De één is er keihard tegen en de ander is er weer net zo hard vóór: calorieën tellen. Voor beide vallen verschillende argumenten te bedenken echter is het belangrijk om te begrijpen waarom je deze kleine energie-leverende-hoeveelheden (calorieën) wel of niet wilt tellen.
Ik geef je de vóór en tegen argumenten die jou hopelijk gaan helpen een rustig gevoel te krijgen over jouw beslissing! Ik deel hierbij ook mijn eigen ervaring.
Kennis omtrent voeding
Helaas is het zo dat we op school nauwelijks wat leren over gezonde voeding. In plaats daarvan leren we ingewikkelde wiskundige formules waar we vervolgens nooit meer iets mee doen. In alle eerlijkheid, wiskunde was één van mijn lievelingsvakken dus eigenlijk mag ik hier niets over zeggen.
Het zou fijn zijn als we in ieder geval een beetje basis informatie meekregen over (gezonde) voeding op school. Vanaf het moment dat ik Voeding & Diëtetiek ging studeren, op mijn 18e, ging er een wereld voor me open. Ik begreep eindelijk hoe bepaalde dingen werkten in het lichaam en welke voedingsmiddelen welk effect hadden.
Zo maakte ik wat kleine aanpassingen en was ik vrij snel 5 kilo kwijt, zonder moeite. Hoe meer ik leerde, hoe meer ik aanpaste en gezonder begon te leven, ik ging ook sporten en in 4 jaar tijd verloor ik op een heel relaxt tempo 15 kilo. Het voelde bijna als geen moeite als ik eraan terug denk.
En ja, ik leerde ook van bijna alle voedingsmiddelen de calorische waarde per 100 gram. Zo stond ik nieuwsgierig uren in de supermarkt labels te lezen en stond ik vaak versteld van de etiketten;
Nooit geweten! Wat misleidend! En ga zo maar door.
De kennis die ik verkreeg over de calorieën hielp me om bewuste keuzes te maken. En dat betekende niet dat ik 100% gezond at, maar dat ik gegronde beslissingen kon maken over wanneer wel een taartje en wanneer niet, bijvoorbeeld.
Doorslaan door teveel kennis?
Twee jaar nadat ik was afgestudeerd kreeg ik last van het te gezond willen eten. Calorieën én de voedingswaarde begonnen een steeds grotere rol te spelen in mijn leven. Dit had niets te maken met het feit dat ik afgestudeerd diëtist was, maar met wat anderen ineens van mij gingen verwachten als iemand die afgestudeerd diëtist was. En dan bedoel ik voornamelijk de mensen die mijn site toentertijd lazen.
Ik werd beoordeeld op chips, snoep en taart; dat was een slecht voorbeeld, zeiden velen. Ik begon te twijfelen aan mezelf en ging steeds gezonder eten. Ik hielde elke calorie bij en werd alleen maar ongelukkiger en geïsoleerd van de rest van de wereld. Terwijl ik daar twee jaar daarvoor, totaal geen last van had maar wel 15 kilo was afgevallen.
Ik voelde me twee jaar daarvoor nog zo zelfverzekerd met mijn keuzes en telde geen calorieën. Ik wist ongeveer de calorieën van alles wat ik at maar ik telde ze totaal niet.
Vanuit welke staat of mindset tel je calorieën?
Ik heb nu twee voorbeelden beschreven van een verschillende ‘staat’ of ook wel mindset;
- Mindset #1: zelfverzekerd, relaxt, kalm
- Mindset #2: onzeker, kritisch, panisch
Het is namelijk naar mijn mening belangrijk om te begrijpen uit welke staat je besluit calorieën te tellen. Zit je in mindset #1, dan kan het je naar mijn mening ondersteunen met wat extra informatie. Zit je in mindset #2, dan zal het je alleen maar panischer maken; als je het mij vraagt.
Als je wilt begrijpen wat er in je voeding zit, dan adviseer ik je inderdaad de calorieën te checken maar óók de voedingswaarde (vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten) om een geheel beeld te krijgen van het voedingsmiddel. Als je dit niet doet en je staart je blind op de calorieën kun je nog eens bedrogen uitkomen met:
- Je huid, je haar, je nagels;
- Je energielevel;
- De slapheid van de huid op je lichaam;
- Je slaapritme;
- etc.
Je kunt calorie-arm eten en afvallen zonder een hoge voedingswaarde waardoor je eerder spieren afbreekt, je veel moe bent en je huid ook nog eens op hol slaat.
Je kunt calorie-arm eten en afvallen met een hoge voedingswaarde waardoor je met energie opstaat, je vitaal voelt en een egalere huid krijgt.
Natuurlijk zijn de dingen als bijvoorbeeld je huid en je energie ook afhankelijk van andere factoren, maar voeding speelt daar een hele grote rol in.
Staar je niet blind op calorieën
Staar je dus niet blind op de calorieën. Een avocado bevat bijvoorbeeld meer calorieën dan een Snickers, maar probeer maar eens een Snickers te eten en 4 uur lang vol te zitten. Ik zal daarom bijna altijd adviseren om te gaan voor voeding met een hoge voedingswaarde zodat je geen piek in je suikerspiegel krijgt (gevolgd door een enorme daling waardoor je wéér suiker wilt eten), waardoor je lang vol zit en waardoor je lichaam gevoed wordt om:
- Spieren op te bouwen
- Cellen te herstellen
- Je huid, nagels en haar gezond te houden
- Je energiepeil hoog te houden
Vergeet ook niet dat verschillende voedingsmiddelen op een andere manier worden verwerkt (gemetaboliseerd) door je lichaam waardoor er ook nog een verschil kan ontstaan in de calorieën in vs. calorieën uit theorie (zie hier en hier de artikelen die ik eerder schreef over dit onderwerp).
De keren dat ik je zou adviseren om te eten wat je vooral het lekkerst vindt is wanneer je daar écht zin in hebt en je basis qua voeding hoog is wat betreft de voedingswaarde. Dan heb je af en toe ook gewoon écht wat lekkers (met zooi, als je dat wilt) nodig om er mentaal ook weer even tegenaan te kunnen. Gun jezelf het niet hebben van restricties.
Beoordeel je jezelf op cijfers?
Vraag jezelf als laatste af waarom je bepaalde cijfers wilt bijhouden. Beoordeel je jezelf hierop? Weet je niet hoe je je voelt over jezelf tot na het weeg-moment? Voel je je slecht over jezelf en ga je gefrustreerd de dag door als het getal op de weegschaal ‘niet goed‘ is volgens jou? Voel je je slecht en schuldig als je meer calorieën eet dan je van te voren had afgesproken met jezelf?
Dan is het tijd om alle cijfers los te laten, weg te gooien en ritueel te verbranden. Dan is het tijd om eerst aandacht te besteden aan jezelf zonder cijfers. JIJ bent het waard om hier te zijn, om voor jezelf te zorgen en om gelukkig te zijn. En daar kan alléén jij een verandering in aanbrengen; geen enkel cijfertje kan dat doen.
Je hoort het misschien vaker en je denkt;
Maar als ik x kilo weeg dan ben ik ECHT wel blij hoor, ik zal vanaf dat moment wel gaan uitzoeken hoe ik van mezelf moet houden maar nu. nog. niet.”
Herken je deze gedachte? Dan heb ik nieuws voor je: als je jezelf nu niet weet te waarderen, dan gaat dat straks ook niet gebeuren. En sterker nog, de weg naar ‘straks’ gaat alles behalve gelukkig zijn. Dus neem de tijd om te achterhalen waarom je een bepaald cijfer wilt bereiken en wat het is dat je eventueel nu mist in je leven.
Je bent zoveel meer dan een cijfer überhaupt kan omvatten. Besef dat!
Foto’s: Bathroomreader, GettyImages.
8 comments
Wat een lief artikel en kalmerend hihi. Fijne dag
Liefs Eva
Zo goed om daar weer even de aandacht op te leggen. We leven in een maatschappij waar je constant beoordeeld wordt. En dat zorgt er vaak voor dat je jezelf ook heel streng beoordeeld. En je mag best wel eens lief voor jezelf zijn (pfoe, roep ik nu heel hard, maar jeetje wat is dat lastig zeg!)
Maar hoe leer je dan jezelf te waarderen? 😉
Als je daar wat hulp bij nodig hebt, zou je erop kunnen Googlen of op mijn site zoeken. Ik heb er veel over geschreven. Kijk eens:
http://fitbeauty.nl/houd-van-jezelf-en-wel-nu-1/
http://fitbeauty.nl/wanneer-je-begint-met-leven-voor-jezelf-2/
http://fitbeauty.nl/3-manieren-om-jezelf-te-verwennen-met-valentijnsdag/
http://fitbeauty.nl/de-kunst-van-jezelf-zijn-hoe-je-authentiek-kunt-leven/
http://fitbeauty.nl/in-3-stappen-een-beach-body-ja-echt/
Xx
ik merk wel dat ik me prettig voel bij een bepaald gewicht en ik probeer dat gewicht dan ook te behouden, een beetje meer of minder is zeker niet erg, maar ik “let” wel op wat ik eet, ik voel me goed bij goed en gezond eten en bij het gewicht dat ik heb – ik tel wel calorieen, maar probeer er wel wat flexibel mee om te gaan en sinds ik dat wat meer probeer voel ik me ook beter omdat het niet meer zo strak voelt en voor mijn gewicht maakt het tot nu toe echt niks uit en dat is echt fijn 🙂 steeds wat meer loslaten en wat flexibeler worden is waar ik elke dag rustig wat aan werk en dat gaat het best
Heb jij ook tips om het calorieën tellen weer los te laten? Ik heb helaas een eetstoornis en durf niets te eten waarvan ik niet weet hoeveel calorieën het bevat, weeg álles af en hou alles bij. Ik durf te eten en eet ook volwaardig maar durf dat stomme tellen niet meer los te laten omdat ik voor mijn gevoel dan alle controle kwijt ben.
Ik heb jaren lang geteld.. tot ik er helemaal klaar mee was.. Toen heb ik mijzelf een jaar lang alles gegund en nergens meer aan gedacht. Heel bevrijdend, maar niet goed voor mn lijf. Met tellen en sporten 20 kilo eraf. Zonder tellen en sporten 30 kilo erbii. Voor mij is het wel een uitkomst, en meestal na een half jaar tellen gaat het weer vanzelf. Ook hou ik zo echt mijn snoepen en koekjes drang binnen de perken. Wat ook werkt bij mij is 2 dagen tellen 1400 cal. 1 dag 2000 cal. Het is de balans die je er in moet vinden. Ieder zijn ding zeg ik maar.
NOOIT AAN BEGINNEN!! Leef & geniet. Dat is zóveel beter, gezonder en fijner!