Simpele vragen zijn vaak de vragen die niet gesteld durven te worden omdat ze.. zo simpel zijn. Maar ik ben blij dat jullie alle vragen aan me stellen, hoe complex of simpel ze ook zijn – de antwoorden kunnen vaak enorm verhelderend zijn!
Dus hoe zit dat met calorieën die je verbrandt tijdens het sporten, kun je die er gewoon weer bij eten?
Calorieën die je verbrandt = energie voor je lichaam
Het is belangrijk om te benoemen dat de calorieën die je verbrandt en de calorieën die je eet niet direct tegen elkaar weggestreept kunnen worden. Natuurlijk is dat wel je houvast als je wilt afvallen/aankomen en je hebt deze twee cijfers als meetmiddel voor de dag. Maar in werkelijkheid is het goed om goed te begrijpen waar de nuances zitten.
Allereerst: Calorieën die je verbrandt tijdens het sporten is de energie die je nodig hebt om de oefening uit te voeren. Je lichaam weet niet dat je aan het sporten bent, enkel dat je fysiek harder aan het werk bent en er dus energie vrijgemaakt moet worden uit je lijf om de fysieke inspanning te ondersteunen.
Hoeveel energie dat precies is, is lastig om uit te rekenen. Het apparaat in de sportschool kan het aangeven of je kunt een sporthorloge dragen (er zijn meer opties hoor) om een schatting te krijgen van het getal.
Volg me op Instagram voor dit soort informatie en content wat ik dagelijks deel: @tenistepanosian
Nu zal de sporthorloge nauwkeuriger zijn dan het apparaat in de sportschool aangezien jouw horloge op jouw is afgesteld. Het apparaat in de sportschool zal een gemiddeld getal weergeven. Maar ook je horloge zal het niet altijd 100% nauwkeurig hebben omdat er binnen je lijf meerdere processen gaande zijn die de ene keer meer energie kosten dan de andere keer (bijvoorbeeld vlak voor je menstruatie, verbrand je net wat meer calorieën – dit geeft je horloge niet aan).
Om niet teveel te stressen om dat precieze getal is het goed om een globaal idee te hebben van wat je verbrandt en dat kan heel goed met een sporthorloge.
Je zult merken dat wanneer je bewust probeert meer calorieën te verbranden om af te vallen, dat dit lang niet ‘zo snel gaat’ als het eten van dezelfde calorieën. Daarmee rollen we in het volgende punt:
De calorieën die je eet = energie voor je lichaam
Net zoals de calorieën die je verbrandt in principe energie is die je lichaam vrijmaakt voor de fysieke activiteit, zijn de calorieën die je eet ook energie voor je lichaam om te kunnen functioneren en dus ook om fysiek in te spannen.
Calorieën die je eet kunnen voedend zijn voor je lijf, dit is afhankelijk van waarin de calorieën ‘verpakt’ komen. Komen ze verpakt in groente, fruit, volkoren producten, etc? Dan zal dit enorm voedend zijn. Komen ze verpakt in chips, koekjes, ijs, fastfood, etc? Dan zal dit niet zo voedend zijn.
Maar in beide gevallen krijg je calorieën binnen – deze heb je ook dagelijks nodig om te functioneren. Het is dus goed om een balans te creëeren tussen voedende calorieën (meerendeel) en minder voedende calorieën (minderheid) om jezelf goed te voeden en af en toe lekker te genieten.
Is het nou ingewikkeld of juist simpel?
De calorieën die je verbrandt tijdens het sporten, zijn niet de enige calorieën die je op een dag verbrandt. Hoeveel je op een dag in totaal verbrandt hangt van ontzettend veel factoren af en dat kan zelfs een sporthorloge niet altijd goed meten. Even een greep uit de factoren die van invloed zijn op meer/minder calorieën die je verbrandt op een dag:
- Je slaap
- Hoe gestresst je bent
- Of je je brein veel moet gebruiken (leren voor een toets, moeilijke taken oplossen op werk)
- Of je veel loopt/staat op een dag
- Of je brandwonden hebt
- Of je andere grote wonden hebt
- Of je in een herstelproces zit van een ziekte (van ernstige ziekte tot een verkoudheid)
En dit zijn er nog maar een paar! Hier houdt je sporthorloge nauwelijks rekening mee. Dan heb ik het nog niet eens gehad over je lengte, gewicht, geslacht, etc.
Dus zou je letterlijk kunnen zeggen dat de calorieën die je verbrandt tijdens het sporten er weer ‘bij gegeten’ kunnen worden? Ja en nee. Als je tijdens je workout 400 calorieën hebt verbrandt en je eet daarna een maaltijd van 400 calorieën, dan zit het er weer aan. Maar dat wil NIET zeggen, dat je hierdoor niet afvalt.
Of je afvalt heeft te maken met een calorietekort over een periode van tijd, niet één op één met een workout en wat je daarna eet.
Het sporten heeft invloed op je gemoedstoestand, op je spiermassa, op je stresslevels én op de calorieverbranding van dat moment en de gehele dag. Als je dit één op één gaat wegstrepen met wat je eet zul je merken hoe snel de frustratie opkomt omdat 400 kcal er vrij ‘makkelijk’ bij te eten zijn in vergelijking met het verbranden ervan.
Daarom is mijn advies om niet zo letterlijk die twee naast elkaar te zetten van dag tot dag, maar globaal proberen meer te bewegen/sporten en je voeding stabiel te houden. Je zou je voeding ook kunnen aanpassen, maar als je net begint zou ik adviseren om één ding tegelijk aan te pakken.
Als je niet anders gaat eten dan je nu eet maar je gaat alleen wat extra sporten, zul je afvallen. Simpel he? We maken dingen vaak extreem ingewikkeld omdat dat beter verkoopt. Je wilt graag dat iemand jou vertelt dat hij/zij HET GEHEIM heeft ontwikkelt tot snel afvallen en dat je een programma moet volgen in plaats van dat iemand je vertelt dat je gewoon wat meer kunt bewegen en daarmee een calorietekort creëert.
Maar ook ik snap, dat dit soort stof voor de één simpeler is dan voor de ander. Ik hoop dat dit artikel wat inzicht heeft kunnen geven in het afvalproces qua calorieën in vs. calorieën out!
3 comments
Ok bedankt voor de uitleg! Maar is het dan ook zo dat stel je wil per dag 1700 calorieën binnen krijgen en je eet 1700 calorieën, maar gaat daarnaast sporten waarmee je 500 calorieën verbrandt. Je die 500 calorieën extra moet eten om niet te weinig binnen te krijgen (aangezien je beter niet minder dan 1500 calorieën binnen kan krijgen)?
Ok bedankt voor de uitleg! Maar is het dan ook zo dat stel je wil per dag 1700 calorieën binnen krijgen en je eet 1700 calorieën, maar gaat daarnaast sporten waarmee je 500 calorieën verbrandt. Je die 500 calorieën extra moet eten om niet te weinig binnen te krijgen?
Bedankt voor de uitleg. Maar is het dan ook zo dat stel je wil per dag 1700 calorieën binnen krijgen en je eet 1700 calorieën, maar gaat daarnaast sporten waarmee je 500 calorieën verbrandt. Je die 500 calorieën extra moet eten om niet te weinig binnen te krijgen?