Hoor je wel eens iemand iets zeggen over voeding waarna je denkt;
Hmm, is dit nou een feit of een fabel?”
Vandaag heb ik de meest bekende uitspraken op een rijtje gezet voor je! Met natuurlijk de wetenschappelijke onderbouwing over of het een fabel of een feit is.
1. Sporten op een lege maag is slecht voor je
Fabel.
Dit is eerder een voorkeurskwestie dan een feit. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat vooral cardio op een lege maag je helpt bij het verbranden van meer vetreserves tijdens de workout (1) en dat de voorkeur van mensen die veel aan krachttraining doen uitgaat naar wél ontbijten voor het sporten.
Krachttraining en cardio zijn verschillende vormen van sport en hebben iets anders nodig van je lijf. Bij krachttraining gaat het veel meer om de energie die je er in ‘power’ uit kunt ‘pompen’ zodat je kracht opbouwt. Hiervoor kan het handig zijn om wel wat glucose in je bloed te hebben oftewel, door alvast wat gegeten te hebben met koolhydraten.
Bij cardio is dit niet het geval en gaat het om de herhaaldelijke beweging, je hartslag omhoog krijgen en gedurende een bepaalde tijd je lichaam actief te houden. Niet té zwaar en niet té licht. Hierbij gaat het dus om persoonlijke voorkeur, je kunt het gevoel hebben dat je suf wordt als je niet eet voordat je sport, maar ook dát kan aangeleerd zijn.
Niks moet, alles mag zolang je begrijpt dat het niet per definitie slecht is om te sporten op een lege maag.
2. Een maaltijd voor het slapen gaan eten wordt sneller opgeslagen als vet
Fabel.
In je slaap zet je lichaam allerlei herstelprocessen in. Het vernieuwen van cellen, de opbouw van spieren en ga zo maar door. Wanneer je vlak voor het slapen gaan een maaltijd eet, dan is de vertering het proces dat centraal gaat staan.
De vertering is zwaar voor je lichaam en kost meerdere uren. Dat betekent dat de andere herstelprocessen gepauzeerd moeten worden of op een lager pitje gezet moeten worden. Dat is de reden dat het niet gunstig is om vlak voor het slapen nog een maaltijd te eten. Het heeft niet zoveel met afvallen of vetopslag te maken aangezien dit een proces is dat over een periode van tijd gaat en te maken heeft met calorieën in vs. calorieën uit. Niet of je vlak voor het slapen wat eet.
Veel mensen denken dat je aankomt van het eten voor het slapen gaan omdat je stofwisseling dan lager is (je ligt op bed, weinig beweging). Dit is inmiddels ook achterhaald aangezien je lichaam aardig wat energie nodig heeft tijdens je slaap (2)(3).
Mocht je nou ontzettend veel honger hebben en is het al bedtijd, dan kan het toch handig zijn om een kleine snack te eten zodat je niet met een rommelende maag in bed ligt. Probeer er dan wel rekening mee te houden dat het een snack is die eiwitten of vetten bevat, niet enkel koolhydraten (zoals een stuk fruit). Denk bijvoorbeeld aan noten of avocado of een gekookt ei of wat kip. Hierdoor stijgt je suikerspiegel niet met een piek waardoor je slaap niet verstoort wordt.
3. Van pittig eten krijg je een hogere stofwisseling
Feit.
Dit is waar! Je kunt je stofwisseling een boost(je) geven door je eten elke dag pittig te maken. Ik ga er helaas wel wat nuance in aanbrengen, de verhoging van je stofwisseling is niet immens hoog. Het gaat om een kleine boost. Maar hé, alle beetjes zijn mooi meegenomen toch?
Welk pittig eten hierbij helpt? Kaneel, kurkma, pepers en chilies (4)!
4. Van alcohol krijg je buikvet
Fabel.
Dit heeft met verschillende factoren te maken, als je dit begrijpt dan snap je dat er geen directe link is tussen alcohol en buikvet, maar dat er tussenfactoren zijn die met jouw leefstijl te maken hebben die wél invloed kunnen hebben op gewichtstoename en/of buikvet.
Alcohol bevat calorieën, alles wat calorieën bevat heeft de potentie om je te laten aankomen. Het ‘probleem’ met alcohol is dat het gedronken wordt, waardoor je het veel sneller binnen krijgt en het vaak bovenop je dagelijkse voeding wordt gedronken. Hierdoor heeft het de potentie om je te laten aankomen (5), tenzij je het toevoegt in je leefstijl en er dus ‘calorisch’ ruimte voor maakt, dan zal er niet zoveel gebeuren met je lichaamsgewicht (6)(7).
Alcohol maakt je hongerig; nu blijkt uit meerdere onderzoeken dat het drinken van alcohol je meer trek kan laten krijgen in eten, waardoor de kans bestaat je dus ook méér eet dan normaal gesproken (8), dit kan ook een factor zijn die van invloed is op je gewicht. Ook hier heeft het te maken met jouw handelingen en niet enkel de alcohol in je lijf.
5. Je moet om de paar uur eten om je stofwisseling op peil te houden
Fabel.
Ook deze uitspraak heeft te maken met persoonlijke voorkeur. Je stofwisseling wordt niet bepaald door wat je eet, maar door vele verschillende factoren die bij elkaar jouw leefstijl vormen.
Mensen denken vaak dat de energie die je lichaam nodig heeft om het eten dat je net hebt gegeten te verbranden de reden is waarom je een verhoogde stofwisseling hebt. Dit wordt ook wel thermogenese genoemd. Alleen vergeten mensen dat of je nu 3 grote maaltijden eet of 5 kleine die bij elkaar allebei evenveel calorieën leveren, de thermogenese over de gehele dag exact hetzelfde is.
Bijvoorbeeld:
- Groep 1: Eet 3 maaltijden op een dag, van 700 kcal per maaltijd
- Groep 2: Eet 6 maaltijden op een dag, van 350 kcal per maaltijd
- Groep 3: Eet 8 maaltijden op een dag, van zo’n 235 kcal per maaltijd
Dit zou betekenen dat groep 1 maar 3 keer op een dag het effect van de thermogenese heeft en groep 3 heeft dit maar liefst 8 keer op een dag. Maar de hoeveelheid calorieën zijn toch hetzelfde in totaal? De voedingsmiddelen zijn toch hetzelfde? En de koolhydraten, eiwitten en vetten zijn ook hetzelfde. Of je lichaam die hoeveelheid verspreid over de dag afbreekt en de energie (thermogenese) ervoor inzet of maar een paar keer, het blijft uiteindelijk dezelfde hoeveelheid energie die uit de thermogenese komt.
Een andere factor die hier een rol bij kan spelen, is niet je stofwisseling maar je suikerspiegel. Voor sommige mensen kan het verstandig zijn om 5 kleine maaltijden per dag te eten zodat ze niet constant met pieken en dalingen zitten in hun suikerspiegel. Hoe stabieler je je suikerspiegel weet te houden over de dag, hoe beter voor je gezondheid. Anderen hebben totaal geen last van pieken en dalingen en kunnen prima meerdere uren per dag doorkomen zonder te eten waarna ze niet los gaan op de eerst volgende maaltijd.
Ook hier blijkt maar weer: voor iedereen kan wat anders werken. Zoek dus goed uit waar jij je prettig bij voelt en volg niet klakkeloos allerlei regels en uitspraken die je tegenwoordig overal en nergens hoort en leest!
1 comment
Fijn artikel Teni! Dank!