Het hebben van honger is eigenlijk puur een fysiek signaal zodat jij meer gaat eten en je je lichaam niet uithongert. We weten allemaal dat dat inmiddels niet echt meer het geval is tegenwoordig. Er is overvloed aan eten (in het Westen) en ‘honger’ wordt ook wel eens verward met bijvoorbeeld verveling of het hebben van een rotgevoel ergens over.
De meeste mensen kunnen het prima handelen om na een maaltijd weer een paar uur content te zijn voordat ze weer honger krijgen. Echter is dit niet bij iedereen het geval. Er zijn verschillende verklaringen hiervoor, ik ga er vandaag vier belangrijke behandelen.
1. Je eet niet genoeg eiwitten
Eiwitten zijn belangrijk voor je verzadigingsgevoel. Het is moeilijk af te breken tijdens je vertering waardoor je er langer vol van zit. Maar ook omdat eiwitten de hormonen verhogen die het signaal van een vol gevoel doorgeven en de hormonen verlagen die weer met het hongergevoel te maken hebben (1)(2)(3)(4).
Het kan dus heel goed zijn dat wanneer je niet voldoende eiwitten eet, je best wel eens de hele dag honger hebt!
In één onderzoek bestond het dieet van 14 mannen met overgewicht 25% uit eiwitten, voor 12 weken lang. Wat bleek? Zo’n 50% van hun ‘eetlust’ nam af evenals de drang naar snacken laat op de avond vergeleken met de controle groep die veel minder eiwitten at (5). Ook bleek dat de mannen die veel eiwit aten veel voller zaten gedurende de dag in tegenstelling tot de controle groep die veel meer obsessieve gedachtes had omtrent eten door de dag heen.
Wil je weten hoe je voldoende eiwitten binnen kunt krijgen? Ik heb hier twee artikelen voor je gemaakt; één voor de alles eter en één voor de vegetariër en veganist:
Hoe krijg je genoeg eiwitten binnen als Vegan / Veganist? Zonder eiwitpoeder
2. Je eet veel geraffineerde koolhydraten
Oftewel; veel ‘witte’ koolhydraten zoals witte rijst, pasta, brood etc. Maar ook frisdrank, snoep, gebakjes en koekjes zijn gemaakt met geraffineerde koolhydraten en geraffineerd suiker. Aangezien deze vorm van koolhydraten een hoop vezels ‘missen’ kan je lichaam ze snel verteren.
Snel verteren betekent ook dat de suikers snel in je bloed komen voor energie maar dat je ook gauw weer een dipje in je energie kunt krijgen. Een dipje energie betekent: TREK! HONGER! Geraffineerde koolhydraten helpen je helaas niet bij het krijgen van een vol en verzadigd gevoel (6)(7), wel is het een idee om deze voedingsmiddelen in combinatie met vetten en eiwitten te eten zodat je langer vol zit.
3. Je eet terwijl je afgeleid bent
Als je een druk bestaan hebt, kan het zijn dat je vaak eet terwijl je afgeleid bent. En misschien vind je zelfs dat juist het eten je afleidt van hetgeen dat je zou moeten doen.
Misschien bespaar je wel wat tijd door te eten terwijl je met iets anders bezig bent maar onderzoek laat blijken dat dit juist geassocieerd wordt met een verhoogde eetlust, meer calorieën eten en aankomen in gewicht (8).
Het belangrijkste argument is dat wanneer je eet terwijl je afgeleid bent, je niet écht door hebt hoeveel je naar binnen werkt. Zo voel je helemaal niet wanneer je vol zit en voldoende hebt gegeten omdat je met je gedachtes ergens anders zit (8).
In één onderzoek kregen 88 vrouwen de opdracht om te eten terwijl ze afgeleid waren óf in stilte zaten. De vrouwen die afgeleid waren zaten minder vol en hadden aanzienlijk meer behoefte om door de dag te eten vergeleken me de niet-afgeleide vrouwen (9).
Het kan dus een hele goede tip zijn om te eten terwijl je niet afgeleid bent waardoor je veel beter proeft wat je eet en je sneller herkent wanneer je genoeg hebt gehad en vol zit.
4. Je slaapt niet genoeg
Voldoende slaap krijgen is, zoals we allemaal wel weten, belangrijk voor je gezondheid. Het is nodig om je hersenen goed te laten functioneren, je immuunsysteem en het is geassocieerd met een lager risico op het krijgen van verschillende chronische ziektes (10).
Daarbij komt nog dat wanneer je voldoende slaapt, dit helpt bij je verzadigingsgevoel. Slaap heeft invloed op het hormoon ghreline, dit is het hormoon dat je een hongerig gevoel geeft. Wanneer je niet genoeg slaapt, zijn de ghreline levels in je bloed veel hoger waardoor de kans groot is dat je constant honger hebt (11)(12). Tegelijkertijd beïnvloedt je slaap ook het andere hormoon: leptine, dat je juist een vol en verzadigd gevoel geeft. Deze levels zijn bij te weinig slapen juist weer laag (11)(12).
3 comments
Interssant om te lezen dat genoeg slapen invloed heeft op je hongergevoel! Fijn je artikel!
Dankjewel Sofie!
Heel fijn artikel weer! Ik vroeg me af of je ook een beetje thuis bent in aankomen & afvallen icm een burnout? Ik ben vorig jaar burnout geweest en nu weer redelijk richting mn eigen ik te komen als het ware, maar die weegschaal blijft maar omhoog schieten.. Ik eet naar mijn idee redelijk gezond, snoep erg weinig en veel groenten. Sport niet heel veel meer, maar kan me niet voorstellen dat dat zo’n enorm effect zou hebben.. Heb jij misschien tips?