We kunnen ons wel door de meest akelige hoeken en bochten proberen te wringen om af te vallen maar de basis is en blijft hetzelfde: minder energie (calorieën) binnen krijgen dan verbranden. Vanuit die basis zijn er talloze factoren die invloed hebben op je lijf en je hoofd (oh, vooral onze hoofdjes.. !) wat betreft het afvallen. In dit artikel beschrijf ik op een zo simpel mogelijke wijze wat naar mijn mening de slimste/beste manier is om af te vallen en het gewicht er ook af te houden. Let wel; dit is geen 4-weken-super-strak-Victoria’s-Secret-body-artikel! 🙂
Als je wilt afvallen komt het er uiteindelijk op neer dat je meer calorieën verbrandt dan binnen krijgt. Dit kun je doen door alleen minder calorieën binnen te krijgen door voedsel, maar dit verschil kun je ook creëren door te sporten en de calorieën op deze wijze te verbranden.
Eet niet (per se) minder! Wat? He?
Je hoeft echt niet een calorietekort te creëren door minder te eten. Het kan wel maar het hoeft niet. Waarom niet per se minder eten?
- Je wilt niet het risico lopen dat je te weinig binnen krijgt waardoor je stofwisseling keldert;
- Je wilt niet het risico lopen dat je te weinig binnen krijgt waardoor je lichaam ondervoed raakt van voedingsstoffen (vitamines en mineralen) en daardoor juist extra hongersignalen gaat afgeven;
- Je wilt je mentaal niet belemmerd voelen doordat je ineens minder “mag” eten;
- Je wilt de ruimte hebben om af en toe lekker los te gaan op een feestje of met gebak of wat je maar wilt zonder dat het een enorme aanslag is op je lijf qua calorieën. Op het moment dat je minder eet en een keertje los gaat met uit eten, gebak of op een feestje dan is het voor je lijf een enorme calorie toenname. Terwijl als je niet minder bent gaan eten, maar voldoende bent blijven eten en je een keertje los gaat, is het meer een “extraatje” voor je lijf en kan je lichaam dit veel beter aan.
Veel argumenten omtrent calorieën, vind je niet? Hier gaat het scheikundig namelijk wel om. Maar voordat je elke verpakking leest om te zien hoeveel calorieën erin zitten, lees even dit artikel om overtuigd te raken dat uiteindelijk de kwaliteit van je voedsel belangrijker is voor je gezondheid dan de calorieën.
Eet nét een beetje anders
Daarnaast kun je hele kleine aanpassingen maken in je voeding die je niet gaat “voelen” maar die wel een steuntje in de rug zijn naast het sporten. Denk bijvoorbeeld aan (wat ik in een eerder artikel ook noemde) je havermoutpap die je 6 x per week eet te minderen naar bijvoorbeeld 4 x en 2 x een bakje magere kwark met wat fruit (als je hier ook van kunt genieten!). Of je pindakaas op je cracker/rijstwafel/broodje een aantal keer te vervangen met Hüttenkäse. Dit soort kleine dingen kunnen een calorietekort creëren zonder dat je drastische veranderingen hoeft aan te brengen. Ik zeg niet dat je nooit havermoutpap mag eten, ik geef je simpelweg een random voorbeeld. En er is ook niks mis met havermoutpap, integendeel. Ik durf bijna geen voorbeeld te noemen omdat mensen dan heel gauw geneigd zijn te denken dat er iets mis is met dat voedingsmiddel. Dat is het niet. Het is een voorbeeld.
We gaan dus niets aan de kwaliteit van je voedsel veranderen, maar hier en daar wat gezonde calorieën minderen.
Sporten zeg je? Wat voor sport?
Met sporten heb je in principe de keuze uit krachttraining of cardio. Bij krachttraining ligt de focus vooral op het opbouwen van spieren en je spiermassa vergroten. Bij cardio ligt de focus erop om je hartslag omhoog te krijgen, je in beweging te krijgen, aan je conditie te werken en flink wat calorieën tijdens de workout zelf te verbranden, denk aan danslessen, hardlopen, cardio apparaten in de sportschool etc. Maar wat is nu beter? – Geen is beter dan de ander, ze hebben allebei een ander effect op je lijf; de keuze is aan jou wat je wilt. Je kunt ze natuurlijk ook beide combineren, elke keer iets anders of allebei in één workout.
Cardio – voordelen
Dit artikel gaat over afvallen, dus ik zal de voordelen beschrijven van cardio met betrekking tot afvallen.
- Je beweegt je lijf, hierdoor heb je minder kans dat je lijf “vast komt te zitten”, vooral als je op de andere vlakken van je leven niet veel beweging krijgt.
- Je calorie balans van die dag breng je weer wat omlaag zonder minder te hoeven eten (je verbrandt net wat extra dan dat je eet – ervan uitgaande dat je eet naar je behoefte en niet meer dan je behoefte).
Ah en nog een tip als je cardio doet: Doe geen urenlange sessies, je put jezelf letterlijk uit en wordt hier alleen maar hongerig van. Korte, intensieve cardio sessies verbranden lekker wat calorieën en geven je energie. Denk aan 20 minuten tot hooguit een uur.
Krachttraining – voordelen
- Je verbrandt tijdens de workout niet de meeste calorieën, maar de verbranding van calorieën gaat na je workout langer door dan bij cardio. Dit heeft te maken met het feit dat je spieren energie nodig hebben om te herstellen en sterker te worden.
- Door consequent krachttraining te doen, bouw je je spieren op (wees maar gerust als vrouw zijnde, je wordt echt geen bodybuilder als je hier niet kei- en keihard voor traint en je voeding perfect onder controle krijgt voor zo’n lijf). Spieren verbranden meer energie dan vet, dus hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer je door de dag heen verbrandt waardoor je ook weer je calorie balans omlaag brengt. Zelfs als je een dag helemaal niet aan beweging doet maar gewoon eet naar je behoefte.
Wat doe ik?
Ik heb periodes gehad dat ik een krachttraining fanaat was ( ik heb aan P90X gedaan), maar ook periodes dat ik overtuigd was dat ik echt even meer cardio nodig had. En nu? Nu doe ik het beide. Krachttraining omdat het gevoel dat ik sterker wordt en meer aan kan keer op keer écht geweldig vind! Dat je eerst amper 1 pushup kon doen en na loop van tijd alweer 5 (ja, dat is een prestatie voor mij, haha!), super! Cardio vind ik heerlijk omdat het mijn hoofd lekker leeg kan maken na een dag werken bijvoorbeeld, muziek op en lekker fantaseren tijdens de cardio. Of juist alles van die dag even “verwerken”, na een cardio workout voel ik me vaak ook een stuk rustiger. Op dagen dat ik krachttraining doe, doe ik af en toe enkele minuten cardio tussendoor en op dagen dat ik cardio doe, doe ik af en toe wat squats of lunges om mijn hartslag omhoog te krijgen (lekker even de grootste spiergroepen “aanspreken”).
Hopelijk kun je voor jezelf de afweging maken wat jou gaat helpen en waar jij je prettig bij voelt! Dus vragen als “wat is beter?” kan ik helaas geen ander antwoord op geven dan mijn persoonlijke mening als antwoord!
12 comments
Helder uitgelegd! Sinds ik gestopt ben met dieeten en (grotendeels) op deze manier ben gaan leven, zijn er ook al een paar kilo’s af die nooit meer zijn terug gekomen 🙂
Wat goed van jou 🙂
Super interessant artikel.
Leuke artikel! Fijn dat je het zo uitlegt. Ik doe ook beide. Wat is eigenlijk beter? Cardio vóór krachttraining of daarna? Of gewoon tussendoor?
Daar ben ik benieuwd naar!
Wat een super leuke site heb je toch, ik blijf erop lezen! Vraagje, kun jij eens aangeven wat jij eet op een dag? En hoe vaak je traint.
Ben benieuwd, je bent een inspiratiebron!
Goed uitgelegd, je schrijft erg leuk en helder 🙂
Is het slecht om elke dag havermout als ontbijt te eten? Ik dacht dat havermout zo gezond was =(
Alles is slecht als je er te veel van eet 😉
Afwisseling in eten is heel belangrijk. Dus een aantal keer in de week lekker je havermout blijven eten maar wissel ook af met een ander soort ontbijtje!
Ik ben nu sinds een paar weekjes ook begonnen met sporten in de sportschool.
Ik begin dan met 10 minuten a een kwartier met cardio om mijn hartslag lekker om hoog te krijgen en daarna ga ik verder met mijn rondje krachttraining en vervolgens sluit ik weer af met wat cardio. Dit werkt voor mij erg fijn.
Duidelijke blog, heel fijn om het zo even te kunnen lezen.
erg leuk om te lezen. Steeds leer ik weer een beetje bij. Ik doe een combinatie van beiden. Zo pak je van alles mee. ik doe Maandag kracht, dinsdag hardlopen, woensdag kracht, donderdag hardlopen en vrijdag kracht. En soms in het weekend hardlopen en verder rust. Werkt voor mij heel goed om actief te blijven.
Ben er niet mee eens wat betreft sport. Alles begint bij goede voeding. Wel zoals hierboven er staat niet minder gaan eten, maar gezond suikervrij eten met gezonde vetten en groeten/fruit. Dan val je vanzelf af. Voor mensen meteen bureau baan is het belangrijk om met regelmaat wat bewegen (dus niet 1 x per week, maar 4). Wandelen is dan al voldoende. Ik zeg niet dat een work-out slecht is, maar in de basis overbodig. Kans op jojo is dan groter. Je valt sneller af, maar stop je ermee dan balanceert het lichaam weer. 2kg per maand afvallen is dan ook ruim voldoende totdat je je streef gewicht bereikt hebt.
Hoi Teni,
Ik heb een vraagje.
Ik wil graag gaan afvallen en mijn koolhydraat inname gaan verminderen. Maar waar moet ik dan mijn calorieen uithalen? eiwit/vet? Ik wilde ongeveer 30 gram vet op een dag gaan eten en 52 gram eiwit. Dit eiwit heb ik berekend aan de hand van mijn gewicht en 0,8 gram per kilo. Maar omdat ik mijn koolhydraat inname niet te hoog wil maken kwam ik uit op 175 gram koolhydraten. Hiermee kom ik maar aan 1178 calorieen op een dag wat weinig is. Nu vraag ik me af hoe ik mijn calorie inname kan verhogen? Ik neem aan dat meer gram vet ‘te veel’ word, en koolhydraten wil ik liever minder dan meer.
Mijn vraag is dan ook kun je zonder problemen je eiwit inname verhogen? Slaat dit niet gemakkelijk op als vet als je weinig sport? Ik snap dat dit bij iedereen enigszins zal verschillen, maar is hier ongeveer een richtlijn voor? Op de website van Inge van Haselen die ook clean eating aanbeveelt vind ik deze: 25% eiwitten, 35% koolhydraten, 40% vetten
Alvast super bedankt voor je antwoord, en je hebt echt hele lekkere recepten op je site staan
Ah dankjewel voor je heldere uitleg! Ik leer zoveel van je. Ik ben nu meer krachttraining gaan doen dan cardio en ben gaan Letten op mijn eten. Bakje magere kwark ipv bakje pinda’s 😉 nogmaals bedankt!