Ik wist niet wat ik zag toen ik laatst ‘even snel’ de Lidl in ging voor mijn standaard boodschappen. “Next Level” burger? “Next Level” gehakt? Ik moest natuurlijk meteen denken aan de Beyond burger. De Lidl is heel goed in het namaken van producten voor een lagere prijs maar met een naam die heel erg doet denken aan het originele product 😉
But I ain’t mad!
Ik moest deze twee pakketjes meteen hebben omdat ik wilde weten hoe ze smaakten. Maar de vraag is natuurlijk ook altijd: Hoe gezond zijn ze? Wat zit erin? Is dit product gemaakt met enkel het idee om vlees-eters een net zo smaakvol alternatief te geven? Zonder rekening te houden met gezondere ingrediënten? Of is het ook enigszins gezond voor je lijf?
Ik zocht het voor je uit!
NEXT LEVEL GEHAKT
Laten we beginnen met Next Level ‘gehakt’. Ik vind het héél erg op echt gehakt lijken, bijna eng. Ook staat er op de verpakking dat het “Climate Neutral” is wat geweldig is natuurlijk!
De verpakking kun je heel makkelijk uit elkaar trekken waardoor het kartonnen deel en plastic deel los van elkaar komen en je zo dus kunt recyclen. Top bedacht. Maar wat zit erin?
Ik zie als eerste ingrediënt na water “ingemaakte champignons” wat me héél blij maakt. Champignons zijn een geweldige bron van eiwitten voor vegetariërs en veganisten. Ik heb dit veel liever dan constant bewerkte soja wat je veelal tegenkomt in vleesvervangers als hoofdingrediënt.
De ingemaakte champignons zijn gecreëerd met champignons, water, voedingszuur, citroenzuur en ascorbinezuur. Inderdaad, toevoegingen. Maar ik vind het in dit geval niet zo erg.
Dan zien we 12% sojaeiwit, dit wordt vaak gebruikt om de structuur zo goed mogelijk na te kunnen maken en je direct te voorzien van eiwitten. Bewerkte soja inderdaad, het is in dit geval niet het hoofdingrediënt en ik snap de aanwezigheid ervan als je een product wilt maken dat echt op vlees moet lijken qua uiterlijk en structuur.
Ik moet zeggen dat wanneer ik naar de overige ingrediënten kijk ik best tevreden ben, ondanks de verschillende toevoegingen en conserveermiddelen zoals: methylcellulose, kaliumsorbaat en natriumacetaten. Dit is namelijk een product dat niet in de natuur voorkomt en dus ‘gemaakt’ moet worden waardoor het automatisch in de categorie ‘bewerkt’ valt.
Wat vooral duidelijk wordt is de positieve intentie voor de aarde en dieren met dit product – dat is het me dan waard. Zolang ik niet elke dag ‘bewerkt spul’ naar binnen werk vind ik het helemaal te verantwoorden naar mezelf. Ook zijn de komst van dit soort producten natuurlijk geweldig voor mensen die de overgang naar plantaardig lastig vinden qua smaak en creativiteit in maaltijden. Zo kun je ‘gewoon’ je heerlijke AVG’tje (Aardappelen + Vlees + Groente) behouden met een veganistische burger. Maar ook een ovenschotel, pasta, of wrap met gehakt blijven maken zoals je dat deed, alleen nu met veganistisch ‘gehakt’.
Ik wil twee belangrijke punten vergelijken met gewoon vlees: De calorieën en de eiwitten per 100 gram. Ik heb voor dit voorbeeld half om half gehakt (varkensvlees en rundvlees) gekozen en rundergehakt.
Dat is duidelijk lijkt me! Je krijgt grofweg hetzelfde binnen wat dus het excuus ‘ik mijn eiwitten nodig uit vlees’ onderuit haalt.
Next Level Burger
Ook de burgers zien er bijzonder ‘echt’ uit als je het mij vraagt!
De ingrediënten zijn zo goed als hetzelfde, het is dus alleen in een andere vorm geperst als het ware. De hoeveelheid eiwitten is ietsjes lager dan bij het gehakt maar verder is alles zo goed als vergelijkbaar. De burger is zo afgewogen dat je per portie burger 20 gram eiwit binnen krijgt. Wat mij betreft geweldig!
Conclusie?
Het ‘gehakt’ heb ik al klaargemaakt. Het is een beetje zout, dus mijn advies is om geen zout toe te voegen. Daarnaast verkleurt het ‘gehakt’ niet van rood naar bruin wat een beetje gek voelt. Als daar extra toevoegingen voor nodig waren geweest dan had ik ze ook graag geskipt om het geheel rood te houden, zoals nu.
Door het goed te kruiden zul je de rode kleur niet meer zien. Ik heb het ‘gehakt’ gebruikt bij het bereiden van een chili waarbij er dus tomatenpuree doorheen gaat. Hierdoor is het niet meer zo duidelijk dat het ‘gehakt’ rood is gebleven.
De smaak? Helemaal goed! Vooral als het door een gerecht zit voel je bijna niet dat je iets ‘mist’. De hamburgers moeten wij nog proberen, dat wordt de echte smaaktest. Ik ben heel benieuwd of één van jullie deze al eens heeft geprobeerd en wat je ervan vond?
Smaken verschillen natuurlijk altijd. Maar als we puur kijken naar het product en de ingrediënten ben ik erg enthousiast over dit product. Als we hiermee dierenleed weer kunnen verminderen, een stukje beter voor de aarde kunnen zijn en niet meteen blut hoeven te gaan (€3,29 voor zo’n product is su-per!) zie ik dat als een geweldig product! Ook al is het he-le-maal bewerkt, waar ik normaal gesproken niet van ben. Dit is een bewuste uitzondering met heel veel positieve kanten.
Wat vind jij? Poging waard? Geproefd? Zou je dit (vaker) aanschaffen? Ik ben benieuwd!
15 comments
Ik eet heel weinig vlees, en geen vleesvervangers. Zoals jij het aangeeft zijn de vleesvervangers bewerkte producten en daar ben ik voorzichtig mee. Ik kan er zonder. Wel fijn voor iedereen die wel de smaak wilt en geen vlees wilt eten.
Heel interessant dat deze vleesvervangers vooral met Champions zijn gemaakt. Dit is top!
Ik verwerk deze champignons voor deze klant en ze smaken gewoon erg lekker en zijn een gezonde vleesvervanger.
Ik ben een echt vleesliefhebber, maar wil graag proberen te minderen en uiteindelijk te stoppen met het eten van vlees. Dit soort berichten vind ik top want ik ben echt nog een leek op het gebied van vleesvervangers dus dit helpt mij zeker goed op weg!
De naam alleen al vind ik goed gekozen! Wat goed dat je dit onder de aandacht brengt en ook even de ingrediënten hebt geanalyseerd, dankjewel!
Ik heb de burgers gegeten en vond ze lekker! Ik was aangenaam verrast door de lidl.
Ik eet al 16 jaar geen vlees meer, dat was toen ik daarmee begon best lastig omdat er nog weinig vervangers waren! Nu zijn er vele vleesvervangers en lekkere! Ik eet bijna altijd de vlees vervangers van de vegetarische slager, die zijn GMO VRIJ! Dus niet bewerkt, gemanipuleerd! Vele mensen voor de gek gehouden met het maken van heerlijke gerechten met kipstuckjes, gehakballetjes etc… dachten allemaal dat het vlees was!
Ga ik proberen!
Vandaag de burgers gegeten,heel bijzonder dat ik absoluut walg van champions maar dit totaal niet proef in deze vegaburger. De smaak is echt zo lekker,goede structuur. Een aanrader.
Ik vind ze allebei heerlijk, ik ben zo iemand die heel vaak vleesvervangers gebruikt en ik vind ze echt lekkerder dan de meeste vervangers.
Echt heel fijn, want dierlijke producten ga ik natuurlijk nooit meer eten.
Deze ga ik proberen voor mijn dochter! Ze is nu 9 en wil eigenlijk geen vlees meer eten. Ik doe met haar mee en we minderen al flink samen maar zij heeft soms wel behoefte aan vleesvervangers.
Leuk en ik denk ook lekker! Helaas geen ijzer en vitamine b? Geen echte vlees vervanger, eiwit vervanger is dan een betere benaming.
Ik kijk uit naar de volgende producten, heel goed begin van Lidl!
Goed dat er steeds meer keuze komt!
Mij valt wel op dat deze burgers veel meer vet (ruim het dubbele) bevatten dan andere vleesvervangers. En vooral het aandeel verzadigde vetten is erg hoog; en laten die nou net ongezond zijn! Daarin lijken ze helaas dus ook meer op ‘echt vlees’. Het zal door het toegevoegde cocosvet komen vermoed ik.
Voor mij dus geen goed alternatief, zeker als er geen ijzer en B12 zijn toegevoegd.
Zeker, mee eens.
Ook de toevoeging van veel zout is niet echt gezond. Zoals bij veel vleesvervangers. Beter iets duurder merk met minder vet en zout, of zelf iets in elkaar knutselen van tofu of bonen.
Ik wil je bedanken voor je uitgebreide analyse, maar wil toch waarschuwen voor een redeneringsfout qua gezonde voeding.
Eén gram vet bezorgt je lichaam 9 kcal energie. Als je dan even rekent:
– Het gehakt bevat 13,9 g vet per 100 g => dit is dus goed voor 125,1 kcal.
Per 100 g heeft het gehakt een energiewaarde van 224 kcal.
Dwz. dat 55,8 % van de energetische waarde van dit gehakt uit vet bestaat.
– De burgers bevatten 14,2 g vet per 100 g => dit is dus goed voor 127,8 kcal.
Per 100 g hebben de burgers een energiewaarde van 226 kcal.
Dwz. dat 56,5 % van de energetische waarde van deze burgers uit vet bestaat.
Als je dan weet dat de World Health Organisation voorschrijft dat maximaal 8% van de calorische waarde van voeding uit vet mag komen (voor volwassenen), dan zie je dat deze burgers 7 keer teveel vet bevatten om gezond te zijn.
Kinderen en tieners mogen tot 15% gaan, maar zelfs voor hun zijn deze producten bijna 4 keer te vet.
De hoeveelheid vezels die je in een maaltijd zou moeten binnenkrijgen om dit te compenseren is absurd groot.
Daarom zou ik zeker op zoek gaan naar een goed ‘whole food plant based’ alternatief als je een gezonde vleesvervanger zoekt.
Pas deze berekening maar eens toe op de etiketten die je in je kast vindt en je word er gegarandeerd stil van hoeveel overtollig vet er in bijna AL onze voeding zit.
Overal worden plantaardige oliën aan toegevoegd alsof producenten ons vet willen mesten en ongezond willen houden.
Zoek maar eens op wat de hoofdoorzaak is van de meest voorkomende welvaartsziekten: overgewicht, diabetes type 2 en hoge bloeddruk.
Ik zal een hint geven: Teveel vet in ons dieet.
Laat nu toevallig deze 3 welvaartziekten de grote co-morbiditeitsfactoren van Covid-19 zijn en je hebt meer dan reden genoeg om in de toekomst twee keer na te denken wat je in je winkelkar legt.
Los daarvan wil ik niet op de LIDL schieten, het is in alle winkel zo.
Etiketten (leren) lezen loont!