Nee. Een detox is niet nodig. Einde artikel.
Grapje, het ligt wat genuanceerder dan dat. Want ieder persoon is ander en elk eetpatroon is anders. Wat betekent dan een detox voor de één en wat betekent het voor de ander? Maakt de context uit wat betreft een detox?
Ik geef je vandaag, antwoord op al deze vragen.
Elke week behandel ik vragen die op Instagram gesteld worden, vergeet me daar niet te volgen om meer live content mee te krijgen en je vragen direct te kunnen stellen! @tenistepanosian
Een detox, waarom?
We worden vaak getriggerd door het idee van een detox: een schone start. Want misschien wil je afvallen, fitter worden of gezonder leven. Maar waar begin je als je middenin je huidige (slechte) gewoontes zit. Begin je maandag? Begin je morgen?Begin je met salades? Smoothies? Wat moet je dan ontbijten? Of lunchen? Of..? Waar BEGIN je?
Een detox is zo aanlokkelijk op zo’n moment. Want het is een voorgeschreven programma wat je enkel hoeft te volgen zonder teveel na te denken en je bent ‘schoon’, gedetoxed, ontgift. Soms krijg je je maaltijden er ook nog eens bij, in sapjes of smoothies. Soms moet je zelf je maaltijden bereiden.
Wat zijn de termen en uitspraken die je aansporen om een detox te doen? Dat zijn dingen uitspraken en zinnen als:
- Laat je organen rusten, zoals je darmen. Zo hoeven je darmen geen vast voedsel te verteren want dat is zwaar.
- Stimuleer je lever om giftige stoffen af te voeren.
- Laat de rest van je lichaam ontgiften via de ontlasting, urine en zweet.
- Verbeter je circulatie.
- Voorzie je lichaam van alle voedingsstoffen.
Als je weet hoe het lichaam en voeding ‘werkt’, dan weet je dat deze bovenstaande punten onzinnig zijn. Dan begrijp je ook dat bovenstaande zinnen heel aanlokkelijk zijn voor mensen die hier niet zoveel van weten. En eerlijk, dat is bijna iedereen. Tenzij je dit echt hebt gestudeerd of middels anatomie en voedingsleer boeken dit hebt geleerd. Ik zeg dit, omdat er heel veel onzinnige informatie te vinden valt online. Deze informatie kun je makkelijk onderuit halen als je begrijpt hoe anatomie en voedingsleer in elkaar steken. Maarja, wie heeft zich hier nou echt in verdiept?
Is er bewijs?
Laten we het maar meteen even hebben over de onderbouwing. Is er bewijs dat detoxen helpt?
Er is weinig onderzoek en dan ook nog eens geen met goede bewijzen omtrent de positieve effecten die beweerd worden over het detoxen (1)(2).
Wat is er zo giftig dan? Dat je ervan moet ontgiften?
Heb je je wel eens afgevraagd welke giftige stoffen er dan in je lijf rondzwerven en eruit moeten? Hoe zit het met mensen die nooit detoxen, blijven die voor altijd giftiger worden?
Het wordt vaak niet duidelijk welke specifieke giftige stoffen afgevoerd worden bij het volgen van een detox. Sterker nog, er is geen wetenschappelijk bewijs dat er ook daadwerkelijk giftige stoffen opgestapeld worden in ons lijf die er na verloop van tijd uit moeten.
En daarnaast: Je lichaam is ontzettend goed in staat om zichzelf te reinigen. Sterker nog, je lichaam werkt elke dag keihard om zichzelf te reinigen. Door onder andere de lever, de ontlasting, urine en zweet (2)(3)(4)(5)(6).
Een detox voelt dus als een schone start mentaal, maar lichamelijk heeft je lichaam meer behoefte aan een geleidelijke verandering richting puurder en gezonder eten. Geleidelijk dus, niet in één klap want ook daar zal je lichaam zich tegen verzetten.
Zware metalen, BPA en meer zooi
Er zijn wel een aantal stoffen die helaas niet zo makkelijk via je lever verwijderd kunnen worden. Dit zijn onder andere POP’s, Ftalaten, BPA, en zware metalen (2)(7)(8)(9)(10). Dit zijn geen stoffen die je normaal gesproken met gezonde en pure voeding binnenkrijgt. Ze zitten tegenwoordig helaas wel in verschillende voedingsmiddelen en in producten om ons heen waarmee we voeding bereiden waardoor het in onze voeding terecht komt. Hoe we hier zo min mogelijk van binnen krijg is een heel ander verhaal, dat gaat niet over detoxen maar over een andere manier van leven en eten – bewust van deze stoffen.
Het nadeel van deze stoffen is dat ze zich kunnen ophopen in je vetweefsel of je bloed en er pas na lange, lange tijd (soms zelfs jaren) je lichaam compleet uit zijn (11)(12)(13). Dit zijn trouwens niet de stoffen die genoemd worden bij het detoxen, áls er al stoffen genoemd worden. Hier kan ik een geheel apart artikel aan wijden als jullie dat willen.
Lees ook dit artikel waar ik net iets uitgebreider in ga op het detoxen als dat je interesseert:
Voor nu hoop ik dat het duidelijk is geworden wat detoxen betekent en dat het ZO NIET NODIG is voor je lichaam, ook al maken de detoxprogramma’s je dit wijs.
Misschien voel je je wel heel goed bij een detox, vraag jezelf dan af wat het is in de detox die dit gevoel teweeg zou kunnen brengen en of je dit een beetje kan integreren in je alledaagse leven. Is dat meer groente? Meer fruit? Meer vezels? Een sapje hier en daar?
Grote kans dat het geheim hem in deze gezonde voedingsmiddelen zit!
3 comments
Liefduhhh hiervoor. Deze geleerdheid… bedankt voor het delen ervan. 🙏🏻👏🏻❤️😘Geweldig fijn artikel.
Ondanks ik niet geïnteresseerd ben in detoxen, heb ik je artikel gelezen en vond ik hem interessant.
Ik ben wel benieuwd naar de stoffen die in ons lichaam ophopen.
Fijn artikel Teni! Bedankt hiervoor.