Wie kent Marie Kondō niet tegenwoordig? Na haar bestseller uit 2016 “The Life-Changing Magic of Tidying Up: A Magical Story” (Waar ik niet doorheen kwam maar zeker een tweede poging ga wagen) kwam er ook een Netflix serie uit (absoluut een aanrader!) en gebruiken mensen haar methode ook voor andere dingen. Zoals: social media.
Huh, hoe?
De KonMari methode lijkt werkelijk waar magisch te zijn, voor je gemoedstoestand, humeur en zelfs je leven.
De focus van de KonMari methode is initieel op onze fysieke ruimtes, maar hoe zit het dan met onze mentale en digitale ruimtes? Als we de KonMari methode kunnen toepassen op onze kledingkasten en zolders, waarom dan ook niet op social media?
Ik voel steeds meer hoe belangrijk het is om de ruimte waar je je in bevindt opgeruimd te houden en te ‘updaten’ naar je huidige leven. Je bent nou eenmaal niet meer dezelfde persoon als 5 jaar geleden, dus waarom zou je jezelf omringen met de spullen die je nu niet meer dienen en eigenlijk in de weg liggen? Hetzelfde met social media.
5 jaar geleden volgde ik hele andere mensen op social media dan ik nu zou doen, maar toch blijft mijn ‘volgend’ vakje oplopen en oplopen en word ik tijdens het scrollen ook constant weer herinnerd aan de dingen die me nu niet meer dienen. Het maakt me namelijk echt niet meer zoveel uit welke trends en hypes gaande zijn in de sportschool-wereld. 5 jaar geleden wel.
Het is naar mijn mening net zo essentieel om het opruimen door te trekken naar je online kanalen om er zo nog wel van te kunnen genieten, aangezien we er best wat tijd ‘in’ en op besteden 😉
Dus hoe gaan we aan de slag?
De KonMari methode legt de nadruk op persoonlijke gevoelens en dat we deze als leidraad moeten gebruiken voor de dingen die mogen blijven en mogen vertrekken.
“Does this spark joy for you?”
Zegt ze met haar lieve stem.
Als het aankomt op de mensen die je volgt is dit natuurlijk een iets ander verhaal. Want “Who sparks joy for you?” voelt ietwat anders dan wanneer je naar een paar truien kijkt, niet waar?
Bedenk eens de categorieën waar je accounts in volgt:
- Vrienden?
- Kennissen?
- Bekenden van vroeger (bijv. van school en vorige baantjes)?
- Influencers?
- Merken (waar je wel eens bij koopt/besteld)?
- Meme accounts?
- Grappige quote accounts?
- Inspirerende quote accounts?
- Informatieve accounts?
Weet je wat één van de grootste energie slurpers is? Het “uit beleefdheid” volgen van mensen. Mensen die we misschien wel in het echt kennen en niet publiekelijk willen ontvolgen omdat hierdoor misschien de persoonlijke dynamiek een scheurtje krijgt. Ongemakkelijk, vooral.
Goed humeur
Voor mij is het belangrijk om met een goed humeur een schoonmaak te houden en te kijken naar de pagina in zijn geheel. Als ik me slecht voel dan vind ik alles stom, dus dat schiet niet op. Maar wanneer mijn humeur goed is en ik kom pagina’s tegen waar ik negatieve gevoelens bij krijg, dan moeten die echt weg uit mijn “volgend”-lijstje. Ik vraag me van alles af:
Worden er dingen gepost waar ik blij van word? Of brengen ze negatieve gevoelens met zich mee? Deze gevoelens kunnen geheel aan mij zelf liggen, hoor. Het kan zijn dat ik jaloers wordt van bepaalde foto’s of een weerstand voel. Word ik gemotiveerd? Wil ik meer uit het leven halen? Krijg ik er inspiratie van? Voel ik oprechte vreugde?
Het is belangrijk om je energie te bewaken, om je groei en (zelf)ontwikkeling niet in de weg te zitten. Elke dag een paar minuten of uren scrollen door social media zijn alweer momenten uit je leven – laat het ze dan waard zijn.
Het kan zijn dat je ineens ziet dat bepaalde grappige accounts niet meer bij je huidige jij passen qua humor, dat bepaalde mode accounts niet meer bij de mode-inspiratie passen die je nu voor ogen hebt en dat de tips + adviezen totaal niet meer nodig zijn binnen dat onderwerp zoals vroeger.
Bedenk je welke positieve veranderingen jij wilt doormaken en welke accounts je inspireren om precies dat te doen. Niks is goed of fout, de één kan zich ergens enorm tot aangetrokken voelen in positieve zin en de andere kan er alleen maar angstig van worden.
Dit heb ik met het YouTube kanaal van Jon Olsson bijvoorbeeld. Ik kan soms wel huilen van inspiratie als ik zijn video’s bekijk – dat hij laat zien wat er mogelijk is in het leven en zo waanzinnig mooi in beeld gebracht. Maar als ik af en toe eens door de comments scrol zie ik veel mensen die kritiek hebben op hem omdat ze vinden dat hij alleen maar ‘coole dingen’ doet voor de vlogs, ze willen hem liever gewoon thuis op de bank zien.
Oftewel: iedereen heeft andere behoeftes.
Waarom volg je deze mensen?
Een andere belangrijke vraag om jezelf te stellen is waarom je bepaalde mensen volgt. Een antwoord als “omdat ik hem/haar in het echt ken” is helaas geen valide antwoord, dat zou namelijk niet de reden moeten zijn om iemand te volgen. Maar volgens mij begrijp je ook waarom. Er zijn namelijk talloze mensen die we in het echt kennen waar we moe van worden of die negativiteit met zich meebrengen.
Ik zou willen voorstellen om zoveel mogelijk los te laten van het idee van verplichtingen op social media – qua posten maar ook qua volgen en ontvolgen. Je bent niets verplicht en je hoeft ook niets te verantwoorden als je daar geen zin in hebt.
De KonMari methode toepassen op mijn eigen social media kanalen gaf me het gevoel dat ik mezelf toestemming gaf om mijn social media accounts als tool te zien binnen mijn eigen controle, in plaats van iets waarmee ik onbewust mijn gedachtes laat vullen. Accounts volgen die je een plezierig (joy) gevoel geven kunnen je doen realiseren dat social media wel degelijk leuk kan zijn in plaats van een constante reminder hoe de rest het leuker heeft dan jij of hoe negatief de wereld kan zijn.
Het zal lichter en fijner voelen om te scrollen na de schoonmaak. Je kunt op deze manier een bewuste ‘gebruiker’ worden van social media in plaats van een passieve die alles maar over zich heen laat komen en met een rotgevoel verder gaat met zijn/haar dag.
Verdienen we niet allemaal een licht en positief gevoel? Er is genoeg dat zwaar en moeilijk is, in ieder zijn/haar leven.
4 comments
Herkenbaar! Tijdje geleden iedereen ‘ontvriend’ op Facebook en instagram. en opnieuw na gaan denken wie ik wilde volgen en waar ik berichten van wil zien dagelijks. Heeeerlijk opgeruimd! Scheelt een hoop scrolltijd en wat overblijft is dan weer je eigen keuze. Heel fijn!
Toevallig ben ik deze week begonnen met opletten of de accounts die ik nog volg, nog wel mijn interesse hebben. Zo niet, dan ontvolg ik ze meteen. Merk dat ik idd heel veel uit beleefdheid accounts heb die ik volgde.
Inderdaad heel waardevol om een keer kritisch te kijken naar wie je volgt en ervoor te zorgen dat je alleen mensen volgt die je echt blij maken of inspireren. Ik probeer zelf ook eens in de zoveel tijd een “opruiming” te doen. Op dit moment volg ik vooral mensen die me inspireren met mooie captions over self-care, persoonlijke ontwikkeling en body positivity én mooie interieuraccounts, accounts met mooie reisbestemmingen en lekker creatieve accounts. Stuk voor stuk accounts die me op een bepaalde manier blij maken.
Ha, direct uit een groep op facebook gestapt!
Ik hou van de Konmari Methode….. 🙂