Onderzoekers zeggen dat theezakjes van plastic miljarden stukjes plastic (microplastics) ‘lekken’ in je warme kop thee.
Uit nieuw onderzoek blijkt dat er wéér iets is waar we op dienen te letten, het komt uiteindelijk allemaal tezamen: het milieu, onze consumptie, plastic gebruik en goedkope fabricering. We dachten dat we niet ingehaald zouden worden, maar het gebeurt en elke week lijken we opnieuw scherp gesteld te worden op iets anders. Vandaag, is het je warme kop thee waar je in deze herfstmaanden misschien wel naar uit kijkt..
Uit het volgende onderzoek blijkt dat er talloze merken zijn met plastic theezakjes die, in contact met warm water, microdeeltjes plastic lekken in je thee (1).
En hoewel de onderzoekers ook zeggen dat deze ieniemienie deeltjes geen grote risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid, is het wel iets om over na te denken. Want, zeiden ze ook niet dat roken niet schadelijk was? En dat bewerkt rood vlees gezond was?
We kennen het inmiddels wel, wetenschappers willen hard bewijs en wanneer we aan het begin staan van een nieuwe ontdekking (plastic in je thee?), lijken er nog geen alarmbellen te rinkelen totdat er nog 10 jaar overheen gaat met onderzoek. Ik denk daar inmiddels wel anders over en neem vaker het heft in eigen handen dan 10 jaar te moeten wachten tot er meer informatie is.
Goed, nu terug naar het plastic-verhaal in thee.
Onderzoekers van de McGill universiteit in Montreal, Canada zeggen dat één plastic theezakje wel 11 miljard micro-platic stukjes vrijlaat en 3 miljard plastic stukjes van nano-formaat wanneer het in contact komt met water dat minstens 95 graden Celsius is.
Voordat je nu al je theezakjes gaat weggooien is het belangrijk om rekening te houden met de volgende dingen uit het onderzoek;
Niet alle theezakjes zijn hetzelfde
Als je theezakje gemaakt is van papier, dan mag je kalmeren en lekker door drinken. Er zijn namelijk plastic theezakjes en papieren theezakjes. De vier verschillende theezakjes die gebruikt waren voor dit onderzoek waren gekocht in café’s en winkels in Montreal.
De plastic theezakjes zijn meestal piramidevormig, maar niet altijd.
De onderzoekers hebben thee gezet met lege zakjes. Dit komt omdat sommige theesoorten een beetje olie bevatten waardoor het onmogelijk zou zijn om de plastic daarna te kunnen zien met een microscoop. Nadat ze de lege theezakjes hebben ‘gezet’ bekeken ze de thee onder een microscoop en stonden ze versteld van wat ze zagen.
Ze verwachtten namelijk een beetje plastic hier en daar, maar niet miljarden stukjes. Veel meer dan in ander onderzocht voedsel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een gram zout ongeveer 0,005 microgram plastic bevat. Bij een kopje thee drink je 16 microgram plastic.
Een gram zout is natuurlijk niet vergelijkbaar met een kop thee, dus laten we zeggen dat je 10 gram zout eet (ook al best veel), dan kom je uit op 0,05 microgram. Nog steeds, een bizar groot verschil met 16 gram per kopje thee.
Wat nu?
Dus wat betekent dit nu voor de mensen die graag genieten van hun thee maar die nou net toevallig met een plastic zakje wordt gemaakt? Wat er uit dit onderzoek voort komt is in eerste instantie de constatering van plastic in thee. Op de tweede plek komt de schok naar hoeveel plastic dat is. Er is natuurlijk nog niet onderzocht wat dat effect eventueel is op de gezondheid, dat zou een volgend onderzoek (of meerdere onderzoeken) duidelijk moeten maken.
Daarom kan uit dit onderzoek niet zomaar gesteld worden dat het gevaarlijk is voor de gezondheid door af en toe een kop thee te drinken wat met een plastic theezakje is gezet.
We krijgen namelijk op talloze manieren plastic binnen, waardoor het hele vraagstuk omtrent plastic en de gezondheid op een grotere schaal onderzocht dient te worden (lees hier ook over BPA en de schadelijkheid ervan) voor er uitspraken over gedaan kunnen worden.
Wist jij HOE schadelijk BPA is?! | Wetenschappelijk onderbouwd
Mijn onderbuikgevoel zegt dat alles wat niet natuurlijk is, niet in ons lijf thuis hoort. Waaronder natuurlijk ook plastic. Als je in dat geval een kleine verandering kunt maken door bijvoorbeeld een ander theemerk te kopen, dan is dat toch weer een klein stapje in de goede richting, niet waar?
Welke thee bevat plastic?
Dat is ontzettend lastig om te zeggen aan de hand van enkel een verpakking aan de buitenkant. Ook omdat ‘plastic’ natuurlijk niet op de ingrediëntenlijst komt te staan, ook al ‘lekt’ het wel door in de thee. Dit zou je met een open verpakking kunnen checken. Als je theezakje helemaal doorzichtig is, dan is de kans groot dat het (deels) van plastic is gemaakt. Ook kun je kiezen om standaard voor losse theebladeren te gaan dan voor zakjes thee.
4 comments
Bizar!! Ik verbaas me ieder keer dat voedingsindustrie ( in het algemeen) niet met gezondheid van de bevolking bezig is. Dat zien wij bv bij toevoeging van extra zout en suiker in de producten. Zo maken ze hun producten smaakvoller en verkopen ze er meer van. Het is een sport om verpakte producten te vinden zonder toevoeging van zout of suiker.
Ik ben met je eens dat wat niet natuurlijk is hoort niet bij ons lijf! Dus weg met plastic theezakjes.
Ik zit mijzelf ook af te vragen welke theezakjes plastic bevatten en welke niet. Naar mijn idee is de welbekende pickwick thee van papier toch? En heb het idee dat de Lipton thee (pyramide zakjes), van plastic zijn. Wat denk jij? Ik vind het bijzonder dat ze bij het produceren en ontwikkelen van bijv de theezakjes hier niet naar gekeken hebben. Plastic en kokend water lijkt mij namelijk al niet een hele goede combinatie. 😅
Lieve Teni, dit baart mij heel veel zorgen, sinds een tijdje drink ik alleen nog maar heet water omdat overal wel iets slechts in lijkt te zitten. Maar vroeger hield ik altijd heel veel van thee. Weet jij hoe je kunt achterhalen welke theezakjes gemaakt zijn van plastic en welke niet? Dankjewel!
De hele voedingsindustrie is helaas verziekt. Het theezakjesprobleem is wel heel makkelijk op te lossen: je koopt losse thee en een thee-ei. Daarmee omzeil je de hele zoektocht naar plastic-vrije theezakjes.