Zo makkelijk en snel om een pasta gerecht te maken met een potje kant-en-klare pastasaus. Kan bijna niet mis gaan, vol smaak en idiot-proof zou je zeggen. Maar hoe gezond is het? Heb je wel eens de labels gecheckt?
Ik niet. Maar vandaag wel.
Ik maak zelf eigenlijk nooit pasta gerechten. Want; ik woon alleen en dan maak ik makkelijk teveel en pasta kan ik non-stop eten. Dus dat lijkt me niet zo handig. En als ik het maak, gebruik ik daar nooit de pasta sauzen uit potten voor, dus ik had ook geen idee wat er op deze etiketten zou staan. Aangezien velen van jullie hier nieuwsgierig naar waren, heb ik een handjevol kant-en-klare pastasauzen met de twee “normale” smaken; traditional en bolognese bekeken.
Waar ga ik op letten?
Er zijn een aantal punten die ik ga benadrukken. We kunnen er niet omheen dat er toegevoegd suiker en toegevoegd zout aanwezig gaan zijn. De positie van suiker en zout gaat dan van belang zijn, hoe “later” in het rijtje van de ingrediënten, hoe minder er hiervan in zit (ik check ook de grammen). Daarnaast kijk ik naar de calorieën per 100 gram, kijken of hier grote verschillen in zitten bij de potten is altijd interessant om te weten. Je wilt niet klakkeloos een pastasaus gebruiken die de helft van de calorieën van je hele pasta gerecht in beslag neemt toch? Tenminste, niet als je wilt afvallen (want daar draait het bij mij altijd om, hehe). En ik ga letten op zo min mogelijk ingrediënten die niet “natuurlijk” zijn.
Spagheroni
Ingrediënten: Tomaten (148 g per 100 g product, hoe dan?), water, groenten (uien, wortelen), glucose-fructosestroop, gemodificeerd maïszetmeel, zout, raapzaadolie, citroensap, kruiden, aroma, witte peper, kruidenextract (bevat selderij).
Het begint hartstikke prima met tomaten water en groenten. Daarna krijgen we drie keer een focus ingrediënt. 7,8 gram suiker per 100 gram en 1,3 gram zout. Best aan de hoge kant, ook qua calorieën als je het mij vraagt met 55 kcal per 100 gram voeg je zo’n 285 kcal toe aan je gerecht als je de hele pot erin kiepert.
AH Kant&Klare Pasta Saus
Ingrediënten: 95% tomaat, ui, suiker, zeezout, knoflook, 0,5% kruiden, citroensapconcentraat
Nou, op zich prima ingrediënten waardoor ik bijna zou zeggen: Maak het lekker zelf! Kun je direct de suiker weglaten en misschien nog minderen met het zoutgebruik. Zonde om dit te kopen toch? Anyway, suiker staat als 3e ingrediënt maar in grammen zit er minder in dan de vorige pot; 6,5 gram per 100 gram en 1,3 gram zout. Minder calorieën (40 kcal) dan de vorige saus, maar wel meer hoeveelheid in 1 pot waardoor je 240 kcal toevoegt als je de hele pot in je gerecht kiepert.
AH Biologische Pastasaus
Ingrediënten: 95% tomaat, ui, rietsuiker, zeezout, knoflook, kruiden, citroensapconcentraat
Eh ja, dit is dus bijna hetzelfde qua ingrediënten als de niet-biologische variant. Iets meer calorieën (43) en suiker (7,5 gram) maar wel weer minder zout (0,8 gram). Deze pot heeft weer minder inhoud waardoor je 172 kcal aan je gerecht toevoegt.
Heinz Pasta Sauce
Ingrediënten: Tomaten (61%), tomatenpuree (31%), raapzaadolie, wortel, suiker, zout, aroma’s, kruiden, kruidenextract, specerij, citroensapconcentraat.
Verreweg de minste grammen suikers met 5 gram, ook laag met het zoutgebruik met 0,79 gram. Vervolgens wel weer hoger met de calorieën en meer inhoud, waardoor je maar liefst 397 kcal toevoegt met de hele pot! Dit heeft grotendeels te maken met de raapzaadolie (vet) dat erbij wordt gedaan, kijk even naar het label bij vet; 3,6 gram in vergelijking met de eerdere potten die rond de 0,4 gram zitten. Dat zie je dus terug in de calorieën.
Bertolli Bolognese
Oke, dit zijn dan niet de traditionele sauzen, maar de bolognese waardoor ze automatisch al wat voller zijn qua ingrediënten en calorieën. Een aparte categorie dus.
Ingrediënten: Tomaat 71%, gehakt (rundvlees, varkensvlees), groenten (wortel, courgette, ui, selderij), suiker, zonnebloemolie, extra olijfolie verkregen bij de eerste persing 1%, zout, kruiden (basilicum, peterselie oregano), gistextract, knoflookpuree, zuurteregelaar; citroenzuur, aroma (bevat melk), geconcentreerd wortelsap, rundvleesextract, knolselderijpoeder.
Poeh. Dat zijn nog eens een hoop ingrediënten. Een hoop smaakversterkers zoals je kunt zien. 7 gram suiker, 1,3 gram zout en 95 kcal per 100 gram. Dat is best een hoop en ook weer logisch aangezien er vlees, zonnebloemolie en olijfolie door is gedaan. Als je deze saus vervangt voor je eigen gehakt en groente waardoor je alleen pasta hoeft te koken, dan kom je qua calorieën denk ik wel gemiddeld uit. Maar voeg je dit toe aan je gehakt? Dan tikt het aardig aan.
Grand’Italia Bolognese
Ingrediënten: Semi-geconcentreerde tomaat (25%), water, rundvlees, geconcentreerde tomaat, tomatenpulp, ui, wortel, olijfolie, suiker, zout, natuurlijke aroma, selderij, kruiden, specerijen.
Deze heeft alweer een stuk minder ingrediënten en zooi dan de vorige pot. Dus deze zou mijn voorkeur hebben tussen die twee. Alhoewel deze wel wat meer calorieën heeft 104 kcal, meer zout 1,3 gram maar vervolgens weer minder suiker 5,2 gram. Verder zie ik dus ingrediënten die herkenbaar zijn (tomaat, ui, wortel, olijfolie etc.) en dat doet me altijd goed. Extracten en aroma’s probeer ik uit de weg te gaan evenals suiker, zetmeel en zout. Maar al met al is deze saus, in zijn categorie, prima als je het mij vraagt.
Disclaimer
Let wel, of iets gezond of ongezond is, is vooral afhankelijk van jouw lichaam, jouw behoeftes en de rest van je voeding. Ik gebruik dan geen kant-en-klare pasta sauzen, maar ik eet wel snoepjes en koekjes. Ik ben geen heilige en geen guru. Ik geef je de informatie zodat ook jij weer voor jezelf de afweging kan maken of dit product binnen jouw voedingspatroon past. Er is geen goed, er is alleen heeeeel soms “slecht”. Haha.
En? Hoe voel je je?
Hopelijk heeft het je een kijkje kunnen geven in wat er in kant-en-klare pastasauzen wordt gedaan. Misschien ben je opgelucht omdat het allemaal wel mee viel naar jou idee? Misschien bedenk je je nu wel dat je het eigenlijk prima zelf kunt maken aangezien het geen rocket sience is qua ingrediënten? Misschien ben je juist wel geschrokken van de toevoegingen? Nu ik de eerste stap voor je heb gezet, kun je veel makkelijker “jouw” pastasauzen even checken in de supermarkt. Want nu heb je vergelijkingsmateriaal. Best handig toch?
15 comments
Dank je wel voor je uitzoekwerk over deze kant en klare pastasauzen….wel iets waar ik benieuwd naar was. De resultaten zijn duidelijk, en ik blijf mijn sauzen dus gewoon lekker zelf maken, as usual. Vers gehakt, verse groenten, tomatenblokjes en tomatenpuree, kruiden erbij naar smaak, soms wat huttenkase erdoor voor “romigheid” en klaar is Kees. Of Cees. 😉
Geniet van je maandag!
Xx
Ps: weer een week dichter bij de Yoghurt Barn…week 8 in Den Haag! Can’t wait!
Jaaaaaaaaaa Yoghurt Barn!!! Haha ik kan ook niet wachten 🙂 xx
Fijn artikel Teni! Ik maak altijd mijn pastasaus zelf en dat blijf ik vooral doen. Ook veel lekkerder, naar mijn mening!
heerlijk dank! En dan nu een Teni recept voor de heerlijkste zelfgemaakte pastasaus please 🙂
Ja, ben ook benieuwd naar een lekkere pastasaus. Zelf kruiden vind ik toch erg lastig, daarom koop ik dus wel zo’n pot 🙂
Haha ga ik mee aan de slag!
En heb je al een leuk artikel over pasta sausen? 🙂
Tks Teni voor dit fijne artikel.
Mijn sauzen maak ik altijd zelf en weet je wat erin zit.
Leuk om te lezen! Ik heb nog nooit van mn leven zo’n pot gekocht en ben dat ook niet van plan om te doen. Naar mijn mening veel toegevoegde rotzooi als je het ook zelf kunt maken. En zelfgemaakt is toch veeeeeel lekkerder! Vind al die sauzen hetzelfde smaken xD
Dankjewel voor dit artikel! Hoe maak jij pastasaus?
Ga ik een recept van posten!
Goed artikel!
Meer grammen tomaten dan grammen saus kan trouwens wel, zie je vaak op tomatenproducten. Het wordt ingekookt.
Hoi, ik ben lui dus ik blijf gewoon die zooi gebruiken. Haha.
Het is al weer even geleden dat je dit gepost hebt, maar ik heb nog een aantal opmerkingen.
(ik hou van deze artikelen, dit is dan ook geen kritiek, maar dingen die mij opvielen)
148 gr tomaat per 100 gr kan, doordat het ingekookt word. Hierdoor verdwijnt er veel vocht.
Bij de Bertolli Bolognese zeg je en dit voeg je dan nog weer toe aan je gehakt? Maar rundvlees is het tweede artikel op de lijst dus dat zit er dan toch al in?
Ook gewoon bij de ah en Dirk… meerdere soorten zelfs met maar 2 ingrediënten. Lekker zelf kruiden. Heerlijk!