Ik kreeg de vraag hoe het nou zit met koolhydraten die vermeld zijn op een verpakking, waaronder deze weer gecategoriseerd zijn naar “waarvan suikers” “vezels” etc aangezien er op het product zelf niet apart suiker is aangegeven.
Eigenlijk is dit een hele goede vraag en ik heb hem vaker beantwoord, maar dan niet online, haha.
Een komkommer bevat ook koolhydraten
Alles wat we eten is opgebouwd uit de 3 macronutriënten: Koolhydraten, Eiwitten en Vetten. Meestal is het een combinatie van de macronutriënten. Zo bevat jouw stukje vlees voornamelijk eiwitten, wat vet en een heel klein beetje koolhydraten.
Een komkommer bevat koolhydraten maar vooral water, vitamines en mineralen. He? BEVAT EEN KOMKOMMER KOOLHYDRATEN?
Ja. Maar we denken vaak dat producten die koolhydraten bevatten alleen maar producten zijn zoals rijst, pasta, brood, aardappelen en fruit. Maar dat is helemaal niet zo, een prei bevat net zo goed koolhydraten als doperwten en wortels en komkommers. Alleen, is de hoeveelheid koolhydraten heel weinig in deze producten, zie als voorbeeld het lijstje hieronder:
- Een middelgrote komkommer (+/- 400 gram) bevat zo’n 8 gram koolhydraten (1 gr vet en 3 gr eiwit)
- Een middelgrote prei (+/- 150 gram) bevat zo’n 6 gram koolhydraten
- Een middelgrote appel (+/- 150 gram) bevat zo’n 21 gram koolhydraten
Dus als iemand zegt “ik eet geen koolhydraten” .. Dan denk ik; je bent niet goed snik. Maar mensen bedoelen vaak; aardappelen, rijst, pasta, brood etc.
Etiketten
Goed. Dan nu richting de etiketten van producten. Daar zijn twee gedeeltes:
- De ingrediënten: oftewel wat zit er in het product
- De voedingswaarde: hoeveel calorieën, koolhydraten, eiwitten etc. zitten erin
Bij punt 1 maak ik duidelijk dat het om een product gaat, want een komkommer heeft geen ingrediëntenlijst, want de komkommer is niet in een fabriek gemaakt zoals een zak chips als het ware. Alles wat in die komkommer zit qua maco- en micronutriënten is niet speciaal afkomstig van een bepaald merk, maar het zit er gewoon in. Pas wanneer er dingen worden toegevoegd aan een product, moet dit vermeld worden op de ingrediëntenlijst. Dus een banaan heeft ook geen etiket met “fosfor, suiker, vitamine etc.”
Zoals je hier ziet, zit er geen suiker bij de ingrediënten. Oftewel: er is geen suiker toegevoegd, maar er zitten wel koolhydraten in; duh. Want er zitten bijvoorbeeld cranberry’s in. En hoeveel van de totale hoeveelheid koolhydraten is nou suiker (vanuit die cranberry)? Dat staat erbij, bij de voedingswaarde.
Wanneer wel toegevoegd suiker?
Koop je bijvoorbeeld een vruchtenyoghurtje met bananensmaak, dan kan het zijn dat er naast de banaan die de smaak moet geven, ook suiker in is toegevoegd. Dit wordt dan vermeld op de ingrediëntenlijst, deze geeft weer dat naast de ‘natuurlijke suikers, die de banaan dus bevat’ ook nog eens extra suiker is toegevoegd. Of zoals hieronder; rice toast waar suiker in is toegevoegd. Ze hebben bij deze ook nog apart het zetmeel benoemd. Zetmeel behoort in principe ook gewoon tot de “snelle suikers”.. Beetje een slimme en sneaky manier van de voedingswaarde weergeven moet ik zeggen. Zo lijkt het alsof er heel weinig suiker in zit 🙂 Maar zetmeel reageert net zo in je lijf.
Zo kan het dus ook heel goed zijn dat er producten zijn zonder toegevoegd suiker, maar wel met vruchten erin, waardoor het nog steeds zoet smaakt. “Geen toegevoegd suiker” “Van nature aanwezige suikers”, herkenbare teksten?
En bij dat soort producten kan het ook zijn dat je op de ingrediëntenlijst kijkt en ziet dat er geen suiker (of ander woord waarmee suiker wordt bedoeld) op staat, maar bij de voedingswaarde vervolgens wel.
Oftewel:
Het macronutriënt: Koolhydraat is de benaming voor een groep die in drieën verdeeld kan worden: snelle koolhydraten (suikers), langzame koolhydraten en vezels. In dit artikel beschrijf ik hier meer over. Dus dan zou er nu een belletje moeten rinkelen, als het goed is…
Dat is namelijk precies de uitleg voor het feit dat er op de voedingswaarde van een etiket: “Koolhydraten” staat, en daaronder gecategoriseerd in “waarvan suikers” (deze is vaak verplicht) en soms ook “vezels” en “complexe koolhydraten”. Want als er alleen maar staat “koolhydraten”, dan is dat alleen maar de benaming van de groep en kun je er niet zoveel mee.
Hopelijk geeft dit wat meer duidelijkheid omtrent koolhydraten, suikers, etc! Laat je vragen vooral achter, wie weet kunnen we elkaar helpen. Wie weet schrijf ik er een nieuw artikel over!
24 comments
Wat een fijne uitleg! Ik loop hier altijd tegen aan in de supermarkt, bijv bij zuivel maar ook producten gemaakt met tomaat of fruit.
Heb jij ook een lijstje met die “stiekeme” namen voor suiker?
your wish is my command. Haha, grapje. Maar toevallig heb ik dat lijstje wel: http://fitbeauty.nl/sneaky-namen-voor-suiker/
Super, heel erg bedankt! Ik dacht dat ik het ooit was tegen gekomen op je blog maar kon het niet meer vinden, vandaar! Zo kan ik lekker aan de slag met etiketten checken 😉
Wat een handig artikel! Vind het heel fijn dat je dit soort dingen met je lezers deelt, aangezien velen (waaronder ik) er niet zo veel van afweten maar dat wel zouden willen. Dankjewel Teni!
Jaa top, dankjewel! (En natuurlijk is het logisch dat fruit suikers bevat Kim, d’oh!)
Wat ik leer ik toch veel van jouw artikelen zeg jeetje haha.
Bedankt voor het plaatsten van dit super handig artikel Teni. Ik vroeg me dit altijd al af. Persoonlijk zou ik het handig vinden om eens een lijstje te zien welke andere woorden gebruikt voor “suikers” op etiketten. Bijv. Glucose, fructose, caramel……(ik kom al niet meer verder) 🙂
Och sorry, had de andere comments nog niet gelezen (nu wel). Heb de link naar je lijstje al gevonden 🙂
woohoo! 😀
Ik eet weinig koolhydraten in de vorm van aardappelen, pasta, brood, rijst, enz; Mijn maaltijd bestaat altijd uit een stukje vlees of vis met veeeeel groenten. Als ik toch eens koolhydraten eet dan neem ik altijd de volkoren versie of spelt.
Super leuke en informerden de blog! Ik volg je sinds kort en waar ik eigenlijk wel benieuwd naar ben aan de hand van dit artikel is hoe zit het dan met suiker in biologische (vanille) yoghurt. Daar staat rietsuiker enz. op tussen de ingrediënten, maar is dat eigenlijk net zo slecht voor je lichaam ?
Simone,
Je lichaam maakt geen onderscheid/kent het verschil niet.
Kort gezegd: suiker is suiker,in welke vorm dan ook.
Voor meer info over koolhydraten/suikers zou ik zeggen kijk op diabetes sites.
Simone,
De biologische vanille yoghurt die jij aanhaalt,daar zit hoogstwaarschijnlijk geen echte vanille in,maar een glucose vorm(suiker)
Elke suiker is slecht voor het lichaam en een sluipmoordenaar op de lange termijn.
Suiker/koolhydraten in de vorm van granen,zetmeel,lactose,fructose enz heeft het lichaam 0% van nodig en zorgt alleen maar voor hoge bloedsuiker pieken en beschadigingen aan de lever,nieren alvleesklier(hoge insuline met gevolg het uitputten van de klier en het insuline resistent worden van de cellen,viola u heeft diabetes gecreëerd),bloedvaten,hart en hersenen.
Je lichaam voorziet zichzelf van glucose als dat nodig is,elke extra toevoeging van suikers creëert alleen maar stress op de organen en zie daar onze welvaartsziekten.
Koolhydraat arm en veel groente,vlees,vis(vet),noten en eiwitten is het beste dieet voor een gezond leven.
Volgende keer ook graag iets over geraffineerde en ongeraffineerde suiker!
Misschien is het ook leuk om een keer een stukje te doen over dat heel veel merken nu promoten dat er geen toegevoegde suikers in zitten. De meeste mensen vallen hiervoor, terwijl als je op je lijn wilt letten (of echt op dieet bent/ je levensstijl wilt veranderen) veel van die producten helemaal niet zo goed zijn. Verder wou ik nog even zeggen dat je super artikelen hebt. Je inspireert een grote groep mensen 🙂
Hoe zit dat met polyolen (ofzo) voorbeeld; bij atkins hebben ze het over netto KH omdat polyolen niet opgenomen zouden worden in je lichaam echter blijven het suikers toch.. Weet jij hoe dit zit?
Ik heb een product waar koolhydraten : 32 gram ( suikers 1,2/ 11,6 vezels) op staat. Is dit dan goed op slecht? Ik snap het nog steeds niet zo.
Hoi! Dus als ik het goed begrijp staat er koolhydraten waarvan suikers en de waarvan suikers is dus het gedeelte wat toegevoegd is dus geen natuurlijke suikers?
Maar onder koolhydraten zie je nooit vermeld staan koolhydraten waarvan eiwitten,. Omdat eiwitten al apart vermeld zijn op de verpakking. Hoe weet je dan hoeveel gram van de koolhydraten die erin zitten, hoeveel daarvan eiwitten zijn ? Omdat zoals ik zei eiwitten altijd apart vermeld staan en nooit onder de koolhydraten.
Hi Lennart, dit is omdat eiwitten geen koolhydraten zijn. Suikers zijn wél koolhydraten.
Misschien geeft dit artikel je wat inzicht: http://fitbeauty.nl/koolhydraten-eiwitten-en-vetten-the-basics/
Allemaal leuk en aardig, maar wat ik nu juist zp graag wil weten is de verhouding toegevoegde suiker/natuurlijke suiker. Het is natuurlijk fijn om in de ingrediëntenlijst te zien dat er suiker is toegevoegd, maar hoeveel dit precies is valt meestal nergens te achterhalen, ook niet dus in de voedingswaardetabel. ‘Koolhydraten waarvan suikers’ zegt me feitelijk niks, want de koolhydraten zijn toch suikers? Als er ergens 60 gram koolhydraten in zit, waarvan 58 gram suiker… waaruit bestaat die 2 gram dan? Eerst dacht ik vezels, maar dat staat er dikwijls ook nog op. Kortom, het blijft meeen raadsel…
zoals het hierboven regelmatig terugkomt en ook mijn vraag hierbij nogmaals : koolkydraten 60g bv waarvan 1 gram suiker. Goed die 1g is dat goed zeer goed of slecht??? Welke verhouding, tot waar is het goed of ??? dit blijft voor mij ook een raadsel tenzij we mogen aannemen dat alle suikers onder koolhydraten hoe hoog ook … OK zijn. Ik ben benieuwd wie mij hier wijzer maakt;
Alle suikers zijn koolhydraten. Niet alle koolhydraten zijn suikers. Dus goed of slecht? Hangt er van af… je krijgt niks van suikers op zich. De WHO raadt om om maximaal 10% van je energieinname uit suikers (hetzij natuurlijk, hetzij toegevoegd) te laten bestaan. In Amerika houden ze het op 25%. Echter is er maar weinig onderzoek wat echt onderscheidt maakt tussen suikers en andere koolhydraten. In Nederland wordt dat onderscheid dan ook bijna niet gemaakt en worden suikers gewoon op de “koolhydraten-hoop” gelegd. Je zou eventueel nog kunnen kijken naar de “glycemische index”, die hier ook mee te maken heeft.
Dus hou het simpel: vermijd toegevoegde suikers sowieso (frisdrank, snoep), ga je niet volledig te buiten aan fruit, zorg voor gevarieerde voeding en kijk dan naar je totale hoeveelheid koolhydraten.
Oh en nee, het kopje “waarvan suikers” slaat dus niet op toegevoegde suikers…