In dit artikel laat ik je kennis maken met twee voorbeelden van 100 calorieën die een ander effect hebben in je lichaam. Een ander effect in je lichaam kan resulteren in ander gedrag. Hoe dit tot stand komt probeer ik je stap voor stap uit te leggen zodat jij slim om kunt gaan met je voeding en lichaam. Zo belangrijk om het te begrijpen en niet mee te laten sleuren door allerlei claims!
Een andere titel, maar het vervolg op het eerste deel van deze reeks: “Calorieën IN vs. Calorieën OUT: niet altijd terecht“, ik adviseer je deel 1 (zoals hier gelinkt) ook te lezen voor een volledige uitleg.
Waar ik je mee achter liet in het eerste deel van het artikel is het stellen van de vraag: “Waarom eten mensen meer?” om erachter te komen wat de reeks keuzes en gedragingen zijn bij mensen die ervoor zorgen dat ze meer calorieën binnen krijgen dan verbranden en dus aankomen. Deze keuzes en gedragingen hangen samen met zoveel verschillende factoren en het negeren van dit alles en puur ingaan op de calorieën was wat ik benoemde in het vorige artikel: oppervlakkig en naïef (disclaimer: mening).
Waarom eten mensen meer?
Dus inderdaad: waarom is de grote vraag? Daar schuilt zoveel nuttige informatie achter en per individu is dit anders. Als je richting deze vraag werkt bij jezelf, kom je achter een hoop waardevolle informatie die je kunt omdraaien naar je gedrag en keuzes waardoor het ineens veel makkelijker en begrijpelijker wordt om af te vallen.
Het volgende dat ik ga zeggen lijkt misschien wat zweverig, maar dat is het niet:
Ons gedrag en onze verlangens komen voort uit gedachtes en een reeks aan signalen vanuit zenuwen en hormonen.
Het is niet altijd luiheid, het is niet altijd hebzucht en het is ook niet altijd onvoldoende discipline.
Tussendoor-disclaimer
Als er een vakgebied is waar je veel ‘gezeur’ krijgt van mensen omtrent niet kunnen afvallen waarbij er alleen over excuusjes wordt gesproken (ik had een verjaardag, mijn enkel deed zeer, ik was moe, ik vond dat ik die koekjes verdiende) dan is het wel het vakgebied van diëtisten/voedingsconsulenten/personal trainers etc. En als ik, als diëtist zijnde ook nog een blog heb, geloof me: ik krijg heel veel mails met allemaal vragen over tips om af te vallen en verhalen van mensen over waarom het hen niet lukt (ik heb het nu niet over de legitieme redenen en verhalen, maar de mensen die eigenlijk hun probleem verleggen en alleen maar hun excuusjes uittypen richting mij). Ik wil hiermee zeggen dat ik wel degelijk bewust ben van de hoeveelheid mensen die wél lui zijn, die wél hebzuchtig zijn en die écht onvoldoende discipline tonen. Maar dat is niet waar dit artikel voor is bedoeld. – Voordat er comments komen over het feit dat er mensen zijn die daadwerkelijk alleen maar excuusjes hebben: ik weet het. Die bestaan.
Verschillend voedsel heeft een verschillend effect op je hormonen
Voorbeeld 1: Fructose
Laten we als voorbeeld fructose nemen. Fructose komt via je verteringsstelsel je lever binnen waar het omgezet kan worden tot glucose en opgeslagen kan worden als glycogeen (‘reserve voorraad’). Maar wanneer de lever al vol zit met zijn glycogeen voorraad, dan zal de glucose omgezet worden in vet.
Let op: dit zal alleen gebeuren wanneer je over een periode van tijd meer calorieën binnen krijgt dan verbrandt, anders heb je geen vetopslag. Maar dit is het effect op je hormonen wanneer je meer fructose binnen krijgt dan je lever aan kan: Teveel fructose kan als gevolg hebben dat je gevoeligheid voor het hormoon insuline omlaag gaat, waardoor er steeds meer insuline nodig is voor dezelfde hoeveelheid glucose die je via je voeding binnen hebt gekregen. Hoe meer insuline in je bloed, hoe moeizamer het is om vet te verbranden, hoe ‘makkelijker’ om vet op te slaan (1)(2).
Fructose wordt ook op een andere manier ‘geregistreerd’ door je hersenen dan glucose. Wat bedoel ik hiermee? De registratie in je lijf is de manier waarop je hersenen het binnengekomen voedsel vaststellen en hierop reageren met behulp van hormonen en spijsverteringsenzymen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.
Komt er iets met suiker binnen? Dan is het de bedoeling dat er insuline wordt aangemaakt om de suiker (uiteindelijk glucose) te vervoeren naar de cel voor energie, of om te zetten in vet.
Het verschil tussen fructose en glucose is dat wanneer fructose binnen komt, dit geen effect heeft op het hormoon ghreline, dit hormoon is ook wel het ‘honger hormoon‘ en deze levels gaan niet omlaag wanneer er fructose je lijf in komt (3)(4). Ook dit wil niet zeggen dat je helemaal geen verschil voelt in je verzadigingsgevoel, maar het laat een scheikundig proces zien dat de calorieën die afkomstig zijn uit (bijvoorbeeld, in dit geval, in dit voorbeeld:) fructose: geen effect hebben op een belangrijk hormoon in je lijf die jou vervolgens een signaal geeft dat je vol zit. Andere processen kunnen je wel een verzadigd/vol gevoel geven, zoals je maag die gevuld is, dit zijn allemaal kleine ‘signalen’ die bij elkaar een geheel verzadigd gevoel geven. Bij de inname van fructose mist er dus een signaal omtrent ghreline.
Voorbeeld 2: Eiwit
Een volgend voorbeeld is eiwit. Eiwitten zijn complex en wat lastiger te verteren door je lichaam. Het positieve daarvan is dat het je én langer een verzadigd gevoel geeft én wat meer energie kost (kcal) om het juist te verteren door je lichaam. (5)(6). Sterker nog, als je ernaast je spieren aan het trainen bent, dan zal eiwit ook ingezet worden om de spieren op te bouwen, oftewel; een overschot aan energie uit de eiwitten zal zich omzetten in spieren (wanneer je echt hard genoeg getraind hebt) en niet in vet (wanneer je niet hard genoeg getraind hebt). Meer spieren zorgen voor meer verbranding (kcal) tijdens rust, oftewel: win-win-win-win-win-win.
Even een hele korte samenvatting:
100 calorieën van een voedingsmiddel met een hoge fructose waarde heeft een COMPLEET ANDER effect in je lijf dan 100 calorieën van een voedingsmiddel met een hoog eiwitgehalte. En als je daarnaast ook nog eens je spieren traint, zal de uiting op je lichaam anders zijn bij het product met meer eiwitten.
100 calorieën blijven 100 calorieën. Het verschil is in welke toestand je lichaam zich bevindt na het eten van 100 calorieën vanuit het ene product in vergelijking met het andere product: Energiek? Verzadigd? Gefocust? Moe? Suf? Futloos? Zwaar?
En deze ‘gevoelens’, wat doen die met je gedrag en je gedachtes?
- “Dat was een topmaaltijd! Ik heb energie voor de training straks!”
- “Ik voel me mega vol na dat ontbijt, ik kan aardig wat uren doorwerken/leren zonder te denken aan eten voor ik weer trek krijg”
- “Ik voel me moe, ik wil in bed blijven liggen”
- “Ik kan die laatste set niet doen in de sportschool, ik heb geen energie”
- “Mijn maag knort, terwijl ik toch net heb gegeten.. Ik kan dit niet”
Een aantal simpele, maar échte gedachtes die voort kunnen komen uit de voedingskeuzes die je maakt, ook al bevatten ze exact dezelfde hoeveelheid calorieën.
Als je wilt afvallen en je dus minder calorieën dient binnen te krijgen dan te verbranden doe je jezelf een gunst door deze grotendeels te vullen met groente en eiwitten. Denk aan een salade vol met spinazie, broccoli en gekookte eieren. Hoeveel kun je hiervan op? Waarschijnlijk in calorieën én volume een stuk minder dan Ben&Jerry’s ijs. Toch? Dit verschil is dus daadwerkelijk een scheikundig verschil in je lijf waardoor het makkelijker wordt om minder calorieën binnen te krijgen met het eten van bijvoorbeeld veel groente en eiwitten.
Begrijp dat ik hier niet bezig ben met ontkennen dat calorieën ertoe doen, begrijp ook dat ik het als wet benoem, als feit. En begrijp vervolgens dat je handelingen, keuzes en je gedrag de factoren zijn die van grote invloed zijn op wat je wilt eten, hoe je je voelt en hoe je je eventuele workouts invult en uitvoert.
Waarom vertel je me dit? Waarom maak je het me zo ingewikkeld?
Je kunt nu denken dat dit alles wat je wist over voeding alleen maar ingewikkelder maakt en je het graag zo simpel mogelijk had gehouden. Als dat zo is, sorry voor dit artikel. Als dit niet zo is, hoop ik dat je langzamerhand begint te begrijpen dat het eigenlijk heel boeiend en leuk is om deze informatie te hebben waarna je kunt handelen. VOORAL wanneer je iemand bent zonder excuusjes, maar blijkbaar een eetpatroon hebt ontwikkeld dat niet gunstig is wat betreft verzadigingsgevoel, energielevel etc. en je constant in de val wordt gelokt door interne processen. Beetje kort door de bocht gezegd misschien.
Ik heb de informatie, ik zit dagelijks in de stof, ik heb een achtergrond in de voeding, ik ben zelf aardig wat kilo’s afgevallen en ik heb toevallig een blog erover wat mijn baan is; waarom zou ik dit soort dingen dan niet uitschrijven?
Na mijn vorige post kreeg ik een paar mails van mensen (‘professionals’) die me vertelden dat ik het alleen maar ingewikkeld maak voor mensen, alleen maar meer vragen oproep en mensen informatie geef wat helemaal niet nodig is voor hen om te weten omdat ze met ingewikkeld vervolgvragen richting hen gaan en dit de zaak alleen maar moeilijker maakt. Deze mensen zijn jullie dus, neem ik aan. Dan stel ik bij dezen voor dat elke ingewikkelde vervolgvraag die je hebt, je deze in de comments hieronder stelt, ik schrijf wel. Ik duik de onderzoekswereld wel in en ik ga het je zo duidelijk mogelijk proberen te maken. Dus kom maar op!
PS: Deel 3 van dit artikel staat op de planning.
22 comments
Heel interessant Teni! En goed dat je deze informatie ook gewoon deelt met iedereen, ondanks dat ‘professionals’ aangeven dat dit niet nodig is. Hoe meer kennis men bezig, des te betere keuzes kunnen ze zelf maken op voedingsgebied. Alleen maar mooi toch 🙂
Hoi Teni,
Ik zie eerlijk gezegd niet in waarom het moeilijker gemaakt zou worden, je legt het duidelijk uit en men heeft zelf de keuze altijd wat zij doen. 🙂
Top artikel, dit geeft weer zoveel om over na te denken. Dankjewel!
Duidelijk genoeg hoor!
Goed artikel.
Ik vind deze artikelen juist heel interessant! Het geeft me dat beetje extra motivatie om gezond te eten wat ik nodig had.
Super artikel! Voor mij exact de vinger op de zere plek, en dus waardevol ?? Helder uitgelegd!
Dikke kus en knuffel ,want dit wil ik dus lezen : “de waarheid’. Wel heb ik een vraagje. Stel je nou voor je zit in een kcal tekort, maar erzit door voedselkeuze, veel fructose in je bloed. Kom je alsnog aan in vet of uit dat zich anders? (In vocht bijvoorbeeld)
Xxx thank u teni
Weer super helder en herkenbaar! Het viel mij laatst op dat ik na het eten van een pak rijstwafels heel snel weer honger heb (ondanks het volume en aantal calorieën) terwijl dat niet zo is na het eten van bijvoorbeeld bonen. Dat komt dus door de snelle suikers. Misschien een open deur, maar toch weer eens goed om het te lezen en bevestigd te krijgen. Voor wat betreft de kritiek: niks van aantrekken, blijf zo doorgaan!
De diepte in gaan vind ik alleen maar leuk en ontzettend interessant. Ik ben blij dat er iemand zoals jij is die het op een interessante en makkelijke manier kan uitleggen. Want eigenlijk worden ‘wij’ (de mensen in het algemeen) dom gehouden door valse reclames, het voedingscentrum (over wat goed zou zijn) en journalisten die meestal zomaar een artikel over voeding schrijven, terwijl de onderzoeken waarop het artikel is gebaseerd heel vaak niet kloppen. Soms vraag ik mij af op welke plekken ik wel de juiste artikelen kan vinden. Deze plekken zijn er eigenlijk juist te weinig. Wat mij betreft lekker doorschrijven! 😀
Super artikel!
Heel duidelijke uitleg over de orcessen in je lichaam.
Wat betreft de laatste opmerkingen, je hebt verschillende mensen, de een wil een alleen een antwoord hoe hij moet handelen en de ander wil leren begrijpen waarom voedingsmiddelen een bepaalde uitwerking op het lichaam heeft. Je geeft duidelijk en goede uitleg om het begrijpbaar te maken voor ons lezers, daar heb ik echt veel meer aan dan een opsomming wat ik moet doen!
Wauw wat een super artikel! Vooral zo doorgaan!!! Je uitleg is zo duidelijk en begrijpelijk echt top!! Persoonlijk vind ik dit juist veel interessanter dan een artikeltje; hoe val ik af, dat weet bijna iedereen tegenwoordig wel (meer kcal verbruiken dan dat je inneemt). En uit eigen ervaring weet ik dat wat je schrijft zo waar is! Het is denk ik een beetje als de vergelijking van een stuk appeltaart met een avocado; een stuk appeltaart bevat 280 kcal en een avocado 360 ongeveer. Op basis daarvan zou je, als je heel simpel denkt aan de negatieve energiebalans, kiezen voor een stuk appeltaart, maar je kan echt zooooveel beter dan kiezen voor de avocado! Deze doet zoveel meer voor je lichaam, vol met vitamines, mineralen en gezonde vetten (met al deze voedingsstoffen gaat het je lukken een killer work-out eruit te persen!) en zorgen ervoor dat je lang vol zit. Dus…. per slot van rekening bevat een avocado dan minder kcal, want na het eten van 1 stuk appeltaart heb je door alle snelle suikers na 1 uur alweer honger en ga je eten, bij het eten van een avocado niet én je hebt je lichaam meteen gevoed met heel veel nuttige voedingsstoffen.
Echt Teni ga zo door!! Dit is juist wat we nodig hebben deze kennis. Waardoor zijn er zoveel mensen die het niet lukt om sportmotivatie te vinden en vervolgens jou mailen? Juist ja, grotendeels door slechte voeding en kennisgebrek, want slechte voeding maakt moe en wie heeft er na een suikerdip nog zin om een work-out te doen? Dat zijn er niet veel!
Zelf doe ik 4 keer per week intensieve krachttraining. In april kreeg ik van mijn moeder, jawel mijn moeder (zij is mijn grootste sportmotivatie! Een vrouw van 47 met een echt killerbody) de tip om mijn eetpatroon aan te vullen met extra groenten. Of nouja, tip, goed voorbeeld doet goed na zeg ik dan maar :). In april ben ik daarom begonnen met het doen van rauwe spinazie op brood als toevoeging en eet ik tussendoor paprika (rode puntpaprika is lekker zoet!) en als ik trek heb om 4 u wortels met hummus. Ook ben ik meer water gaan drinken en minder alcohol. En wauw, de combinatie van deze veranderingen heeft een boost gegeven! Mijn work-outs gaan echt stukken beter! Ik merk dat ik echt stukken energieker geworden ben, en daardoor sterker wordt en als kers op de taart: ik nog gemotiveerder raak om te sporten. Win-win! Ik ga ondertussen even lekker sporten haha!
Teni, wat vind je trouwens van groentepoeders? Ik zag dat Body &Fit deze verkoopt en ik ging Googlen maar er is nog niet veel informatie over te vinden. Misschien leuk voor een artikeltje? 😉
Ha Teni,
Er wordt over dit onderwerp zoveel geschreven.
Helaas zijn de dingen die ik er over vind enorm divers.
De een zegt dit en de ander zegt dat. Ik weet dus niet meer wat ik moet geloven.
Daarom ben ik opzoek naar onderbouwde informatie, in de volledige context.
Zodat ik een compleet beeld krijg en weet wat relevant is voor mij en wat niet.
Iedereen heeft andere doelen en andere wensen,
daarom zijn er geen regels die voor iedereen gelden wat betreft voeding en beweging.
Precies dat is waarom ik jou al jaren volg Teni.
Ik vind het echt fantastisch hoe je dit aanpakt en hoe je je niet laat leiden door commentaar om je heen.
Bedankt voor al je topartikelen en ik ben benieuwd naar de komende.
Ik ben al een stuk wijzer dan een paar jaar geleden.
Lieve Suzan, een late reactie maar ik wilde toch laten weten dat ik je comment ENORM waardeer. Dankjewel hiervoor! Geeft mij ook weer enorm veel motivatie om door te zetten, dat komt niet altijd maar vanzelf.
Dus jij ook: bedankt!
Veel liefs,
Teni
Ik vind het duidelijk en erg logisch. Eigenlijk zocht ik in je artikelen naar hormonen en kwam ik hier terecht. Maar ik zou graag meer informatie hebben op hoe ik mijn hormonen in balans kan brengen. Veel al gelezen op internet, ik eet zo goed als toegevoegd suikervrij. Maar toch denk ik dat het niet in balans is. Is cardio echt slecht voor je hormonen? Ik doe een mix van cardio en kracht.. ik weet het eigenlijk eventjes niet meer haha! Hopelijk kun je dit meenemen in deel 3
Hi Teni,
Bedankt voor je artikel! Altijd interessant om iets dieper op voeding/af vallen/gezondheid in te gaan. Met bovenstaande in je gedachten, wat is dan de ideale verhouding koolhydraten/eiwitten/vetten per dag voor een gezonde, gemiddelde vrouw?
Groetjes Marielle
Hoi Teni! Ik ben vanmorgen per toeval op je blog terecht gekomen en ik kan nu al zeggen dat ik lichtelijk verslaaf ben. Wat schrijf je over leuke onderwerpen, en wat een fijne, leuke en prettige schrijfstijl heb je. Verder vind ik het echt top dat je door middel van je blog juist wellicht iets ingewikkeldere materie deelt omtrent voeding en de keuzes die je hierin kan maken. Dit zet mij juist heel erg aan het denken en hopelijk helpt het me op weg om bewustere keuzes wat betreft voeding te maken.
Hoi Teni,
Was het toevallig het voedingscentrum. Het doet me denken aan dit filmpje: http://www.koffietijd.nl/sv5-voedingsmythes-ontkracht/
Ze houden het zoooo algemeen en Pernille vind ik hier geweldig!
Heb het filmpje net bekeken, netjes gezegd vind ik!
Ja netjes en toch duidelijk 😉
Heel duidelijk artikel. Ik herken sommige dingen van vroeger. Voordat ik ging sporten bijvoorbeeld frietjes eten met snack of een te grote maaltijd waardoor ik niet voor de volle 100% kon sporten. Ik snap nu wel waar het misging toen. Als ik toen wist wat ik nu weet. Meer groente en eiwitrijk voedsel hadden toen wel degelijk verschil gemaakt.
Hallo Teni,
Hartstikke bedankt voor deze en de vorige blog. Ik probeer wijzer met voedsel om te gaan stap voot stap. Ik heb geen overgewicht maar was slank door roken en sport. Ik ben gestopt met roken en merk dat ik anders moet en wil eten nu. Mijn vraag is; hoe zit het met sport en eiwitten. Hoeveel eiwitten heeft een lichaam nodig na sport? (Of is dit kort door de bocht) Ik eet redelijk veel eiwit rijke voeding maar was er niet vanuit gegaan dat teveel ook als vet wordt opgeslagen.
Hoi Teni,
Super bedankt voor dit artikel. Op een super goede en simpele manier uitgelegd! Ik lees je blog altijd met veel plezier en het geeft me goede moed om het gezonder leven door te zetten.