Intermittent Fasting is mega populair en wordt door steeds meer mensen toegepast als leefstijl. Het kent ongelooflijk veel voordelen voor je gezondheid, je energielevels, tegen veroudering en eventueel ook om mee af te vallen.
De voordelen zijn bijna eindeloos en zijn ook allemaal wetenschappelijk onderbouwd (lees dit artikel dat ik erover schreef met alle onderbouwing).
Maar waar sommige mensen de mist mee in gaan is dat ze het perfect willen doen voor de rest van hun leven. Omdat ze het gevoel hebben dat het anders ‘niet werkt’. Zo zit dat niet in elkaar en die mindset behoud je eigenlijk van het behalen van voordelen uit Intermittent Fasting ook al houd je je aan een ‘slap aftreksel’ ervan. Om het maar even simpel te verwoorden.
In dit artikel ga ik in op tips en adviezen om het zo praktisch mogelijk te maken voor je, rekening houdend met wat voor jou fijn voelt. Want zodra iets niet meer fijn voelt: DON’T DO IT!!
Als eerste: Waar te beginnen?
Er zijn verschillende manieren om aan IF (Intermittent Fasting) te doen, hier lees je 6 manieren om aan IF te doen, of kort opgesomd:
-
Elke dag 16 uur vasten (16/8 methode)
-
Elke week 2 dagen vasten (5:2)
-
Eten (12 uur), stoppen met eten (24 uur), eten (12 uur).
-
Om de dag vasten
-
Vast overdag eet een enorme maaltijd in de avond
-
Spontaan maaltijden overslaan
Let op, de bovenstaande punten hebben allemaal uitleg en nuance nodig waar ik in het eerder geschreven artikel op in ga. Sla bijvoorbeeld niet spontaan maaltijden over onder het mom van IF terwijl je eigenlijk wilt afvallen. Niet denken dat je je lichaam zomaar even voor de gek kunt houden 😉 Lees dus even het artikel als je meer diepgang wilt over bovenstaande punten.
De meest bekende manier die voor de meeste mensen fijn en haalbaar is, is de eerste methode: 16 uur per dag vasten en eten binnen een tijdsbestek van 8 uur.
Ik voel nu alweer de vragen van vrouwen die zich afvragen of dit goed is voor hun hormonen omdat ze verhalen hebben gehoord over hoe IF dit kan verstoren. Je kunt ook 15 uur vasten, of 14 uur en KIJKEN HOE JE JE VOELT.
Als het goed voelt, dan heb je niets om je zorgen over te maken. Voelt het niet goed? Waarom zou je het in godsnaam doen? Kijk ook even onderstaande video over dat niet alles in je leven gezond hoeft te zijn:
[embedyt]https://youtu.be/Axbdpw8EoxU[/embedyt]
Manieren om het makkelijk te maken
Zoals ik als eerste al zei: het is belangrijk dat het goed voelt. Het kan bij het proberen van iets nieuws natuurlijk in het begin even lastig zijn omdat je tijd nodig hebt om te wennen. Dit kun je op de volgende manieren benaderen om de transitie fijner te maken:
Begin met een aangepast schema
Iets wat realistisch is binnen jouw leven. Als dit er lekker in zit, kun je het gaan uitbreiden tot je het schema hebt waar je naartoe wilde streven. Wat vooral niet nodig is en vaak ook niet prettig is, is om ‘cold turkey’ er vol in te gaan. Het is helemaal oké om bijvoorbeeld te beginnen met alleen te besluiten om na 19:00 uur ‘s avonds niets meer te eten terwijl dat eerst 21:00 uur was. Hoe voelt dat? Of misschien alleen om vanaf 11:00 uur te ontbijten (ipv. bijvoorbeeld 8:00 uur) en te kijken hoe dat bevalt.
Wat mensen vaak merken is dat ze helemaal niet zoveel eten nodig hebben én/of dat ze niet zo vaak hoeven te eten. Dat veel eetmomenten aangeleerd zijn en ook een aparte naam hebben: “Ontbijt” is in de ochtend. Dus na 12:00 uur heet het “Lunch”, en als je dan nog niet hebt ontbeten, noemen we het “Brunch”.
Wat als je los zou laten van die namen en tijdstippen, hoe zou je dan op intuïtie eten?
Ik leef überhaupt niet zo dus als mensen om 19:00 uur aan mij vragen “Heb je al gegeten?” denk ik altijd: “Bedoel je.. vandaag? Ja ik heb gegeten.” haha.
Ik denk dus niet in: Ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, avondeten, toetje.
Ik denk in: heb ik honger, dan eet ik. Hoeveel honger heb ik? Zoveel eet ik.
Daarom zie je bij mijn voedingsdagboekjes ook niet staan dat iets is toegewezen aan een bepaalde naam (lunch, avondeten etc.).
Dan kan het nog handig zijn om de volgende tips aan te nemen:
- Drink genoeg water. Tijdens de vastenperiode kun je wel zwarte koffie, thee, water of calorievrije drankjes drinken. Zelf zou ik vanuit een gezondheidsperspectief ook de calorievrije drankjes laten staan en enkel gaan voor koffie, thee en water.
- Eet rustig en regelmatig binnen je ‘eet-uren’ (eating window): IF kan gevaarlijk worden als je drastisch omlaag gaat met je calorieën en niet genoeg binnen krijgt. Om die reden is het belangrijk dat je wel genoeg eet binnen de eet-uren. Eet niet te snel, je lichaam moet rustig vanuit de vastenperiode naar de eetperiode geleid worden.
- Plan gezonde en voedende maaltijden. Plannen is bij elke leefstijlverandering belangrijk. Omdat het leven nou eenmaal onvoorspelbaar is en vaak zat gepaard kan gaan met onvoorziene situaties. Wanneer we druk, gestresst en tegen het einde van onze vastenperiode aanzitten kunnen we andere, minder gezonde, beslissingen maken dan we initieel van plan waren met deze leefstijl. Dus plannen kan ook hier weer een steuntje zijn voor je toekomstige zelf!
- Voeg 2-3 eetlepels gezonde vetten aan je avondmaaltijd. Omdat je na je avondmaaltijd je vastenperiode weer in gaat, is het belangrijk dat je suikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft tijdens de hele nacht en ochtend. Vetten helpen daar enorm bij, denk aan olijfolie, kokosvet, avocado, of een handje noten!
Heb je een eetstoornis geschiedenis?
Dan is IF waarschijnlijk geen goed idee voor jou. Extra regels rondom eten zijn voor mensen met een eetstoornis achtergrond niet wenselijk omdat ze bepaalde oude gedragingen en gedachtes kunnen triggeren.
Heb je moeite met slapen tijdens IF?
Als je merkt dat je niet goed in slaap kunt komen of in de nacht vaker wakker wordt met een hongergevoel, dan is dit een heel belangrijk signaal dat Intermittent Fasting misschien niet voor jou is. Het is geen goed idee om iets ‘gezonds’ toe te voegen aan je leven terwijl het gecompenseerd wordt met ander gezond gedrag (een goede nachtrust).
Realiseer je dat niet alles bij jou fijn zou zijn en dat het niets te maken heeft met doorzettingsvermogen of discipline. Elk lichaam en leven is uniek. Omarm wat bij jou past en laat de rest lekker achterwege!
8 comments
Al tijdje doe ik aan IF en het bevalt mij goed, ik eet na 19:00 niet meer. In ochtend eet ik vaak na 10:00 uur mijn boterham.
Dit past goed bij mij en ik voel me heel prettig bij. Fijn om je artikel te lezen als een soort bevestiging.
Sara, hi, wat fijn dat IF zo prettig voor je is. Mooi om te lezen. 🙌🏻💫
Geweldig leerzaam weer. Wat een fijne en duidelijke informatie. Interessant ook zeg! Ik doe er zelf niet aan, maar ik hoor er in mijn omgeving wel mensen over praten. Die willen beginnen of doen het al. Een vriendin die het doet voelt zich er super bij; is energiek en heeft geen last meer van kwaaltjes die ze had. Wat ik fijn vind is dat ik door jouw site veel dingen leer. En zo kan ik dan anderen beter begrijpen en kan ik met ze meedenken en ze beter ondersteunen. Zo geweldig dat je wijst op dat het vooral fijn hoort te voelen. Je mensen wijst op dat dit echt op de eerste plek komt. Voelen. Op gevoel. We gaan er door allerlei dingen zo snel aan voorbij. Zo fijn en mooi is ook je open houding. Geen voor, geen tegen, nee… je geeft tips, wijst op valkuilen, denkt mee, denkt aan voor wie het wellicht juist niet handig is enz. Alles aangevuld met wat je er al eerder over deelde. Al met al top weer Teni. Bedankt voor vandaag. Mensen die ermee bezig zijn of er aan willen beginnen zijn weer goed en naar waarheid en vooral met liefde en compassie voorzien. 👏🏻👌🏻🙌🏻
Eigenlijk deed ik dit vroeger al, maar ben toen bewust gaan ontbijten omdat dat beter zou zijn 🥴. Ik ga het toch weer proberen zonder “ontbijt” . Kijken hoe ik me daar bij voel.
Fijn artikel Teni! Ik heb nog wel een vraag: ik doe al een tijdje aan intermittent fasting (tussen 12.30 en 20.30 eet ik) en ben toen gestopt met het slikken van probiotica met als reden dat ik niet weet wat nu handig is. Is het slim om deze gewoon in de ochtend te blijven nemen of pas net voor je eerste maaltijd in de middag? Of misschien juist wel voor het slapen gaan?
Hi Nikki! Probiotica heeft geen calorieën en zal geen invloed hebben op je fast. Maar je kunt het gewoon vlak voor je eerste maaltijd nemen (10 minuten ervoor). Het maakt echtttttt niks uit, dit is een klassiek voorbeeld van regels te ingewikkeld maken waar je lichaam niets van merkt! Je kan het ook voor het slapengaan doen, zolang het elke dag rond hetzelfde moment is, je lichaam houdt van routine 😉 ❤️
Hoi Teni, zeer fijn artikel, waarvoor dank! Ik heb ook nog een vraagje: ik doe ook aan intermittent fasting en drink tijdens mijn fast naast water, koffie en thee ook een glas water met twee eetlepels appelazijn. Is dat o.a. wat je bedoelt met een calorievrij drankje? Zo ja, waarom zou je dat laten staan vanuit gezondheidsperspectief? Of bedoel je light frisdranken? Want dan hoef je het niet uit te leggen 😉
Ik bedoel light frisdranken 😉