“Teni, ik heb geen zin in uren gezeur…
Als je me nou één tip kon geven over gezond eten, wat zou je me dan adviseren?”..
Welkom in mijn leven. Ik krijg zo ontzettend veel vragen van mensen in mijn omgeving en eens in de zoveel tijd krijg ik de vraag of ik één tip wil geven, het allerbeste advies in één zin. Wat zijn mensen toch lui 🙂 haha. Maar goed, als er vraag naar is, dan zal ik er zeker op willen antwoorden.
“Probeer zoveel mogelijk bewerkt voedsel uit de weg te gaan”
Het allerbeste advies, ever, punt. Wat betreft gezond eten dan. Vervolgens weten veel mensen niet wat nou bewerkt voedsel is; en dat ga ik je vertellen in dit artikel! Zoveel vragen, zoveel antwoorden, zoveel informatie…..
Bewerkt voedsel
is voedsel dat van zijn natuurlijke staat is veranderd, door bijvoorbeeld inblikken, invriezen, koelen, uitdrogen of door een aseptische bewerkingen (vrij is gemaakt van ziektekiemen). Maar wat ik (en de meeste anderen) bedoel met bewerkt voedsel is het voedsel dat is verpakt in doosjes, blikjes en zakjes. Voeding dat zodanig bewerkt is om het nog eetbaar te maken maar die je nooit in de natuur in die vorm en kleur zou vinden. Sorry, de regenboog is niet van skittles gemaakt.. Dus deze zijn ook bewerkt..
Komt erbij, dat bewerkt voedsel vaak ook nog veel toegevoegde stoffen bevat, zoals kunstmatige smaakstoffen en chemische ingrediënten.
Hoe herken je bewerkt voedsel?
Als je na het stellen van de vraag “kan ik dit ergens in de natuur vinden? Onder de grond? Aan een boom? etc.” er nog niet uit bent, kijk dan op de ingrediëntenlijst. Géén ingrediëntenlijst? PERFECT! Dan is het waarschijnlijk groente of fruit. Bevat het wel een ingrediëntenlijst? Dan is deze bij bewerkt voedsel vaak mega lang met allemaal termen en namen waarvan je geen idee hebt wat het is of hoe het eruit moet zien.
Een grappige tip: bewerkt voedsel is vaak in het midden van de supermarkt te vinden. Supermarkten zijn zo ingedeeld dat je de hele winkel door moet voor je basisbehoeftes zoals groente, fruit, brood, vlees en zuivel. Als je goed oplet, dan zul je opmerken dat deze basis voedingsmiddelen aan de “randen” van de supermarkt zitten. Zo moet je de hele winkel door en kom je dus ook bij de midden liggende paden (bewerkt voedsel! verleiding!) om uiteindelijk bij de kassa te komen.
Suikers
Zoete producten zoals honing, agave en ahornsiroop werd al eeuwen in kleine hoeveelheden gegeten. Tafelsuiker en bruine suiker (geraffineerd suiker) zijn het resultaat van moderne processen (“processed food”) om het gemakkelijker voor de consument te maken om het te gebruiken.
Brood
Oei, gevoelig onderwerp voor velen. Ook al lijkt het of brood en andere graan(vooral tarwe)rijke producten gezond zijn, het tegendeel is vaak waar. Bijna al het brood in de supermarkt is mega veel bewerkingen doorgaan om er uiteindelijk uit te zien zoals het eruit ziet in de supermarkt. We zijn als mens niet goed in staat om zoveel granen en vooral tarwe te verteren (zoveel mensen met maag en darmklachten!), mensen aten ook niet zoveel tarwe eeuwen geleden. In deze tijd is bijna elke maaltijd voorzien van tarwe; brood, crackers en pasta bijvoorbeeld. Dus ook brood, is bewerkt voedsel. Ik ken eerlijk gezegd genoeg mensen die dit volkomen negeren, wel brood eten en voor de rest wel gezond eten; ieder zijn eigen ding!
Er valt nog zoveel te schrijven over bewerkt voedsel. Maar ik denk dat ik de belangrijkste punten benoemd heb! Hopelijk is het nu wat duidelijker 🙂 Zo niet.. Kom maar op met de vragen!
20 comments
Weer zo’n leuk artikel! En inderdaad, er valt vast nog veel meer over te schrijven en ik zou er ook nog veel meer over willen lezen!
Dankjewel Sally! 🙂 Komt helemaal goed!
Hoi, thanks voor de tip! Wat voor brood kan je het beste kopen in de supermarkt. Is speltbrood wel aan te raden?. Alvast bedankt xoxo
Hoi Karima,
Speltbrood is inderdaad stukken beter! Andere granen zoals rogge en boekweit zijn ook top!
Wat fijn dat dit artikel er is! Hier wilde ik graag meer over weten zoals ik je ook al mailde. Ik vind t dan wel echt lastig boodschappen doen. Franse magere kwark is dan ook bewerkt volgens mij en dat beschouw ik samen met noten en fruit als een gezonde lunch. Ook die wasa lichtgewicht krackers die ik als ontbijt eet zijn dan eigenlijk niet heel goed.Qua avond eten vind ik het een stuk eenvoudiger. Ik ga bijvoorbeeld absoluut jouw bloemkool risotto proberen!
Dankjewel Anouk!
Het bewerkte voedsel waar ik zoveel mogelijk bij uit de buurt probeer te blijven zijn de voedingsmiddelen die niet meer te herkennen zijn in de natuur. De noten, magere franse kwark en fruit zijn zeker nog te herkennen en zijn eigenlijk bijna helemaal in hun oude staat.
Crackers zijn inderdaad ook bewerkte voeding (crackers in de natuur?), daarom kijk ik altijd op de ingrediëntenlijst, die van wasa bevatten bijvoorbeeld maar 3 ingrediënten die ik ook in mijn keukenkastjes heb staan. Dit is ook weer een teken dat het “clean” is en niet in zo’n mate is bewerkt (maltodextrine, ascorbinezuur blablabla) dat het niet meer te herkennen zou zijn. Maar iedereen trekt de grens weer ergens anders natuurlijk, ik zou niets veranderen aan je lunch met kwark, fruit en noten; hartstikke gezond wat mij betreft!
Hoi Teni, zoals je het weet maak ik mijn eigen brood (spelt met yoghurt). Of dit bewerkt voedsel is??
Kan je hierover eens schrijven?
Hoi Sona!
Als je het zelf maakt is het absoluut niet bewerkt! Het is pas bewerkt als het fabrieksmatig wordt gedaan 🙂
Wauw ik ontdek je blog net, en kan nu al uren zoet zijn met alle informatie die je geeft, haha.
Ik ben zelf sinds 3 maanden ook helemaal clean gaan eten, maar ik moet zeggen dat ik gewoon geen afscheid kan nemen van een boterham! Ik heb het nu ingeruild voor speltbrood.. dat schijnt minder bewerkt te zijn, haha.
Keep up the good work!
Hoi Teni,
Ik eet erg graag peulvruchten (vegetarier), maar gebruik wel de ingeblikte vorm (denk aan zwarte bonen, linzen, kikkererwten etc) en spoel deze grondig af.
Kan ik dat nog steeds zien als een goed product? (ondanks dat er zout en/of suiker in de oplossing zit?)
Weer een super artikel trouwens!
Hoi Vivienne,
Goed dat je de peulvruchten grondig afspoelt, dat scheelt al een hoop. Echter zijn peulvruchten in blik (alles in blik eigenlijk) zo vreselijk lang houdbaar, soms wel enkele jaren, dat de toegevoegde conserveermiddelen/suiker/zout echt genoeg tijd hebben om lekker in te trekken.
Als het je teveel werk kost om zelf peulvruchten te weken en te koken, dan kun je ze zeker gebruiken, probeer misschien varianten te zoeken waar geen suiker en zout aan is toegevoegd (vaak biologische versies). 🙂
Liefs,
Teni
Hoi Teni,
Thanks voor je reply! Ik ga zeker ff op zoek! Moet vast ergens te vinden zijn 🙂
Dag Teni,
Ik ontdekte je blog door een vriendin van mij die omwille van.ziekte vooral, clean.gaan.eten is. Alleen zaken uit de natuur dus. Dit heeft mijn ogen doen opengaan wat betreft bewerkt voedsel. Zo is er mij ook vertelt dat alles wat maar op TV komt qua reclame ook BEWERKT is, want ze gaan nooit reclame maken voor appels omdat daar de winstmargeste klein zijn.. (ook mss iets om bij stil te staan- maar van supermarkt indeling is wel zot!)
Maar nu de vraag, sinds kort probeer ik ook clean te eten (al blijft de goesting naar chips wel een beetje leven, wat ik hoop dat weggaat) en nu vroeg ik me af of brood dat ambachtelijk gemaakt wordt door een zelfstandige bakkerszaak goed is? Ik ben namelijk van België en hier hebben we nog zelfstandige bakkerszaken.. Enig idee? Want het kan natuurlijk zijn dat ze conserveermiddelen toevoegen maar veel lijkt me toch niet denkbaar?
Groetjes en bedankt! 🙂
Hoi Yasmin!
Precies, voeding wat geen reclame heeft is eigenlijk altijd goed 😉 (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk).
Ik weet natuurlijk niet wat de ambachtelijke bakkerszaak in zijn brood doet, ik ben wel een voorstander van bakkers en slagers etc. Omdat ze veel dichterbij hun voedsel staan dan dat je het in de supermarkt koopt. Je hebt sowieso een streepje voor als je het brood daar vandaan haalt.
Ik eet zelf zo min mogelijk, tot geen, brood vanwege de tarwe die erin zit waar mijn darmen niet zo goed tegen kunnen.
Brood uit de supermarkt is net wat langer houdbaar dan “vers” brood bij de bakker, daaraan kun je merken dat het misschien al gezonder is.
Maar ik kan niet bij de bakker meekijken wat hij in zijn ingrediënten verwerkt 😉
Wat bedoel je met dat de bakker en slager dichterbij zijn voeding staat? Kun je dit concreter uitleggen? Voor de kwaliteit is de oorsprong belangrijk en wie het verkoopt zegt inhoudelijk niks. Supermarkt en speciaalzaken kunnen zelfs dezelfde leveranciers en manier van bereiding hebben.
Ik ben nog niet zo lang bezig met gezond eten dus heb als leek nog een brandende vraag over je artikel :). Je hebt het over eten dat is ingeblikt, ingevroren, gedroogd. Maar hoe zit dat met bewerkt groente en fruit? Sommige zeggen bv dat ingevroren groente en fruit prima is (er is immers soms alleen een enkele ingredient toegevoegd om het langer te bewaren) of een blik mais? Daarvan is de ing. Lijst ook heel kort en de manier van inblikken maakt het emkel langer houdbaar.. ik blijf het gewoon heel lastig vinden. Bedankt voor de informatie
Hoi Teni,
Welk beleg zou jij dan graag oo je brood doen of eventueel op een cracker?
Valt een zakje soepgroenten of een zakje bloemkool/broccoli van de versafdeling ook onder bewerkt voedsel?
Hi Ellen,
Nee hoor wat mij betreft niet! Er zijn geen ‘ingrediënten’ bij de bloemkool of broccoli te vinden. Het is gewoon een bloemkool en broccoli 😉
Oke bedankt. Dus ipv zelf losse groenten te kopen en te versnijden tot bijvoorbeeld soepgroenten, kan ik met een gerust hart een zakje voorgesneden soepgroenten kopen? Zit hierin echt niks om het langer vers te houden wat schadelijk is? Verder ben ik erg in de war wat betreft boter voor op je brood. Ik heb na research geconcludeerd dat ongezouten grasboter het dichts bij puur natuur staat. Maar wordt je hier niet dik van dan? Ik moet op mijn gewicht en cholesterol letten.