De vragen omtrent Intermittent Fasting zijn altijd brandend, met goede reden, het is een ontzettend interessante tool of leefstijl met talloze gezondheidsvoordelen die we pas enkele jaren geleden een naam hebben gegeven. De meest sceptische mensen die het proberen merken vaak al de voordelen na een paar dagen en dat zegt genoeg.
Er is een hoop wetenschappelijk onderzoek dat bevestigt hoe goed Intermittent Fasting kan zijn voor de gezondheid maar ook om je relatie met eten te verbeteren – als je bijvoorbeeld altijd een overeter bent en eet voor de gezelligheid, uit gewoonte of verveling kan het je een hoop nuttige info geven over jezelf. In een eerder artikel vertel ik je alles over Intermittent Fasting, vandaag ga ik in op de veelgestelde vraag: hoeveel uur moet je minstens vasten voor een positief effect?
Want zoals je misschien weet kun je op verschillende manieren aan Intermittent Fasting doen.
Verschilt het per persoon?
Het eeuwenoude en irritantste antwoord als je een voedings- of gezonheidsvraag stelt: het verschilt per persoon en ook nog eens per context. Maar kort gezegd heeft het te maken met je persoonlijke gewoontes. En weet je waar deze mee te maken hebben?
- Wat je eet tijdens je ‘niet vastende uren’;
- Hoe gezond je darmflora is;
- Aan wat voor sport je doet, of je sport en hoevaak je sport;
- Hoe je stresslevels zijn gedurende de dag;
- En nog veel meer..
Zo zie je maar dat simpelweg één factor veranderen in je leefstijl niet meteen alles oplost. Het is een opstapeling van gewoontes die het eindresultaat bepaalt. Maar die ene factor kan wel een kettingreactie teweeg brengen die je gezondheid ondersteunt.
Je kunt aan Intermittent Fasting doen zonder de rest van je misschien ongezonde eetpatroon aan te passen. Bijvoorbeeld: meer calorieën eten dan je verbrandt, deze calorieën voornamelijk laten komen uit pizza’s, snoep en frisdrank, niet sporten en te weinig slapen. Ook al houd je je exact aan de vasten tijden van Intermittent Fasting, zal je gezondheid niet per se of niet direct verbeteren. Het kan zijn dat celherstel niet direct zo efficiënt mogelijk gestart kan worden in de uren dat je aan het vasten bent omdat je lichaam nog bezig is een hoop giftige afvalstoffen te verwijderen van alle fastfood die je hebt gegeten.
Er zijn geen keiharde conclusies te trekken over hoeveel vasten-uren er minstens nodig zijn voor een positief effect, maar verschillende experts (Amy Shah, M.D, B.J. Hardick, D.C., Benjamin Horne, Ph.D.) hebben wel een globaal beeld van hoe dit eruit zou kunnen zien.
De voordelen van minstens 12 uur vasten
Er wordt beweerd dat minder dan 12 uur vasten niet echt veel gaat betekenen voor je gezondheid (qua voordelen die er te halen zijn uit Intermittent Fasting). 12 uur vasten per dag zou als het minimale gezien moeten worden. Uit onderzoek blijkt dat de terugkeer van borstkanker met 34% verminderd werd wanneer er ongeveer 13 uur per dag gevast werd (1). Dit is een indicatie dat er vanaf 13 uur een voordeel te halen is. De theorie hierachter is dat het vasten de regulatie van je suikerspiegel enorm verbetert en dit een positief effect heeft op het verminderen van kankercellen die voornamelijk gevoed worden door suiker.
12 uur vasten wordt ook geassocieerd met gezondheidsvoordelen: Je darmflora wordt minder blootgesteld aan giftige stoffen zoals endotoxine, dit is een bijproduct van bacteriële dood dat bijdraagt aan het metabool syndroom, overgewicht en ontstekingsziektes.
De voordelen van 14 tot 18 uur vasten
Voor veel mensen is tussen de 14 en 18 uur vasten per dag de ideale hoeveelheid uren om aan te kunnen houden en geweldige resultaten te boeken. Dit is voor veel mensen ‘the sweet spot’, de juiste hoeveelheid uren die goed vol te houden zijn met de beste resultaten. De één heeft misschien 15 uur nodig om de positieve resultaten te ervaren, de ander misschien 18 uur, maar tussen de 14 en 18 uur lijken de meeste mensen hun ‘sweet spot’ te vinden. Voor mij is dit tussen de 15 en 16 uur vasten.
Laten we het even hebben over ketose
Ketose kan zich namelijk ook voordoen tijdens Intermittent Fasten. Dit is wanneer je lichaam alle koolhydraten uit de spieren en lever heeft verbrandt en nog meer energie nodig heeft maar dit niet uit voedsel krijgt. Je lichaam gaat dan over op het verbranden van lichaamsvet voor energie. Tegenwoordig is hier een eigen leefstijl omheen gebouwd, namelijk de low-carb leefstijl of keto-dieet. Oftewel: zo min mogelijk koolhydraten eten waardoor je lichaam sneller over gaat op ketose.
Lees hier meer over in het onderstaande artikel:
Let wel, als je meer calorieën eet dan je verbrandt – of dit nu afkomstig is uit eiwitten en vetten – zul je vet opslaan. Misschien zit je dan wel in de ketose – je lichaam verbrandt vetten voor energie – maar door meer calorieën te eten slaat je lichaam net zo hard weer de gegeten calorieën op als vet.
Begrijp dus dat je niet kunt ontsnappen aan dit systeem door enkel de leefstijl van weinig koolhydraten aan te nemen!!
Eet je wel ‘veel’ koolhydraten maar eet je minder calorieën per dag dan je verbrandt, dan zul je ook vet verbranden.
Oftewel: er zijn meerdere wegen naar Rome, laat je niet gek maken.
Goed, nu dat gezegd is kunnen we door naar de laatste paar punten:
De voordelen van nóg langer vasten
Intermittent Fasting kent ook de variant waarbij men 24 uur vast, een paar dagen in de week – Je kunt natuurlijk niet elke dag 24 uur vasten, for obvious reasons.
Eén van de voordelen van Intermittent Fasting is celherstel, ook wel autofagie genoemd. Dit proces is het meest effectief als je lichaam 24 uur niet heeft hoeven te verteren.
Eén van de adviezen waar ik ook achter sta omdat het heel redelijk is opgesteld en absoluut de balans respecteert is om een paar keer per maand 24 uur te vasten en dit voor meerdere jaren vol te houden om het beste resultaat te boeken wat betreft autofagie en het voorkomen van chronische ziektes – omdat chronische ziektes ook niet van de ene op de andere dag verschijnen, maar geleidelijk aan over de jaren heen zich nestelen. Gek gezegd, maar ik hoop dat je mijn punt begrijpt. Je leefstijl dus ook op die manier benaderen – iets voor meerdere jaren – is dus de beste manier om wat voor gezondheidsvoordeel dan ook te boeken.
Zelf heb ik nog nooit 24 uur gevast, ook al sta ik achter de theorie – het voelt niet lekker voor mij ook al wéét ik wat voor waanzinnige voordelen hieraan hangen. Bij het volgende punt ga ik in op persoonlijke keuzes en gezondheidsvoordelen.
Vasten tot 36 uur kan voordelig zijn voor mensen die diabetes type 2 hebben (deze vorm van diabetes komt tot stand door je leefstijl en niet door een genetische factor zoals type 1). Let wel; deze hoeveelheid uren vasten dien je nooit op eigen houtje te doen maar altijd onder begeleiding van een arts of diëtist.
Wat moet ik nou doen? Wat als het niet chill is? Ik kan toch niet 24 uur gaan vasten! Wat als ik honger krijg?
Een hoop informatie om over na te denken. Ik merk vaak dat wanneer ik een artikel heb geschreven dat mensen klakkeloos het ‘meest effectieve’ willen aannemen (vooral wat betreft afvallen) en mij twee dagen later berichten sturen met al hun problemen en obstakels. Dat is het risico van het beschrijven van voordelen die gepaard gaan bij een leefstijl; mensen willen de voordelen maar denken niet na over of het bij hen past.
Zoals ik zei; er zijn meerdere wegen naar Rome en hoe eerder je dit aanneemt, hoe eerder jij jouw ideale geweldige prachtige en MEEST EFFECTIEVE weg ooit gaat vinden die je de resultaten gaat geven maar ook bijna moeiteloos gaat voelen – op een gegeven moment. Je leefstijl veranderen kost altijd moeite en zal altijd lastig zijn in het begin, hier dien je zelf doorheen te werken en te bepalen wanneer het ‘de moeite waard is’ en wanneer niet.
Als iets zoveel moeite kost en je bent niet bereid zelf uit te zoeken hoe je dit kunt verbeteren maar bijvoorbeeld mij een berichtje gaat sturen – dan ben je niet klaar voor deze leefstijl.
Ik heb niet de antwoorden op jouw unieke weg naar Rome, die heb jij zelf. Ik kan je verschillende wegen laten zien door erover te schrijven, maar jij dient te kiezen en te achterhalen of de obstakels de moeite waard zijn om te onderzoeken.
Snap je wat ik bedoel?
Wees dus niet lui met je gezondheid.
De vraag of verantwoordelijkheid bij een ander leggen is lui.
Hiermee zeg ik niet dat je geen vragen mag stellen. Absoluut wel! Ik hoop je hiermee terug naar jezelf te sturen bij 8 van de 10 vragen om te kijken of je er zelf uit kunt komen. De realisatie dat er vele manieren zijn is misschien wel de beste realisatie om je een stap verder te krijgen.
Een advies: als je het niet weet vol te houden, als je je niet kunt concentreren, als je de hele dag alleen maar denkt aan eten en wanneer het wel/niet mag, als je met een rotgevoel je laatste hap neemt – dan zijn dat allemaal tekenen dat de positieve effecten van deze leefstijl niet opwegen tegenover de negatieve effecten. Stress, een rotgevoel, niet kunnen concentreren zijn allemaal legitieme negatieve effecten die je serieus dient te nemen.
Kijk verder (op mijn site misschien!) naar wat misschien wél bij je kan passen.
Afwisselend vasten is ook top!
Als laatste wil ik nog meegeven dat deze leefstijl niet per se elke dag nagestreefd hoeft te worden voor een positief effect. Je kunt dit ook een paar dagen in de week toepassen waardoor je je lichaam even laat rusten van het verteren maar misschien ook kunt reflecteren op hoe je eetpatroon is als je niet aan het vasten bent. Eet je uit gewoonte? Eet je uit verveling? Eet je elke ochtend na het opstaan terwijl je niet per se trek hebt?
Intermittent Fasting kan je veel doen realiseren over je huidige eetpatroon – die realisatie is waardevolle informatie om mee te nemen richting een gezonder leven voor jezelf.
Uiteindelijk is hetgeen dat het beste werkt een mix tussen wat voor jouw lichaam en geest goed voelt en positief is voor je gezondheid van binnen. Houd dus rekening met alle onderdelen!
Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit artikel!
Zijn jullie benieuwd naar de dingen die een vast-periode ‘breken’ (dus wat je wel/niet kunt eten of drinken als je aan het vasten bent)? Laat het weten in de comments!
Ook als je andere vragen hebt natuurlijk 😉
8 comments
Ik doe al 14 maanden 99 % van de tijd aan IF. Als ik moet werken is het met pauzes/collega’s de 16:8 methode het meest haalbaar voor mij, op vrije dagen 17:7. Het kost me geen moeite meer, maar ik heb wel de gewoonte dat ik (zwarte) koffie ‘moet’ hebben na 15 uur vasten omdat dat het naar mijn idee nog makkelijker maakt. Er wordt gezegd dat koffie, zwarte thee en groene thee ‘mag’ tijdens het vasten; maar als ik op de verpakking van theedozen kijk staat er bv toch ‘0,5 kcal en 0,1 suiker per 100 ml thee’. Doen deze kleine hoeveelheden iets met t lichaam tijdens het vasten, als je bv uit mokken drinkt van 300 – 500 ml?
‘Zijn jullie benieuwd naar de dingen die een vast-periode ‘breken’ (dus wat je wel/niet kunt eten of drinken als je aan het vasten bent)?’
Ja!
Hier ook volmondig ja! Bv. water met citroen, ochtendshot met appelazijn, seldersap, koffie met amandelmelk, … Zeer benieuwd! Super interessant artikel! Liefs!
Ja inderdaad elk jaar een maand vasten voor het zuiveren van het lichaam en ook de geest. Helaas is het tegenwoordig de traditie dat bij het verbreken van het vasten grote maaltijden worden voorbereid wat eigenlijk niet de bedoeling is. Het is echt stilstaan bij jezelf de rust en het overpeinzen over het geloof in je leven. Verder zijn er de twee dagen in de week die worden aanbevolen om te vasten de maandag en de donderdagen. Daarnaast zijn de drie witte dagen in de maand om te vasten en dat heeft te maken met de hoe de maan staat ofzoiets, weet even het fijne er niet van. In ieder geval super gezonde voordelen.
Liefs een moslima.
Ik vast dagelijks 18 a 19 uur. Dat vind ik een fijn ritme. 1 a 2 x per week 24 uur. Het is even wennen, maar voelt zó fijn! Rond normale lunchtijd altijd even moeilijk, maar dat zit vooral tussen mijn oren, denk ik, haha!
Ik drink alleen water, groene thee, kruidenthee en soms zwarte koffie.
Naar wat ik begrepen heb, kun je wel afvallen als je koolhydraatrijk eet, maar is vetverbranding (in de zin van ketose) wel een ander proces. Of begrijp ik je verkeerd?
Hoi Teni,
Bedankt voor dit interessante artikel.
Hoe zit het met IF en duursport? Wat is dan de aanbevolen vasttijd en wat is de invloed hiervan op de sportprestaties?
Ik ben benieuwd!
ook benieuwd naar wat je mag eten en drinken tijdens het vasten! 🙂
Hoi, ik ben iemand die al vanaf kleins af aan zo eet. Voor mijn lichaam is dat normaal en wat het zelf dus al doet en vraagt. Tussen 18:00 en 14:00 eet ik nooit. Ik heb dan ook geen honger of trek. En drink alleen 2 koppen koffie in de ochtend en verder alleen groene thee. Toch val ik niet verder af. Wat kan ik hierin doen om verder af te vallen. Ik wandel iedere dag en heb drie jonge kinderen. Ik ben dus veel in de weer. Daarnaast eten wij normaal, ik ben geen grote eter in de avond of tussen 14:00 en 14:30 eet ik Griekse kwark (3 el) met muesli. Helaas blijven de laatste 10 kilo’s maar zitten.
Kan ik beter nog langer gaan vasten?