Zou er een link zijn tussen je haren en wat je eet? Of hoe je leeft?
Of heeft dit allemaal met DNA te maken en kun je er niet zoveel aan veranderen?
Ik kan je in ieder geval uit eigen ervaring vertellen dat ik vroeger DACHT dat het grootste gedeelte door je DNA kwam – maar ik heb me gerealiseerd dat er ontzettend veel invloeden meespelen die bepalen hoe je haar groeit, glanst en sterk het is. Ik heb toevallig veel dingen ‘goed’ gedaan om dat met mijn haar te behouden, tot ik één voor één met die dingen stopte en na enige tijd realiseerde dat mijn haar niet meer was zoals vroeger.
Mijn ervaring en ritueeltjes zal ik een volgende keer met jullie delen, want nog belangrijker: wat zegt wetenschappelijk onderzoek over de link tussen je haar en voeding? Ik zocht het allemaal voor je uit!
Eén van de belangrijkste stofjes: Biotine – waar zit het in?
Het stofje biotine is ongelooflijk belangrijk voor de aanmaak van een haar-eiwit genaamd keratine (komt je bekend voor?). Ook een reden dat zoveel producten gelabeld zijn met dat woord.
Uit onderzoek is gebleken dat het eten van meer biotine – en dan alleen wanneer je er een tekort aan hebt – je haargroei kan bevorderen (1). Check dit:
Results: We found 18 reported cases of biotin use for hair and nail changes. In all cases, patients receiving biotin supplementation had an underlying pathology for poor hair or nail growth. All cases showed evidence of clinical improvement after receiving biotin.
En ook hier in dit onderzoek zijn er soortgelijke conclusies (2):
Despite its popularity in the media and amongst consumers, biotin has no proven efficacy in hair and nail growth of healthy individuals.
De vraag die werd gesteld laat blijken dat er wel degelijk een probleem is, namelijk haaruitval. Hoewel haaruitval een symptoom kan zijn van vele verschillende dingen die aan hand kunnen zijn is het in ieder geval goed om biotine uit te sluiten.
Waar zit biotine in?
Biotine is een B vitamine en het komt veel voor in de volgende producten:
- Eigeel
- Peulvruchten
- Noten en zaden
- Lever
- Zoete aardappel
- Champignons
- Bananen
- Broccoli
- Edelgist
- Avocado
Maar er is meer!
Antioxidanten – zonder deze stofjes kan je haar verslechteren!
Oxidatieve stress is een staat van je lijf waarbij er veel stress aanwezig is en te weinig stofjes die dit neutraliseren. Oxidatieve stress heeft (naast alle andere effecten ook) erg veel negatieve invloed op je haren (3)(4).
Oxidatieve stress kan door externe factoren komen (zorgen, angst, stress) maar ook door de voeding die je eet (fastfood, bewerkt voedsel, etc.). Hierdoor ontstaan er ‘giftige stoffen’ in je lijf genaamd vrije radicalen. Deze vrije radicalen moeten opgeruimd worden en daar is je lichaam gelukkig heel goed toe in staat!
MAAR, dan moet het wel genoeg antioxidanten hebben!
En deze kun je door voeding binnen krijgen. Dit zijn voedingsmiddelen met veel antioxidanten:
- Pure chocolade
- Pecan noten
- Blauwe bessen
- Aardbeien
- Artisjokken
- Goji bessen
- Frambozen
- Boerenkool
- Rode kool
- Bonen
- Bieten
- Spinazie
Maar er is nog meer!
Al deze voeding is gelinkt aan beter/mooier/sterker/gezonder haar!
Daarnaast zijn er nog talloze onderzoeken die specifiek zijn gaan kijken naar bepaalde voedingsmiddelen in combinatie met het haar en dit zijn alle positieve resultaten. Ik heb alle voedingsmiddelen nu even samengevoegd (dus ook de hierboven genoemde voeding) zodat je dit makkelijk in één overzicht hebt als boodschappenlijst!
-
Eigeel
-
Lever
-
Champignons
-
Bananen
-
Broccoli
-
Edelgist
-
Pure chocolade
-
Artisjokken
-
Boerenkool
-
Rode kool
-
Bieten
-
Noten (5)(6)
-
Zaden (7)(8)(9)
-
Zoete pepers (10)(11)(12)
-
Oesters (13)(14)(15)(16)(17)(18)
-
Garnalen (19)(20)(21)(22)(23)
-
Bonen (24)(25)
-
Sojabonen (26)(27)(28)
-
Avocado (30)(31)(32)(33)
-
Zoete aardappel (34)(35)(36)
-
Vette vis (37) (38)
-
Spinazie (39)(40)(41)(42)
-
Bessen, aardbeien, frambozen (43)(44)(45)(46)(47)
Klik gerust alle onderzoeken open om te kijken wat precies het effect is van dat voedingsmiddel specifiek op je haar. Maar in ieder geval kan het super gunstig zijn om deze voedingsmiddelen (van wat je ervan lekker vindt) de komende maanden te integreren in je eetpatroon.