dat het is dus duidelijk dat gehydrogeneerde (plantaardige) olie erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid en dit niet per se nodig is om een maaltijd te bereiden, zoals bij de McDonalds. Maar dat dit alleen wordt gedaan om goedkoper uit te zijn ten koste van de gezondheid. Daarom is het zo mooi om te zien dat er bij de Europese McDonalds overal duidelijk staat aangegeven dat de producten/maaltijden worden bereid met niet-gehydrogeneerde plantaardige olie.
De Frietjes
Nu we iets meer begrijpen over gehydrogeneerde olie, kunnen we een blik werpen op de frietjes! Je ziet eerst de Nederlandse versie en daaronder de Amerikaanse versie:
In de Nederlandse variant zitten 4 ingrediënten, in die van de Amerikaanse 5. Maar bij de Amerikaanse zie je dat onder “Vegetable Oil” er iets geks bij staat: “Natural Beef Flavor” waardoor je misschien denkt:
- Wat is dat?
- Is dat nodig?
- Betekent dit dat het niet vegan is?
Franse frietjes NIET vegan?
Zodra een smaak is opgesplitst in de chemische basiscomponenten (moleculen), kunnen ze deze reconstrueren en de smaak van het ene voedsel aan het andere toevoegen. Hierdoor kunnen ze dus de componenten van rundvleessmaak samenvoegen en dit toevoegen aan de frietjes zonder het rundvlees zelf. Maar de vraag is; is hierbij een rund nodig geweest om de smaak componenten te creëeren? Ja, want er staat ‘Natural Beef Flavor’ en niet ‘Artificial Beef Flavor’, dus is het dan nog vegan? Ik weet het niet..
In Europa (en ook Australië) wordt dit niet gebruikt. Dus daar hoef je je als vegan geen zorgen over te maken.
Gehydrogeneerde olie
Ook hier zie je weer het verschil tussen de Amerikaanse en de Nederlandse (Europese) wat betreft gehydrogeneerde olie. Bij de Nederlandse frietjes wordt zelfs duidelijk aangeduid dat er gebruik wordt gemaakt van niet-gehydrogeneerde plantaardige olie. Een positief teken als je het mij vraagt.
Gewone Hamburger
Nu weten we van de gehydrogeneerde olie, maar laten we eens kijken naar de simpele hamburger en het verschil in ingrediënten. Ik kan alvast verklappen, ik was verbaasd maar tegelijkertijd ook weer niet – want dit is wat er constant gebeurt met een hele hoop voedingsmiddelen in Amerika: in zóveel producten zit zóveel onnodig veel zooi:
Je ziet dat ik bij de Nederlandse variant de glucose-fructosestroop heb omcirkeld in de ketchup. Dit wordt vaak gebruikt om een zoete smaak aan een product te geven. Maar dit is geen fijn ingrediënt voor je gezondheid;
- Het kan leververvetting veroorzaken (9)(10)(11)(12).
- Het verhoogt je kans op het krijgen van overgewicht en obesitas (13)(14)(15)(16)(17)(18)(19).
- Teveel ervan is gelinkt aan het krijgen van diabetes type 2 (20)(21)(22).
- Gelinkt aan verschillende ziektes die onder andere je cellen aantasten en ontstekingen veroorzaken (23)(24)(25)(26)(27)(28)(29).
- Het bevat geen essentiële stoffen.
Natuurlijk gaat het nu om een hele kleine hoeveelheid, maar het is denk ik belangrijk om beetje bij beetje meer te begrijpen over de ingrediënten die in onze voeding zit.
Bij de Amerikaanse variant zie je dat ook daar glucose-fructosestroop is omcirkeld, daar heet het High Fructose Corn Syrup. Maar je ziet ook dat ze geen gebruik maken van tomatenpuree in de ketchup, maar tomatenconcentraat. Weer een kleine stap om een product verder van de ‘puurste’ variant te krijgen. Het voordeel hiervan is dat het altijd kostenbesparend is, langer houdbaar en vaak ook beter voor de structuur. Maar niet per se voor je gezondheid.
Je ziet ook dat ik wat heb omcirkeld bij het broodje, dit heb ik vooral gedaan om je aandacht te leiden naar de hoeveelheid ingrediënten er in het broodje zit ten opzichte van het Nederlandse broodje.
Conclusie?
Je kunt natuurlijk de ‘gezondheid’ van iets op vele vlakken bekijken en met elkaar vergelijken. Zoals je ziet vergelijk ik hier van een specifiek merk (McDonalds) de Europese variant met de Amerikaanse en bekijk ik de ingrediënten van een paar producten.
Dit kan veel uitgebreider, maar dit is een begin om je een idee te geven wat er in sommige McDonalds producten zit en dat je stiekem beter af bent qua gezondheid in de Nederlandse McDonalds keten dan wanneer je het vergelijkt met de Amerikaanse variant.
Maarrrrr, als je het überhaupt niet vergelijkt en enkel kijkt naar de gezondheid op zichzelf, dan hebben we natuurlijk te maken met fastfood, gefrituurd voedsel en een lage voedingswaarde. Dan zou je kunnen stellen dat het een lekkernijtje is waar je af en toe van geniet en niet een vast onderdeel is van je basisvoeding.
Dus laat je niet al te gek maken door te denken: “Het is gezonder dan in Amerika, dus ik neem het er lekker van om die reden”.
Begrijp wat je eet, leer wat het met je lichaam doet en kies bewust voor de dingen waar je van geniet. Dat is mijn advies en dat zal het ook altijd blijven. Je hoeft werkelijk NIETS qua voeding te verbannen uit je leven om gezond te kunnen leven als je het mij vraagt (tenzij er echt een medische reden voor is), de frequentie en de portiegroottes zijn van belang, de rest niet.
Dus ben je gek op de McDonalds? Ga er af en toe lekker heen en geniet ervan, je mentale gezondheid heeft af en toe ook gewoon wat lekkers nodig. Restricties werken niet op lang termijn. Maar als je mijn advies wilt als diëtist, dan zou ik zeggen: maak de McDonalds niet onderdeel van je basisvoeding.
2 comments
Tof uitgezocht! Dat ze in Amerika zoveel nodig hebben voor een broodje. Je inspireert me ook om verder te lezen over glucose-fructose.
Totaal geen McDonald’s eter, maar vond het heel boeiend om te lezen.