Wat vind jij van het woord zelfdiscipline? Precies de manier waarop je naar dit woord kijkt kan al een hoop vertellen over hoe je in je vel zit en wat je wel/niet uit jezelf wilt halen in dit leven. Het kan zijn dat het voor jou een valkuil is omdat je geneigd bent over je eigen grens te gaan. Maar het kan ook zijn dat het een uitdaging is voor jezelf omdat je gauw opgeeft en gauw denkt ‘het zal wel’, maar toch ergens afvraagt wat er zou gebeuren als je eens door zou zetten.
Het leek me een idee om eens te delen hoe ik van lui, ontevreden meisje met overgewicht ben verandert naar de persoon die ik nu ben; met doelen in mijn leven en zorgend voor mezelf. Maar ook, hoe ik gedisciplineerd blijf op de onderdelen die er voor mij toe doen.
Ik was liever lui dan moe en had geen toekomstplannen
Zelfdiscipline is niet iets dat ik, voor mijn gevoel, altijd heb gehad. Totaal niet zelfs. Ik was liever lui dan moe, haalde nooit hele hoge cijfers op school en had totaal geen toekomstplannen. Ik dacht eigenlijk dat een mooie toekomst afhankelijk was van geluk en dat anderen je een kans moesten geven. Dat het dus van anderen afhankelijk was of ík een ‘succesvol’ bestaan kon leiden.
Pas toen ik in één klap volwassen moest worden na mijn studie, werd ik wakker geschud. Ik was net afgestudeerd, besteedde mijn laatste geld aan een vakantie in Canada, moest eigenlijk op zoek naar een baan, ging samenwonen met mijn toenmalige vriend (allebei meteen uit huis) en had geen flauw idee wat ik precies wilde met het leven dat ik had.
Vrij onbezorgd, zou je kunnen zeggen. Maar ik maakte niet echt sterke keuzes voor mezelf of voor een toekomstig leven dat ik misschien wel wilde.
Tot ik een baan had, samenwoonde, op mijn geld moest letten, op tijd naar bed moest om op tijd op werk te zijn en ineens een geroutineerd leven ging leiden waar ik voor mijn gevoel niet voor gekozen had maar ingerold was.
Dit was helemaal niet wat ik wilde! Doordat ik in een situatie zat waar ik niet in wilde zetten zorgde het ervoor dat ik moest gaan bewegen. Dat ik dingen anders moest gaan doen en blijven doen om een andere uitkomst te krijgen. Ik moest mezelf discipline aanleren.
Ik zal niet verder in gaan op die tijd van mijn leven maar je vooral vertellen welke (kleine) aanpassingen ik heb gedaan en van welke dingen ik me bewust werd die me enorm hebben geholpen. In de hoop dat jij daar ook iets aan hebt!
Ik wilde je graag een terugblik geven zodat het duidelijk is dat ik niet ineens de persoon ben geworden die ik ben, dat daar dingen aan vooraf zijn gegaan en ik er bewuste keuzes bij heb gemaakt. Voornamelijk ook dat het voort is gekomen uit ontevredenheid. Ontevredenheid kan ook op zo’n level zitten dat het nét niet erg genoeg is om er iets aan te doen, waardoor je heel veel jaren een beetje gestagneerd blijft. Maar wanneer het je zó gefrustreerd en misschien zelfs boos maakt, dan kan het wat in je bewegen. En dat is goed!!
Ik geef je graag mijn tips hieronder:
Train je brein
Stress saboteert zelfdiscipline. Ik herhaal: stress saboteert zelfdiscipline. Tijdens stressvolle momenten liet ik alles gaan wat ik had opgebouwd en dat zorgde er keer op keer voor dat ik niet verder kwam. Bijvoorbeeld met het sporten en gezond eten om af te vallen of met het schoon houden van mijn huis en ga zo maar door. Wanneer er een stressvol moment was, dan propte ik mezelf vol met makkelijk en ongezond voedsel, sportte ik niet en nam ik niet de tijd om dingen op te ruimen.
Dit zijn hele kleine voorbeelden, maar dit gedrag uitte zich ook op andere vlakken van mijn leven, die groter waren. Nu is het al een kunst op zich om stress buiten de deur te houden maar het beseffen dat in tijden van stress ik extra gefocust moet blijven helpt al enorm. Ik diende mijn brein te trainen om niet alles los te laten tijdens stressvolle momenten, want die zullen altijd komen en gaan.
Routines creëeren
Om dingen echt op lang termijn aan te pakken was het noodzakelijk dat ik er routines omheen ging bouwen zodat het een gewoonte zou worden. Wanneer ik dan een stressvolle periode had, was mijn gedrag al gereguleerd door de routines die ik had gecreëerd. Makes sense?
Stel je voor dat ik elke ochtend, 5 minuten nadat ik ben opgestaan een morning walk doe (wat ik nu dus ook doe) en minstens 20 minuten ga wandelen met een luisterboek op of relaxende muziek. Ik check niet mijn mail of doe geen andere werkzaamheden. Doordat ik dat élke ochtend heb gedaan de afgelopen maanden, zit het in mijn routine en is het een gewoonte. Af en toe wilde ik niet of had ik geen zin maar ben ik toch gegaan en nu is het een gewoonte geworden. Wanneer ik met deadlines in de weer ben, oftewel: stressvolle momenten heb, blijf ik de morning walk doen omdat het geïntegreerd is in mijn ochtend en het niet op losse schroeven staat. Je zou kunnen zeggen dat ik mezelf heb getraind om gedisciplineerd te zijn op dit vak, maar stiekem heb ik de discipline kunnen opbouwen in periode’s zonder stress waardoor het een gewoonte is geworden en ik er in periode’s van stress niet eens de discussie met mezelf hoef aan te gaan om het wel of niet te doen.
Ik doe het gewoon. En ik adviseer je te zoeken naar routines die je kunt creëeren om gewoontes aan te leren die stress verlagend zijn omdat deze je áltijd verder brengen in het leven. Hoe beter je stress weet te handelen, hoe beter je kunt werken aan al je andere doelen/dromen.
Het is heel simpel uitgelegd maar ik wil het je zó graag meegeven omdat het mijn leven compleet heeft veranderd.
Verander je stem in je hoofd
Wanneer je vaak boos wordt op jezelf omdat je iets, volgens jezelf, niet goed doet werkt dat alles behalve stimulerend. Vroeger dacht ik dat ik mezelf moest haten om eindelijk iets te doen aan mezelf. Voornamelijk mijn lichaam. Hoe meer ik er negatief tegen sprak (in mijn hoofd) hoe slechter ik me voelde waardoor ik hoopte dat het genoeg motivatie zou zijn om er iets aan te doen.
Het resultaat? Een negatieve vicieuze cirkel met slecht eten, niet sporten, negatief praten tegen mezelf, me rot voelen en vervolgens weer slecht eten.
Waarom zou ik in vredesnaam iets uit liefde voor mezelf doen of leren om van mezelf te houden als ik er zo uit zag?
Dacht ik. Ik was bang om van mezelf te gaan houden zoals ik was, bang om voor altijd zo te blijven terwijl ik toch echt wilde afvallen.
Dit heeft me vele jaren gekost om te begrijpen; dat wanneer je anders tegen jezelf begint te praten, positiever, dat je jezelf eerder een goed en gezond leven gunt. Door jezelf een goed en gezond leven te gunnen, zul je ook eerder sporten en beter eten. Meer eten op behoefte van je lichaam in plaats van op de behoefte van je mindset die leeg is doordat je zo negatief bent tegen jezelf.
Je kunt beginnen met een hele simpele verandering door bij elke uitdaging te denken “ik ga het proberen“. Zonder oordeel, zonder negativiteit en zonder dat het extreem positief is waardoor het te ver van je bed is. Ik ga het proberen is naar mijn idee een betere eerste stap dan “het gaat me lukken!” wanneer je voorheen alleen maar negatief bent geweest. Elk klein stapje draagt op lang termijn enorm bij aan het geheel.
En wanneer iets niet meteen lukt, bedenk je dan dat je meer informatie hebt over jezelf. Je hebt geleerd hoe je iets de volgende keer beter kunt doen. De volgende keer heb je weer een streepje voor.
18 comments
Super interessant! Stof om over na te denken.
<3 :)
Ik herken mij zo in je oude ik en de vicieuze cirkel. Thanks voor deze blog en de reminder dat verandering hem in de kleine dingen zit.
Heel erg graag gedaan Marije!
Ja,heel herkenbaar.
Maar ook de andere kant is belangrijk: jezelf zoveel opleggen dat het weer rigide wordt.
Ik heb jarenlang elke dag een uur gewandeld.
Inmiddels sport ik drie keer per week en loop ik drie keer per week hard.
Maar ik bleef ook dat ingebouwde uur wandelen.
En dat kost een hoop tijd. Het duurde lang voor ik dat durfde af te bouwen want zwaktebod.
Nu wandel ik een paar keer per week wanneer ik echt zin heb!
Mooie beschrijving van hoe je soms vast komt te zitten in je eigen opgelegde regels/prioriteiten terwijl je in feite meer doet dan ooit.
Fijn dat je de balans erin gevonden hebt Teha!
Je tip van “ik ga het proberen” vind ik heel kostbaar. Ik ben te veel van “het gaat me lukken” maar als het dan niet lukt “faal” ik ergens, terwijl gewoon uitdagingen aangaan op zich (ongeacht uitkomst) al gigantisch wat is. Moet ik onthouden!
Ik hoorde hem ook een aantal jaren geleden pas voor het eerst. Echt een game-changer!
Ooohhh wat herkenbaar ben al heel lang op zoek naar discipline! En krijg t maar niet te pakken?!
Weer erg mooi opgeschreven Teni!
Liefs Marit
Dankjewel Marit!! <3
Goed geschreven stuk! Heb zelf altijd graag doelen gesteld en nooit echt moeite gehad om mijzelf hier toe te zetten, ik werk graag ergens naar toe. Ik herken wel dat stress de dingen wel wat lastiger maakt! Waar ik nu zelf wat meer moeite mee heb is het loslaten na het bereiken van een doel. Nu heel even met betrekking tot afvallen, maar kan ook over andere dingen gaan. Ik ben nu op het punt waar ik wil zijn, maar wil niet nog verder, maar vind het ook lastig hoe ik mijn patroon kan aanpassen zonder dat ik het oude verval. Sluit hier wel enigszins bij aan en wellicht een leuk onderwerp voor een artikel?
Ik snap heel goed wat je bedoelt Lies! Mooi beschreven ook, top idee voor een nieuw artikel 🙂
Lieve Teni, ik ervaar de laatste tijd veel stress en ik wil graag iets voor mezelf. En ben al heel lang aan het nadenken om een nieuwe taal te gaan leren. Dus ik zal ergens de discipline moeten gaan zoeken om dit te gaan doen. Dit artikel zet mij dus weer aan het nadenken…. Hoe kan ik het beste mijn dagelijkse routine en dan bedoel ik dus mijn 8 tot 5 baan, alle huishoudelijke werkzaamheden, mijn sociale leven enz gaan inpassen bij het leren van een nieuwe taal? Dankjewel dat je me weer aan het nadenken zet.
Lieve Adinda, wat vervelend dat je de laatste tijd veel stress hebt dat is nooit iets waar je op zit te wachten natuurlijk.
Misschien juist een extra motivatie om een beetje tijd voor jezelf te nemen met een taal leren.
Is het een idee om een begin te maken met een taal door luisterboeken? Of YouTube? Luisterboeken zou je overal tussendoor kunnen luisteren, of zelfs tijdens het koken met oortjes in bijvoorbeeld. Het is maar een idee, hopelijk kun je er iets mee!
Veel liefs,
Teni
Dit is zooi herkenbaar!!! Ik had net weer balans in mijn eetgewoontes en sport routines en zat beter in mijn vel… maar een drukke baan, gezin met 3 kleine kinderen en een masterstudie en beginnende burn out klachten en ik prop alles weer in mijn mond en hou weinig maat met alcohol… ik saboteer mezelf en ik weet het. Begonnen met de studie toen ik zwanger was van nr 3 en gewoon altijd alles gehaald en mij uit de naad blijven werken… nu hoop ik dit jaar af te studeren en ik merk dat ik langzaamaan ver over mijn grenzen ga en die stress zorgt voor een volledige terugval. Ik weet dat ik mij beter voelde zonder suiker en alcohol en met regelmatig hardlopen, waarom doe ik dat nu dan niet? Jij slaat de spijker op zijn kop in je artikel en ik ga hier ook goed over nadenken. Thanks! 😘
Hoi Teni. Allereerst wil ik zeggen dat je een super leuk blog hebt! 💜 Ik volg je al een paar jaar en vind het leuk om te zien en te lezen hoe je je daarin ontwikkelt. Eerst alleen blogs, nu ook YouTube, een boek en vlogs. Wow! Echt super gaaf 😃 Maar zeker ook omdat ik veel van je struggles herken. Ik vind het dan ook leuk om te lezen hoe jij daar mee omgaat. Mocht je nu ook eens benieuwd zijn naar mijn visie over bijvoorbeeld discipline, dan zou ik het leuk vinden als je eens een kijkje op mijn blog nam. https://www.femmefitaal.nl/discipline-het-enige-woord-dat-telt/
Heerlijk verhaal.. Duidelijk.. En als je het leest… Ja tuurlijk klinkt het makkelijk en logisch maar dat is het niet… Des te knapper hoe jij het ‘m flikt topper!!
Ik zit nu in van ga het proberen onderweg naar het word routine en ik vind het super leuk.. Het geeft langzaam rust en dat is wel niet zo fijn!!
Heerlijk stuk weer Teni! Dank ❤️