Breaker! Ken je dit product nog? Ik heb geen idee hoe deze pakjes tegenwoordig verkocht worden maar ik associeer ze met mijn middelbareschooltijd en begin van mijn stundententijd. Maar laatst zag ik ze weer in de schappen liggen: meerdere smaken, hippere verpakkingen en vooral grote claims op de voorkant.
De vraag is, hoe gezond zijn ze? Wat zit erin? Zijn ze de moeite waard?
Disclaimer:
Ik houd het kort. Lees mn artikelen (de vergelijkingsartikelen) als je wilt weten hoe ik echt denk over het woord ‘gezond’. Kort gezegd: is niet te definiëren, is voor iedereen anders, doe waar je zelf zin in hebt, ik geef je info, het staat in de titel voor SEO-redenen. Klaar. Nu op naar het artikel.
Ik ga je dus hopelijk inzicht geven in de ingrediëntenlijst en voedingswaarde waardoor je zelf kunt beslissen of je dit product wel/niet wilt gebruiken in je voedingspatroon.
Breaker Original Yoghurt, Banaan Yoghurt
Ingrediënten: yoghurt, suiker, 9% banaan, gemodificeerd maïszetmeel, glucose-fructosestroop, kleurend vruchten- en plantenextract, aroma.
Goed, als we kijken naar de ingrediënten op dat het tweede ingrediënt, na yoghurt, suiker is. Dat betekent voor mij in ieder geval vaak niet veel goeds. Ik ben al een zoetekauw en eet graag snoepjes, als ik dan ook nog eens bij mijn ‘basisvoeding’ allemaal suiker naar binnen werk, is dat niet zo fijn. Want niet alleen zit er suiker in, iets verderop staat ook alweer glucose-fructosestroop. Hm, jammer.
Een bakje yoghurt met banaan zou wat mij betreft niet nog eens suiker toegevoegd moeten hebben, tenzij het vruchtenyoghurt is. In dit geval yoghurt met banaan in een zakje met veel suiker. Per 100 gram 102 kcal dat is niet heel veel dus op zich prima.
Breaker High Protein, Bosbes Banaan
Ingrediënten: yoghurt (0,9% vet), melkeiwit, 8% fruit (4% bosbes, 4% banaan), aroma, zoetstof: sucralose.
Duidelijk een nieuwe variant aangezien eiwitten/protein een mooi marketing naam is dat veel mensen aantrekt tegenwoordig. Het blijft altijd vaag wat “aroma” precies is, ik zie het vaker bij producten voorkomen die claimen geen toegevoegd suiker te hebben. Ik heb het vermoeden dat deze term samen nog geen strikte regels heeft en dus niet specifieker uitgelegd hoeft te worden, maar wel een vorm van (natuurlijk) suiker is waardoor de claim “geen toegevoegd suiker” op de voorkant wél gemaakt kan worden. Vaag dus.
Anyway, mocht het een vorm van suiker zijn, dan staat hij in ieder geval niet op de tweede plek in de ingrediëntenlijst maar achteraan samen met een zoetstof. Er zit minder dan de helft aan suiker (4,5 gram 🙂 ) per 100 gram in vergelijking met de vorige variant (13 gram!!), bijna het dubbele aan eiwit (5,7 gram), wat trouwens niet zoveel is als je je bedenkt dat magere kwark of Skyr tussen de 8-11 gram eiwit per 100 gram bevatten.
Wel weer vrij weinig calorieën per 100 gram (54 kcal), wat dit voor jou betekent is aan jou om te bepalen.
Breaker High Protein, Kokos (No sugar added)
Ingrediënten: yoghurt (0,9% vet), melkeiwit, 1,0% kokos, aroma, zoetstof: sucralose
Er staat weer mooi Amerikaans “No sugar added” op de voorkant en inderdaad zie ik het woord aroma terug komen op het etiket. Om het zoet te maken zit er in ieder geval ook sucralose in. Verder vrij basic, geen gemodificeerd maïszetmeel of plantenextracten (zoals bij de eerste, original). Wel maar 1% kokos terwijl het grootst op de verpakking staat. De voedingswaarde is te vergelijken met de bosbes protein variant. 56 kcal, 3,6 gram suiker en 5,8 gram eiwit per 100 gram.
Breaker High Protein, Vanille
Ingrediënten: yoghurt 1% vet, suiker, melkeiwit, vanille-extract, aroma.
Je zou bijna denken dat de ‘high protein’ varianten best prima zijn tot je deze tegenkomt die wat vervelende aspecten van de ‘original’ variant heeft. Suiker op de tweede plaats. Verder wel vrij basic qua ingrediënten en ook weer aroma zoals je ziet.
Deze variant heeft de meeste hoeveelheid eiwit (verschilt ook maar 0,2-0,3 gram) met de andere High Protein varianten maar wel weer evenveel suiker als de Original: 12 gram! Poeh. De calorieën zitten in het midden, 83 kcal per 100 gram.
Zo, zijn we al wijzer?
Ik in ieder geval weer wel. Zo zie je maar hoeveel verschil er kan zitten in dezelfde soort producten als je even de etiketjes leest en vergelijkt. Zoals ik het zie; een tussendoortje dat de gezonde gedachte misschien heeft, maar de uitvoering bij sommige varianten niet helemaal.
Ik zou het zelf niet zo snel kopen omdat ik mijn voeding een beetje in twee delen splits:
- de basis zo puur en onbewerkt mogelijk
- lekkernijen om van te genieten boeien niet zo qua ‘puurheid’
Dus dat uit zich in het willen eten van yoghurt en kwark zonder toegevoegde dingen maar zo puur mogelijk met bijvoorbeeld bosbessen of een banaan erin (eventueel whey poeder), maar als ik wat lekkers wil er ook echt voor gaan met een zak schepsnoep of chocoladeijs bijvoorbeeld. Ik wil niet dat mijn basisvoeding bestaat uit allerlei ‘half lekker / half bewerkt / half gezond (voor mijn lijf)’ producten. Om die reden zou ik een product van yoghurt en fruit zien als basisvoeding en deze producten niet kopen.
Zo heb ik mijn overwegingen en argumenten, hopelijk jij ook en helpen deze artikelen je bij het maken van jouw eigen keuzes!
6 comments
Weer een informatief artikel!! Wat veel werk is om vergelijkingsartikelen te schrijven! Fijn dat je het blijft doen!! Dank je wel Teni ?
1.de basis zo puur en onbewerkt mogelijk
2.lekkernijen om van te genieten boeien niet zo qua ‘puurheid’
=> Dat vind ik een heeeeeel mooie en goeie regel!
Doe zo verder!
Het is soms handig voor onderweg, maar inderdaad liever een bakje ‘verse’ yoghurt of kwark met fruit!
Ik had vroeger vrij vaak een Breaker, maar toen was ik nog helemaal niet bezig met mijn voeding. Nu eet ik liever een bakje yoghurt met vers fruit, net zo lekker!
Ik vind een bakje magere kwark met verse bosbessen en banaan toch het lekkerste, maar wanneer ik haast heb vind ik de breaker high proteïne met bosbessen en banaan wel een fijne en makkelijke oplossing.
Ik vond ze vooral handig om mee te nemen. Verder vind ik het erg jammer van de samenstelling van het product en zal ik het inderdaad, net als jij, niet snel nemen. Ik ga ook eerder voor puur en als ik ‘zondigen’ wil, dan liever met écht lekkere dingen.