De voedingsindustrie zit vol leugens, ook wel verpakt als ‘marketing’. Gelukkig komt er steeds meer duidelijkheid door middel van het internet en wetenschappelijk onderzoek dat zo grootschalig verspreid kan worden.
Ja, door het internet komen er ook zogenaamde experts en guru’s aan het woord die niets weten van voeding. Maar ik zie het positieve van de kennis die verspreid wordt waardoor we allemaal met de jaren mee wijzer worden.
Vandaag wijd ik dit artikel aan de leugens over voeding die hopelijk de wereld uit zijn, maar wie weet hangt er nog wat in de lucht omtrent deze uitspraken. Natuurlijk onderbouw ik de andere kant van deze ‘leugens’ met wetenschappelijk onderzoek.
1. Eieren zijn slecht voor je gezondheid
Eieren zitten zo ontzettend vol voedingsstoffen, je zou ze kunnen zien als de ‘multivitamine’ van de natuur. Echter worden eieren al heel lang gedemoniseerd vanwege het cholesterol dat ze bevatten, waarbij werd gedacht dat het het risico op hart- en vaatziekten zou verhogen.
De waarheid is dat ondanks het cholesterol in een ei, dit je bloedcholesterol niet verhoogd. Dit zijn namelijk twee verschillende dingen, net zoals het vet dat je eet anders is dan lichaamsvet. Vet dat je eet wordt niet rechtstreeks verplaatst naar lichaamsvet, dit is een andere (chemische) structuur waar een ander proces voor nodig is.
Vroeger werd gedacht dat er maar één soort cholesterol bestond in je bloed en dat wanneer deze verhoogd werd het automatisch slecht nieuws betekende. Nu weten we gelukkig dat er LDL En HDL bestaan, ‘slecht’ cholesterol en ‘goed’ cholesterol. Eieren verhogen initieel je HDL en dit is inderdaad het goede cholesterol in je bloed (1)(2)(3)(4). Hoewel er nog steeds angst zaaiende uitspraken zijn over eieren, onderzoek laat zien dat er geen link is tussen hart- en vaatziekten en het eten van eieren (5)(6)(7). Eieren zitten ook nog eens vol met goede voedingsstoffen; eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en een unieke combinatie antioxidanten die je ogen beschermen (8)(9). Mocht dat niet genoeg zijn, dan heb ik nog meer goed nieuws; eieren zijn een perfecte bron voor Choline, een voedingsstof die belangrijk is voor de gezondheid van je hersenen (en 90% van de mensen krijgt hier niet genoeg van binnen)(10)(11).
2. Een calorie is een calorie
Ja en nee. Maar vooral nee. Als je mee bent gegaan met de hele ‘macro hype’ waarbij mensen enkel calorieën telden om af te vallen of aan te komen (te bulken en te cutten, om in de termen van macro-dieet te blijven), dan weet je dat het niet uitmaakte waar deze calorieën vandaan kwamen. Mensen dronken liters cola light per dag, deden M&Ms door hun kwark en waren dagelijks in de sportschool te vinden. Ze werden fit, strak en gespierd – ze hadden een ijzeren discipline. Maar hoe staat het ervoor met hun gezondheid van binnen? En zijn ze nog steeds, na enkele jaren, zo strak en fit?
Feit is dat het niet uit maakt. Een calorie is in de basis een calorie, een maatstaf voor hoeveel energie er nodig is om 1 gram water te verhitten met 1 graad. Dat mag je weer vergeten.
Maar een calorie is geen calorie als je kijkt naar waar de calorie door is omgeven. Verschillende voedingsstoffen gaan op een verschillende manier door je lichaam, ze worden anders ‘gemetaboliseerd’ als het ware (12).
Daarbij komt dat de voeding die we eten onze hormonen kan beïnvloeden en hormonen beïnvloeden hoe hongerig we zijn maar ook hoeveel calorieën we verbranden. Hier zijn twee voorbeelden waarbij een calorie NIET enkel een calorie is:
- Eiwit: Het eten van eiwitten geeft je stofwisseling een boost en vermindert je hongergevoel vergeleken met dezelfde hoeveelheid calorieën die afkomstig zijn uit vetten en koolhydraten. Het kan ook je spiermassa vergroten (als je ernaast traint) wat vervolgens zorgt dat je stofwisseling in rust ook hoger is (13)(14).
- Fructose vs. Glucose: Wanneer je fructose binnen krijgt kan dit je hongergevoel stimuleren in vergelijking met dezelfde hoeveelheid calorieën die afkomstig zijn uit glucose (15)(16).
Hoewel ik vind dat calorieën zeker belangrijk zijn om rekening mee te houden, vooral als je op je gewicht let is de claim dat het het enige is wat telt omtrent afvallen niet helemaal correct. En al helemaal niet als we het niet hebben over afvallen maar over gezondheid.
3. Verzadigd vet is ongezond
Dit was voor mij ook een grote shock en ik wilde het een lange tijd niet geloven. Ik had namelijk op school (HBO Voeding & Diëtetiek) geleerd dat verzadigd vet ongezond was en onverzadigd vet gezond, punt uit. Maar wat ik na school pas heb begrepen, na het lezen van boeken, zien van documentaires en onder ogen krijgen van wetenschappelijk onderzoek – is dat er veel meer lagen zijn dan we realiseren in de voedingsindustrie. Het was voor vele bedrijven gunstig om de wereld in te krijgen dat verzadigd vet niet goed is voor je lichaam en de overheid heeft dit gestimuleerd.
Goed, laten we niet helemaal die kant op gaan. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen tien jaar komt naar voren dat verzadigd vet niet gevaarlijk is voor de gezondheid, zelfs uit een mega groot onderzoek uit 2010 bleek dat er absoluut geen link was tussen het eten van verzadigd vet en het risico op hart- en vaatziekten (17). En zo zijn er nog meer onderzoeken die precies met deze conclusie komen (18)(19)(20). De ‘oorlog’ omtrent verzadigd vet was gebaseerd op een theorie en op de één of andere manier werd het algemene kennis – vals dus.
Maar waarom is er dan geen link, vraag je je misschien af? Dat komt omdat verzadigd vet HDL verhoogd en zoals we net hebben geleerd is dit het ‘goede’ cholesterol. Ook verandert verzadigd vet LDL cholesterol van een kleine dichtheid (heel, heel slecht voor je) naar een grote dichtheid, dit is goedaardig (21)(22)(23)(24)(25).
Dus ja, roomboter en kokosolie zijn ontzettend goed voor je. Ik ben er een beetje klaar mee als mensen nog steeds beweren dat verzadigd vet slecht voor de gezondheid is zonder dat ze zélf de wetenschappelijke info in zijn gedoken.
4. Geraffineerde zaad- en plantaardige oliën zijn gezond
Omdat er uit verschillende onderzoeken blijkt dat meervoudig onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten verlaagd is er ineens het advies ontstaan dat plantaardige oliën zoals sojaboon olie, zonnebloem olie en maïsolie gezond zijn.
Echter is het belangrijk om te realiseren dat er verschillende soorten meervoudig onverzadigde vetten bestaan, voornamelijk; omega-3 en omega-6 en dat de verhouding waarin we deze twee binnen krijgen van cruciaal belang is (lees er hier meer over). In de Westerse wereld krijgen we véél te véél omega-6 binnen waardoor de verhouding uit balans is (26)(27), nogmaals; dit brengt je lichaam in een gevaarlijke staat (klaar om ontstekingen te veroorzaken)(28)(29). Daarom is het verstandig om wat te minderen met omega-6 en voornamelijk meer omega-3 te eten.
De zaadoliën en plantaardige oliën die ik zojuist noemde worden gelinkt met een hoger risico op hart- en vaatziekten (30)(31)(32)(33)(34). Dus als je je hart en vaten gezond wilt houden adviseer ik je om lekker veel omega-3 binnen te krijgen maar de geraffineerde zaadoliën en plantaardige oliën zoals sojaboonolie en zonnebloemolie, te laten staan. Let wel, dit is niet het geval bij andere plantaardige oliën zoals kokosolie en olijfolie die een erg laag gehalte aan omega-6 hebben en extreem gezond zijn.
Vragen?
Heb je vragen? Snap je iets niet helemaal? Laat het gerust achter in de comments! Ik doe mijn best om iedereen te beantwoorden of er een vervolgartikel aan te wijden!
6 comments
Helemaal waar… blij dat jij er ook zo over denkt..
Hoe kijk jij tegen het vet uit vlees aan, als in salami, varkensvlees etc, verhoogd dat wel het ldl?
Het blijft lastig met verzadigd en onverzadigd vetten!! Fijn je uitleg hierover.
Teni, bedankt weer voor dit artikel erg duidelijk al blijft de angst voor de overheerlijke roomboter bestaan.
He, helder artikel, dank!! Ik bak sinds een jaar of twee alles in zonnebloemolie (met soms een beetje roomboter) omdat ik het toch wel een naar idee vond dat bijv olijfolie die hitte helemaal niet aankan en daardoor niet gezond is om in te bakken. Zou je de info hierboven over verzadigde vs onverzadigde vetten eens kunnen combineren in een artikel met info over welke olie welke hitte aankan? Ik ben namelijk nu het spoor een beetje bijster wat op de totale som nou het gezondst is om te gebruiken als bakvet.
Lotte(mooie naam), dat geld toch alleen voor extra vergine olijfolie? Daar kun je niet in bakken maar de tradionale toch wel?