Hoe zit dat toch met appelazijn? Is het de moeite waard om dit zure goedje elke dag naar binnen te werken of is het slechts een hype? Vandaag heb ik het over twee eventuele gezondheidsvoordelen!
Appelazijn, azijnzuur en een paar goede stofjes
Appelazijn is gemaakt middels een tweedelig proces (1). Als eerste worden geplette appels gemengd met gist waardoor dit gaat fermenteren. De suikers uit de appel worden omgezet tot alcohol. Vervolgens voegen ze bacteriën toe om de alcohol door te fermenteren tot azijnzuur, het hoofdbestanddeel van azijn.
Azijnzuur is wat de appelazijn een zure geur en sterke smaak geeft. Onderzoekers geloven dat dit zuur verantwoordelijk is voor de voordelen di gelinkt zijn aan appelazijn. Appelazijn bestaat uit 5-6% uit azijnzuur (2).
Biologische en ongefilterde appelzijn bevat bepaalde stammen eiwitten, enzymen en goede bacteriën – hierom zie je soms wat drijven in je appelazijn, hier is niks mis mee! Mensen beweren dat juist dit verantwoordelijk is voor de gezondheidsvoordelen die ik in dit artikel benoem, maar daar is (nog) geen wetenschappelijke onderbouwing voor.
Ook al bevat appelazijn geen vitamines en mineralen, het bevat wel een klein beetje kalium. Kwalitatieve en biologische merken bevatten vaak wat aminozuren en antioxidanten.
1. Zou kunnen helpen bij de suikerspiegel bij mensen met diabetes type 2
Tot op heden is één van de meest veelbelovende gebruiken van (appel)azijn bij mensen met diabetes type 2. Diabetes type 2 is gekarakteriseerd door een te hoge suikerspiegel doordat insuline niet goed meer werkt of omdat de cellen ongevoelig zijn geworden ervoor (3).
De meest effectieve manier om je suikerspiegel te reguleren is in dit geval om zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten en suikers te eten. Maar appelazijn kan gek genoeg ook positief zijn.
Uit onderzoek wordt gesuggereerd dat azijn de volgende positieve effecten heeft op je suikerspiegel en insuline levels:
- Een klein onderzoek suggereert dat het je insuline gevoeligheid kan verhogen met 19-34% tijdens het eten van een koolhydraatrijke maaltijd maar ook significant je suikerspiegel en insuline reactie kan verlagen (4).
- Uit nog een mini onderzoek met 5 gezonde mensen bleek dat appelazijn de suikerspiegel met 31,4% verlaagde na het eten van 50 gram wit brood (5).
- Een ander klein onderzoek met mensen met diabetes laat zien dat het consumeren van 2 eetlepels appelazijn voor het slapengaan de suikerspiegel tijdens het vasten (slapen) met 4% verlaagde de volgende ochtend (6).
- Meerdere onderzoeken met mensen laten zien dat azijn de insuline functie kan verbeteren en je suikerspiegel na de maaltijd kan verlagen (7)(8).
LET OP: vervang je medicijnen NOOIT zomaar met iets wat niet goedgekeurd is door je arts en al helemaal niet wanneer er eigenlijk alleen nog maar kleine onderzoeken bepaalde resultaten aantonen (9).
2. Je valt er misschien van af
Verschillende onderzoeken met mensen laten zien dat azijn een vol gevoel kan stimuleren, hierdoor eet je dus minder wat resulteert in afvallen – even simpel gezegd.
Bijvoorbeeld het volgende onderzoek dat aantoont dat azijn in combinatie met een koolhydraatrijke maaltijd je verzadigingsgevoel kan verhogen. De deelnemende mensen aten 200 tot 275 calorieën minder gedurende de rest van de dag (10)(11).
Een ander onderzoek met 175 deelnemers die obees waren laat zien dat dagelijks appelazijn innemen resulteerde in minder buikvet en afvallen (12):
- 1 eetlepel (12 ml) resulteerde in 1,2 kg minder
- 2 eetlepels (30 mk) resulteerde in 1,7 kg minder
Oké, ga nu niet 8 eetlepels nemen omdat je denkt dat je daardoor 5kg afvalt (want dat zal niet gebeuren, je zult je maagzuur misschien zelfs beschadigen), maar belangrijk om erbij te vermelden is dat deze mensen dit 3 maanden lang deden.
Dat gezegd te hebben: er zal nooit één voedingsmiddel of supplement zijn dat je toevoegt of weghaalt waardoor er ineens een drastische verandering zal plaatsvinden. Het gaat uiteindelijk om hoe je hele leefstijl is gebouwd en of al deze kleine dingen bij elkaar bijdragen aan een gezonder lijf (en eventueel afvallen) of juist het tegenovergestelde doen.
Hoeveel moet ik nemen en hoe?
Er zijn verschillende manieren waarop je appelazijn kunt integreren in je leefstijl.
- Je kunt het integreren in salade dressings in combinatie met honing of maple syrup – ik vind dit een heerlijke combi!
- Je kunt het gewoon als een shotje nemen elke ochtend voor het ontbijt.
- Sommige mensen vinden het lekker om het te verdunnen met wat water en het als drankje te drinken (in de Whole Foods in Amerika hebben ze verschillende appelazijn drankjes met smaakjes, echt geniaal).
De hoeveelheid die ik zou aanbevelen om aan te houden is één tot twee eetlepels per dag. Het beste is om te beginnen met minder en te kijken hoe dit valt en voelt. Teveel (appel)azijn kan daadwerkelijk schadelijk zijn voor je tanden en zelfs met sommige medicijnen botsen dus ga niet zomaar meer nemen dan de maximale twee eetlepels.
Zelf nam ik voorheen altijd mijn ‘ochtendshot’ met appelazijn, gember, kurkuma, peper en soms nog wat Green Juice poeder. Maar de laatste weken vind ik het heerlijk om het verdund te drinken in een groot glas met water, ijsklontjes, sap van een halve citroen en een beetje Cayenne poeder. Heel verfrissend en het geeft me een boost door de cayenne!
Vragen over appelazijn? Laat het weten in de comments of lees ook even dit eerdere artikel dat ik erover schreef.
8 comments
Wat goed! Ik heb nog een fles rauwe, ongefilterde appelazijn staan. Soms gebruik ik het voor dressings, maar ook voor huidverzorgingsproducten (kleine hoeveelheden!). Als drankje heb ik het nog nooit genomen.. Misschien kan ik het eens aan een groente smoothie toevoegen.
“Uit nog een mini onderzoek met 5 gezonde mensen bleek dat appelazijn de suikerspiegel met 31,4% verlaagde na het eten van 50 gram wit brood” –> Het onderzoek gaat om azijn (neutralized and native vinegar) en niet per se appelazijn. Ik vind appelazijn lekker door salades, maar ben een beetje sceptisch over de relevantie van de onderzoeken. Dit artikel is een beetje ‘cherry-picking’ en wetenschappelijk gezien zit de geciteerde bewijslast niet zo lekker in elkaar. Je haalt corrolatie en causaliteit een beetje door elkaar. Ik zie dat je zegt ‘zou kunnen’ en ‘eventuele gezondheidsvoordelen’ en dat is top, maar feit is en blijft dat mensen het serieus nemen, ondanks dat het op bijzonder weinig gebaseerd is. Daartegenover staat eenzelfde hoop ‘bewijs’ die zegt dat het een slecht-onderbouwde gezondheidstrend is en kan leiden tot overconsumptie (= gevaarlijk). Volgens mij kun je beter niet in dit soort dingen meegaan, tot er grootschaliger onderzoek gedaan is. De meeste wondermiddeltjes van de afgelopen 20 jaar bleken uiteindelijk helemaal niet zo wonderlijk te zijn – appel cider azijn lijkt aardig aan dit profiel te voldoen (wie weet is het de uitzondering op de regel, zou leuk zijn). Een dokter zei het mooi in de Washington Post: https://www.washingtonpost.com/lifestyle/wellness/is-apple-cider-vinegar-really-good-for-you/2016/03/21/3f093980-eac7-11e5-bc08-3e03a5b41910_story.html “je kunt beter een appel eten”.
Hi Victoria, dankjewel voor je reactie en het delen van jouw visie. Snap ik volledig, er zit echter een achterliggende gedachte achter elk artikel dat ik schrijf – zo ook dit artikel. Ik zie dat jij zegt “volgens mij kun je beter niet in dit soort dingen meegaan” – maar dat zie ik anders. Ik zie dit niet als meegaan, dan zou ik elke hype groot kunnen maken met mini onderzoeken. Appelazijn ervaar ik oprecht anders en de tijd zal het leren wat het uiteindelijk met grootschalig onderzoek laat blijken. Bedankt in ieder geval voor het delen je eerlijke visie ❤️
Appelazijn, witte of rode wijnazijn, natuurazijn, vruchtenazijn – de (grotere) onderzoeken gaan over de positieve effecten van azijn in het algemeen vanwege de zuurtegraad (ofja, dat vermoeden ze), dus niet specifiek appelazijn. Zo ook de meeste die jij hebt genoemd. Eigenlijk kan hier staan ‘gezondheidsvoordelen van azijn’! Maarja, kwestie van smaak welke je het lekkerst vindt, natuurlijk. Zelf enorm fan van frambozenazijn. En dan gewoon dagelijks veel fruit.
Marleen, je ip adres is exact hetzelfde als Victoria.
ik moest hier wel een beetje omlachen Teni xD (goede comeback haha)
Haha xD
Oeps, sorry, dat was niet zo netjes en eerlijk van me. Zal ik niet meer doen! Soms is mijn koppigheid sterker streven het gewoon los te laten… Was flauw, excuses.