Ik krijg van jullie vaak allerlei tips over artikeltjes, documentaire’s en goede boeken; heel tof! Dat vind ik echt heel leuk omdat ik op deze manier weer allerlei interessante dingen lees die ik anders niet was tegen gekomen. Zo kreeg ik een tijdje geleden ook een mail van Lisa met daarin de tip voor een artikel waar ik heel graag mijn mening over wil delen..
Het gaat om het volgende artikel. Voor de zekerheid plaats ik niet de foto’s van het artikel hier, dus als je naar het artikel gaat kun je ze bekijken!
Mocht je het niet willen doorlezen, dan komt het kort samengevat neer op het volgende:
Joni vertelt over hoe ze eigenlijk een “omgekeerde” transformatie doormaakte. Ze was niet gelukkig met haar slanke lijf, de titel luidt dan ook “Being Thin Didn’t Make Me Happy, But Being “Fat” Does”
Dat is zeker een titel die meteen je aandacht grijpt. Want is niet de halve wereld bezig met afvallen/gezond eten/sporten om zogenaamd gelukkiger te zijn? Ik anders wel. Dus ik was mega benieuwd naar het verhaal achter Joni.
Want hoe is het dan toch mogelijk dat je van zo’n fit lijf naar een zwaarder lijf gaat en zegt dat je gelukkiger bent?
Klinkt dit kort door de bocht?
Ja he. Ik kan me voorstellen dat je de bovenstaande zin leest en denkt “Teni, doe alsjeblieft even normaal, zet even je realiteits-bril op en besef dat niet het hele leven draait om het hebben van een fit lijf, er zijn meer dingen in het leven die een mens gelukkig maken. En hoe durf je te zeggen dat een ander niet gelukkig kan zijn als die niet bezig is met het verkrijgen van een fit lijf”.
Juist. En dat is ook helemaal zo. Maar dat is nou precies niet wat ik bedoel te zeggen met de bovenstaande zin. Ik zal je mijn perspectief hierin uitleggen; Allereerst wil ik kwijt dat ik natuurlijk weet dat er meer is in het leven dan alleen maar fit worden. Geluk komt niet van een fit lijf, geluk komt vanuit een beslissing die je van binnen maakt, ongeacht je uiterlijk, je figuur, de omstandigheden, etc. Maar mijn blog staat in het teken van fit worden, een groot gedeelte van mijn leven ook, maar niet alles. En veel wat niet met fit worden te maken heeft, deel ik niet op mijn blog. Logisch toch? Het kan een wat vertekend beeld geven aangezien het lijkt alsof ik alleen maar hiermee bezig ben. En toegegeven, het is een groot aspect in mijn leven, maar het is niet alles.
Zoals ik zei geloof ik dat als je je gelukkig wilt voelen, dit vanuit binnen komt. Dat is naar mijn mening de enige manier om, in welke situatie je ook zit, de buitenkant positiever in te zien en je dus gelukkiger te voelen. En het grappige is dat in tegenstelling tot wat Joni in haar artikel beschrijft, het werken aan een fit lijf bij mij wel gepaard gaat met een gelukkig gevoel.
Wat is mijn associatie met een fit lijf?
Ik associeer namelijk het maken van gezonde gerechten, jezelf uitdagen met workouts, jezelf belonen met een massage bij een “overwinning” van een interval training die heel zwaar was, lekker eten en wijntjes drinken, sporten met een goede vriendin etc. allemaal met het hebben van een fit lijf.
Dus als ik iemand met een “fit lijf” zie (al zie ik dat echt niet altijd door je kleren heen hoor, haha) dan denk ik; wauw, die is waarschijnlijk high op de endorfines van het actieve leven, maakt lekkere gerechtjes klaar vol groente, fruit, vitamines, vezels, mineralen. En heeft waarschijnlijk ook een mooie balans gevonden om stress onder controle te houden. Dát is de leefstijl die ik associeer met het hebben van een fit lijf. Niet alleen maar het hebben van een sixpack. Maar als ik Joni haar stuk lees, en ik zal het even vertalen, dan komt daar echt wat anders uit:
Het andere lichaam dat je ziet, het lichaam van “fysieke hotness”, kon ik behouden door ‘een goede hoeveelheid’ van 1000 calorieën per dag te eten, door zo’n 56 km per week te hardlopen (16km op zondag); door gemiddeld 3 uur per nacht te slapen; door alle beetjes voedsel te tellen, zelfs die ene cherry tomaat; door op te schrijven wat ik elke dag at voor een jaar lang, door de trappen op en af te rennen in het ziekenhuis waar ik een 12-uur durende shift draaide; door het verliezen van mijn ongesteldheid; door mezelf niet te voeden wanneer ik honger had; door niet voldoende te slapen.
Als ik dit lees dan denk ik dat we allemaal gelukkiger zouden worden als we Joni’s zwaardere lijf zouden hebben en al deze bovenstaande dingen daarmee weg konden laten. Ik vind dit een overduidelijk voorbeeld van de dingen doen voor het lichaam dat je wilt waar je niet gelukkig van wordt en waar je dus geen plezier uit haalt. In een eerder artikel over de lessen die ik heb geleerd over het afvallen schreef ik de volgende zin:
“als je geen plezier hebt in het proces van het afvallen dan ga je het niet volhouden of jezelf ongelukkig maken en ongelukkig BLIJVEN.”
En het voorbeeld van Joni is naar mijn mening precies waar dit op slaat. Wel een mooie eye-opener voor mij om de dingen te laten die me af en toe net over die grens gooien. Zoals het te weinig slapen of sporten terwijl ik eigenlijk ziek ben (niet zo verstandig, Teni!). Maar voor mijn gevoel heb ik hier tegenwoordig een hele goede balans in gevonden. Even een aantal opmerkelijke quotes uit het artikel die jou misschien ook wel aan het denken zetten:
“It made me eat food I hated (rice cakes, spray-on butter) and avoid food I loved (mostly cake). All of that made me thin.”
Vraag jezelf eens af; ben jij “gezonde” dingen aan het eten die je helemaal niet lekker vindt? Stop daarmee! Zoek naar de dingen die je wel lekker vindt. En ook als deze “ongezond” zijn, er is altijd wel een manier om dit te integreren in je leven en nog steeds te werken aan een fit lichaam. Daar ben ik 100% van overtuigd.
Jij bepaalt waar JIJ gelukkig van wordt
This isn’t to say that thin people aren’t happy (duh), but this is to say that being thin is not: A. A cure for sadness or B. A guarantee of happiness. It is to say this: Happiness does not require thinness. Fatness does not presume sadness.
En dan is het belangrijk om ook nog bij dit stukje stil te staan. Om te beseffen dat niet iedereen gelukkig wordt van hetzelfde. Ik kan helemaal niet bepalen of een ander gelukkig wordt van een bepaalde leefstijl en andersom ook niet. Het feit dat ik mezelf de hele week vol stop met groente en fruit en in het weekend een fles wijn opdrink kan voor sommige mensen gezien worden als; “Absurd! Jij hebt een probleem! Daar kun je toch niet werkelijk gelukkig van worden?”, maar het maakt mij werkelijk gelukkig 🙂 Dus laten we dit ook weer zien als “bewijs” dat je echt niet iets hoeft na te streven waarvan anderen zeggen dat je er gelukkig van gaat worden. Dit bepaal jij voor jezelf. Helemaal. 100%.
7 comments
Ik kan met recht zeggen dat het mij gelukkiger maakt om slanker en fitter door het leven te gaan. Toen ik 35 kilo zwaarder was, was ik onzeker, vermoeid en kon ik niet de leuke dingen die ik nu kan. Te is nooit goed. Zo is te zwaar zijn verkeerd maar ook teveel bezig zijn met je voeding/ gewicht is niet juist.
X
Phoe zwaar onderwerp op de vroege ochtend! (no pun intended). Ik snap wel wat zij bedoeld, maar dat heb ik juist met een fit lijf. Dan ben ik happy en gelukkig..
Goed artikel! Ik vind dat je het mooi hebt benaderd. Mij maakt de fit-journey ook juist gelukkig en ben minder happy en comfortabel als ik minder goed in mijn vel zit.
Wauw! Zo duidelijk! Dit illustreert precies mijn keerpunten.
1. ik was als kind mollig
2. ik wilde dun zijn en daarom sportte ik elke dag net iets te veel en telde ik elke calorie, waardoor mijn sociale leven verminderde en ik altijd een opgejaagd gevoel had
3. ik was er klaar mee en liet alles varen en kwam kiiiiiilo’s aan (waardoor: niet lekker in m’n vel)
4. keerpunt waar ik me nu in bevind: ik kan ook langs een happy way fit worden en daardoor ook blijven. Door gezond te eten wat ik lékker vind en door sporten te doen die ik léuk vind!
Het is inderdaad niet het een of het ander!
Het hangt af van wat een zwaarder lichaam is. Als mensen echt beperkingen ondervinden door een zwaarder lichaam (niet meer passen in een stoel of niet meer kunnen spelen met je kinderen) denk ik niet dat je daar echt gelukkig van kan zijn, nu ja dat is mijn mening. Een fit lichaam is ook niet altijd een ‘slank’ lichaam. Genoeg mensen die iets zwaarder zijn maar die wel fit zijn en met gemak kilometers gaan lopen en elke dag sporten. Ik voel me beter als ik iets slanker ben, maar ik hoef niet ‘mager’ te zijn. Zal ik nooit zijn want ik sport niet graag en eet te graag. Iedereen kiest dit natuurlijk voor zichzelf.
Ik vind haar artikel verschrikkelijk. Ze was extreem ongezond, 1000kcal per dag eten, zoveel sporten, dun zijn was een obsessie. Ze was nooit fit. En dat die levensstijl haar ongelukkig maakt (duh) lost ze op door zich in de volgende levensstijl te gooien: alles eten wat los en vast zit en niet meer bewegen. Natuurlijk maakt je dat gelukkiger. Op de korte termijn, daarna wordt je ziek. Die vrouw kent geen ‘normaal’. Ik denk dan ook niet dat de vraag moet zijn ‘kan je gelukkig zijn met een zwaarder lichaam’ maar ‘Wat is het belang van balans in het leven’ en dan verwijzen naar dat artikel
Balans lijkt me idd het toverwoord. Niemand kan overleven op 1000kcal.