Als ik naar mijn voedingsdagboeken kijk, dan komen er altijd wel bepaalde producten in voor. Waarom eigenlijk? Is het alleen maar omdat ik het lekker vind of zitten er ook andere gedachtes achter?
Vandaag deel ik 5 voedingsmiddelen met jullie die ik altijd in huis heb en ik vertel je ook waarom. 1. Bananen
Ik eet zo goed als elke ochtend een pannenkoek waar een halve banaan in gaat. Dus dat betekent dat ze altijd binnen handbereik moeten zijn in de ochtend.
Niet alleen voor de pannenkoek, maar ik gebruik het ook als ‘zoetstof’ voor baksels, door smoothies en wanneer je het in plakjes invriest heb je altijd bananenijs binnen handbereik (even in de keukenmachine). Bananen zijn echt de bomb.
Een gemiddelde banaan bevat naast vezels ook antioxidanten en (1)(2)(3):
- Kalium, 9% van je ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
- Vitamine B6, 33% van je ADH
- Vitamine C, 11% van je ADH
- Magensium, 14% van je dagelijkse ADH
- 24 gram koolhydraten
- 3.1 gram vezels
- 1.3 gram eiwitten
- 0.4 gram vet
Kaliumrijk eten helpt je suikerspiegel laag te houden en het helpt om de kans op hart- en vaatziekten met 27% te verlagen (27)(28)(29)(30). Door de vezels in bananen blijf je ook langer een vol gevoel hebben (31)(32)(33)(34).
2. Amandelmelk
Ik kan niet tegen een grote hoeveelheid koemelk en dat vind ik niet zo erg. Ik heb namelijk totaal geen moeite met plantaardige melk. Een glas amandelmelk drink ik niet zo snel maar ik gebruik het wel op andere manieren;
- een scheutje in de koffie
- om het beslag van de banaan-ei pannenkoeken te maken
- om bananenijs te maken
- door smoothies
- om warme chocolademelk te maken (met cacao en honing)
- door baksels
Het bevat niet teveel calorieën maar maakt het geheel wel wat zachter en romiger (bij welk recept ik het ook gebruik) en dat vind ik perfect! Er bestaan verschillende merken amandelmelk met ieder een eigen samenstelling. De één bevat een hoger/lager percentage amandelen en minder/meer water dan de ander. Hoe dan ook, in amandelen zit veel vitamine E en hier krijg je sowieso wat van mee bij het drinken van amandelmelk.
30 gram amandelen bevatten al 37% van je ADH aan vitamine E (4). Sommige amandelmelk varianten hebben ook nog eens extra vitamine E toegevoegd aan hun product. Waar is vitamine E dan zo goed voor? Het helpt tegen hart- en vaatziekten en kan positieve effecten hebben op je botten en oogzicht (5)(6)(7)(8).
3. Citroenen
Zoals je misschien weet drink ik elke ochtend een soort ‘gezondheids-shotje’ met een aantal ingrediënten die ik belangrijk vind om binnen te krijgen. Dit doe ik met een halve citroen, zo krijg ik direct een boost aan vitamine C binnen. Op advies van jullie drink ik dit nu door een rietje, zo’n goede tip om je tandglazuur te beschermen!
Niet alleen voor dit shotje, maar ik gebruik citroenen ook altijd voor het maken van mijn salade dressing en soms ook voor door mijn maaltijden.
Waar citroenen nog meer goed voor zijn? Ze ondersteunen de gezondheid van je hart (9)(10)(11), verlagen je cholesterol (12)(13)(14), helpen bij een verzadigd gevoel (15)(16) en ondersteunen eventueel het afvallen (dit onderzoek is gedaan op muizen, dus het is niet 100% betrouwbaar) (17) en helpen bij de vertering van suikers en koolhydraten (18)(19)(20)(21).
Oftewel; hartstikke gezond!
4. Eieren
Je weet inmiddels dat deze door mijn banaan-ei pannenkoeken gaan. De naam zegt het al. Ik ben gek op eieren en ze leveren naast een hoge kwaliteit eiwit ook andere voordelen met zich mee. Eén gekookt ei bevat (22):
- Vitamine A, 6% van je ADH
- Foliumzuur, 5% van je ADH
- Vitamine B5, 7% van je ADH
- Vitamine B12, 9% van je ADH
- Vitamine B2, 15% van je ADH
- Fosfor, 9% van je ADH
- Selenium, 22% van je ADH
- Daarnaast bevatten eieren ook nog wat vitamine D, vitamine E, vitamine K, vitamine B6, Calcium en Zink
Eieren gaan bij mij niet alleen door de pannenkoeken maar ook door baksels. Natuurlijk eet ik ook graag een omelet zo nu en dan en ik bak een eitje met mijn bloemkoolrijst gemixt met groente. Alsof het een soort ‘nasi’ is 😉
5. Pindakaas
Omdat het ZO lekker is. En dan wel een variant waar alleen pinda’s in zitten. Hier komt meestal een olielaagje bovenop maar door tips van jullie bewaar ik de pot inmiddels op zijn kop in de kast waardoor je dat probleem niet meer hebt!
Wel even opletten als je de dop opendraait 😉
Pindakaas doe ik soms door mijn smoothies, soms op mijn pannenkoek, soms door baksels, vaak als dip voor plakjes banaan en/of appel maar vooral op een maïswafel. Oh, deze combinatie is hemels!
Pindakaas heeft veel gezondheidsvoordelen, zo kan het je cholesterol verlagen (23)(24) (deze twee onderzoeken zijn wat extreem, dus het effect zal niet zó groot zijn in het echt), je tegen bepaalde hartziekten beschermen (25)(26) en bevat het weer heerlijk wat vitamines en mineralen per 100 gram:
- Vitamine E, 45% van je ADH
- Vitamine B3, 67% van je ADH
- Vitamine B6, 27% van je ADH
- Foliumzuur, 18% van je ADH
- Magnesium, 39% van je ADH
- Koper, 24% van je ADH
- Mangaan, 73% van je ADH
- En nog wat vitamine B5, IJzer, Kalium, Zink en Selenium.
Had ik al gezegd dat het super lekker is?
Wat heb jij áltijd in huis?
Zoals je merkt heb ik veel aan jullie input en tips. Ik ben ook altijd benieuwd naar jullie mening of jullie manier van leven en eten. Wat heb jij áltijd in huis en waarom? Ik ben heel erg benieuwd!
Hopelijk hebben jullie wat aan dit artikel gehad, eventueel wat tips inspiratie of wetenschappelijke onderbouwing waar je nog niets van wist.
Foto: Dominomag
16 comments
90% van jouw lijstje heb ik ook altijd in huis. Alleen bananen vergeet ik op een of andere manier altijd
Het meeste van jouw lijstje heb ik ook in huis.
Hier ook altijd Griekse yochurt en of kwark in huis.
Haha, heel jouw lijstje is hier ook terug te vinden! 😀
Rauw cacaopoeder staat hier sinds kort ook iedere ochtend binnen handbereik. Ik gebruik steeds één theelepel om mijn pannenkoekjes wat extra smaak te geven. Of om met havermelk een lekkere chocomelk in elkaar te flansen 🙂
bevatten bananen 3.1 gram ezels? hahahaha, heerlijk zulke typefoutjes
Hahhahaa oeps!!
Alles behalve de amandelmelk heb ik ook altijd in huis. Ik drink sowieso bjjna geen melk. Ik drink liters spa rood. En daar doe ik de citroensap dan weer in 😀
Ik heb zoveel dingen altijd in huis haha. Havermout, appels, peren, sojayoghurt, noten, paprika, snoeptomaatjes, tomatenblokjes en/of purree, pindakaas (100% natuurlijk), en dan nog heel veel wat ik 95% van de tijd in huis heb. Gewoontediertje? Welnee :p
Lekker! Deze producten heb ik ook in huis. Wel de ongezoete amandeldrink van AH! Net zo lekker zonder de suiker wat mij betreft 🙂
Leuk om te lezen! Ik heb altijd eieren (voor wafels, omeletten, pannenkoeken, gekookte eitjes op brood, eindeloos veel mogelijkheden!), fruit (eigenlijk allerlei soorten, maar sowieso altijd appels), noten (om zo te eten in de kwark, of om meel van te maken voor baksels), kwark (als ontbijt of post-workout snack) en eiwitrepen (als lekkere snack tussendoor, mijn favorieten zijn van Barebells) in huis!
Griekse yoghurt, banaan, honing en walnoten als ‘beloning’ na het sporten *omg!*
Verschillende soorten kaas en pitten voor op een groenteomelet of bij de maalijd ipv vlees (bijv. een stamppot met zoete aardappel, groente en geitenkaas en pittenmix).
Chiazaad voor bij het ontbijt door de yoghurt.
Allerlei fruit en groente; heerlijk!
Ohja.. En ongebrande en ongezouten notenmix van de AH; heerlijk voor bij een glaasje rode wijn 😉
Vandaag bij een gezellig tentje in de buurt koffie gedronken en taartjes van ‘Sharp Sharp’ gegeten met mijn lieve zussen. Heb je hier wel eens van gehoord? Moet je echt eens opzoeken! Ze zijn heerlijk en helemaal gezond en vegan en zien er nog eens leuk uit ook.. Wat wil je nog meer 😉
Precies dit! En dan nog zilvervliesrijst, volkoren krackers en sperzieboontjes in de vriezer.
Ik heb precies dezelfde dingen! Alleen blauwe bessen ipv eieren. Ook vaak Alpro yoghurt. Heerlijk ?
Dit heb ik ook altijd in huis, en daarbij nog notenen zaden, en veel verse kruiden.
Havermout! Omdat ik gek ben op havermoutpap:)
Jummie! Me too! Vooral in de winter.
Ik heb altijd tomaten op voorraad.
Verder pure chocolade in de avond op de bank , mjam. Appeltjes voor de dorst.
Couscous voor als we een snelle hap willen, maar geen zin hebben om uitgebreid te koken.
En de eieren staan hier standaard in de kast inderdaad.