Elke week post ik op Instagram story een foto met de mogelijkheid om al je voedingsvragen te stellen waarna ik er random een aantal uit pak om te beantwoorden. Ik bedacht me dat het voor velen die mijn blog lezen (en bijvoorbeeld geen Instagram hebben of dit niet voorbij hebben zien komen) het ook interessant kan zijn om deze vragen op mijn blog beantwoord te zien met de link naar eventuele artikelen om hen verder te helpen.
Zo hoef je niet elke keer zelf op onderzoek uit op mijn site, maar kan ik je al een duwtje in de rug geven aangezien ik weet waar ik allemaal al eens over heb geschreven. De story’s op Instagram blijven ook slechts 24 uur online staan waarna ze verdwijnen, extra reden dus om ze te bundelen voor mensen die zich afvroegen wat het antwoord op een bepaalde vraag ook alweer was!
Op naar de vragen!
Bevatten bananen meer calorieën als ze rijper zijn?
Een hele logische vraag die gesteld wordt omdat een rijpe banaan natuurlijk veel zoeter is dan een onrijpe. Zou dat een verschil in calorieën kunnen veroorzaken? Het antwoord is, zoals je ziet, nee.
Een rijpe en onrijpe banaan bevatten evenveel calorieën. Het verschil zit hem in de beschikbare of ook wel ‘opneembare’ koolhydraten. Tijdens het rijpen wordt zetmeel uit de banaan omgezet tot suiker. Hoe rijper de banaan, hoe meer zetmeel er al is omgezet tot suiker.
Dit is hetzelfde als met een ongeroosterd broodje ten opzichte van een geroosterd broodje. Beide bevatten qua broodje evenveel calorieën, maar door het proces van roosteren bevat het geroosterde broodje meer opneembare koolhydraten en gaat de glycemische index van het geroosterde broodje omhoog.
Ook bevat een geroosterd broodje minder vocht (dit is deels verdampt) waardoor het in volume is afgenomen. Als je dan kijkt hoeveel calorieën een ongeroosterd broodje bevat vs. een geroosterd broodje kom je tot de conclusie dat per 100 gram een geroosterd broodje meer calorieën bevat. Dit komt dus alleen doordat er minder volume is.
Als voorbeeld: 100 gram verse spinazie bevat ook minder calorieën dan 100 gram gebakken spinazie omdat je voor die 100 gram gebakken spinazie véél meer verse spinazie nodig hebt. Het vocht gaat eruit, het volume wordt minder dus de voedingswaarde wordt geconcentreerd in minder gewicht.
Even terug naar de banaan: Rijpe bananen kunnen zo’n 16% meer suiker bevatten dan niet rijpe bananen.
Is dit nu een reden om rijpe bananen te vermijden? NEE! Wat een onzin. Ga alsjeblieft niet naar dat level dat je een rijpe banaan gaat vermijden vanwege de hoeveelheid suikers ten opzichte van een onrijpe. Als je voeding op dit level aan het ontleden bent, ben je niet meer in een gezonde mindset. Daar ben ik van overtuigd, zonder disclaimers. Dus zie dit als boeiende informatie en antwoord op de vraag wat er gebeurt in voedingswaarde met de banaan aangezien hij zoeter wordt. Maar niet om een reden om nog meer te elimineren uit je voedingspatroon.
Sapjeskuur, detoxdieet,a pauze voor spijsvertering
We gooien alle detoxen, sapjeskuren en afslankkoffies op één hoop. Want over bijna alles wat hiermee te maken heeft kan één ding gezegd worden: het is niet nodig. Sterker nog, heb je je wel eens afgevraagd waarom je zou willen ‘detoxen’?
Spreekt het idee van “met een schone lei starten” je aan? Of “je lichaam reinigen binnen een paar dagen en daar ook tegelijkertijd mee afvallen” of “giftige stoffen je lichaam uitdrijven” ? Allemaal uitspraken waar veel mensen zich aangetrokken door zullen voelen omdat ze eigenlijk altijd in een fase leven van:
Eigenlijk moet ik gezonder eten, dat weet ik. Maar er komt een dag dat ik het allemaal anders ga doen en mijn lichaam ga geven wat het nodig heeft.
Dat is iets waar héél veel mensen zich in herkennen en daarom werken de uitspraken en theorieën rondom detoxen, sapjeskuurtjes etc. goed. Ze geven je het gevoel dat je het verleden met junkfood en zooi kan schoonvegen en binnen een paar dagen of weken een schone start kunt maken.
Hoe fijn voelt dat idee? Dat je niet zelf helemaal moet uitzoeken hoe je een gezond voedingspatroon creëert maar gewoon een kuur volgt! Dat klinkt ideaal, maar het werkt niet zoals het wordt gepromoot.
Wat zijn dan die giftige stoffen die in je lichaam rondzwerven? En waarom zouden deze weggedreven worden door een detoxkuur? Op deze twee vragen is vaak geen wetenschappelijk onderbouwd antwoord te geven die betrekking heeft op deze kuren.
Je spijsverteringsstelsel kan absoluut af en toe een pauze gebruiken, maar de (tot nu toe) enige manier die echt goed onderbouwd is, is middels de Intermittent Fasting wijze. Wanneer er dus géén voedsel je lichaam in komt. Want wanneer je een bepaalde kuur doet, komt er ook iets van koolhydraten, eiwitten en vetten binnen. Het kan zijn dat het gecombineerd is met vasten, maar als je uiteindelijk onder de 1000 kcal per dag uit komt wens ik je succes met het oppakken van een gezond eetpatroon als de kuur voorbij is. Wedden dat je lichaam dan schreeuwt om junkfood en suikerrijke producten na zo’n kuur met weinig calorieën?
Doe de investering in jezelf en in je lichaam door je eetpatroon beetje bij beetje aan te passen. Vul je voedingspatroon met vitamines, mineralen, antioxidanten, vezels en meer. Dan doet je lichaam de rest van het werk (het zogenaamde ‘detoxen’) helemaal vanzelf, gratis en voor niks, voor jou.
Artikelen die wat dieper in gaan op deze onderwerpen zijn de volgende:
Macronutriënten scheiden? & Spirulina
Deze twee vragen hebben niets met elkaar te maken, maar hadden beide groene kleuren in de foto en daarom heb ik ze even bij elkaar gedaan 😉
Koolhydraten, eiwitten & vetten scheiden?
Wat betreft de eerste vraag: Of het ‘beter’ is om koolhydraten, eiwitten en vetten van elkaar te scheiden voor je vertering en/of opname. Dit is niet nodig, je lichaam kan heel goed de combinatie ervan tegelijkertijd verteren. Moet je voorstellen hoe het zou zijn als je lichaam dat niet zou kunnen, dan zou je alleen producten kunnen eten met één macronutriënt en dit ook nog eens los van elkaar met pauze’s ertussen.
Ken jij voedingsmiddelen met maar één macronutriënt? Ik ken alleen olie: wat enkel uit het macronutriënt vet bestaat.
Elk ander voedingsmiddel bevat een combinatie van twee of drie macronutriënten!
Spirulina gezond?
Hoe vies ik spirulina ook vind ruiken, het komt met waanzinnige gezondheidsvoordelen waardoor ik het vaak toch snel meng door mijn ochtendshotje (dat gaat in fase’s, soms enige tijd wel en soms weer niet). Ik heb een heel artikel gewijd aan spirulina en de wetenschappelijke onderbouwing van de voor- en nadelen ervan:
Is koffie vochtafdrijvend? Kom je aan als je in de avond veel eet?
De laatste twee vragen voor vandaag!
Koffie
De vraag over koffie is een mooie omdat ik vaak adviseer om per kopje koffie een extra kopje water per dag te drinken.
Uit onderzoek blijkt dat koffie een vochtafdrijvend effect kan hebben op de nieren, vooral als het in een hoge dosis wordt gedronken (1). Wanneer je 3,5 kopje of meer koffie per dag drinkt, is dit effect vooral aanwezig en is het dus een goed idee om wat meer water erbij te drinken (2)(3)(4).
Er zijn echter wel wat onderzoeken die de consumptie van koffie linken aan extra hydratatie (5), dit is alleen het geval als je niet zoveel koffie drinkt en het niet dagelijks drinkt.
De meeste calorieën in de avond eten
Er zijn onderzoeken die laten zien dat mensen die later op de avond eten een groter risico hebben op het aankomen in gewicht (6)(7), maar bij al deze onderzoeken blijkt het volgende: Late eters hebben de neiging om meer calorieën te consumeren dan mensen die gedurende de dag hun eten verdelen.
De hoeveelheid calorieën die je op een dag eet is leidend, hoelaat je deze eet maakt niet zoveel uit wat betreft je gewicht. Wel maakt de timing van het eten uit hoe je hormonen reageren op dat tijdstip en wat dat vervolgens weer voor gedragingen met zich meebrengt. Of wat je op dat tijdstip van de dag doet/gaat doen: Ga je zo slapen? Ga je zo sporten? Bij elke situatie kan je lichaam een andere behoefte hebben, daar kun je wel rekening mee houden natuurlijk.
Benieuwd naar meer vragen en antwoorden?
Volg me dan op Instagram @tenistepanosian waar ik elke week weer een nieuwe vragenronde doe!
5 comments
Interessant artikel! Ik las laatst op OptimaVita dat door koffie je lichaam het vocht alleen sneller afdrijft, maar dat het wel dezelfde hoeveelheid blijft.
Teni, hi! Heb zelf geen insta dus wat fijn dat je het ook hier deelt voor de insta-lozen. Thanks.
Ik val geloof ik al te veel in herhaling onder je artikelen dus… ik ga nu gewoon iets anders doen. Namelijk… Een banaan eten! Echt serieus. Een grote f’ing rijpe banaan. Op brood met boter en kaneel. Ja weet je, nu kan het ook nog. Straks na twaalven begint de teller weer opnieuw en dan tellen die calorieën nog mee voor vandaag. 🤣
Val ik alleen nog even in herhaling door je te bedanken. 💋
Hahaha ik hou van je reacties! Je heerlijke geweldige lieve karakter komt door al je woorden! ❤️ love it lieve Femke!!
Ah you! You lieverd! Wat geef je me mooie woorden. Thanks lieve Teni. Beetje stil van eigenlijk…. zo lief gewoon. Ze doen veel met me. Weet je, ik las vandaag over trillingen en goed resoneren met iemand. Spiritueel stukje was het. Uhm… Nou… Wij resoneren zo’n beetje de pan uit hier met elkaar. Geen hippie maar…. happy shake. ❤️😘
Hoi Teni, ik vind het zooo fijn dat je de moeite hebt genomen om deze vragen en antwoorden ook op je site te delen! Zo heb ik het gevoel dat ik niets van je interessante kennis mis! Bedankt! Weer heel veel bijgeleerd! <3