Je hebt deze producten van Melkunie vast al eens zien staan in de reguliere supermarkt. De PROTEIN ‘lijn’ van Melkunie. Helemaal ingespeeld op de mensen die graag fitter willen leven en daar de benodigde eiwitten bij willen eten.
Inderdaad, ik zei het woord ‘fit’ en voor veel mensen gaat dat automatisch gepaard met het woord ‘gezond’. Maar in hoeverre is dit zo? Wat zit er eigenlijk in en is dat dan wel zo gezond voor ons lijf?
Van pudding tot kwark tot drink. Ik heb van elke soort een ander smaakje erbij gepakt om een globaal beeld te krijgen van de ingrediënten en voedingswaarde.
Voor we erin duiken is het belangrijk dat je je realiseert dat iedereen voeding bewust of onbewust inzet voor een ander doel. Voor de één kan de keuze van een eiwitkwark een lekkernij zijn, voor de ander enkel het middel om meer eiwitten binnen te krijgen en weer voor een ander kan het betekenen een stap naar een gezondere leefstijl.
Ik ben hier niet om te oordelen waarom je eet wat je eet, ik geef je echter de informatie en deels mijn mening vanuit mijn gezondheidsperspectief. Zolang je dat realiseert, kun je dus ook kiezen om een andere weg in te slaan dan ik adviseer – het is jouw lichaam, jouw leven, jouw vrije keuze. Yes? YES!
Melkunie PROTEIN Aardbeien Kwark
Een gemiddelde kwark bevat rond de 50-60 kcal per 100 gram, zoals je ziet zit deze variant daar iets hoger (67 kcal), maar dit komt ook omdat er net wat meer eiwitten in zitten dan gemiddeld: 10 gram per 100 gram (meestal 8 gram eiwit per 100 gram).
Dus dit bakje van 200 gram bevat inderdaad, zoals de meeste verpakkingen ook aangeven: 20 gram eiwitten. Hier kun je dus aardig vol van zitten, wat vaak ook een extra voordeel is van eiwitrijk eten.
Als we kijken naar de ingrediënten dan wordt duidelijk dat er gebruik is gemaakt van melkeiwit, dierlijk dus- logisch ook als je bedenkt dat Melkunie het merk ik dat erachter zit.
Van druivensap schrik ik niet zo, waar ik echter niet onder de indruk van ben zijn toevoegingen als maïszetmeel (dit wordt vaak toegevoegd om een product lekker dik te maken zonder vet toe te hoeven voegen). Dan hebben we ‘natuurlijk aroma’ – nog steeds een groot raadsel, ik hoop dat de Warenwet hier gauw meer informatie over heeft.
De overige ingrediënten zijn ook allemaal toevoegingen voor smaak en structuur, het is aan jou om te bepalen of je hier oké mee bent. Ik zie in ieder geval geen extreem ongezonde toevoegingen waar ik je voor moet waarschuwen, zoals bepaalde zoetstoffen.
Er is hier gebruik gemaakt van de zoetstof stevioglycosiden – deze smaak vindt niet iedereen even lekker, maar het is wel een natuurlijke zoetstof waar heel weinig van nodig is om iets flink zoeter te maken.
Melkunie PROTEIN Chocolate Pudding
Chocolade pudding met extra eiwit klinkt natuurlijk geweldig als je het mij vraagt. Ik zie dat hier de kcal overeenkomen met een halfvolle yoghurt of kwark: 74 kcal per 100 gram. De basis van de pudding is melk en melkeiwit, iets wat je in gedachte dient te houden als je niet goed tegen lactose kan.
Bij yoghurt en kwark is de melk gefermenteerd waardoor het juist bijdraagt aan een gezonde darmflora, maar niet gefermenteerd kun je er eventueel een opgeblazen buik van krijgen. Zelf kan ik niet heel goed tegen teveel melkproducten, dus ik kies ze bewust uit zodat de hoeveelheid melk en melkeiwit niet oploopt aan het einde van de week (meestal bewaar ik dit voor roomijsjes buiten de deur ;)).
Hier hebben we dus te maken met een melkproduct geen yoghurt of kwark. Ook hier is gebruik gemaakt van zoetstof: stevioglycosiden maar ook erythritol. Over dat laatste heb ik wel wat te zeggen: Ten eerste is het verkeerd gespeld op de site van de Albert Heijn, er hoort namelijk een h tussen te zitten. Niet alsof ik alles altijd maar goed spel. Los daarvan:
Ongeveer 90% van erythritol wordt in je bloedbaan opgenomen en slaat je darmen over. De laatste 10% gaat onverteerd door je darmen. Deze zoetstof blijkt resistent te zijn voor de fermentatie door je darmbacteriën, in tegenstelling tot alle andere zoetstoffen die hier niet resistent voor zijn (1).
Erythritol lijkt over het algemeen veilig te zijn in kleine hoeveelheden: tot 1 gram per kilogram lichaamsgewicht (2)(3), blijkt veilig te zijn. Behalve uit het volgende onderzoek waaruit bleek dat het nemen van 50 gram erythritol in één maaltijd, misselijkheid en buikpijn veroorzaakte (4). Sommige mensen zullen extra gevoelig zijn voor deze zoetstof, maar wanneer je het bij kleine hoeveelheden per keer houdt, is er niet iets ernstigs aan de hand.
Nu mijn mening: dit is precies wat ik vind dat er mis is met hedendaagse bewerkte voeding en toevoegingen. Er wordt gekeken naar of het kwaad kan dat iets is toegevoegd, en vaker dan niet blijkt: bij een hoge dosis kan het kwaad. Maar wat is de gezondheidswaarde om het toe te voegen? Die is er niet. Het is enkel gebaseerd op smaakbeleving, structuur, houdbaarheid en/of kosten. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat onze smaakpapillen aangetast worden en we steeds zoeter en vetter willen eten. We vergeten de smaak van een echte aardbei, die we toch echt als heel zoet zouden moeten ervaren. Maar wat doen we? We doen er poedersuiker overheen.
Prima dat sommige producten toevoegingen hebben, maar als je er stil bij gaat staan zijn de meeste toevoegingen niet gedaan om je gezondheid te bevorderen maar om de balans te houden tussen smaak, structuur en prijs.
Goed, dat gezegd te hebben zie je nu ook genoeg andere toevoegingen op de ingrediëntenlijst staan. Over de volgende toevoeging wil ik het ook hebben: BCAA: leucine, isoleucine en valine. Dit zijn 3 essentiële aminozuren (aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten), hier kan ik een geheel apart artikel over schrijven maar dit is een voorbeeld van een toevoeging die wel degelijk goed kan zijn voor je lichaam (lees hier meer over aminozuren). Dat moet natuurlijk ook vermeld worden! Ook vitamine D3 is een prima toevoeging .
Melkunie PROTEIN Coconut Kwark
Een andere verpakking, maar in principe komt dit overeen met de aardbeienkwark die je hierboven zag. Qua calorieën wel weer wat hoger dan de aardbeienkwark (75 kcal), maar dat komt waarschijnlijk door de kokosmelk die is toegevoegd. Deze bevat wat vet en vet gaat gepaard met wat meer calorieën natuurlijk. Geen schokkende hoeveelheden trouwens: 0,5 gram per 100 gram in tegenstelling tot de aardbeienkwark met 0,3 gram per 100 gram. Ook de hoeveelheid eiwitten is hier een gram hoger per 100 gram, dat verklaart ook de stijging in kcal.
Je ziet op de verpakking staan dat deze kwark lactosevrij is, dat komt dus omdat het een gefermenteerd zuivelproduct is (yoghurt, kwark, kefir etc.), dit kunnen de meeste mensen prima verdragen zonder buikpijn of een opgeblazen gevoel.
Melkunie PROTEIN Vanille Flavoured Milk Drink
Het is duidelijk dat dit weer een melkproduct is dat niet gefermenteerd is en dus lactose bevat. 85% magere melk en melkeiwit maken het grootste gedeelte uit van dit drankje (en water natuurlijk). Geen zoetstof deze keer, maar gewoon suiker.
Daarnaast hebben we ‘natuurlijk aroma’ en twee stabilisatoren. Niet heel veel ingrediënten, maar ook niet per se de meest kwalitatieve ingrediënten.
Dit drankje bevat ongeveer de helft aan eiwitten per 100 gram/milliliter ten opzichte van de pudding en kwark. Maar ook de helft aan calorieën. Dus je komt qua verhoudingen gelijk uit. Hoewel deze variant suiker als toevoeging heeft en geen zoetstof bevat het een gemiddelde hoeveelheid suiker per 100 gram.
De andere varianten bevatten ongeveer evenveel suiker per 100 gram maar zullen waarschijnlijk zoeter smaken omdat er zoetstof aan is toegevoegd.
Let op uitspraken op verpakkingen
Je ziet dat ze met elke variant een andere slogan of focus hebben. Bij elke variant staat “PROTEIN” duidelijk in beeld. Bij de aardbeienkwark gaat het om ‘lactosevrij’, bij de chocoladepudding gaat het om ‘35% minder suiker’, bij de kokoskwark gaat het om ‘0,5% vet’ en bij de melk drink gaat het om ‘50% minder suiker’ en ’25 gram eiwit’.
Hoewel het natuurlijk slim is om zulke uitspraken op de verpakking te zetten is het belangrijk dat je niet te snel overgaat op de gedachte ‘wow, dan is dit dus goed voor me’ – er zit altijd meer achter. Om iets te benoemen als ‘35% minder suiker’ betekent het dat een andere variant van een soortgelijk product 35% meer suiker moet hebben. Meestal moet dit een product zijn van hetzelfde merk. Dus er is een Melkunie pudding die 35% meer suiker heeft, anders mogen ze die uitspraak er niet op zetten.
Daarnaast is de vraag: is de uitspraak die op de verpakking staat iets om mee te pronken? Soms staat er op een random product “VEGAN” terwijl het nooit niet-vegan was. Maar omdat mensen zich tegenwoordig aangetrokken voelen tot ‘vegan’ zullen ze het sneller kopen. Of “glutenvrij” op een pakje rijst. Duh, rijst heeft nooit gluten gehad. Of er staat gefrituurd in 100% zonnebloemolie – alsof we daar blij mee moeten zijn. Zonnebloemolie bevat een hoog percentage omega 3 vetzuren waar we juist mee zouden moeten minderen (lees hier waarom) voor een betere gezondheid. Maar doordat het zo duidelijk op de verpakking staat denk je “dit moet dan wel iets goeds zijn”.
Net zoals de uitspraak: “0,5% vet” – is dit iets waar jij zelf naar op zoek bent? Vet is hartstikke prima, maar draagt wel bij aan calorieën en misschien past een vetarm voedingspatroon wel goed bij je, maar misschien ook juist niet. De uitspraak die op de verpakking staat is niet per definitie geschikt voor iedereen.
Hopelijk heb je iets aan deze informatie! Laat het me gerust weten als je vragen hebt over producten, verpakkingen en uitspraken. Meer artikelen met supermarktproducten komen eraan!
6 comments
Hoi Teni, bedankt alweer voor je artikel. Vooral dat laatste stukje vind ik wel interessant! Soms voel ik dat echt zo.. dat je gewoon voor de gek wordt gehouden helaas..
Bovendien is de melklobby (zuivellobby) zó sterk waardoor men soms onbewust bijdraagt aan zoveel leed bij de dieren (in dit geval koeien en kalveren in de bio-industrie).
Kun je misschien een keertje overwegen om naar vegan producten te kijken? Of deze ook een keertje meenemen in jouw analyses? Dat zou ik geweldig vinden🤗 Fijn weekend alvast!
Wat heb jij weer je best gedaan voor ons. Dankjewel voor dit leerzame, duidelijke en prachtig onderbouwde artikel dat wederom zo veel inzichten geeft.
Mijn mond valt soms echt open van verbazing. Wat wordt er toch veel gedaan, beweerd en vooral… toegevoegd! Ongelooflijk wat daar allemaal eigenlijk aan redenen achter zit. Ik schud mijn hoofd erbij. Het is het slinkse erachter waar ik me aan kan storen. Het doen alsof de gezondheid zo telt, maar onder de streep zijn het heel vaak de harde knaken die geteld worden.
We leven in de voedingsindustrie dus soms ongeveer op het level dat je iemand na een leuk gesprek een dreun geeft en diegene je dan vraagt waarom je dit doet want…. het voegt toch niks toe? En dat de ander dan heel droog zegt: “Nee klopt, maar waar heb je het over. Pas na 23 dreunen krijg je blauwe plekken.”
Wij kunnen nu in elk geval met heel veel meer kennis en duidelijkheid onze keuzes hierin maken. Op zich zijn dit zoals ik van je las op wat dingen na redelijk prima producten als je ze om een voor jou fijne reden eet. Ik denk dat iemand voor zichzelf inderdaad echt goed moet kijken naar waarom hij/zij het eet. Eet ik het voor mezelf omdat het voldoet aan wat ik lekker en gezond vind of loop ik claims achterna en stop ik dingen in mijn mond die zo geweldig voldoen aan iets en die ik anders nooit gekocht had.
Thanks voor dat ik en velen met mij steeds beter en beter en beter een keuze kunnen maken. Voor dat je ons wegwijs maakt in een wereld waar we nog niet het minste van snappen van wat jij ervan weet. 💋💋💋
Hoi Teni,
Zou het kunnen dat er een kleine vergissing op het einde staat? Dat zonnebloemolie vooral veel omega 6 bevat? Groetjes!
Wat vreselijk dat werkelijk overal zout en suiker in “moet”. Nou ja dan koop ik het niet
Te veel van Suiker en zout is niet gezond. Maar als jij suiker zout en zoetstoffen uit de producten zou halen, denk ik niet dat je het zo snel zou drinken🤢🤮.
Yesss, precies de info waar ik naar op zoek was. Thanx!!