Oh jongens, als we nou niet massaal allemaal hypes en trends zouden volgen wat betreft onze voeding en gezondheid, zou dat zoveel schelen voor je lijf! Op de één of andere manier zijn we geneigd om onze leefstijl (tijdelijk) om te gooien voor een esthetisch doel: afvallen.
Maar denkt lang niet iedereen na over het effect op je lichaam en je gezondheid. Afvallen zou nooit het hoofddoel moeten worden van een leefstijl. Je gezondheid zou het hoofddoel moeten zijn. Daarbij kan afvallen een onderdeel van zijn, of beter gezegd: “een zij-effect”.
Ik heb wel eens eerder geschreven over wat ik vind van het keto-dieet, maar vandaag deel ik 6 wetenschappelijk onderbouwde gevaren ervan die absoluut belangrijk zijn om mee te nemen als je het keto-dieet overweegt!
1. Kan keto-griep veroorzaken
De hoeveelheid koolhydraten wordt in een keto-dieet drastisch verlaagd tot minder dan 50 gram per dag. Dit kan voor je lichaam een enorme shock zijn (1).
Terwijl je lichaam bezig is om alle overige koolhydraten (in de vorm van glycogeen opgeslagen in je spieren en lever) in je lijf op te maken omdat je energie nodig heeft, zal het langzamerhand overgaan op vetten als eerste bron voor energie. Dit noemen we ketose. Terwijl dit gebeurt kun je griepachtige symptomen ervaren zoals duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid en constipatie.
Omdat je deels uitgedroogd wordt (want koolhydraten houden vocht vast in je lijf) kunnen je elektrolyten uit balans raken. Dit is op zichzelf al gevaarlijk, maar gelukkig werkt je lichaam hard om dit weer terug in balans te krijgen zonder koolhydraten (2).
Alleen al uit dit stukje tekst voel ik zoveel liefde en compassie voor alles wat het lichaam doet voor ons terwijl sommigen van ons het langzamerhand kapot maken voor een esthetisch beeld.
Na een paar weken zal je lichaam een nieuwe balans hebben gevonden wat betreft de elektrolyten en zullen deze griepachtige symptomen verswijnen. Belangrijke sidenote: zorg dat je genoeg water drinkt, eet voedsel met veel natrium, kalium en andere elektrolyten.
2. Kan je nieren belasten
Voeding met veel vet, eiwit en weinig koolhydraten kan de kans op nierstenen enorm verhogen. Vooral omdat je al gauw richting dierlijke producten gaat om een hoge hoeveelheid vet en eiwit te behalen. Denk aan eieren, vlees en kaas. Hierdoor wordt je urine een stuk zuurder wat leidt tot het uitscheiden van veel Calcium in je urine (3)(4).
Mensen met een chronische nierziekte zouden een keto-dieet absoluut moeten vermijden. Omdat zwakkere nieren juist meer moeite moeten doen om de toegenomen hoeveelheid zuur het lichaam uit te krijgen, is dat alleen maar belastend en kan de nieren in een slechtere staat achterlaten.
Mensen met een nierziekte krijgen juist vaak het advies om te minderen met eiwitten (5).
3. Kan verteringsproblemen en veranderingen in je darmflora veroorzaken
Omdat je veel koolhydraten achterwege laat in het keto-dieet is de kans groot dat je hierdoor dus ook de vezelrijke producten schrapt en onvoldoende vezels binnen krijgt.
Vezels zijn belangrijk voor je vertering en daarnaast zijn ze ook nog de voeding voor de goede bacteriën in je darmflora (probiotica) (6). Als je darmflora niet genoeg vezels binnen krijgt kan het niet overleven in je darmen. Deze twee dingen bij elkaar kunnen zorgen voor constipatie en ook een verslechterde darmflora – dit is het laatste wat je wilt!
Lees hier meer over hoe belangrijk je darmflora is en dat je er goed voor dient te zorgen!
10 dingen die je darmflora tegen je zou zeggen, als het kon praten!
4. Je kunt tekorten oplopen
Aangezien er een hoop voedingsmiddelen wegvallen bij een keto-dieet, is de kans groot dat je tekorten oploopt. Natuurlijk mag je van alles eten maar dien je de porties in de gaten te houden, kom je met minder dan 50 gram koolhydraten per dag nooit aan de benodigde hoeveelheid vitamines en mineralen enkel uit eiwit- en vetrijke voedingsmiddelen.
Groente, fruit, peulvruchten en granen zijn flink onderschat in het keto-dieet. Voeding bestaat niet enkel uit macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Voeding bestaat uit zoveel meer lagen, de micronutriënten (vitamines en mineralen) zijn de belangrijkste drijfveer van je gezondheid. Deze reguleren ontzettend veel processen in je lichaam.
Veel mensen lopen door een keto-dieet een tekort op aan Calcium, vitamine D, Magnesium en Fosfor (7). Uit onderzoek bleek dat bijvoorbeeld het Atkins dieet (wat koolhydraatarm is) zorgde voor een onvoldoende hoeveelheid van 12 belangrijke vitamines en mineralen van de 27 die er zijn uit voeding (8). Dat is bijna de helft!
Als je dan ook nog eens in een calorietekort gaat zitten omdat je wilt afvallen, zou je flink supplementen moeten bijslikken om je lichaam niet te verwaarlozen qua micronutriënten. Je dient dan de volgende supplementen te nemen (9):
- Kalium
- Natrium
- Magnesium
- Calcium
- Omega-3 vetzuren
- Psylliumvezels
- B Vitamines
- Vitamine C
- Vitamine E
Ja, dat zijn er een hoop!
Let wel, als je het keto-dieet volgt met minder dierlijke producten en meer plantaardige producten (zoals avocado, noten en groente dat niet zetmeelrijk is), je meer micronutriënten binnen krijgt!
5. Kan gevaarlijk zijn voor je botten
Het keto-dieet wordt vaak geassocieerd met een verslechterde botgezondheid. Dit komt omdat je botten opgebouwd zijn uit mineralen en deze verlies je juist enorm tijdens het keto-dieet. Uit meerdere onderzoeken (deze zijn met dieren gedaan, niet met mensen) komt naar voren dat de kracht van de botten verslechterd wordt én de dichtheid verminderd wordt tijdens de ketose (10)(11). Uit een onderzoek van 6 maanden met kinderen met epilepsie bleek dat het keto-dieet bij 68% van de kids zorgde voor een lagere botdichtheid na het dieet (12).
Bij epilepsie lijkt het keto-dieet namelijk wel wat voordelen teweeg te brengen, daarom zijn deze onderzoeken er dus wél met mensen. En zo is er nog een onderzoek met mensen die veel wandelden en een keto-dieet volgden (13), hieruit bleek dat zij een significant hoger level aan stoffen hadden in hun bloed die linken aan de afbraak van botten, vergeleken met de wandelaars die meer koolhydraten aten.
6. Kan de kans op chronische ziektes en vroegtijdig overlijden verhogen
De link hierin is nog niet helemaal goed begrepen, maar de onderzoeken die er zijn suggeren dat wanneer je veel vet en weinig koolhydraten eet – met de focus op dierlijke producten – dit zorgt voor veel gezondheidsproblemen. Terwijl diëten die juist vetten en eiwitten afkomstig uit plantaardige bronnen juist veel gezondheidsvoordelen kennen (14)(15).
Uit een langlopend onderzoek met meer dan 130.000 volwassenen werd de link gelegd tussen dierlijke-low-carb diëten en een hoger vroegtijdig sterftecijfer (16). Een ander onderzoek met 15.000 volwassenen kwam met soortgelijke resultaten (17).
Dus alsjeblieft wees voorzichtig met dit soort drastische veranderingen in je voedingspatroon – vooral als ze voor lang termijn zijn!
Tot slot
Wek fysiek en esthetisch doel je ook hebt, zolang dit valt binnen de natuurlijke grenzen van je gezondheid, is te bereiken met een volwaardig en gezond voedingspatroon.
Duurt het hierdoor misschien wat langer? Ja. Maar je levert dan in ieder geval niet in op je gezondheid!
1 comment
Fijn om zoiets te lezen wat ook wetenschappelijk is onderbouwd ☺️
Toch heb ik dan soms nog steeds vraagtekens
3 jaar geleden begonnen op aanraden van diëtist met maximaal 30 gram koolhydraten per dag omdat ik zwanger wou raken en we al 3 jaar “bezig” waren
Eenmaal begonnen met dit was ik opeens binnen 3 maand zwanger 😅🤔
Zou dit dan puur toeval zijn geweest?