Is het tijd om te minderen met suiker? Eigenlijk altijd wel. Dat is geen geheim voor de meeste van ons, maar ga je door een stressvolle periode op dit moment? Dan kan het minderen met suiker je niet alleen helpen de stress beter te handelen, maar kan het je juist helpen om intern de stress niet extra te voeden.
Ik zal je uitleggen hoe dit in elkaar steekt.
Suiker heeft invloed op je humeur
Je kent de term ‘sugar rush’ waarschijnlijk wel en misschien ken je zelfs het gevoel na het eten van een suikerrijke maaltijd of snack: je voelt een positieve boost in je energielevel en kan heel even de wereld aan.
Uit recent onderzoek blijkt dat suikerrijke snacks geen positief effect hebben op je humeur, al lijkt het op het eerste moment wel zo (1).
Uit het volgende onderzoek bleek dat het hebben van een suikerrijk voedingspatroon de kans op incidentele stemmingsstoornissen bij mannen kan veroorzaken en ook terugkerende stemmingsstoornissen bij mannen en vrouwen kan veroorzaken (2).
Uit een recenter onderzoek bleek dat het regelmatig consumeren van verzadigd vet en toegevoegde suikers gelinkt waren aan hogere levels van angstgevoelens bij volwassenen die ouder dan 60 zijn (3).
Er zijn natuurlijk nog veel en veel meer onderzoeken nodig om de relatie tussen humeur en suikerconsumptie te bevestigen, maar het is belangrijk om te realiseren dat je leefstijlkeuzes absoluut invloed hebben op je psychische welzijn (4).
Suiker verzwakt je vermogen om met stress om te gaan
Als jouw manier van omgaan met stress een bak ijs bevat, ben je niet de enige. Veel mensen grijpen naar suikerrijke voedingsmiddelen wanneer ze stress ervaren.
Dat is omdat suikerrijk voedsel het vermogen van je lichaam om stress aan te pakken verzwakt (5). Suiker helpt je in dat geval je minder uitgeput te voelen doordat het je HPA (hypothalamus hypofyse bijnier) in je hersenen onderdrukt, dit is het deel dat de reactie op stress reguleert.
Dus onbewust kun je voor suiker kiezen omdat het de productie van bepaalde stress hormonen, waaronder cortisol, vermindert en hierdoor het gevoel van angst en verkramping vermindert (6).
Ik weet wat je nu denkt: dat klinkt toch juist goed? Dan is suiker toch juist het medicijn tegen stress?
Maar dat is waar lang termijn het korte termijn inhaalt. Suiker zorgt ervoor dat je op kort termijn even weerbaar wordt tegen de stress, maar vlak daarna schieten je stresslevels weer omhoog en is je suikerspiegel extreem gezakt. De combinatie van deze twee maakt dat je de stress veel slechter kunt handelen dan wanneer je een gebalanceerde maaltijd had gegeten. Dan stonden de lijnen nog dichterbij elkaar als het ware. Zie hier een illustratie die ik heb gemaakt om het wat duidelijker te maken:
Suiker verhoogt je kans op het ontwikkelen van depressie
Ik weet dat het soms lastig kan zijn om geen troost te vinden in lekkere suikerrijke voedingsmiddelen, vooral na een zware en moeilijke dag. Maar de cyclus van het consumeren van suikerrijke voedingsmiddelen om je emoties te controleren kan je uiteindelijk alleen maar verdrietiger, vermoeider en hopelozer doen voelen.
Er zijn meerdere onderzoeken die een suikerrijke leefstijl linken aan depressie (7). Teveel suiker binnen krijgen triggert een disbalans in bepaalde hersencellen. Deze disbalans kan leiden tot depressie en zelfs de kans op het ontwikkelen van mentale stoornissen bij sommige mensen verhogen.
Sterker nog, uit het volgende onderzoek bleek dat mannen die veel suiker consumeerden (67 gram of meer per dag), 23% meer kans hadden om de diagnose van klinische depressie te krijgen in de komende 5 jaar (8). De link tussen suiker en depressie is ook te vinden bij onderzoeken met vrouwen (9).
Stoppen met suiker kan voelen als een paniekaanval
En dan komt nog het complexe gedeelte, maar wel een super belangrijk gedeelte. Het ‘afkicken’, dit gaat namelijk vaak gepaard met afkickverschijnselen die voor sommige mensen kunnen voelen als een paniekaanval. Als je dit niet weet, dan kun je hier enorm van schrikken, daarom is het belangrijk dat ik het vermeld in dit artikel zodat je direct herkent dat dit gaande is op het moment dat het gebeurt.
Het is een afkickverschijnsel. Zo zijn er de volgende ‘bijwerkingen’ als je stopt met je hoge suikerconsumptie:
- angstig
- geïrriteerd
- verward
- vermoeid
De afkickverschijnselen komen volgens sommige experts enorm overeen met de afkickverschijnselen van andere verslavende middelen (10).
Suiker verslaat je hersenkracht
Uit onderzoek blijkt dat een suikerrijk voedingspatroon het cognitief functioneren (denkvermogen, concentratie, focus) kan aantasten. Zelfs als er geen sprake is van gewichtstoename, dus als je calorie inname wel naar behoefte is, maar de calorieën grotendeels uit suiker bestaan.
Het blijkt dat er een link is tussen suikerrijke drankjes en aangetaste cognitieve functies zoals het maken van beslissingen en een verslechterd geheugen (11). Let wel, dit onderzoek was gedaan met ratten.
Het volgende onderzoek met mensen in hun 20 laat zien dat ze slechter scoorden op geheugentestjes na 7 dagen eten van voedingsmiddelen met veel verzadigd vet en suiker (12).
Er is absoluut meer onderzoek nodig om de exacte link uit te kunnen leggen tussen suiker en de cognitie, maar als dit de eerste onderzoeken zijn dan kunnen we dat natuurlijk meenemen in onze voedingskeuzes en nieuwe overwegingen maken over wat we eten.
3 comments
Bedankt voor dit artikel. Leerzaam, duidelijk uitgelegd…. top!
Helemaal eens. Leefstijlkeuzes hebben inderdaad absoluut invloed op psychisch welzijn. Ik heb het zelf ervaren. Op de negatieve en positieve manier. In dit geval dus met te veel suikers eten en wat minderen kan opleveren. Ik kan me helemaal herkennen in de info die je gaf.
Ik hang in bepaalde situaties ook naar suikers. Ik bedenk me dan, hey dit is gewoon een chemisch proces in mijn hersenen. En dan kan ik de trek loskoppelen van de chemische reactie. En maak ik een andere keuze.
Knikt, ja dat klinkt heel simpel, maar… ik dacht ik schrijf het eens kort op. De weg die ik hierin bewandelde was langer dan lang. Dit was ook niet de enige manier. Ik combineerde van alles aan kennis om de suiker rijke eetbuien teniet te doen. En ik had daar hulp bij. Hoe heet ze nou ook al weer…. Beetje korte naam, iets met een T…. nou ja, een heel gaaf wijf, een mooi mens….
💋💋💋
http://fitbeauty.nl/je-eigen-superpower-creeeren/
Ik moest hieraan denken….. zo’n goed artikel. Ik haal het nog even aan voor mensen die na je artikel van vandaag misschien aan de slag willen met minderen met suiker. Die kunnen veel hebben aan dit artikel. En het is meteen wat ik bedoelde in mijn reactie van vandaag, hoe je dus je brein in jouw voordeel kan trainen bij bijv zoete trek, verslaving aan suiker,…..
Duidelijk, ook met het plaatje. Ik had weleens ervaren: soms na teveel suiker word ik een irritante versie van mezelf.