Ik ben een koffie fan.
Dat kan je vast niet ontgaan zijn. Ik drink het elke dag. Ik kan me niet herinneren wanneer ik geen koffie heb gedronken op een dag. Dus ik neig ook alleen de positieve aspecten van koffie te zien en laten we eerlijk zijn, dat zijn er veel. Ik heb er meerdere keren over geschreven en kreeg af en toe een opmerking over je suikerspiegel na het drinken van koffie. Daar ga ik vandaag wat duidelijkheid in geven, hoop ik.
Koffie bevat amper calorieën
Een kopje koffie, zwart, bevat zo’n 1 à 2 calorieën (kcal). Amper iets dus. Maar het geeft je wel energie zonder dat je energie inneemt. Ofzo. Toch?
Hoe gebeurt dat dan? Ooit is me geleerd dat koffie een van de weinige “wondermiddelen” is die ook echt werkt in de voedings- en sportwereld omdat het energie vrijmaakt uit je eigen lijf. Dit heb ik heel lang ook gewoon aangehouden als feit; “koffie maakt energie vrij uit je lijf, maar bevat zelf amper calorieën, win win dus”. Maar later ben ik me gaan afvragen wat “energie vrijmaken” dan eigenlijk betekent?
Lang termijn onderzoek vs. kort termijn onderzoek
Er zijn interessante conclusies getrokken uit verschillende onderzoeken en het grappige is dat de onderzoeken die gebaseerd zijn op kort termijn, laten zien dat koffie en cafeïne je suikerspiegel en je insuline level verhogen (1)(2)(3), terwijl lang termijn onderzoek wijst op het verminderen van de kans op diabetes type 2, wat alles te maken heeft met je suikerspiegel in balans houden en niet teveel/te vaak insuline uitlokken (4)(5). Erg tegenstrijdig en niet helemaal duidelijk waarom dit zo is.
Koffie drinkers – Lagere kans op Diabetes 2
Insuline is een mega belangrijk hormoon dat centraal staat bij diabetes type 2 (ook 1 natuurlijk). In dit artikel spreek ik alleen over type 2, dat beïnvloedbaar is door je leefstijl. Één van de risicofactoren van diabetes is het constant pieken met je suikerspiegel, alsof je je insuline productie uitdaagt. Zodra er suiker in je bloed komt, wordt insuline aangemaakt om de suikers te vervoeren naar je cellen. Hoe meer suiker, hoe meer insuline. Hoe meer “simpele” suikers (snoep, koek, vruchtensappen) in tegenstelling tot complexe suikers (volkoren brood, zilvervliesrijst etc.), hoe hoger de piek in je suikerspiegel en dus ook een grotere hoeveelheid insuline die aangemaakt moet worden.
In verschillende observatie onderzoeken is koffie gelinkt aan een verminderde piek in je suikerspiegel (6). Nog meer onderzoeken laten zien dat het drinken van cafeïne vrije koffie op een regelmatige basis, gelinkt is aan 23%-50% verminderde kans op het krijgen van diabetes type 2 (5)(7)(8)(9)(10). Een dagelijks kopje gewone koffie (dus geen cafeïne vrije koffie) is gelinkt met 4-8% verminderde kans op het krijgen van diabetes type 2 (5)(8). En dan voor de binge-drinkers onder ons (ik, ik, ik!); mensen die 4 tot 6 kopjes per dag drinken hebben een lagere kans op het krijgen van diabetes type 2 dan mensen die minder dan 2 kopjes per dag drinken (11). Ik heb het ook niet bedacht, ik sta alleen versteld van de resultaten die vooral in mijn voordeel werken als koffie-liefhebber. Maar dan wel met cafeïne voor mij.
Koffie drinkers – Hogere suikerspiegel?
Maar hoe kan het dan, dat er veel kort termijn onderzoek wijst op het krijgen van een hogere suikerspiegel bij koffie-drinkers. Terwijl een hogere suikerspiegel juist niet de kans op diabetes verlaagd. What is going on?
Uit dit onderzoek blijkt dat de cafeïne en koffie de suikerspiegel kunnen verhogen en de insuline resistentie bevorderen (12). En uit dit onderzoek blijkt dat 1 kopje koffie, met ongeveer 100mg cafeïne, een negatief effect kan hebben op de suikerspiegel van gezonde mannen, die echter wel al overgewicht hebben (13). En nog meer onderzoek (kort termijn) wees uit naar het verminderen van de regulatie tussen suikerspiegel en insuline gevoeligheid bij het drinken van koffie met cafeïne (ook weer bij gezonde mensen)(12)(14)(15).
Dit gebeurt niet bij cafeïne vrije koffie (boo-hoo), wat het idee geeft dat de cafeïne het belangrijke onderdeel is dat je suikerspiegel verhoogd. Nu kijken de meeste onderzoeken ook alleen naar cafeïne en je suikerspiegel, niet naar koffie en je suikerspiegel. Deze onderzoekers hadden dit door en kwam tot de conclusie dat het toch echt een verschil maakt wanneer je naar het gehele product kijkt, koffie dus, en niet 1 onderdeel eruit kiest en dit onderzoekt. Door naar het gehele product, koffie, te kijken, kwamen er toch andere uitkomsten die niet vergelijkbaar waren met de negatieve uitkomsten die eerder genoemd waren bij het onderzoeken van cafeïne en je suikerspiegel (16). SCORE VOOR MIJ!
Regelmatig koffie = goed voor je
Mensen die koffie op reguliere basis drinken, hebben niet een verhoogde suikerspiegel (17)(18), sterker nog, sommige mensen hebben juist een verbeterde vetcel functie en lever functie waarbij er meer goede hormonen zoals adiponectine aangemaakt werden.
Ook een ander onderzoek laat zien dat wanneer mensen regelmatig koffie drinken, juist voordeliger uitkomen qua suikerspiegel. In dit onderzoek (19), werden er 3 groepen met elkaar vergeleken waarbij er 5 kopjes koffie per dag werd gedronken (met en zonder cafeïne) voor 16 weken. De groep met cafeïne had een significant lagere suikerspiegel, bij de andere twee groepen was er geen verschil merkbaar.
Conclusie?
Het is en blijft een gekke kwestie, vooral omdat je amper calorieën binnen krijgt bij het drinken van koffie en het je wél energie geeft (met cafeïne). De conclusie uit vele onderzoeken lijkt erop te wijzen dat wanneer je net begint met het drinken van koffie, je een verhoogde suikerspiegel kunt hebben. Als je het mij vraagt, is dit meer dan logisch, want je maakt op de een of andere manier energie vrij uit je lijf (energie = suiker), waardoor je suikerspiegel stijgt. Omdat een hoge suikerspiegel gelinkt is aan diabetes kan dit wat paniek veroorzaken. Maar aangezien je geen echte suiker nuttigt, blijft je lichaam qua energiebalans “normaal”. Je bent namelijk geen repen Snickers aan het eten bij wijze van.
Vervolgens zie je dat wanneer je lichaam gewend is geraakt aan een dagelijks kopje koffie, je suikerspiegel niet meer zo hoog stijgt en je de voordelige effecten van koffie (met of zonder cafeïne) kunt ervaren waaronder dus een veel stabielere en soms wel lagere suikerspiegel over het algemeen. En dit is weer extra gunstig in het voorkomen van diabetes type 2. Ook hebben onderzoekers hun hypothese hierover geuit, wat zij denken:
- Adrenaline: Koffie verhoogd adrenaline in je lijf, en dit kan je suikerspiegel op kort termijn verhogen (want je hebt energie nodig om te “vluchten”) (12)(19).
- Adiponectine: Een eiwit/hormoon dat helpt bij het reguleren van je suiker spiegel. Bij mensen met diabetes is dit eiwit/hormoon vaak te weinig aanwezig. Reguliere koffie drinkers hebben een verhoogde hoeveelheid in hun bloed (20).
- Sex Hormone Binding Globuline (SHBG): lage levels van dit hormoon zijn gelinkt aan insuline resistentie. Uit de volgende onderzoeken blijkt dat SHBG verhoogd wordt bij het drinken van koffie, dit zou een verklaring zijn waarom koffie drinkers een lagere kans hebben op diabetes type 2 (21)(22)(23).
- Lever functie: Koffie kan de kans op leverziektes (die niet met alcohol te maken hebben) verminderen, dat vervolgens weer geassocieerd is met insuline resistentie en diabetes type 2 (dus dit is positief)(24)(25)(26).
Poeh, trekken jullie het nog? Dit was me toch een artikel. Weet je wat ik nu even ga doen? Juist;
15 comments
Ik lust dus helemaal geen koffie (ja eerlijk)! Als ik wat energie nodig heb voor een training neem ik een pre-workout booster of een cafeïne pil en dat werkt bij mij echt goed. Omdat ik natuurlijk nooit koffie drink reageer ik wat heftiger op de cafeïne denk ik 😉
Whuuuuut!! Haha, geen koffie? :p Ik lust dan weer geen bacon of gevulde koek, snappen veel mensen ook niet ;p
Mijn man is fervent koffiedrinker (en vond dit artikel zeer interessant 😉 ), maar hij drinkt het zwart.
en je in dit artikel uitgegaan van zwarte koffie zonder melktoeters en suikerbellen?
Ik persoonlijk lust geen koffie, brrrrrrr, maar vind het wel een (as usual) superinformatief artikel! 🙂
Haha, klopt; het gaat allemaal over zwarte koffie 😉 Geen melktoeters en bellen haha
Leuk en interessant om te weten, thanks!
Hoi Teni! Ten eerste, bedankt voor het feit dat je zo duidelijk type 2 erbij zet 🙂 ik heb zelf diabetes type 1 en er is zoveel onduidelijkheid bij mensen over de verschillen. Ik vind het altijd fijn als mensen even de moeite nemen erbij te zetten welk type ze bedoelen. Ten tweede: tof artikel. Ben dol op koffie en ook merk geen effect (iig geen verhoging) op mijn bloedsuiker. Weet natuurlijk niet hoe het zou zijn als ik geen koffie drink haha. Vooral voor het sporten lijkt het goed effect te hebben.
Ps. Ben ook dol op je site!
Ik ben een echte thee-freak. Vroeger dronk ik bij mijn grootouders koffie, maar dan altijd met veel suiker en melk. Maar toen bleek dat ik niet tegen melk kan en ik tot de conclusie kwam dat suiker nergens goed voor is, ben ik overgeschakeld op thee, haha. Ik denk dat ik van mezelf ook al energie genoeg heb 😀
Liefs,
Sofie – HealthFie
Hoi lieve Teni en andere lezers,
in hoeverre is het zo slecht als je bloedsuikerspiegel een paar keer dag een beetje stijgt? Zolang je geen liter koffie opdrinkt en de rest van je dag ook niet constant snoept , moet het toch wel kunnen denk ik. Zo ook met de pepernoten e.d. die nu in de winkels liggen. Ik eet nu een paar keer per week pepernoten, spijs e.d. Ik merk wel de insuline resistentie bij mijn grootouders. Ik zag in Turkije hoe ze in een klein glaasje Turkse thee 5-6 klontjes suiker deden. Dat vinden ze normaal. Ook de baklava (= suikerbom) en alle andere zoetigheden bij de thee moet ook kunnen. Die mensen zijn wel desondanks ruim 90 jaar oud geworden in een land als Turkije. Dus ergens doen ze ook iets goed. Ik vind 3 klontjes al te zoet! 2 jaar terug deed ik ook gerust 4 klontjes suiker in mijn ochtendkoffie en de rest van de dag ook in mijn thee e.d. Ik had er steeds meer van nodig en moest op een gegeven moment aan mijn grootouders denken met hun 6 klontjes per keer. Ik heb het afgebouwd en nu gun ik mezelf de suikermomentjes maar ik probeer het in toom te houden. Niemand pakt mij mijn goede espresso’s af. Ik las de titel van het artikel en wist bij voorhand, I don’t care , sorry Teni 😀 Maar je hebt er weer een evenwichtig artikel van gemaakt 🙂 *hugs*
bedankt voor je heldere uitleg over insuline en vetverbranding enz. Enz.enz….nu ben ik sinds kort een frevent bullitproof koffie drinker en dat bevalt erg goed:-) misschien eens een blogpostje aan wijden? Veel info te vinden op de website van Dave Asprey.
Belangrijk is ook te kijken wie het onderzoek financierde…..het blijkt als het door de bedrijfstak gefinancierd wordt dat de uitkomsten opeens altijd erg positief zijn. Neem dus aleen onafhankelijke onderzoeken (die er bijna niet zijn omdat daar weinig geld voor is).
Ik drink koffie van nespresso cups. Hiervan zou je er niet meer dan 3 per dagen moeten drinken. Weet jij waarom dit is? Zit er iets aan toegevoegd?
het lijkt alsof je insuline resistentie als iets positiefs beschouwd, maar dit is toch o.a. het probleem bij diabetes? je lichaamscellen reageren dan minder goed op insuline, waardoor minder bloedglucose wordt opgenomen en er dus meer in je bloed blijft zitten: een verhoogde bloedsuikerspiegel. hoe kun je dan verklaren dat insuline resistentie positief is?
Zeer verwarrend artikel
Er zitten wat d/t foutjes in het artikel, verhoogt met een T is de tegenwoordige tijd van verhoogt (zoals koffie verhoogt adrenaline) en in het voltooid deelwoord is het met een d.
5 jaar na dato. Maar toch wil ik wat toevoegen.
Ik heb een klsine 10 jaar heel veel last van een heftig schommelende bloedsuikerspiegel.
Het lijkt er op dat ik koolhydraten te snel omzet in suikers wat een piek geeft, gevolgd door een te heftige insuline aanmaak. Dat geeft dan weer een zware dip. Een bijna dagelijkse strijd die ik met een gepast dieet probeerde te stabiliseren.
2 maand geleden ben ik toch nog eens kritisch gaan kijken naar wat ik binnen kreeg.
Ik drink geen alcohol, eet vrijwel geen vlees en zuivel. Maar dronk wel koffie.
Daar ben ik resoluut mee gestopt bij wijze van proef.
Sindsdien ben ik 100% klachtenvrij.
Door de wijze waarop mijn lijf reageert op caffeine kan ik mij dus ook niet echt vinden in het ophemelen van caffeine.
Ben ik een uitzondering? Dat lijkt me stug.
In mijn lijf geen middelen als Caffeine meer, omdat hst er nou eenmaal bij hoort.