“Kun je daarvan leven? Maar hoe dan?”
Wordt me vaak gevraagd. Mensen zijn oprecht benieuwd hoe je online geld kunt verdienen en daarvan zelfs kunt leven. Ik snap het. Ook al lijkt het soms iets magisch en willen mensen hier uit verwondering achter komen, blijft het gaan over geld en persoonlijke zaken waardoor ik het vaak lastig vind om een duidelijk antwoord te geven op deze vraag.
Het is een heel erg fluctuerend inkomen en afhankelijk van verschillende factoren. Maar vandaag ga ik je dit vertellen! Tot zover kan. Aangezien ik fulltime blogger ben, kan ik je mijn perspectief geven.
In een eerder artikel beschrijf ik hoe je geld verdient met bloggen, zodat je in ieder geval meer inzicht hebt in de mogelijkheden. Maar hoeveel dat dan is? Ga ik je vandaag vertellen!
Gratis spullen! Dankbaar? Of word ik gebruikt?
Als blogger/vlogger zijnde heb je een publiek en zodra je een publiek hebt, ben je interessant voor heel veel bedrijven omdat je de poort bent tot ‘de mensen’ en dat kan bij elke blogger een ander publiek zijn wat ervoor zorgt dat je voor bepaalde bedrijven extra interessant bent. Een foodblogger is erg interessant voor bedrijven die iets verkopen in de voedingsindustrie, een beautyblogger is interessant voor bedrijven die iets verkopen in de beautyindustrie. Simple as that.
Als blogger zijnde heb je dus het ‘geluk’ dat bedrijven je allerlei producten en spullen opsturen zodat je het kunt testen maar bovenal kunt posten op één van je kanalen: je blog, je social media, je YouTube kanaal etc. Ik zet het woord ‘geluk’ in aanhalingstekens omdat het voor de buitenwereld vaak een veel grotere luxe lijkt dan het is. Begrijp me niet verkeerd, het is waanzinnig om zovaak cadeautjes te ontvangen en nieuwe producten te krijgen die je cool (of lekker) vindt! Maar in je achterhoofd weet je heel goed dat deze cadeau’s niet komen omdat mensen je lief vinden, maar omdat je simpel gezegd een marketing tool bent dat ingezet wordt, zonder dat je daar per se voor hebt gevraagd.
Toen ik nog geen blog had en andere (beauty)bloggers volgde kon ik soms niet geloven hoeveel gratis producten zij kregen, wat een leven!!! Chanel lipsticks?! Dior luchtjes?! Hemeltjelief, dat is een godsvermogen!!! Dus ik snap héél goed dat gevoel. Eenmaal aan de andere kant voel ik elke keer absoluut het gevoel van geluk bij het ontvangen van producten, keer op keer ben ik er enorm dankbaar voor en wil ik die dankbaarheid tonen, maar tegelijkertijd ‘loop ik in de val’ van dat bedrijf door het tonen van mijn dankbaarheid. Voor hen een kleine investering waar ze iets groots voor terug krijgen: publiciteit. Daar waar zij vroeger honderden duizenden euro’s moesten besteden aan reclame campagne’s, besteden ze nu een veel kleiner budget uit aan het rondsturen van gratis producten naar bloggers.
Dus elke keer zit ik met het dilemma: toon ik mijn dankbaarheid dat ik een gratis product ontvang via social media? Of doe ik dat alleen wanneer ik het product ook écht goed vind. Die balans heb ik inmiddels (gelukkig) gevonden en schrijf ik in mijn (privé, papieren) dagboekjes altijd op dat ik zo enorm dankbaar ben voor de spullen die ik ontvang en laat ik het pas op social media of mijn blog zien als ik er ook écht gebruik van maak en plezier aan beleef.
Gratis spullen = minder kopen = meer geld overhouden / minder geld ‘nodig’
Dit betekent sowieso dat je als blogger die gratis spullen ontvangt op een heleboel kosten bespaart. Automatisch betekent dit dat je minder hoeft uit te geven en je dus ook met minder geld rond zou kunnen komen. Alleen al dit besef, brengt het geheel van hoeveel geld een blogger verdient wat in de war omdat je niet duidelijk weet hoeveel en op welke kosten een blogger kan besparen door het ontvangen van gratis spullen (van meubilair tot auto’s tot sportschool-abonnementen maar ook boodschappen).
Je bereik bepaalt je waarde
Dan naar de keiharde cijfers, want zonder een bereik dat uit te drukken is in cijfers krijg je moeilijk een duidelijke waarde in cijfers (geld) terug. Er zijn heel veel verschillende maatstaven en dit is ook echt niet wat altijd gehanteerd wordt, maar om je een beeld te geven heb ik wat waarden opgesteld. Als je een blog hebt en je hebt een publiek opgebouwd, wordt er altijd gekeken naar de gemiddelde unieke bezoekers per maand.
- 10.000 – 50.000 unieke bezoekers per maand : 200 euro tot 600 euro
- 50.000 – 80.000 unieke bezoekers per maand : 600 euro tot 1000 euro
- 80.000 – 100.000 unieke bezoekers per maand : 1000 euro tot 1500 euro
- 100.000 en hoger : > 1500 euro
De bedragen die je ziet staan zijn voor een gesponsorde post. Dus inderdaad, 1 post voor dat bedrag. Nu zal ik je ook direct vertellen dat, terwijl deze cijfers bestaan, heel veel bloggers lang niet dit bedrag krijgen en flink worden ‘onderbetaald’. Je mag blij zijn als je het bedrag dat je ‘waard’ bent volgens de verschillende opgestelde cijfers bij je gesponsorde posts ook daadwerkelijk krijgt.
Mediabureau vs. Rechtstreeks
Dan is er ook nog een verschil tussen het aangaan van een samenwerking dat via een mediabureau gaat of rechtstreeks met het bedrijf. Een mediabureau kan super handig zijn omdat het hun baan en expertise is om te netwerken en te communiceren met allerlei merken en bedrijven. Zij kunnen campagnes opzetten en deze in grote lijnen begeleiden. Zelf zit ik ook aangesloten bij een mediabureau (Semilo) wat betekent dat ik gelukkig niet zelf constant hoef te onderhandelen of moet ‘wachten’ tot een bedrijf mij eventueel benadert voor een samenwerking. Wel betekent het dat er een deel van het bedrag dat je hierboven ziet staan richting het mediabureau gaat.
Dus stel, ik heb 60.000 unieke bezoekers per maand en mijn waarde is 800 euro voor een gesponsorde post, dan kan het zomaar zijn dat ik 400-500 euro overhoudt aan die post.
Inkomstenbelasting, omzetbelasting, verzekering en pensioen
Misschien denk je nu: wow, dat zijn hoge bedragen. Maar vergeet niet dat je als fulltime ‘ondernemer/freelancer/blogger’ zelf je belastingzaken, verzekeringen (en dan bedoel ik niet je zorgverzekering) en pensioen moet zien te regelen van dat geld. Nadat het je huur en vaste lasten heeft gedekt. Het is niet een netto bedrag dat helemaal van jezelf is zoals je uitgekeerd zou krijgen wanneer je voor een baas zou werken. Er zitten veel haken en ogen aan dit bedrag, dus voor het idee is het verstandig om minstens 40% ervan opzij te zetten waardoor je bijna altijd goed zit met je jaarlijkse inkomstenbelasting. Dat hoef je niet te doen wanneer je bij een baas werkt.
Zoveel geld voor één post?
Als laatste wil ik nog het volgende onderwerp dekken; het idee dat je zoveel geld krijgt voor het schrijven/plaatsen van één post. Als je het benadert vanuit het reguliere werk systeem waarbij een x aantal uren gelijk staan aan een x bedrag, zit je bij de blogwereld helemaal fout met die denkwijze. Misschien krijg je bij je baas 10 – 15 euro per uur en maak je de vergelijking met een blogger:
Schrijven van één post die je misschien 2 uur kost en je daar 400 euro voor krijgt.
FOUT! FOUT! FOUT!
Want als dat zo was, hoefde je niet een publiek te hebben. Er wordt niet betaald per uur, maar voor je bezoekersaantallen (of je social media volgers).
En hoe krijg je hoge bezoekersaantallen? Door uren en uren en uren en uren en uren van je vrije, onbetaalde tijd te steken in het opbouwen van een site met content die van waarde is voor de ander. DAAR wordt voor betaald. En dat is een onzekere positie en een onzekere baan. Daarom geloof ik ook oprecht dat je er een passie voor moet hebben om het te blijven doen. Ik zou niet elke dag een artikel kunnen schrijven als ik alleen maar het geld zag wat ik ermee zou verdienen, iets van binnen moet je dat vuurtje geven om zoiets net zolang te willen blijven doen tot het ineens geld oplevert. Dan snap je misschien ook dat het krijgen van gratis producten niet altijd zo glamoureus is als dat het lijkt wanneer je op de achtergrond je huur, je telefoon, je internet, je belasting, je verzekering, je pensioen en nog veel meer moet betalen.
Dat gaat natuurlijk niet met een flesje olijfolie van 20 euro.
Al met al ben ik ontzettend gelukkig met deze baan en zou ik voor geen goud willen wisselen met iets anders. Soms vind ik het lastig uit te leggen wat het vergt om dit fulltime te kunnen doen, maar aan de andere kant maakt het me inmiddels niet meer zoveel uit; ik doe wat ik doe, ik heb er mijn fulltime baan van gemaakt en als mensen het idee hebben dat het makkelijk is, moeten ze dat zelf weten! Ik vind het waard om de hele dag bezig te zijn met mijn site, het bedenken van content en het lezen van comments en mails. Ik vind het waard om zelf mijn tijd in te delen wat soms resulteert in nachtwerk of werken op vakantie. Als mensen vragen hoe het leven is als fulltime blogger zeg ik altijd:
“Ik heb nog nooit zo hard gewerkt en nog nooit zo hard gerelaxt”
En daar word ik gelukkig van 🙂 <3
25 comments
Mooi eerlijk artikel. Het wordt allemaal nog wel eens in een glamorous dag licht gezet maar simpele feit is dat je er gewoon keihard voor moet werken.
Niks komt zomaar natuurlijk! Vergeten mensen wel eens 😉
Mooie en eerlijke uitleg. Goed dat je ook uitlegt dat je zelf nog belastingen en verzekeringspremies moet afdragen. Heel veel mensen beseffen dat niet. Die zien uitsluitend de inkomsten. En zo’n feest is het helaas niet, er valt héél véél te betalen voordat je er een nettobedrag aan overhoudt.
Onwijs mooi om te zien dat jij er zoveel plezier in hebt en dat je er van kunt leven! XX
Precies! Al met al niks te klagen, maar wel fijn om er eens duidelijk over te zijn! Dankjewel Jacqueline! xx
Wat een fijne eerlijke post! Dit is een onderwerp waar ik altijd graag wat over wil lezen als beginnende blogger, maar waar niemand iets over schrijft. Ik kan me voorstellen dat bloggen vooral heel hard werken is en zo’n groot bereik heb je natuurlijk niet zomaar! Zelf heb ik geen ambities om fulltime blogger te worden, maar af en toe een samenwerking vind ik wel leuk.
Op die manier is het een heerlijke hobby waar je een extra zakcentje mee kunt verdienen toch! Superleuk! 🙂
Hoi Tenni, knap dat je zo makkelijk verteld. Bij je lijkt het van zelf gaan maar het is enorm ondernemerschap en kennis! Zelfdiscipline staat voorop! Ik lees nooit blogs totdat ik je blog tegen kwam, heel toevallig! Ik was verrast dat je artikelen vaak worden onderbouwd met andre artikelen, voor mij os dat nodig om te geloven in je echtheid van de artikels!
Dan vind ik ook dat je daarvoor best goed betaald mag worden. Je bent langzaam iets aan het opbouwen wat in de toekomt iets groots kan worden! Het is heel knap en niet iedereen landstitel doen! Daarvoor ondernemerschap,kennis, goede normen en waarden en discipline voorop staan! Ga zo door ?
Staan wat foutjes in☺️Sorry?Lees er door heen?
Haha het kwam 100% goed over!! Dankjewel hiervoor!
Wat een onwijs goed en eerlijk geschreven post, fijn dat je zo open bent en vooral dat je gewoon oprecht schrijft hoe je er over denkt en hoe er over gedacht wordt. Ik moet ook toegeven dat er echt super veel vrije tijd in een blog gaat zitten en dat de waardering die daar tegen over staat niet altijd eerlijk is.
Hoop dat het in de toekomst wel steeds meer ‘eerlijk’ wordt voor iedereen 🙂
AHW TENI, zo goed beschreven! Zo veel mensen die met verbazing vragen of je hier geld mee verdiend. En dan bijna alsof het onterecht is. Natuurlijk ben ik niet begonnen om er geld mee te verdienen, maar het is nu wel fijn (en motiverend) dat ik er dingen van kan betalen, passend bij mijn blog, maar ook bijvoorbeeld de huur. Het klinkt allemaal heel leuk en dat is het ook (eigen baas), maar er komt echt wel meer bij kijken dan een beetje achter een laptop zitten. En nog steeds dikke respect dat je voor fulltime bent gegaan lieverd, tot snel! X
Precies Marit! You get me, you get it 🙂 Idd de blikken van mensen die vinden dat het zowat onterecht is, die vind ik nog het lastigst. Thanks hiervoor en tot heellll gaauw!! Yay! x
Weer fantastisch onder woorden gebracht. Dat vind ik zo knap aan jou posts! En je sluit af met NOG NOOIT ZO HARD GEWERKT EN NOG NOOIT ZO HARD GERELAXT. Teni, die moet op een tegeltje. Ik houd van dit soort quotes, die zoveel zeggen. Ga zo door, je bent een enorme inspiratie. En het gaat erom dat jij gelukkig bent. Lieve groet Marleen
Ahh dankjewel hiervoor Marleen!!
Fijn Teni, dat je zo eerlijk bent. Veel mensen denken dat bloggen (als baan) iets heel makkelijks is en dat je gewoon slapend geld verdient als het ware. Bloggen is zelf niet mijn baan, maar ik kan mij voorstellen dat er veel meer bij komt kijken dan heel veel mensen denken. Nogmaals fijn dat je zo eerlijk bent en dat je een kijkje achter de schermen geeft.
Ik kan hier weinig aan toevoegen, goed geschreven!
Ik probeer ook altijd uit te leggen dat ik weliswaar af en toe een groot bedrag in 1 keer ontvang, maar dat hier soms maanden aan vooraf zijn gegaan waar ik niets of maar kleine bedragen ontving. Af en toe een advertorial die goed betaalt of een langdurige samenwerking is een must, want mijn gemiddelde maandsalaris is nog altijd lager dan wat ik verdiende toen ik nog fulltime voor een baas werkte. Terwijl ik wel meer uren maak in de week.
En over cadeaus en dergelijke; ik besef me ook dat het pure marketing is. Die realisatie zorgde ervoor dat ik er ook iets anders mee omga en dat ik zakelijker ben geworden. Ik probeer bedrijven duidelijk te maken dat dit mijn baan is en dat ik ook geld moet verdienen, en dat dat geld wat zij investeren zorgt voor een goede exposure op mijn blog en social media. Ik werk alsnog hier en daar ‘gratis’, maar probeer wel meer mijn best te doen om er ook voor mij iets meer uit te halen, in een vorm van een betere barterdeal of een financiële beloning.
Het is een interessante industrie waar we in werken waar nog veel misverstanden bestaan helaas. Goed dus dat je er zo open over schrijft! 🙂
Dankjewel Teni! Super tof om een beetje inzicht te krijgen in hoe dit daadwerkelijk werkt. Vorige keer heb ik op je blog gereageerd dat ik het zo jammer vond dat niemand hier enig inzicht in geeft/ wilde geven dus dit vind ik heel tof! Ik volg een aantal mensen op sociale media en net als de rest van de wereld, ben ik soms geneigd om naar spullen te kijken die door een Blogger worden aangeraden. Ik kijk wel zelf kritisch naar mijn eigen mening en volg niet zomaar de meute, maar een hoop jonge mensen schaffen wel klakkeloos iets aan vanwege een Blogger.. goed om te weten dat het voor een Blogger erg verleidelijk kan zijn om een post over een artikel te plaatsen, ook als diegene zelf niet zo heel erg enthousiast is erover maar er wel voor betaald krijgt. Ik kan me dit goed voorstellen en vind het dan ook goed dat je hier openheid in geeft zodat mensen zich hier ook bewust van zijn.
Wat een leuk bericht. Ik ben sinds kort een beetje voor mezelf en mijn bedrijf gaan bloggen en sta nu voor het eerst ook in een nieuw online lifestylemagazine. Ik vind het reuze spannend allemaal en heb nu gelezen hoe het een beetje in z’n werk gaat. Het is voor mij extra naast de rest waarmee ik me bezig houd in mijn bedrijf. Een leuke blog dus.
Inspirerend artikel om te lezen! Het is inderdaad super leuk om te doen maar ook hard werken.
xx Laurence
http://www.laurencemagaly.com
Helder verhaal. Lijkt me ook best lastig, want bij sponsored posts krijgen bloggers al snel een berg kritiek over zich heen. Ik heb niets tegen advertorials – ook bij bloggers moet de kachel branden – maar een collega van je promootte een x aantal jaar geleden de Optimel-producten (waar ik zelf niets mee heb) dat ik op een gegeven moment wel gestopt ben haar te volgen. Die balans vind ik op jouw blog prima overigens!
“Je collega-blogster promootte de Optimel-producten zo nadrukkelijk” had er moeten staan
Leuk artikel, Teni.
Ik heb nog een tip om makkelijk aan je “leads” te komen: Hulc.nl.
Op dit platform ontvang je automatisch relevante campagnes. Je bent tot niets verplicht en je mag zelf je prijs bepalen. Meer info vind je hier:
https://hulc.nl/
Wellicht dus dat het handig is om bij aan te melden.
Superartikel, ik heb het met interesse gelezen. Bedankt voor het delen!
Graag gedaan Janneke!