Als ik toch een euro kreeg voor hoe vaak ik deze uitspraak wel niet heb gehoord! Of andersom “Ik heb een snelle stofwisseling, daarom blijf ik zo dun” .. Ik kan sowieso al slecht tegen uitspraken die neerkomen op “het ligt buiten mijn bereik, ik kan er niets aan doen” maar deze uitspraak wordt gewoon van mond tot mond overgenomen door mensen zonder dat ze echt beseffen hoe dit werkt.
Want ja, hoe werkt je stofwisseling eigenlijk? Om deze vraag correct te kunnen beantwoorden heb ik 4 jaar Voeding & Diëtetiek gestudeerd en een hoop toetsen herkanst. Daarom zal ik er niet al te diep op ingaan.
Ik zal dit wel proberen te verduidelijken. Stofwisseling en metabolisme betekenen hetzelfde, ik zal voor de gemakkelijkheid de term stofwisseling aanhouden. Simpel gezegd betekent het: omzetten van voedingsstoffen in lichaamsweefsel. En andersom, omzetten van lichaamsweefsel in energie. Dit gebeurt in je lichaam.
Er zijn een hoop factoren die invloed uitoefenen op je stofwisseling;
Om de 2 à 3 uur eten
Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat het goed is om meerdere kleine porties per dag te eten, om de 2 à 3 uur omdat je zo je stofwisseling op peil houdt. Dit klopt inderdaad. Wanneer je lichaam eten binnen krijgt, is het bezig met het verteren en verbranden ervan. En dit kost energie, we noemen dit thermogenese. Wanneer je vele uren achter elkaar niets eet, dan gaat je stofwisseling op een lager pitje. Je lichaam is slim, het begrijpt dat er de afgelopen uren niets aan voeding is binnen gekomen en doet zuinig met wat er op dat moment beschikbaar is in het lichaam. Jouw lichaam weet niet dat jij misschien wel na 6 uur niets te hebben gegeten ineens een kapsalon met een slok frisdrank achterover slaat. Dan heeft je stofwisseling de hele dag op een laag pitje gezeten, en komt pas later op de dag wat op gang door een maaltijd. Dit is trouwens ook een van de redenen waarom het belangrijk is om te ontbijten; je hebt namelijk een aantal uren geslapen, en dus niets gegeten. Door te ontbijten komt je stofwisseling op gang, mooi voor de verbranding!
Spiermassa
Je spiermassa is misschien wel de belangrijkste factor bij de stofwisseling. Spieren hebben energie nodig, of ze nu liggen te slapen of hard aan het werk zijn. Dit betekent dat spieren continu een deel van jouw gegeten voeding “opeisen”, dit zorgt er dus voor dat je stofwisseling al hoger is wanneer je meer spieren hebt.
Bewegen
De mate waarin je beweegt heeft ook invloed op je stofwisseling. Wanneer je een sprintje trekt naar de bus of trein of een uurtje aan het sporten bent gaat je stofwisseling omhoog doordat je lichaam in een versnelde mode energie uit je lichaam vrij moet maken. Hierdoor krijgt je stofwisseling even een boost die wat langer aanhoudt.
Je lichaamsgewicht
Of dit nu uit vet of spieren bestaat, de hoeveelheid kilo’s die je met je meedraagt bepalen ook voor een deel wat je aan energie verbrandt. Iemand van 100kg die een kilometer loopt zal meer verbranden dan iemand van 60kg die dezelfde afstand beloopt. Simpelweg omdat de zwaardere persoon meer gewicht met zich mee moet dragen.
Cafeïne
Mijn favoriet! Een van de weinige ‘wondermiddelen’ waarvan bewezen is dat het je stofwisseling daadwerkelijk verhoogt. Een kopje koffie verhoogt je stofwisseling tijdelijk tot 13% ( * ) 🙂
“Ik ben gezegend met een snelle stofwisseling”
Als je ziet hoeveel factoren er zijn die je stofwisseling beïnvloeden (en ik heb ze niet eens allemaal opgenoemd), dan begrijp je misschien dat iemand wel heel bewust moet zijn van al deze factoren wil diegene zo’n uitspraak doen over zijn stofwisseling.
Mensen die beweren dat ze ontzettend veel eten en toch niet aankomen blijken na ondervraging toch niet zoveel te eten als ze dachten. Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan en ik merk het ook bij mensen die dit beweren. Wanneer ik ze vraag wat ze exact hebben gegeten de hele dag kom ik met mijn berekening toch netjes binnen de lijntjes uit. Vaak is het zo dat deze mensen niet zoveel met eten bezig zijn in hun hoofd, ze merken pas dat ze wat willen eten wanneer ze honger hebben en soms vergeten ze zelfs te eten. ‘s Avonds een enorme pizza en een zak chips wegwerken en dan bedenken dat je ontzettend veel hebt gegeten, wat ook wel zo is, maar over de hele dag bekeken valt het binnen de lijnen en kom je uiteindelijk niet aan.
Uiteindelijk hebben de genen ook een rol in de stofwisseling, maar deze rol wordt heel erg overschat. Het zijn namelijk de leefstijlfactoren die je stofwisseling het meeste beïnvloeden. En dat is mooi nieuws, want deze heb je zelf in de hand!【ポイント10倍】 オーツカ光学 (OOTSUKA) LED照明拡大鏡・調光なし SKKL-B ラウンド4倍
新品 未使用 AQUOS ZETA SH-01G Indigo docomo スマホ 白ロム 本体【当社6ヶ月保証】【中古】 【 携帯少年 】
SA レストランズワゴン SA 10−A【ワゴン】【サービスカート】【業務用】【RCP】
サンウェーブ キッチン セクショナルキッチンHR2シリーズ 流し台 間口150cm 一槽流し台HRI-2S-150B?HRH-2S-150B
【LUCKY WOOD】ミルトア ディナーセット(5客用) 25pc.
グラニータ【Granite】 ダイニング5点セットテーブル+チェア4脚のセット 40605141 ダイニングテーブル ダイニングチェア イス 椅子 いす 食卓
【浜本工芸】【浜本限定プレミアムクーポン13】【日本製】NO32 移動袖A 昇降機能あり 送料無料 ナラ無垢材【3204移動袖A(ナチュラル)/3200移動袖A(ダーク)/3208移動A(カフェ)】
FLP-1618BU 折りたたみ式パーテーション 2連 ブルー 幅1868mm 高さ1630mm FLPシリーズ 連結パネル 衝立 ついたて 間仕切り 可動式 パーティション
【工事費込セット(商品+基本工事)】[MSZ-ZXV3617S-W] 三菱 ルームエアコン Zシリーズ 霧ヶ峰 ハイスペックモデル 冷暖房:12畳程度 2017年モデル 単相200V?15A ウェーブ
★ポイント最大7倍★【全国配送可】-クロスメディカルスクリーン[抗菌タイプ]二連式(ギヤ連結タイプ) AMG−632−CL ピンク 型番AMG-632-CL asn8-8482-02 -【医療・看
4 comments
… [Trackback]…
[…] Read More: fitbeauty.nl/ik-heb-een-langzame-stofwisseling-daarom-kom-ik-snel-aan/ […]…
Teni,
Correct me if I’m wrong, maar volgens mij las ik laatst een artikel van jou waarin staat dat het niet uitmaakt om de hoeveel uren je iets eet. Er staat in dat iemand zich geen zorgen hoeft te maken dat je geen ontbijt eet, want het lichaam ‘weet’ niet welke tijd het is. Daarom gaat het er alleen om hoeveel je eet per 24 uur. Of het een artikel van jou was, weet ik niet 100% zeker. In bovenstaand artikel staat echter weer het tegenovergestelde.
Kun je mij opheldering geven?
Groetjes,
Ricardo
Hoi Ricardo!
Klopt inderdaad 🙂 Nu zijn er twee dingen die spelen; 1. ik leer gaandeweg en zo kan het zijn dat ik nieuwe wetenschappelijke artikelen tegen kom en dit verwerk in een nieuw artikel. Er blijft natuurlijk altijd ontzettend veel veranderen.
En 2. De onderwerpen kruisen elkaar wel, maar gaan net even om iets anders.
In dit geval gaat het vooral om punt 2 omdat ik in het nieuwste artikel aangeef dat het voor het afvallen niet uitmaakt hoe vaak je eet, maar de uiteindelijke calorieën over een bepaalde tijd (bijv 24 uur). Wat eigenlijk ook een logische gedachte is. – extreme gevallen daar gelaten, extreme gevallen worden ook niet onderzocht in de wetenschappelijke artikelen die ik benoemde.
Dit artikel omtrent de stofwisseling, gaat dus om je metabolisme en hoe deze beïnvloedt kan worden. Natuurlijk staat hier dat je stofwisseling omlaag kan gaan als je niet om de enkele uren eet, maar de clue uit het eerdere artikel is ook hier weer toepasbaar: eet je naar behoefte (en als je behoefte omlaag is gegaan doordat je je stofwisseling omlaag hebt gebracht) dan kom je niet aan en val je niet af.
Geeft dit misschien wat verheldering?
Teni,
Bedankt voor de uitleg!