Al enige jaren struggle ik met mijn slaap. Elke keer was er wel een excuus waarom ik vooral straks beter zou gaan slapen.
“Even settelen in deze baan”
“Even deze eerste week van school overleven”
“Even dit moeilijke project door”
Er was constant een houvast op lang termijn waarna ik vast beter zou gaan slapen. En wanneer dat zover was – het settelen in een baan, de eerste week van school overleven en het moeilijke project door – sliep ik nog steeds niet goed.
Van niet kunnen inslapen tot ik zo moe was en het middernacht was tot het keer op keer wakker worden ‘s nachts en vermoeid mijn wekker horen afgaan in de ochtend. Elke keer dat je slecht slaapt, en misschien herken je dit wel, raakt óók een ander deel van je leven uit balans.
Waar moet je de energie vandaan halen om nog te sporten als je al de werk- of schooldag heb overleefd? Hoeveel energie kost het om goede en gezonde beslissingen te maken? Hoeveel moeite kost het om gefocust te blijven, tijdens het gesprek met je vriendin, tijdens de meeting of tijdens de les? Allemaal dingen die het leven stuk voor stuk moeizamer maken.
In de afgelopen jaren heb ik vaak geschreven over slaap – slapen – een ochtendmens worden – etc. en ik droomde ervan (figuurlijk ;)) om ooit dit artikel te kunnen schrijven voor jullie; hoe ik eindelijk beter ben gaan slapen!
En natuurlijk is dit niet een snelle fix of een fix voor iedereen. Ook wil dit niet zeggen dat ik vanaf nu altijd goed zal slapen. Maar het geeft je wel inzicht in hoe een paar kleine en een paar grotere dingen enorm veel invloed kunnen hebben op die ene nachtrust. Natuurlijk heeft elk onderdeel niet een dramatisch effect maar gaat het om het samenhangende geheel dat het verschil maakt.
En ja, mijn telefoon gaat nog steeds mee naar bed en ik word er nog steeds mee wakker, haha. Dus de “laat je telefoon in een andere kamer”-tip zul je van mij niet horen.
To-do voor de volgende dag?
Er is altijd zóveel te doen en als het goed is houdt dat ook niet op. Dus óf we leren het op een gezonde manier integreren in ons leven, of we worden constant geleid door onze to-do’s en denken dat we na het overleven van het lijstje er weer tegenaan kunnen. Dat eerste, is wat ik heb gedaan en mijn gouden tip hierin is om je to-do’s voor de volgende dag alvast de avond ervoor op te schrijven. Dit geeft rust wanneer je naar bed gaat, je hoeft nergens over na te denken, je hoeft je niets te herinneren – je hoeft alleen maar te gaan slapen.
Ik merkte dat wanneer ik een paar uur voor het slapen gaan alvast pen en papier pakte, er in die paar uur steeds wat in me op kwam dat ik nog moest doen – en dus op de lijst kon zetten. Dit is namelijk hetzelfde wat gebeurt wanneer ik in bed lig en het niet heb opgeschreven; elke keer wordt ik wakker gemaakt door mijn eigen gedachtes die me weer iets willen herinneren voor de volgende dag.
Dus opschrijven voor het slapen gaan – het helpt me met fijner slapen én productiever zijn de volgende dag. Win-win!
Thee
Is dit het teken dat ik oud word?
Niet dat het wat uitmaakt, want als ik slaap als een baby en er frisser door wakker word, dan ben ik blij! Thee helpt in twee opzichten. Als eerste doordat ik vaker thee drink door de dag heen in plaats van koffie. Precies, ik heb sommige kopjes koffie ingeruild voor een kop thee en dat doet me goed. Ik probeer ook geen koffie meer te drinken na 3 uur in de middag zodat mijn lichaam genoeg tijd heeft om rustig te worden en zonder gierende cafeïne in mijn lijf in slaap moet komen.
Daarnaast schreef ik laatst een artikel over theesoorten die je helpen beter te slapen. Ik was benieuwd of hier daadwerkelijk een wetenschappelijke onderbouwing voor was en door dit artikel ben ik zelf ook gaan experimenteren met ‘slaap theetjes’, zoals ik ze noem.
Ze hebben allemaal wel een aparte en misschien ook soortgelijke geur en smaak en ik associeer deze nu met het -bijna naar bed gaan-. Of het een placebo is of dat het echt werkt, ik weet het niet maar het zal vast op een bepaald vlak bijdragen aan het geheel en ik klaag niet!
Matras
Dit is één van de grotere dingen die een invloed heeft gehad op hoe ik slaap. Niets mentaals, niets dat gerelateerd is aan voeding maar puur een externe factor die ik heb veranderd. Sinds 3 maanden slaap ik op een EMMA matras, dit heb je vast voorbij zien komen in de vlogs van 3 maanden geleden. Toen ik hem net ontving was ik al mega enthousiast en sliep ik zó lekker. Ik wilde er alleen niet meteen over schrijven omdat het toch belangrijk is bij een matras om deze wat langer te testen voor je het van de daken roept hoe goed het matras wel niet is.
En ik kan je vertellen, dat het goed is. Heel goed. Voor mij dan.
Dat gevoel dat ik in het begin had: zin hebben om in bed te gaan liggen omdat het matras me zo lekker opvangt, heb ik nog steeds. Gelukkig maar.
Zo merk je dat een investering in een goed matras levenskwaliteit verhogend is en dat bedoel ik niet luchtig. Je slaapt er élke nacht op, het maakt onderdeel uit van ongeveer een derde van je dag. Dus waarom zou je daar niet in investeren? Ineens voelt het meer dan logisch dat een fijn matras de kwaliteit van je leven kan verhogen áls je geen goede slaper bent en ook nog eens geen fijn matras + beddengoed hebt.
Let wel, een goed en fijn matras kan voor iedereen iets anders betekenen. Afhankelijk van jouw lichaamsbouw en voorkeuren is het dus misschien een idee om je te verdiepen in een perfect matras voor jou. Ik kan in ieder geval vanuit mijn voorkeur (niet te hard, niet te zacht) zeggen dat ik het EMMA matras absoluut aanraad!
Mocht je nieuwsgierig zijn maar niet zeker weten of het bij je past; je kunt het matras 100 dagen uitproberen thuis, hoe fijn is dat! Ze bezorgen het matras gratis maar halen hem ook gratis op als het je toch niet bevalt, je krijgt gewoon al je geld terug. Op de site zeggen ze “Je krijgt het hele aankoopbedrag terug. En omdat we gratis bezorgen én ophalen, bedoelen we ook echt 100%. Daarover doen we niet flauw” kijk, dat is nou een bedrijf naar mijn hart!
“Slaap spray”
Ik kwam een flesje ‘slaap spray’ tegen in de TK Maxx en besloot het een kans te geven. Ik heb dit soort producten wel vaker voorbij zien komen en ze bevatten allemaal een geur die ik eigenlijk niet lekker vind: Lavendel.
Maar hey, alles voor een goede nachtrust toch?
Ik moest even wennen, maar de geur van de spray was vrij subtiel en het idee dat ik hierdoor beter zou gaan slapen deed me goed. Ik werd er in ieder geval rustig van. Ik gebruik het niet elke nacht, maar zo af en toe voelt het als luxe om even wat ‘slaap spray’ op mijn kussens en dekbed te spuiten.
En natuurlijk is er nog een heel mentaal aspect aan het slecht slapen – stress, zorgen, etc. Misschien helpt het om dit artikel te lezen dat wat dieper in gaat op een slaapstoornis en na het artikel, als je het gevoel hebt dat je het allemaal hebt uitgeprobeerd, professionele hulp te zoeken <3
Wat zijn jouw beter-slapen-tips? Mocht je iets weten wat jou enorm heeft geholpen of je denkt “Teni, dit moet je echt uitproberen!” laat het me dan vooral weten in de comments! <3
5 comments
Sporten, rond hetzelfde tijdstip naar bed gaan en geen alcohol meer.
En houd eens je slaapritme bij via een SmartWatch
Zo veel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en opstaan. Telefoon uit als ik naar bed gaat (TEVEEL PRIKKELS) en een half uur voordat ik naar bed ga een kop thee en even rustig wat onnozels kijken op youtube. Ik kijk helemaal niets op bed, soms lees ik wel uit een boek maar mijn bed is alleen bedoeld om te slapen.
Naar aanleiding van een radio programma over slapen probeer ik half uur voor het slapen gaan niet mijn mobiel te pakken!
Blijkbaar het blauw licht maakt je wakker en je hersenen worden er actief van en dat belemmert om snel in slaap te komen.
Ik merk dat ik nu beter slaap. 😴
Ik ga altijd slapen met de televisie aan. Ik weet dat er gezegd wordt dat je een half uur/drie kwartier voor je gaat slapen beter geen schermen meer aan moet hebben, maar voor mij werkt het goed. Net na mijn ongeluk zorgde het ervoor dat ik minder flashbacks kreeg en ik niet zo kon nadenken over alles waar ik absoluut NIET over na wilde denken. Inmiddels heb ik EMDR gehad, maar die tv staat nog steeds aan en is juist een geruststelling voor me.
Onze nieuwe matrassen zorgden trouwens inderdaad voor een grote verbetering, wat was het ineens fijn om in bed te gaan liggen!
Ik heb vooral moeite met slaap tijdens en net na mijn nachtdiensten. Ik heb wat ‘regels’ voor mezelf waardoor ik makkelijker slaap.
Tijdens nachtdienst en overdag moeten slapen:
– innemen time release melatonine
– als ik tussendoor wakker word mag ik nog een gewone melatonine om weer in slaap te komen
– als dat niet werkt ga ik een meditatiemuziek luisteren en mediteren in bed waardoor ik vaak weer in slaap val
Na nachtdienst:
-na de laatste nachtdienst slaap ik overdag tot dat ik wakker word en ik ga in de avond om 22:00 uur weer naar bed. Ik neem dan ook een melatonine time release zodat ik een hele nacht slaap
-daarna mag ik van mezelf geen melatonine meer nemen om te voorkomen dat ik er te gewend aan raak.
-de eerste nacht na mijn nachtdiensten zet ik m’n wekker om 9 uur om te voorkomen dat ik te lang door slaap.
Mijn ritme is dan alweer snel omgedraaid.
Verder wat algemene regels: niet te laat nog eten, telefoon op vliegtuigstand, op tijd naar bed . Etc