Of je nu wilt afvallen voor een speciale gelegenheid of voor een betere gezondheid – afvallen is voor veel mensen een gedeeld doel. Hoe je er komt, laat ik even daar (check de categorie “afvallen” op mijn site voor alle tips!) maar hoelang het duurt wil ik vandaag in duiken!
Want dit is afhankelijk van vele factoren en als je deze eenmaal kent, kun je de meeste tot je voordeel gebruiken!
Even kort maar krachtig:
Afvallen gebeurt wanneer je consistent minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Aankomen gebeurt wanneer je consistent meer calorieën binnen krijgt dan je verbrandt. Zo, dat is gezegd. Nu op naar de factoren die invloed uitoefenen op de duur van je afvalproces.
Geslacht (vet vs. spier)
Van nature hebben vrouwen meer vet dan mannen. Voor mannen kan een vetpercentage van 5-10% normaal en gezond zijn. Dezelfde hoeveelheid vet heeft vaak een minder gezond effect op het lichaam van vrouwen (1), ook al hebben ze dezelfde lengte als mannen. Dat is één factor die invloed heeft op hoe snel je afvalt. Hoe meer spieren je hebt, hoe hoger je stofwisseling is in rust.
Hierdoor vallen mannen vaak sneller af als ze minder calorieën binnen krijgen dan verbranden dan vrouwen die een vergelijkbare leefstijl volgen. Dit blijkt ook uit meerdere onderzoeken (2).
Leeftijd
De lichaamssamenstelling verandert wanneer je ouder wordt. Van nature krijg je meer vet en breek je spieren af, tenzij je hier actief iets aan doet. Je organen hebben, naarmate je ouder wordt, ook minder energie (calorieën) nodig om te functioneren. Deze factoren gaan gepaard met een lagere behoefte aan calorieën. Hoe jonger je bent, hoe hoger je stofwisseling (behoefte aan energie/calorieën) en dus hoe makkelijker het afvallen (3)(4).
Mensen die ouder zijn dan 70 hebben vaak een stofwisseling die 20 tot 25% lager is dan jong volwassenen – dit is best een groot verschil (5)(6).
Je beginpunt
Wat je lichaamssamenstelling is wanneer je begint met afvallen kan ook van invloed zijn op hoe snel je afvalt. Het is belangrijk om te begrijpen dat het uiteindelijke gewichtsverlies in kilo’s kan overeenkomen met hetzelfe percentage van gewichtsverlies bij verschillend individuen. Ook al begint iedereen op een ander punt.
Wat wil dat zeggen? Dat wanneer je 80 kg weegt en het ‘normaal’ kan zijn om 10kg. af te vallen dit niet betekent dat het voor iemand van 60 kg normaal is om dezelfde hoeveelheid af te vallen in kilo’s. Maar wél om eenzelfde hoeveelheid af te vallen in percentages (grofweg gezegd).
Dus een zwaarder persoon kan het dubbele in kilo’s afvallen maar hetzelfde percentage als een minder zwaar persoon die afvalt.
- 5 kilo afvallen als je 90 kilo weegt is 5,5% gewichtsverlies.
- 5 kilo afvallen als je 60 kilo weegt is 8,3% gewichtsverlies.
Het is in beide gevallen 5 kilo, maar de één verliest meer in percentages. Hoe hoger je startgewicht, hoe ‘makkelijker’ het is om meer kilo’s kwijt te raken omdat het gewicht dat je meedraagt je stofwisseling verhoogt. Daarom is het belangrijker om naar het percentage te kijken dan de hoeveelheid kilo’s die je afvalt.
Het calorie tekort
Je moet een calorie tekort creëeren om af te vallen. Hoe hoger je calorie tekort, hoe sneller je afvalt. Dat is theoretisch gezien een feit – maar in de praktijk houdt dit feit geen rekening met een aantal belangrijke factoren. De meeste crashdiënten worden ook bedacht door wetenschappers en geen voedingskundigen of diëtisten.
Als je er enkel wetenschappelijk en feitelijk naar kijkt, is het logisch dat je een zo groot mogelijk calorietekort creëert. Maar als je het menselijk lichaam tot zekere hoogte begrijpt, weet je dat onder andere je organen niet meer functioneren vanaf een bepaalde hoeveelheid calorieën (over een langere periode). Er zullen functies uitvallen om je in leven te laten houden en het herstel ervan gaat gepaard met desastreuze gevolgen.
Veel crashdiëten beginnen vanaf 1000 of 800 kcal per dag. Hier ga je al de mist in. Op papier klinkt dit superhandig en effectief; in de realiteit vergeet je dat je lichaam daadwerkelijk energie nodig heeft om zichzelf in leven te houden. Calorieën staan niet gelijk aan gewichtstoename of vet. Calorieën staan gelijk aan energie om je in leven te houden.
Het calorietekort wat ik vaak adviseer is voedsel gecombineerd met bewegen. Voor veel mensen is een tekort van 200 tot 250 kcal een geweldige manier om consistent af te vallen zonder honger te hebben. Het maximale tekort wat ik aanbeveel is 500 kcal, maar dit is niet voor iedereen haalbaar. Als je met een tekort van 500 kcal onder de 1200 kcal per dag uitkomt qua voedsel, is mijn advies om hier onmiddellijk mee te stoppen en voor een kleiner tekort te gaan.
Het kan zijn dat je op dagen dat je meer sport ‘netto’ wel onder de 1200 kcal uitkomt, dit is niet zo erg van tijd tot tijd, zolang je qua voeding wél meer dan 1200 kcal binnen krijgt.
Terugkomen van lang termijn onder de 1200 kcal te hebben gegeten is héél lastig, dat gun ik niemand.
Slaap
Dit had je misschien niet verwacht, maar slaap behoort ook zeker tot dit rijtje. Een chronisch slaaptekort kan je afvalproces flink in de weg zitten. Zelfs één slechte nacht kan je hormonen in de war schoppen en je trek laten krijgen in calorierijke voedingsmiddelen met weinig voedingsstoffen, zoals koekjes, cake, suikerrijke drankjes, chips, fastfood en meer (7)(8).
Hier zijn talloze onderzoeken naar gedaan die keer op keer hetzelfde bevestigen; een slaaptekort staat je afvalproces flink in de weg, maar heeft ook invloed op je algehele gezondheid (9)(10)(11)(12).
Andere factoren
En zo zijn er nog wat factoren die ik nog wel wil benoemen in dit artikel;
- Medicatie; zoals antidepressiva en andere antipsychotica kunnen gewichtstoename stimuleren of juist het afvallen belemmeren (13).
- Medische conditie; verschillende medische condities waaronder problemen hebben met je schildklier, kunnen het afvallen enorm vertragen of in de weg zitten (14)(15). Let wel, dit is bij minder dan 10% van de mensen het geval die willen afvallen maar waarbij het niet lukt.
- Jojo-diëten; dit patroon kan een uiteindelijke afvalpoging die je ook behoudt erg lastig maken. Dit heeft te maken met je stofwisseling die enorm negatief beïnvloed wordt door het jo-joën (16).
Vind je dit nou een enorm interessant onderwerp? Dan is dit artikel misschien ook wel boeiend om te lezen:
Als ik gezond eet en sport, na hoeveel tijd zie ik verschil?
En? Zie je al waarom het niet lukt om af te vallen?
Is je brein tijdens het lezen van dit artikel bezig geweest met de reden zoeken waarom afvallen niet bij jou werkt? Is dit gelukt? Heb je van alles een beetje tegen zitten? Dan ben ik hier om je te vertellen dat het waarschijnlijk in je hoofd zit. Dat je wel degelijk kunt afvallen en het gewicht er ook af houden – maar dat je nog niet bereid bent naar het saaiste te kijken;
Hoeveel je beweegt en wat je eet.
Snap ik ook wel, aangezien de dieetindustrie inspeelt op snel afvallen en daarbij geen wortels en appels promoot, maar eerder sapjes, shakes, repen en meer. Want wat heeft de dieetindustrie eraan dat jij afvalt en nooit meer aankomt? Niks. Wat heeft de dieetindustrie eraan dat je afvalt met groente, fruit, vezels, eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen? Niks.
Het moet geld verdienen (boeken, producten) en je terug laten keren (kort termijn visie, jojoën als gevolg).
En hoe goed we ergens wel weten dat het beter is om op lang termijn geleidelijk af te vallen, worden we toch verleid door termen waar we niks van snappen omdat ze ‘goed klinken’ en we gewoon snel resultaat willen.
Hoe minder we weten en begrijpen, hoe sneller we te overtuigen zijn.
Als jij ervaart dat het je gewoon écht niet lukt om af te vallen, ga dan eens langs bij je huisarts met de vraag om doorverwezen te worden naar een diëtist. Ik ben geen fan van de aanpak van vele diëtisten moet ik zeggen, maar het is beter dan dénken dat er iets medisch aan de hand is zonder er zeker van te zijn.
Ik zou jullie stuk voor stuk allemaal willen helpen, maar zo zit mijn verdienmodel helaas niet in elkaar – deze keuze heb ik 8 jaar geleden gemaakt en daar sta ik nog steeds achter. Mijn blog en social media kanalen zijn de manieren waarop ik al mijn geleerde informatie wil overdragen aan zoveel mogelijk mensen.
Echter heb ik voor het eerst wél een stap gezet om een middenweg te creëeren tussen persoonlijke begeleiding en mijn online content met het afvallen middels mijn programma Body Boost. Op 13 januari 2021 is de lancering van Body Boost 2.0 dus stay tuned als je daar geïnteresseerd in bent!
1 comment
Leerzaam Teni en super helder, duidelijk en geordend uitgelegd. Als afvallen niet (goed) lukt, geef je handige info over wat er dan aan de hand kan zijn. Je helpt mensen hierdoor weer op weg of… ze kunnen hierdoor accepteren waarom het niet zo snel of soepel (meer) verloopt. Ze weten nu hoe het komt en kunnen bijsturen. Ik vind het zelf heel interessant om te lezen hoe dingen in een lichaam werken. Ons lichaam… wauw. Ik geef het applaus en het spijt mij vaak dat ik het zo verwaarloosde. Ik vind het ook vandaag weer zo goed; een spiegel voorhouden. Heel vaak zit iets in iemand zijn hoofd en met jouw woorden motiveer je iemand hiernaar te kijken. Juist naar die redenen kijken, is een tip om af te vallen omdat die valkuilen oplossen ervoor zorgt dat het wel weer kan lukken. Je zegt dingen raak. Bereid zijn naar het saaiste te kijken bijvoorbeeld. Knap om toch invoelend en raak te zijn betreft dit onderwerp. Je geeft mensen echt wat ze nodig hebben. Niet wat ze graag willen horen. En dat is vind ik juist er voor iemand zijn. Er zitten prachtige zinnen in je artikel. “Calorieën staan gelijk aan energie om je in leven te houden.” De meest ware en positieve omschrijving van calorieën. Hoe ooit hebben ze zo’n negatieve bijklank kunnen krijgen. Glimlacht, ja ik weet het antwoord natuurlijk wel en ik heb ze ook zo bekeken, als nare beestjes waar je dik van werd. Niet meer. No longer! Ik zie ze nu voor wat ze zijn, energie om te kunnen leven. Dan “Hoe minder we weten en begrijpen, hoe sneller we te overtuigen zijn.” Oeh wat wordt daar listig gebruik van gemaakt bij afvallen. Als oogpunt pure winst en geen enkele omkijk naar gezondheid. Fijn dat je dit aanhaalde in je artikel. Hoe die industrie in elkaar zit. Bedankt voor dat je hier op hamert. Het werkt gezondheidsbevorderend als mensen dit weten en inzien. Er niet meer intrappen. Jij werkt daaraan mee, aan gezondheid voor mensen. De manier waarop, je keuze hierin…. die werkt fijn voor jou en voor ons en dat vind ik een verdienmodel uit het boekje. Well done ook vandaag weer. Bedankt voor dit artikel. Ik val niet meer af, maar ik haal er weer heel andere dingen uit waar ik wat mee kan of die bevestigen dat ik op de goede weg zit. Liefs ❤️😘❤️