Je insuline gevoeligheid en suikerstofwisseling (glucose-stofwisseling eigenlijk) staan direct in verband met je lichaamssamenstelling qua vet en spier. Als je je lichaam zo weet te beïnvloeden met je voeding en workouts dat je lichaam efficiënt glucose kan opslaan, dan maak je het jezelf een stuk gemakkelijk om vet te verliezen. Hoe? Ik leg het je graag uit!
Complexe Koolhydraten
Je hebt vast wel eens gehoord van de glycemische index. Nu zitten er wat haken en ogen aan alléén afgaan op een getal van de glycemische index (zie mijn eerdere artikel als je wilt weten waarom), maar een gedeelte van de theorie is belangrijk, namelijk: de snelheid waarop bepaalde voedingsmiddelen omgezet worden in suiker (glucose) in je lichaam. Voeding met een hoge glycemische index wordt snel omgezet in suiker wat ervoor zorgt dat er een grote hoeveelheid insuline direct je bloedbaan in moet om dit suiker “op te ruimen”. Blijf je lichaam continu voeren met snelle suikers en je gevoeligheid voor insuline gaat na een tijd omlaag. Oftewel: je hebt steeds meer insuline nodig om je suiker op te ruimen (snelle suikers?).
Het eten van lage-glycemische index voedsel, bevordert je insuline gevoeligheid alleen maar[1]. Als jullie graag duidelijkheid willen over welk voedsel hoog/laag scoort, laat het me weten! Hier kan ik makkelijk een apart artikel aan wijden 🙂
Sporten als een deel van je leefstijl
Sporten zorgt er niet alleen voor dat je suikerspiegel daalt maar ook dat je insuline uitgifte daalt voor enkele dagen ná het sporten [2].
Drink groene thee
Groene thee stimuleert je spieren om glucose op te nemen (dan hoeft het dus niet naar je vetcellen, scheikundig verhaal) [3] waardoor je insuline gevoeligheid ook weer stijgt aangezien insuline niet nodig is om glucose naar je spieren te brengen (alleen naar je vetcellen).
Kaneel
Mag ik de kaneel-fans eens horen juichen!!!!??? WOOHOOO!!! Kaneel verhoogd je insuline gevoeligheid en verlaagt je suikerspiegel [4] [5], ik bedoel maar! Je kunt kaneel overal “stiekem” bij toevoegen. Op je fruit, door je yoghurt, door je havermout, door je pannekoeken, door je koffie zelfs!
Er zijn nog meer manieren om je insuline gevoeligheid te verhogen, maar de meest effectieve en interessantste heb ik benoemd in dit artikel!
19 comments
Super interessant Teni! En zo’n artikel over welk voedsel hoog en laag scoort daar ben ik wel benieuwd naar 🙂
Weer een interessant artikel! Ik ben heel benieuwd naar een artikel over welk voedsel hoog/laag scoort!
Ik ben ook benieuwd!
Jaaaa super leuk! Ik zou graag weten welk eten hiervoor geschikt is! Je artikelen zijn zo inspirerend!
Fijn artikel! Ik wil ook wel aan artikel welk eten laag scoort 🙂
Ik ben ook erg benieuwd naar het hoog/laag artikel!
Ik ben ook benieuwd!!!
Leuk blog weer. En een artikel over voedsel dat hoog/laag scoort is welkom. Bedankt weer voor je tips
Lijkt me super leuk om een artikel te lezen over voeding met een lage glycamidische index!
Volg je blog al een tijdje en vanavond ga ik de kip saffraan maken (dit geheel terzijde:p) ben erg benieuwd!
Oeh! Ik hoop dat het lekker was Vera!
Ja daar ben ik ook heel benieuwd naar zo’n artikel
En ik vind je blog erg leuk!
Goed en interessant artikel! Ik wil graag weten welke groenten/fruit dan de lage glycemische index hebben.
Heel interessant! Ik ben ook supper nieuwsgierig naar welke voeding hoog en laag is
Ik hou zo erg van kaneel! Ik associeer het altijd alleen met ongezond eten, haha. Het is een goed idee om het eens over wat stukjes appel of banaan heen te strooien, nomnom!
Wiehoe, na het lezen van deze blog ben ik meteen naar beneden gehold om een appel te schillen en ‘m te versieren met kaneel! (:
sorry hoor maar zonder insuline is het onmogelijk voor een spier om suiker op te nemen
voor de liefhebbers
FOOD Glycemic index (glucose = 100) Serving size (grams) Glycemic load per serving
BAKERY PRODUCTS AND BREADS
Banana cake, made with sugar 47 60 14
Banana cake, made without sugar 55 60 12
Sponge cake, plain 46 63 17
Vanilla cake made from packet mix with vanilla frosting (Betty Crocker) 42 111 24
Apple, made with sugar 44 60 13
Apple, made without sugar 48 60 9
Waffles, Aunt Jemima (Quaker Oats) 76 35 10
Bagel, white, frozen 72 70 25
Baguette, white, plain 95 30 15
Coarse barley bread, 75-80% kernels, average 34 30 7
Hamburger bun 61 30 9
Kaiser roll 73 30 12
Pumpernickel bread 56 30 7
50% cracked wheat kernel bread 58 30 12
White wheat flour bread 71 30 10
Wonder⢠bread, average 73 30 10
Whole wheat bread, average 71 30 9
100% Whole Grain⢠bread (Natural Ovens) 51 30 7
Pita bread, white 68 30 10
Corn tortilla 52 50 12
Wheat tortilla 30 50 8
BEVERAGES
Coca Cola®, average 63 250 mL 16
Fanta®, orange soft drink 68 250 mL 23
Lucozade®, original (sparkling glucose drink) 95±10 250 mL 40
Apple juice, unsweetened, average 44 250 mL 30
Cranberry juice cocktail (Ocean Spray®) 68 250 mL 24
Gatorade 78 250 mL 12
Orange juice, unsweetened 50 250 mL 12
Tomato juice, canned 38 250 mL 4
BREAKFAST CEREALS AND RELATED PRODUCTS
All-Branâ¢, average 55 30 12
Coco Popsâ¢, average 77 30 20
Cornflakesâ¢, average 93 30 23
Cream of Wheat⢠(Nabisco) 66 250 17
Cream of Wheatâ¢, Instant (Nabisco) 74 250 22
Grapenutsâ¢, average 75 30 16
Muesli, average 66 30 16
Oatmeal, average 55 250 13
Instant oatmeal, average 83 250 30
Puffed wheat, average 80 30 17
Raisin Bran⢠(Kellogg’s) 61 30 12
Special K⢠(Kellogg’s) 69 30 14
GRAINS
Pearled barley, average 28 150 12
Sweet corn on the cob, average 60 150 20
Couscous, average 65 150 9
Quinoa 53 150 13
White rice, average 89 150 43
Quick cooking white basmati 67 150 28
Brown rice, average 50 150 16
Converted, white rice (Uncle Ben’s®) 38 150 14
Whole wheat kernels, average 30 50 11
Bulgur, average 48 150 12
COOKIES AND CRACKERS
Graham crackers 74 25 14
Vanilla wafers 77 25 14
Shortbread 64 25 10
Rice cakes, average 82 25 17
Rye crisps, average 64 25 11
Soda crackers 74 25 12
DAIRY PRODUCTS AND ALTERNATIVES
Ice cream, regular 57 50 6
Ice cream, premium 38 50 3
Milk, full fat 41 250mL 5
Milk, skim 32 250 mL 4
Reduced-fat yogurt with fruit, average 33 200 11
FRUITS
Apple, average 39 120 6
Banana, ripe 62 120 16
Dates, dried 42 60 18
Grapefruit 25 120 3
Grapes, average 59 120 11
Orange, average 40 120 4
Peach, average 42 120 5
Peach, canned in light syrup 40 120 5
Pear, average 38 120 4
Pear, canned in pear juice 43 120 5
Prunes, pitted 29 60 10
Raisins 64 60 28
Watermelon 72 120 4
BEANS AND NUTS
Baked beans, average 40 150 6
Blackeye peas, average 33 150 10
Black beans 30 150 7
Chickpeas, average 10 150 3
Chickpeas, canned in brine 38 150 9
Navy beans, average 31 150 9
Kidney beans, average 29 150 7
Lentils, average 29 150 5
Soy beans, average 15 150 1
Cashews, salted 27 50 3
Peanuts, average 7 50 0
PASTA and NOODLES
Fettucini, average 32 180 15
Macaroni, average 47 180 23
Macaroni and Cheese (Kraft) 64 180 32
Spaghetti, white, boiled, average 46 180 22
Spaghetti, white, boiled 20 min, average 58 180 26
Spaghetti, wholemeal, boiled, average 42 180 17
SNACK FOODS
Corn chips, plain, salted, average 42 50 11
Fruit Roll-Ups® 99 30 24
M & M’s®, peanut 33 30 6
Microwave popcorn, plain, average 55 20 6
Potato chips, average 51 50 12
Pretzels, oven-baked 83 30 16
Snickers Bar® 51 60 18
VEGETABLES
Green peas, average 51 80 4
Carrots, average 35 80 2
Parsnips 52 80 4
Baked russet potato, average 111 150 33
Boiled white potato, average 82 150 21
Instant mashed potato, average 87 150 17
Sweet potato, average 70 150 22
Yam, average 54 150 20
MISCELLANEOUS
Hummus (chickpea salad dip) 6 30 0
Chicken nuggets, frozen, reheated in microwave oven 5 min 46 100 7
Pizza, plain baked dough, served with parmesan cheese and tomato sauce 80 100 22
Pizza, Super Supreme (Pizza Hut) 36 100 9
Honey, average 61 25 12
getal 1 is glycemic index getal 2 is aantal grammen in dosis/portie getal 3 in glycemic index per portie